Xiaomi Mi 9 - Modern csúcskészülék, jó áron

Erős hardver, jó kamera, szép kijelző, remek funkciók, mindez jó áron. A Xiaomi meghódítja a világot? – írta: Sordoran, 5 éve

HARDVER

A külső után nézzük meg, mit rejt a belső. A Xiaomi itt is a csúcsra tör, és ez most különösen jól sikerült: a Qualcomm idei csúcslapkája, a Snapdragon 855 ugyanis elsőként itt érhető el kereskedelmi forgalomban. Emiatt az Antutu listáján is az élre tört az androidos telefonok között a maga 360-370 ezer pontjával. Magokat tekintve 8 is van: 1 db 2,84 GHz-es Kryo 485, 3 db 2,42 GHz-es Kryo 485 és 4 db 1,8 GHz-es Kryo 485 mag, valamint egy Adreno 640-es GPU. RAM tekintetében a globális verzió csak a 6 GB-os kiszerelésben kapható, tárhelyből viszont van 64 és 128 GB is. Mivel SD-kártyával nem bővíthető, így fontos mérlegelni, utóbbiból mennyire van szükségünk. A Transparent Edition érkezik majd 8/256-al még Európába, míg ennek 12/256-os verziója, és az alap Mi 9-es 8 GB RAM-os verziója a kínai belpiacon maradnak csak megvásárolhatóak. Hozzá kell tenni, hogy bár én 2 hónapja használom a készüléket, de hivatalosan (gyártótól, gyártói garanciával) csak a nyáron lesz kapható ez az alap modell is.

A készülék sebességére nem lehet panasz, piszok erős a vas, akadásnak semmi nyoma. Mikor megvettem az A1-et, a középkategóriás, de elég erős hardvernek köszönhetően, valamint a tiszta Androidnak hála tényleg közel volt a csúcskategória érzete. Ez viszont teljesen más. Alap dolgokban, menüben barangolás, „kis appok” használatában nincs annyira éles különbség, de ha egy erőforrás igényesebb programot használunk, vagy játszunk, akkor más az élmény, főleg betöltés szempontjából, ami egyértelműen az UFS 2.1 háttértárnak köszönhető (hasonló a HDD-SSD váltáshoz). Bár nekem nem volt probléma elférni 64 GB-on se, de itt inkább a 128 GB-os verziót vásároltam meg. Memóriában a 6 GB alapnak mondható, ez még ma is elegendő, de előremutatóbb lett volna a készülék 8 GB-tal. Problémának nem nevezhető a dolog azért, ennyi is bőségesen elegendő.

Kommunikáció tekintetében teljes a lefedettség, mobilhálózatban még maradunk 4G-nél, és abból megy a B20 is, szóval vidéken sincs gond a sebességgel. Helymeghatározásra GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS elérhető, pontos és megfelelő erősségű a jel. Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot adott, míg Bluetooth esetén 5.0, A2DP, LE, aptX HD. Középkategóriában ki szokott maradni a Xiaomi-nál, de itt van NFC is, valamint az infraport megléte is örömre adhat okot. A vezetékes csatlakozó ugye USB Type-C, viszont ebből csak 2.0, ami kicsit csalódás lehet. A töltésre nem lehet panasz, a készülék vezetékesen 27 W-tal tölt (Quick Charge 4+), ami viszont izgalmasabb, az a vezeték nélküli töltés, ami akár 20 W-tal is mehet. Ehhez kapcsolódóan a gyártó 3 eszközt is bemutatott februárban: egy gyorstöltő padot, egy vezeték nélküli töltésre képes power bankot, és egy autós vezeték nélküli töltő / tartót. Ezek közül nekem a power bank jött meg nemrég, és tényleg igen sebesen lehet vele tölteni vezeték nélkül (10W-al) A gyorstöltésre egyébként szükség is lehet, ugyanis a készülék csak egy 3300 mAh-s akkumulátorral van felszerelve, ami sokak szemét szúrhatja. Nagyon kevésnek nem nevezhető, de átlag alatti ez az érték. Ennek ellenére az 1-1,5 napos üzemidőt hozza nálam, ami a fejlettebb és takarékosabb SOC-nak is köszönhető.

A Xiaomi Mi 9 Transparent Edition "átlátszó" hátlapja

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!