Apple asztali gépek - PC, mini PC, barebone, szerver fórum

üzenetek

hozzászólások


cigam
(félisten)
Blog

Jó kérdés, pláne azután hogy már betöltötte. Vagy a com.apple.smb.server.plist módosításakor automatice újraolvassa a beállításokat?
Mondjuk Google első találat, és 9 éves bejegyzés.
Az AI szerint: Az SMB-kiszolgáló rendszerkonfigurációs listájának frissítése azért szükséges, hogy a Samba (SMB) szolgáltatáson végrehajtott módosítások érvénybe lépjenek. Amikor módosítja a konfigurációt, például engedélyezi vagy letiltja a szolgáltatásokat, elengedhetetlen a rendszerkonfigurációs lista frissítése, hogy a módosítások az újraindítások során is fennmaradjanak.

[ Szerkesztve ]


Czo
(őstag)

Amikor a plistet modositod kozvetlenul, kezzel, akkor "valamikor egyszer, a jovoben" fog eletbelepni, mert a rendszer cacheli ezeket a plisteket. Ha viszont a defaults-val modositassz, akkor ez nemcsak updateli a cachet is a modositassal egyszerre, hanem az adott processz, amihez a konfigallomany tartozik, az kap egy rendszernotifyt is arrol, hogy valtozott a konfig (az, hogy ezzel kezd-e barmit az adott dolog, az az adott dolgot keszito fejleszto kepessegeitol fugg :D).

Szoval, ezt "eszreveheti" az smbd. Viszont, nalam fut az smbd es nincs ilyen konfiugracios bejegyzesem letrehozva, tehat siman lehet, hogy erre, mar nincs ma szukseg.

Az AI valaszat meg forwardolhatod a kukaba, mert a 10.6 volt az utolso, ahol Samba volt az SMB server, 10.7 ota sajat implementaciot hasznalnak.

[ Szerkesztve ]


cigam
(félisten)
Blog

Sonoma alatt megtalálja:
cat /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.smb.server.plist
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>DOSCodePage</key>
<string>437</string>
<key>NetBIOSName</key>
<string>Tamass-Mac-mini</string>
<key>ServerDescription</key>
<string>Tamás’s Mac mini</string>
</dict>
</plist>
Vagy nem erre gondoltál?


Czo
(őstag)

Nem a konfigfile hianyzik, a konfigbol az a beallitas, amit "beallit", A tiedben sincs. Szerintem, az a sor nem kell.


cigam
(félisten)
Blog

Jaaa, ok.


Friczy
(senior tag)

Meglátjuk, ha legközelebb előjön, ki fogom próbálni. Kicsit szkeptikus vagyok, az smb.service az, amikor én adom az smb servert, tehát az én megosztásaimat akarják elérni. Itt viszont az a helyzet, hogy én akarom más servereken elérni az SMB megosztást. De majd kiderül.


cigam
(félisten)
Blog

Mert a más szerverek smb elérését nem a Samba intézi? De!

Amúgy ilyenkor kukkants rá a /Volume könyvtárra is. Lehet csak "beragad" oda egy megosztás felcsatolása.


Friczy
(senior tag)

Tudom, hogy a Mac és a Linux más, de Linuxnál teljesen külön létezik az smbclient és smbserver. Nyilván Macen nem, mert alapból fenn van, de az smbd kifejezetten a serveroldal.
Nem volt beragadva semmi megosztás.


Czo
(őstag)

Linuxon, az smbclient-et, mint samba libraryt, a kernel, smb/cifs mountnal nem hasznalja. Macen se hiszem, hogy koze van a servernek a klienshez.


Czo
(őstag)

Amikor nem megy, akkor mi az ami nem megy? A discovery vagy a mount?


Friczy
(senior tag)

Én is így gondolom, ezért nem hiszem, hogy az smbd leállítása és újraindítása befolyásolná a kliens működését.

Amikor nem megy, akkor az a helyzet, hogy a hálózatban látja mondjuk a diskstationt, de ha rákattintok, semmi nem történik, vagyis a megosztásokat már nem látja. Többnyire usernevet és jelszót se kér be, de az amúgy el van mentve, tehát ez érthető. Az smbutillal próbálkoztam, az biztos, hogy a lookup működik tehát a hostnévre látom a server IP-jét.


Czo
(őstag)

Es ha kezzel megprobalod csatolni? Az sem megy? Tehat a Finderben, Go/Connect to server es ott smb://ipcim/megosztasnev? Illetve, smb helyett, megprobalhatod a cifs://ipcim/megosztasnev opciot is (ez a regebbi, 10.9 vagy 10.10 elotti smb implementacioval fog probalkozni).


Friczy
(senior tag)

A finderben ez a megoldás nem ment. Megpróbálom majd cli-ből felcsatolni, ha még egyszer előfordul. Most beleolvastam kicsit az smbutil man oldalába, az alapján lesz mit kipróbálnom.


cigam
(félisten)
Blog

Elnézést a programajánlóért, de érdekesnek tűnik ez a MAC40 kiállítás.


cigam
(félisten)
Blog

Létezik vmi egyszerű script, ami 5 percenként letölt egy weboldalt?
Sajna csak WEB felületen érem el, és pár perc alatt kiscrkllózódik, és csak az utolsó x sort mutatja.
curl "http://192.168.100.109/cgi-bin/nmhh?act=5" >date$.txt
Nem a dátumot adja vissza fájlnévnek. Valaki tudna irányt mutatni?


cigam
(félisten)
Blog

Meg is van, webloader.sh a neve:
fn=$(date +'%Y-%md-%d %H:%M:%S')
curl "http://192.168.100.109/cgi-bin/nmhh?act=5" > ${fn}.txt
sleep 300
./webloader.sh
Érdekes, hogy a :-ot lecseréli/ jelre a fájlnévben. Vajon miért?

[ Szerkesztve ]


zoli62
(addikt)

Az UPS az előre jelzettnél egy nappal előbb szálította ki az iMacet, természetesen nem voltam otthon, mert nem számítottam rá. A futár nem hívott fel előtte, mint általában szokásos. Hogy lehet felhívni az UPS-t?


devil-k
(nagyúr)
Blog

Sehogy (illetve van egy központi telefonszám, amit nem vesznek fel).

A legrohadékabb kiszállítással foglalkozó cég egész Magyarországon. Egy hányinger, amit ők csomagküldő/fuvarozó szolgáltatóként művelnek.

E-mailt tudsz írni nekik.


zoli62
(addikt)

Ma újból kiszálították, és előtte reggeé tudtam beszélni a központjukkal, elkérték a telefonszámomat. Állítólag gyakran elkeverik az Apple által megadott kontakt számot az egyik rendszerből a másikba átvezetés során. Mindenesetre a futár ma felhívott, igaz, nem a tegnapi sikertelen kézbesítés után pontosan 24 óra elteltével, ahogy arra számítottam, hanem egy másfél órával előbb.Mindegy, a lényeg, hogy megvan, igaz, csak a kapuig hozta be. A doboz elég súlyos, és kibontás után kitöltőnek kis üres dobozokat találtam benne. A gép maga egyébként made in Germany.


titi12
(tag)

A FedEx sem jobb, simán behazudják a sikertelen kézbesítést.

üzenetek