A szökés (Prison Break) - Kultúra, művészet, média fórum

üzenetek

hozzászólások


gmx9
(aktív tag)

Újrapörgettem az egész sorozatot az 5. évad hallatán. Először is szögezzük le, hogy a valóságtól mindig is távol állt, egy abszolút popcorn-sorozat volt a kezdetektől. Arra ment, hogy folyamatosan csavarja a szálakat, még ha sok is volt már, akkor is még hetvenszer megcsavarták - erre tökéletes és friss példa az 5. évad alapsztorija.

Két erős elem repítette az egekbe: a börtönös világ izgalmas használata és a karakterek jól passzoltak egymáshoz. Mint színész, egyikük sem erős, sőt. Van akit színésznek is kemény lenne nevezni. Ennek ellenére az adott szerepre általában tökéletesen illett és könnyen megtudtál kedvelni embereket.

Az első évad klasszikus lesz, ha még nem az. Bár megvannak a gyengébb részei - mint a Kattanttal való időhúzás vagy a Céges-szál, amit a 4. évadig sikerült úgy húzni, hogy kb. semmit nem tudtunk az egészről, csak egy katyvasz volt - de a szökés menete, az egész felépítése, a tervezés, az újratervezés, a feljövő problémák szinte végig érdekesek voltak. A banda pedig egy nagyon jó társaság volt, eltérő karakterekkel, hitelesen, egy célért küzdve.

A második évad egyik nagy gondja szerintem Mahone használata volt. A háttérsztorija teljesen jó és érdekes a palinak. A viselkedése viszont elképesztően irritáló volt végig. Michaelben én személy szerint, de szerintem sokan azt bírtuk, hogy bár mindig próbál előre tervezni, de nem tökéletes, ekkor jön képbe az újratervezés, amivel nem lesz kiszámítható az egész. Mahone folyamatosan mindent előre látó karaktere engem végtelenül kikészített és unalmas volt. Nyilván nem arra gondolok, hogy ne találja őket vagy ne tudja őket üldözni, csak verje az irodájában. Hanem hogy minden apró hülyeségből ne jusson tökéletes megoldásra, majd a gyakorlatban, mikor 20 lépéssel a rabok előtt jár, nem ér semmit, mert mindig megszöknek. Később a nyugisabb, banda tag változat már jó volt, de akkor meg már feleslegesnek éreztem.

A harmadik évad újabb börtönnel kezdődik: ami nem is lett volna akkora gond. Más problémák, más közeg, nem éreztem, hogy nagyon ismételné magát. A tervezés minősége viszont sokat zuhant, a szökés nevetséges volt, emellett a Céges katyvasz erősen marta a sorozatot. Egyik legnagyobb pozitívuma, hogy ha jól emlékszem 12-13 részes volt és gyorsan történtek az események.

A negyedik évad nálam egyértelműen a leggyengébb a régiekből, bár láttam, hogy sokan szeretik itt és a legjobbnak mondják. A problémám vele, hogy végig valami NCIS-mélységű színvonalat éreztem, erőltetett csavarokkal, végeláthatatlan időhúzással, borzalmas romantikus erőltetéssel. Illetve azt is megtanultad, hogy többé egy sorozatban sem hiszed senki halálát, míg nem látod, hogy az agyát szétloccsantják.

Az ötödik évadról nehéz írnom bármit is. Egyszerűen annyit tudok, hogy semmilyen. Az, hogy láttam pár régi arcot ismét összeállni, jó érzés volt és örültem, hogy volt erre lehetőségük, de sajnos nagyon gyenge volt mind a történet, mind a karakterek "drámája".

--------- Pár sor néhány karakterről

Sarah kb. az első évad felétől nagyon irritált, szerintem semmit nem tudtak kezdeni vele, az volt a lényeg, hogy nyitva hagyja az ajtót és egy szokásos romantikus nyáladzást összehozzanak. Megkellett volna halnia az első évad végén, mikor bedrogozva találták. Tökéletes időzítés lett volna, és korrekt lezárás.

Ha már korrekt lezárás, Abruzzi-t meg kell említeni. Az egyik legjobb befejezést kapta, a vérszeme vitte a sírba. De belevitte, ez volt a sorsa. Nagyon illett a karakterhez és érzelmesre is sikerült.

Sucre sírós szála egy kis ...-ért, nem érdemel sok szót. Magát a karaktert bírtam, de a sztorija nagyon időhúzós. Franklin szála sem ér sokkal többet: baromi unalmas és ostoba. Kikerül a börtönből, és bárminemű elképzelés nélkül császkál a pali a családjával össze-vissza.

Kattant...meh. Ő volt a poénfelelős, aki megtöri a komor jeget. Volt 1-2 jobb pillanata, de kicsit túl volt tolva.

T-Bag az egyik legjobb karakterré vált, a második évadban volt a csúcson. Baromi jó szövegek, beteg helyzetekbe kerülés, élvezet volt nézni a jeleneteit.

Bellick is szinte a végtelenségig elvolt húzva, őt úgy a lecsukásig követtem volna. Minden utána lévő szereplése feleslegesnek érződött, a halála viszont nem volt rossz.

Gretchen... Megkellett volna halnia a 3. évad végén.

üzenetek