OpenWRT topic - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

hozzászólások


E.Kaufmann
(addikt)

OpenWRT alatt VXLAN interfésznek hogy lehet az MTU-ját állítani? A link, ami felett működik be van lőve nagyobb MTU-ra (biztos, ami biztos 1800, pinggel csekkolva), de nem tudom alatta a VXLAN-t növelni, hogy fragmentálás nélkül átférjen 1500Byte, Luci alatt nem látok erre beállítást, UCI alatt meg nem tudom mit lenne érdemes.


E.Kaufmann
(addikt)

Olyankor mi van, ha a watchcat azt mondja, hogy nem tudja megpingelni a szomszédos állomást, miközben ssh alól meg mégis csak pingik? :DDD
Ja közben megoldódott az MTU, vagy úgy néz ki.

[ Szerkesztve ]


E.Kaufmann
(addikt)

Próbálnék összefűzni két kapcsolatot a luci-proto-bond-dal, (próbáltam először WDS interfészeket, majd azon keresztül VXLAN csatornákat, de hasonló az eredmény)
A problémám az, hogy ARP-pal szeretném csekkolni a slave link-ek állapotait (Link monitoring), de hiába írom be a túloldali bond if IP címét és állítottam az ARP ellenőrzéseket 100ms-re mindkét oldalon, úgy látja a router, hogy a linkek nem élnek. Ha kilövöm az ARP link ellenőrzést és egy broadcast policy-t lövök be mindkét oldalon, akkor a két bond interfész közötttt tudok pingelni, de ugye jelzi a PING, hogy a csomagok duplikálva vannak, hiába van belőve a luci-n hogy a duplikált csomagokat szűrje (ha jól sejtem, ehhez is kéne a link detektálás :W )
Más üzemmódok (LACP-ot is próbáltam, hátha a LACPDU elég a detektáláshoz) meg nem működnek egyáltalán.
Mivel a routerek "buta" AP-k, ezért a tűzfal ki van lőve rajtuk.


E.Kaufmann
(addikt)

Még egy kérdés, hátha erre tudtok is válaszolni ;]
OpenWRT alá milyen USB-s LTE modemet ajánlanátok?


yodee_
(őstag)

Én Huawei E3372-t használok. Sajnos a pingcheck kell hozzá, mert szakadás esetén nem áll fel újra a kapcsolat. Nem acélos nálunk, de a többi vagy méregdrága vagy nem támogatott.

[ Szerkesztve ]


xabolcs
(őstag)
Blog

En is Huawei E3372h-153-at hasznalok, amikor ki szeretnek probalni valamit - egyebkent nincs napi hasznalatban.
Nalam nincs szakadasos baja, de a gordulekeny ncm-es hasznalathoz kulon parch-et hasznalok. ;]

Szivesen kolcsonadom, ha ki szeretned probalni! :K

[ Szerkesztve ]


yodee_
(őstag)

Közben már sikerült működésre bírni a Mikorik R11-LTE6-ot szóval nincs rá szükségem köszönöm :)


gyulank
(addikt)

Azt hogy kell beállítani, hogy ha van az ONT, aminek egyik LAN-ján a gép van, másikon a beállítandó router WAN-ja, ami szintén DHCP szerver, mert a LAN-ján van még egy másik AP, és a beállítandóra még wifin csatlakozik egy telefon kameraként, de ha a WAN-ra van dugva az ONT, akkor még a beállítandót sem érem el a WAN címén se, se a kamerát. Viszont mikor LAN-on volt, akkor meg időnként problémázott, és bizonyos oldalak nem jöttek be. Most is ez volt, nem töltött be a twitch, átdugtam WAN-ba és megjavult. Csak a géptől meg elérhetetlen lett, meg az is ami utána van.


xabolcs
(őstag)
Blog

Jelenlegi felallassal: dumb AP / Access Point only

Ha pedig van eleg LAN portja a beallitando routerednek, akkor tehetsz egy probat az ONT router funckiojanak kikapcsolasaval (modem/bridge mód): ekkor csak a routered NAT-ol, s mogotte van minden eszkozod.

yodee_: :R


gyulank
(addikt)

Vagy én értem rosszul, vagy te értetted rosszul amit írtam szerintem. Ez csak egy része a hálózatnak, sok routerem van, mert kell, mert nagy területet kell lefedni. És nem tervezek mondjuk 25m-es kábelt húzni az ONT-ból a másik AP-nek, ha ott van a másik router mellett, ezért láncban vannak. Szóval azért nem csak az ONT a DHCP szerver, mert úgy vettem észre, hogy az addig működik jól, amíg az első routerre rádugom. De mivel a példában is ezen a részen, a beállítandó az első, azon van egy másik, és arra csatlakoznék mobillal, és az úgy már nem volt jó, és az lett jó, mikor átdugtam WAN-ra. Tehát ONT LAN-TPLINK openwrt WAN=LAN-UBI AP. Az = itt most azt jelenti hogy ugyanaz a router. De azért sem lenne jó nem az ONT-ot használni fő routerként, mert akkor mindenre 1 portnyi sebességet kéne elosztanom. Meg ez a router is kint van hátul, csak az ONT van bent. Egy port megy előre, azon van egy openwrt-s router, azon 2 ilyen kamera, egy másik port egy UBI AP-ra megy ami átviszi a netet egy másik UBI AP-ra másik házhoz, meg egy megy a beállítandóra. Meg egy a gépre. Fa struktúra


gyulank
(addikt)

És a másik háznál is van kamera, és mindenhonnan mindent el szeretnék érni. És az se lenne baj, ha mondjuk rendesen váltana wifit a mobil, ahogy mászkálok köztük, nem szakadna meg, mégjobb lenne, ha az IP címe se változna.


E.Kaufmann
(addikt)

Ha biztosra akarsz menni, és már van Unifi én a helyeben inkább azzal bővítenék és cserélnék le minden AP-t.
A vegyesbazár nem egészséges. Ha legalább az sw stimmelne...
OpenWRT esetén is legalább van egy BATMAN, meg Unifi-re is fel lehet húzni OpenWRT-t, de túl macerás lenne. Ennyi AP-hoz kényelmesebb egy gyári központ.

[ Szerkesztve ]


gyulank
(addikt)

Abból kell főzni ami van. Nincs keret másra, és nincs Unifi se. Van 3 reflektoros Ubi AP, 2 TP-Link router, meg az ONT. Mert a másik háztól egyelőre elhoztam a TP-t mert nem engedi magát openwrt-síteni, és bezavart a beállítandó router utáni AP utáni mobilomba is, pedig ugye az egészen más ág, de az Ubis wifi vizsgáló app olyanokat írt néha, hogy azon keresztül jön. Most ott a reflektoros AP van csak és arra csatlakozik a kamera. De ha majd lenne oda normális routerem, majd valószínűleg azt is úgy kéne beállítani, mint a most beállítandót. És nekem nem működik ez a tftp, de senki nem válaszolt arra se, hogy egyáltalán minek kéne történnie. Pl. meg kéne-e jelennie a fw fájlnak a listában? Mert nekem nem jelenik meg. Hiába választom ki a mappát, vagy hiába teszem a program mappájába, és választom azt ki. A routerem mindig csak simán újraindult, mikor újraindítottam. És ugye vezetékkel kell összekötni őket, és láncba. Ha esetleg valami wifi-meshre gondoltál. Mert mondjuk 50m-es hatáskör kéne, meg 100m-rel arrébb megint 50m-es. Örülök, hogy így a telefonom kap valamennyi wifit úgy, hogy a router közvetlen kapja a netet vezetéken. Ha már a router is csak wifin kapná, akkor már az lassabb lenne, mert itt van minden, fa, fal, eső, hó, és még távolság is.

[ Szerkesztve ]


vargalex
(félisten)
Blog

Nem értette félre a kollága. Attól, hogy nagy területet kell lefedni, nem kell minden routernek címfordítást végeznie. Elég az elsőnek és akkor a mögötte bármelyik routeren/AP-n csüngő eszközök egy hálózaton lesznek és elérhetik egymást. Persze lehet, hogy éppen az a célod, hogy külön hálózatot alkossanak. De akkor sem kell feltétlenül NAT-olni, hanem a fa struktúrában a feljebb lévő eszközökön kell jól beállítani a routing-ot.


gyulank
(addikt)

De ha annyi a jó beállítás, hogy van egy IP címe LAN-on, meg ignorálom a DHCP-t, azt próbáltam már, és nem volt jó. Ez azt jelenti, hogy mikor a kertben vagyok, ahol az erre a routerre csatlakoztatott routerre vagy AP-re csatlakozok, és időnként megszakad a net, felkiáltójel van a térerő mellett, az ubis app pedig pirossal kiírja a netre, hogy nem elérhető, aztán ahogy frissítgeti néha igen, meg valami betölt, valami nem, aztán jó lesz. Szóval ezért állítottam be arra is DHCP szervert, hogy az ONT a TP-linknek adhatna címet, de fix, nem kell neki, de az utána lévő AP utáni mobillal probléma volt, és elől meg, ahol csak annyi van, hogy 1 tp-link, és azon a telefon, azon nem volt semmikor probléma, csak ahol több eszköz volt, mint a másik háznál meg a kertben, ahol már az ONT után 2-3 router/AP van, és azokra csatlakozik a mobil. És van, hogy a gépen se tudok megynyitni bizonyos oldalakat, vagy nincs net, és egyszer szóltam a telekomnak, és azt mondták valami IP ütközést jelez, és kihúztam mindent, újraindítottam, és jó lett.


vargalex
(félisten)
Blog

Pedig jó kell, hogy legyen, ha jól van beállítva. Nyilván az eszközök LAN IP címeit vagy beállítod kézzel a DHCP tartományon kívüli értékre és egyedire (gondolom el akarod őket néha érni), vagy ha OpenWrt eszközökről van szó, akkor egyszerűbb, ha rögtön statikusról DHCP-re állítod magát a LAN-t is. Ekkor a DHCP címkiosztás egyébként is inaktív lesz, az AP/router IP címét pedig az elsődleges routertől megtudod.

Lehet, hogy bennem van a hiba, de nagyon nehezen tudom értelmezni (ha egyáltalán jól) a hozzászólásaidat. Szóval, próbáld meg higgadtan, pontosan leírni a problémát, a mostani hálózati topológiát (mi mivel, hogyan van összekötve). Mert olyanokból, hogy TP-Link, Ubi AP, "beállítandó" magáról a topológiáról semmi nem derül ki.


xabolcs
(őstag)
Blog

Topologia gyanant a "fa strukturat" mar meghivatkozta a #19930 vegen. Azzal mar nekem is sokkal egyertelmubb lett.


vargalex
(félisten)
Blog

Valóban, meg sem néztem a linket, valamiért egy általános fa struktúrát gondoltam mögötte.
Hát, ebből nem látszik, hogy a dumb AP bármi gondot is okozna... Legfeljebb az okozhat IP ütközést, amit írtam. Nyilván minden eszköznek lesz egy management IP-je (ez az OpenWrt routerek esetén a LAN IP lesz), ezek nem ütközhetnek és ahogy írtam, mindenképpen a DHCP tartományon kívülieknek kell lenniük, hogy a DHCP szerver véletlenül se ossza ki egyik kliensnek sem a címet.

[ Szerkesztve ]


gyulank
(addikt)

Pedig mindig kívül volt az osztandókon mindegyik router, és AP.


gyulank
(addikt)

Jó, lehet, hogy a kerti AP nem mindig volt kívül. Meg a tűzfal se volt kikapcsolva. Most visszaraktam alapra, és beállítottam ahogy írva vagyon, és minden router kívül esik az osztáson. Most nem megyek a kertbe kipróbálni. De lenne még két dolog, ami eddig se működött. Az egyik az elérhető szoftverlista nulla, a frissítésre pedig errort ad. The opkg update command failed with code 6, és az NTP se nagyon akar frissülni, 2023-10-09 22:02:04 van szerinte. Alapra állítás előtt jó volt, de szerintem csak azért mert ma dugtam WAN-ra. De LAN-on nem frissül.

üzenetek