Akvarisztika - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


mufi
(senior tag)

Fuu de szép! Mivel szűröd a vizet és mivel/ mennyi világítás van?


opr
(veterán)

Lenne két kérdésem az itteni profikhoz, hátha alapon. :)

1) Van egy blumodular 01 ferplast nevű/márkájú belső szűrőm. A probléma: rohadt hangos. :(
Olyan hangja van, mintha a szomszéd utcában vernék a betont szerteszéjjel. a probléma oka: szorul, illetve kotyog benne a lapát. (oldala szorul, és előre-hátra mozog)

Aki esetleg nem ismerné a cuccot: ilyen nagyon moduláris bizbasz, gyakorlatilag egy nagy legó a cucc.
A kérdésem: van/volt-e valakinek ilyen problémája, tudtok-e rá valami megoldást, azon kívül, hogy vegyek másik szűrőt. (Ha nincs más, az lesz, csak most nem állok úgy anyagilag)

2) Van egy relative nagy akvárium, 60*50*60-as, kb 35cm magas vízzel. Ebben van egy ~4 éves teknős.
A probléma: annak ellenére, hogy a szűrő megy, brutál fokozatra kapcsolva (imádja a teknős tolatni magát a vízzel, egész nap ezzel játszik :DDD). A probléma az, hogy pár nap után valami hihetetlen büdös lesz a víz, ahogy telehugyozza szegény. Tisztának tiszta, arról a szűrő tesz, illetve ha nagy dolga van, akkor meg a háló, de a pisiszag brutális. Jelenleg a szűrőben a gyárilag adott szivacs van.
Van erre valami megoldás? Használjak mást a szűrőben, vagy valami szagtalanító vagy valami?
Jelenleg hetente cserélem a vizet, ami egy ekkora akváriumnál már nem annyira triviális, jó lenne valahogy megoldani a dolgot.

Előre is köszönöm! :R


biomassza
(csendes tag)

Szia!

1.) Nem ismerem a konkrét szűrőt, de lehet, hogy megérett a rotorcserére v kukára, ha nincs lehetőség cserealkatrészt találni (ill. ha az ürege is kimaródott). A másik eshetőség, hogy sokszor a tengely gumikupakban végződik, amit könnyű elhagyni tisztításkor. Annak a hiánya is tud ilyet okozni, azt könnyebb orvosolni.

2.) Értetlenül állok a jelenség előtt, mert nekem is volt tekim, de ilyet nem tapasztaltam. Viszont léteznek szűrőbe helyezhető nitrogénkötő gyanták, jellemzően aranyárban (pl Purigen). Ezeket viszont regenerálni kell, drágák, macera van velük. Esetleg sima aktív szén is segíthet, én azzal próbálkoznék első körben.


opr
(veterán)

Pont ez a fura, hogy maga a tengely is, meg a ürege is teljesen épnek tűnik. Kicsit olyan, mintha nem ebbe való lenne, pedig de. A végén gumikupak van, de az rendesen rajta van.


sepsi0
(őstag)

Kerámia tengelyes? Ha igen cserélni kell a tengelyt, azért kotyog, mert elkopott a tengely, vagy a rotor.


opr
(veterán)

Ok, de mitől? Összesen ment vagy 60 órát eddig sokat mondok. :F
Segít valamit, ha lefotózom a cuccot szét-és összeszerelt állapotban?


havri1
(félisten)

Csak ötlet..
Nekem volt hasonló, amikor vizet cseréltem, és levegőbe került félig a szűrő. Ekkor került bele levegő, és nem tudta rendesen kidolgozni magából. Következő indítánál olyan hangja volt, mintha kalapáccsal ütögettem volna a falat.
Fogtam, megráztam a vízben, kidolgozta a levegőt, és hangtalan lett.


opr
(veterán)

Hmmmm... Lehet levegős a rendszer, mert legutóbb megszorult, úgyhogy levegőben pöccintettem be, aztán tettem víz alá. Ez jó ötlet, megnézem, hátha. Köszi! :R


sepsi0
(őstag)

Az alap, hogy az ilyen szűrőket vízbe süllyesztve használjuk!
Azért nem merült fel bennem ez a lehetőség.... Ha levegőt kapnak, hangosak és gyorsan kopnak. Viszont egy jó rotor hamar kidolgozza a levegőt. Dugd be a vízbe, indítsd el és mozgasd, rázogasd a víz alatt amíg el nem múlik a hangja...


opr
(veterán)

Nyilván vízben volt, csak megszorult, és valahogy el kellett indítani. :)
Most megcsináltam amit mondtatok, víz alatt megrázogattam/forgattam, tényleg jó sok levegő jött ki belőle, valamivel halkabb is lett, köszönöm! Sajnos még mindig elég durva hangja van, de emellett már talán fogok tudni aludni. :)


sepsi0
(őstag)

Viszont én is kérdeznék....
Holnap állunk neki újraindítani az akváriumot (300L).
Rendeltem pár növény ami nem steril (nem zselés) az aksiba.

Mayaca fluviatilis
Ludwigia repens "diamond red"
Ludwigia arcuata
Alternanthera roseafolia
Eleocharis parvula

(GA)
Tropica Egeria densa
Tropica Cabomba caroliniana (ezek sterilek)

Mivel, hogyan szoktátok őket "fertőtleníteni", hogy ne jöjjenek velük nem kívánatos élő/élősködő lények?
A fehérítős fürdő elvileg nem jó, mert kis levelű növények. Neomagnolt nem próbáltam, nem tudom elég jó, nem bántja a növényeket.
Olvastam a szódás fürdetésről is, de nem tudom elég hatásos-e.
Lényeg, hogy csigákat is ki akarom zárni az új aksiból. A tornyos csigáim már lassan az ajzat harmadát kitették a ritkítás előtt. Pedig max a sóskából ettek amit a halaknak és RC-nek adtam. Egy ideje Sera tápokat kapnak a halak és nem nagyon marad semmi a kajából...

Várom az ötleteket a fertőtlenítésre :R


turbulencia8
(őstag)

A novenyeket en anno siman csapvizzel mostam le, a csigak kerdeset pedig kizarolag csigaevo csigakkal tudtam hatekonyan kezelni meg sok eve. Viszont inditashoz bevalasztottal egy csomo nagy fenyigenyu novenyt, pl. a bordoknal az akvakerteszek min. 1 W/liter fenyforrast ajanlanak, ami sokszorosa egy sugeres medence fenyigenyenek. Ha kozben tenyleg beepitettel ennyi fenycsovet, akkor viszont az indulaskor termeszetes ammoniadusulas durva algasodast fog okozni meg akkor is ha rendes akvakertesz modra tulmeretezted a biologiai tisztitast. Remeljuk azert nem lesz tul sok problema!


sepsi0
(őstag)

2x1 méter SMD5630 hidegfehér
2x1 méter SMD3528 kék
2x1 méter SMD3528 piros

Ez van most a 300L aksi felett és most tervezem bővíteni egy 1m-es SMD7020 hidegfehér ledcsikkal.
Barna alga van, de már kezd eltűnni. A neten olvastam, hogy az Old Boy desztillált víz szilikát tartalma miatt előjöhet. Na én vagy 3 hónapig ezzel oldottam meg a vízcseréket :O .
Igaz pont akkor álltam át ledre, remélem nem ezért van az alga. Van Co2 rendszer is (tűzoltó 5kg palack).
Gondolom elvileg elégnek kéne lenni a világításnak. Bubizni szoktak a növények...
A sok csigától és a maradék algától szeretnék megszabadulni ami főként a hátfalon van (szikla 3d).
Na meg átszeretnénk alakítani a növényzetet, mert úgy jobban tetszene...
Amúgy a szűrés az külső 1500l/h...

Ja és megy bele Easy Life Profito és most kap új Jbl tápgolyókat a Jbl Manado (új 25l) aljzat. Lesz mág egy homok sáv/folyó is az aksiba, most is van benne végig az elejébe...

Na és ezután jön a virágláda.... :P :R

[ Szerkesztve ]


Pikkolo^^
(addikt)

Az alábbi képen látható köveken lévő valami alga? [link]

[ Szerkesztve ]


opr
(veterán)

Rá kellett jönnöm, hogy az én teknősöm nem egy csúcsragadozó.
Gondoltam, kap élőhalat, mert az jó. Beraktam mellé kb 20-30db guppit.
Első óra: a teknős néz, és figyel.
Második óra: bedugta a vízbe a lábát.
Kb 10-15 perc múlva: bement a vízbe.
Kb 5 perc múlva: Közel ment egy halhoz.

Eredmény: hal megijedt -> megfordult, és asap jelleggel elúszott -> ettől a teknős úgy megijedt, hogy:
a) amilyen gyorsan csak tudott, hátra arc
b) félig kimenekült a vízből
c) közben pedig behugyozott

:DDD

Szóval, a kérdés: csináljak valamit a szituval, vagy majd megoldódik?

extra-info: 4 évesen lett örökbefogadva, szegénynek kb 2 hete volt alkalma életében először úszni egyáltalán, addig egy nagyon kicsi akváriumban volt.


claire78
(senior tag)

Nekem ecsetalgának tűnik, de majd kijavítanak a profik ha nem az. :)


biomassza
(csendes tag)

Ha színben szürke (nem igazán tudom, mennyire színhelyes a kép), akkor ecsetalga, főleg ha sodrás erős, akkor szokott megjelenni: szürke, bolyhos jellegű, mintha szőrme lenne, ha sok van. Ha zöldes, akkor inkább nézném kezdődő szakállalgának - egy pontból indul, ott tapad, majd elágazik, és zöldes vatta jelleget tud ölteni.


biomassza
(csendes tag)

Előbb-utóbb megeszi szerintem, csak nem feltétlen volt szerencsés ennyit egyszerre (halaknak nem ideális környezet siralomháznak :D ). Saját teknősöm is volt, hogy bespájzolt; lakótársamnak a teknősei meg annak idején aranyhalat kaptak. Na az a hal a tekikaján duplára nőtt, és nem ették meg. Már éppen megszervezték, hogy hova tudják a halat elpasszolni, amikor a teknősök ezt nyilván megneszelve levágták az addig hizlalt jószágot.


claire78
(senior tag)

Akkor jól tippeltem. :) Sajnos nekem is kezd megjelenni, és érdekelne hogyan lehetne eltüntetni. amúgy tudom rókamárna a legjobb, de 60 literes akváriumom van és az kicsi lenne neki. Ráadásul több kellene belőle. Másik megoldás a süncsiga, de van két csigaevőm, nem biztos hogy összebarátkoznának. :)


Pikkolo^^
(addikt)

A kép színhelyes, tehát sötétszürke vagy pedig fekete a színe de mivel nem sűrű ezért nem lehet egyértelműen megmondani. Most utánaolvastam és nagyon nehéz kiírtani, jelenleg csak a köveken van, de korábban a növényeken volt. Korábban úgy "sikerült" kiírtani, hogy vettem algaölőt ami minden növényt és algaölőt is kinyirt.

üzenetek