Windows 10: tabletes szemmel

Ha nincs valami nélkülözhetetlen dolog számodra, ami a 10-ben van, de a 8.1-ben nincs, akkor még korai a frissítés. – írta: sz.balazs.95, 8 éve

Tálca, Task View

4.) Tálca

Ez a rész is sokat változott: egyrészt a Windows gomb kiegészült a vissza és a keresés gombokkal – akárcsak egy Windows Phone eszköz esetében –, valamint egy alkalmazásváltó gombbal. Ezek közül főleg a vissza gomb az, ami elég hasznosnak bizonyult a használat során, már csak azért is, mert a rendszerappok felületeiből száműzték a vissza gombokat. Tovább menve láthatóak az indikátorok, többek között az akku töltöttségéről, a WiFi jelerősségéről, a hangerőről, illetve itt található az új Értesítési központ gombja, és az óra, kiegészítve a naptárral.

Az értesítési központ egyébként jobbról is behozható, ugyanúgy, mint ahogyan korábban a Charms bar-t lehetett behozni. Én speciel hiányolom azt a felületet, mivel sok hasznos funkció volt beleépítve. Ezeket valamilyen szinten kárpótolja, hogy helyette itt vannak a gyorskapcsolók, amivel számos dolgot lehet kapcsolgatni, többek között a tablet módot, a wifit, a Bluetooth-t, stb.

Az óra felülete is megújult: korábban a Charms barral együtt úszott be egy óra a képernyőn, most viszont az órára kattintva egy teljes havi naptár bejön. Ez mindenképpen előnyös tud lenni, viszont ezért cserébe mindig a képernyő sarkát kell eltalálnunk, ami tableten kevésbé kényelmes, mint egy laza swype mozdulat.

4.1.) Alkalmazásváltó

Ez is megváltozott. Kétféle módon lehet elővarázsolni: egyrészt ott a már korábban említett alkalmazás váltó gomb: ezt megnyomva elénk tárul az úgynevezett Task View. Itt mozaikszerűen jelennek meg a nyitott ablakok, melyeket egy X-szel lehet kilőni, vagy a képernyő oldalra húzásával lehet félképernyőssé tenni, hogy a másik oldalra egy másik appot tudjunk tenni.

Ennek van egy szépséghibája: ha egy félképernyős app szélességét megváltoztatjuk, és mellé rakunk egy másik appot, akkor a már korábban belőtt szélességet a rendszer hajlamos felülírni, így azt újból be kell állítanunk kézzel.

A másik módja az előszedésének a képernyő bal széléről történő swype mozdulat, azaz ugyanaz, amivel korábban a 8.1 alatt a legutóbb megnyitott appokat lehetett egyesével behuzigálni. De itt most ehelyett a Task View-t hozza be.

Apró hiányosság, hogy ebben a nézetben nincs olyan gomb, amivel az összes ablakot be lehetne zárni, illetve egy-egy ablakot csak az x-szel lehet itt bezárni, swype-olással nem.
Viszont van egy apró pozitívum is: a megnyitott appokat fölülről lehúzva a rendszer egyből bezárja, nem kell megvárni, hogy a képernyő alján átforduljanak csempévé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények