Akvarisztika - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Silentfrog
(veterán)
Blog

Nem ledes lámpát raktál föl? Hideg fehér színhőmérsékletűt?


claire78
(senior tag)

Sziasztok!

Elkezdtem halazni, úgyhogy örülök, h találtam egy ilyen förumot is. :)
Fogok jönni és kérdezni sokat. :)

Szép estét!


Silentfrog
(veterán)
Blog

Isten hozott a klubba! ;)


turbulencia8
(őstag)

Nemrég "véglegesítettem" az akvapóniám világításait is, a szobai futóka kapott egy egész diszkrét, 13W-os képmegvilágítót, sima T5-ös fénycsővel, ami 6:30-tól 21:30-ig működik, és a tápvizes szivattyúval együtt kapcsolja le az időzítő. Továbbá lecseréltem az akvárium fénycsöveit is, mert kb. 9000 órát működtek, és kissé elhasználódtak. Pedig Sera volt mindkettő (korábban rosszul emlékeztem), szóval a fentiek alapján nem éri meg drága fénycsöveket venni. Most a legolcsóbb Diversa Opti Natural + Plant kombót (2x18W) tettem a tetőbe. Jelenleg napi 12 órára állítottam be az akváriumi világítást (a bordó növény miatt), így ezek a fénycsövek három helyett csak két évet fognak tervszerűen üzemelni. Jelenlegi helyzet: a halak és a garnélák egészségesek, a szobai futóka jól érzi magát a hidrokultúrában, a nitrátszint továbbra is minimális, a korábbi algáim gyakorlatilag elfogytak, az anubias-ok ismét burjánzani kezdtek, és úgy fest, hogy az új bordó növénykék is nagyon jól bírják. :))


claire78
(senior tag)

Köszönöm! :)

Akkor megkezdem. :)
Az akvarium egy Tetra Aquqaart 60 literes szett. Jelenleg 7 Guppy, 4 páncélos harcsa, 2 Anci, 4 Zebradánió, 1 hím Betta és 2 csigaevő csiga van benne.
JBL Bioflora CO2 is beüzemeltem már.
Több mint egy hónapja megy már az akvarium. (Részletekbe nem megyek bele, volt kalandor bőven) :)

Mostani kérdésem: a CO2 diffúzora szerintem hibás, beüzemeléskor szép apró bubik voltak, de most csak egy helyen jön kifelé a gáz, és ott láthatóan van egy repedés. Már tisztítottam is, helyzet ua.

Rendeltem egy kerámia porlasztót, hülyeség egy porlasztóra rakni a CO2-t és a levegőt?

[ Szerkesztve ]


turbulencia8
(őstag)

A guppi+betta elég merész párosítás. Ha a diffúzor nem polipropilén, akkor szerintem a repedésre rakj egy kevés sziloplaszt ragasztót (ecetes fajtát), hogy a maradék ép részen buborékoltasson. A levegős kerámiaporlasztó nagyobb térfogatáramhoz való.


claire78
(senior tag)

Igen, rájöttem. :) Azér van már csak 7 Guppy. :( De csak a sárgákat bántotta eddig.
Majd ha esetleg elfogytak, akkor majd vmi Betta-barátibb halakat veszek. :)

Kerámia diffúzor. JBL Taifun. Gondolkoztam, h mivel kéne eltömni, de nem mertem ragasztóval (pl. pillanatragasztó).
Akkor ezt majd kipróbálom. Köszi! :)

Szóval azt mondod, h a CO2-t nem porlasztaná úgy szét a kerámia porlasztó. Jövőhéten fogom megkapni, akkor tudom majd kipróbálni.

[ Szerkesztve ]


biomassza
(csendes tag)

Egy porlasztón a levegővel végképp nem jó megoldás - sokan eleve ellenzik a kettő párhuzamban működtetését, mivel a kétféle gáz gyakorlatilag versengésben van egymással a vízbe oldódásért. Ha mindenképp porlasztasz levegőt is, akkor - szerintem - minél messzebb legyen egymástól a két porlasztó, és a levegős közelébe kevésbé CO2 igényes növények közül válassz.


claire78
(senior tag)

Legjobb megoldás az lenne, ha éjszakára CO2-t le- levegőt bekapcsolni, nappal meg fordítva? Megoldható végülis egyszerűen.
A két porlasztót az akvárium két végében van, szóval az OK. :)

Más: a jövőhéten tervezek részleges vízcserét, aljzat-, üvegtisztítást stb.
A szűrő, fűtőszál is elég koszos, azt is tervezem kivenni, megtisztítani.
Az aksiban lévő kövön is barna lerakódásokat van. Szerintem azt is megsikálom.
Kérdés, hogy mivel, és hogy mennyire? Úgy értem nem okozok kárt vele (hasznos baktériumok)?
Van a szűrőben egy durvább szűrő, ha jól tudom biológia szűrő. Azt kell-e tisztítani?

Köszönöm a segítségeteket! :R :)


Silentfrog
(veterán)
Blog

Minden ami a szűrőben van az biológiai szűrő is egyben, hisz mindenre rátelepednek a hasznos baktériumok, egy egyikre több a másikra kevesebb számban. A szivacsban is megtelepednek, és ezért nem szabad a tisztításkor csapvízzel takarítani csak szigorúan akvárium vízzel.
Természetesen kitakaríthatod a szivacsa szűrőt, ki is kell rendszeresen.
A durvább szivacs az pont nem biológiai szűrést végez elsősorban hanem a nagyobb szennyeződéseket fogja meg. Így nem tömődnek el olyan könnyen a finomabb szivacsok , a biológiai, kémiai szűrőanyagok.

[ Szerkesztve ]


claire78
(senior tag)

Találtam egy videót, nekem pont ez a szettem van:
[link]

Én arról a szűrőről beszéltem ami a "zöld" színű előtt van, a videón fehér színű. Hogy azt kell-e, illetve hogyan?
Ha az akváriumba nyomkodom ki az összes trutyi belekerül.

"A durvább szivacs az pont nem biológiai szűrést végez elsősorban hanem a nagyobb szennyeződéseket fogja meg." Ez logikus is amit írsz, csak ez a szűrő pont a kimeneti oldal utolsó tagja.

A szűrő aljában lévő "golyócskákat" is kitakaríthatom?
Számomra nem egyértelmű ez a takarítás..lehet több kárt teszek, mint hasznot..


biomassza
(csendes tag)

Nem teljesen egyértelmű a képről, de nem filtervatta az véletlen? Mert ez esetben az nem igazán a biológiai szűrés miatt van ott, hanem az utolsó lépcsőként a legapróbb kis biszbaszokat is kiszűrni, hogy minél szebb kristálytiszta legyen a víz. Viszont koszolódik, nehéz takarítani, és érdemes sűrűn cserélni.

Lehet, hogy félreértettem valamit abban, amit írtál, de a szűrőt NEM az akváriumba takarítjuk bele, hanem az onnan leszívott vízzel. Aztán a trutyi irány a wcbe. Az egésznek az a lényege, hogy a szűrőn megtapadó bacikat ne nyírja ki a vezetékes víz klórja. De nyilván a takarításhoz használ vizet már nem rakjuk vissza a medencébe. Ugyanezen módon a golyók v. kerámia is takarítható a szűrő alján - sőt kell is.


claire78
(senior tag)

A valóságban az egy fekete nagyobb "lyukú" szivacsszerű anyag.
A zöld színű szűrő inkább olyan szintetikus vattaszerű. Egy durvább és egy finomabb oldallal. Azt szeretném egyébként helyettesíteni valami szivaccsal. ( A gyári szűrőbetét nem olcsó)

Aha, így már egyértelmű a takarítás. Köszönöm. :R :)

[ Szerkesztve ]


biomassza
(csendes tag)

Igen, a betétcsere sokba kerül - nem tudom, milyen az anatómiája a szűrőnek belül, de szerintem tm30-as szivacstáblából alakra faragva tökéletesen helyettesíthető.


claire78
(senior tag)

Az általad TM30-as anyaghoz nagyon hasonlót rendeltem:
[link]

Semmi extra nincs a szűrőbetétben, bejövő oldalon durvább vattaszerű anyag, kimenőn pedig finomabb.
Kettő közt pedig aktívszén darabok. De van sima változat is.

Csomagoláshoz használt fekete színű szivacsok mennyire lehetnének jók ilyen környezetben egyébként?


biomassza
(csendes tag)

Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint amit írtam. Bármilyen szivacs befogható, amiből nem oldódik ki semmi. (nem koszos stb.) Csomagolásból származót alaposan mosd ki, és szerintem mehet.


turbulencia8
(őstag)

Ez biológiai tisztításhoz (mármint a nitrifikációhoz) nekem kevésnek tűnik. Tudsz ammóniát, vagy nitritet mérni?

(Amúgy én mindent csapvízzel mostam ki eddig (vegyszer nélkül persze), az akváriumvizet nem pazaroltam ilyenre. A csapvíz klórtartalmának nagyon kicsi a fertőtlenítő képessége, inkább csak a szaga zavaró. Ahogy én tanultam, az eljárás a következő: a közmű szolgáltató mér egy bioburden-t, majd az alapján számolja ki a vízbe buborékolandó klórgáz mennyiségét, ami feloldódva Cl2 + H2O = HCl + HOCl, azaz 50%-ban hipoklórossavat hoz létre, és utóbbi fertőtlenít hatékonyan. Mármint az aktív oxigén, és nem a klór.)


bringasisti
(őstag)

A képletet gyönyörűen levezetted, de az a baj hogy néhány fórumtársunk hala nem ismerte eme tudást és egy negyobb vízcsere alkalmával fedobta a pacskert


turbulencia8
(őstag)

Nem mondtam, hogy akváriumba is raknék híg sósavas vizet szellőztetés nélkül, de azért - szerintem - szűrőbetétet csapvízzel is lehet mosni alkalmanként.


mdk01
(addikt)

Azért tegyük hozzá azt is hogy egy egészségesen áramló víz, normális talajjal is képes létre hozni olyan kultúrát a talajban ami nagyban hozzá segít a nitrifikációhoz. Van erről egy cikk is hogy a talaj milyen rétegében milyen nitrifikálás folyik, ezért sem nagyon érdemes hetente felkavarni az egész talajt.
Bonyolultabb ez annál mint, hogy jól lehessen végezni lakáson belül, de törekedni kell rá.

üzenetek