Akvarisztika - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


havri1
(félisten)


[link]


[link]

Világítás reggel 6-tól 20h-ig megy, 56 literes az akksi, 2 hetente kb 20% csapvíz csere van.
Belső szűrő, azt is 2 hetente vízcserekor tisztítom.

[ Szerkesztve ]


akos3
(addikt)

Lehet, h egyszerűen sok neki a fény. Mert a többi egészségesnek tűnik, azok nyilván sokkal fényigényesebbek.


havri1
(félisten)

Köszi, kicsit csökkentem a világítás mennyiségét.


akos3
(addikt)

Nekem is lenne egy kérdésem. Tudom, hogy folytonos téma, de most engem is érint, olvasgattam azt azt. Ecsetalgáról lenne szó. Kb 4 hete tisztítottam ki fullosan, az algás növényi részeket megprobáltam a lehető legjobban eltávolítani. Most még is kezdeneke megjelennei a növények végén...Olvastam több mótszert is, de nem tudom mi a leghatékonyabb.
Vagdossam csak simán le ? Csak hát akkor elfogynak a növények :D
Világítás talán rendben van, mert szépen fejlődnek a növények, egészségesek. van plusz tápom, de sose adok...Kéne? (gondolom akkor az algát is etetném vele, nem? )
Itt írnak egy fehérítős mócert..Az bejövős? Vagy a rezezés?


mdk01
(addikt)

Beírják, hogy csökkenteni kellene a fényt és te csökkented? Meg is érdemled, már bocs.....
Fogadjunk utána sem olvastál neten hogy mitől lehetséges ez, mert kapásból tudnék 3 olyan oldalt ahol ezek le vannak írva és nem a fény okozza.


havri1
(félisten)

Nem értek hozzá, azért kérdeztem.
Csökkentem, és meglátjuk javul e vagy sem.


turbulencia8
(őstag)

Szerintem sem a fény a baj, az anubias tudtommal nagyon jól alkalmazkodik különböző fényviszonyokhoz (igaz a felső képen lévő - szerintem - anubias giletti-t nem ismerem, nekem csak barteri félék vannak). Viszont elég rendesen megpakoltad növénnyel a medencét, és mellé levegőztetsz - ha jól látom. Így képtelen fotoszintézisre az a sok növény. Nálam az anubias barteriknek a természetes (hal)trágyás mellé elég volt JBL Kugeln agyaggolyó és (sok-sok éve) a levegőztetés kikapcsolása, hogy legyen megfelelő mennyiségű CO2. Amint a rizómák rendesen legyökereztek, nagyon megindult az összes, nagyon sokat ajándékoztam már el. Szerintem első körben kapcsold ki a levegőztetést. A gyökereztetés hogy áll? Arról tudsz képet felrakni? Ja, és milyen szűrőt használsz?

[ Szerkesztve ]


havri1
(félisten)

Levegővel kapcsolatban lehet ám valami!
Kb 4-5 napja amikor vizet cseréltem, akkor bekapcsoltam a bubikat is.
Máris kikapcsolom.
Mit értesz a gyökereztetés alatt?
Nem szedném most szét ha nem baj, nagyon nehéz volt az ültetés.
Kb 3-4 cm kavicsba vannak a növények.
Egy sima belső alap szűrő, csak sűrű szivaccsal.
Mindjárt keresek képet róla.

[ Szerkesztve ]


turbulencia8
(őstag)

Csak tövükről akartam érdeklődni, hogy le tudod-e fotózni (nem kell, sőt nem is szabad kiszedni). Annyi kavics elég kell legyen, már csak valami biológiai szűrőt kéne beüzemelned. Valamennyi kerámiagolyót tudsz pakolni a szivacs mellé? Nálam amúgy van még fölösleges biológiai töltet, ha kell, tudok adni.

[ Szerkesztve ]


havri1
(félisten)

A szűrő alatt ami le van esve kis tasak, ez egy víztisztító betét, valami kis golyócskák vannak benne, amik kémiailag szűrnek valamit..nem tudom részleteibe.
CleanWater névre hallgat.

Biológiai szűrő csak külső szűrésben megoldható, nem?

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[ Szerkesztve ]


turbulencia8
(őstag)

A nitrifikáció belső szűrővel is megoldható, csak sok helyet foglal. Az a Szat Clearwater-es tasak egy nitrátmegkötő műgyanta, azt szoktad gondolom kb. havonta tömény konyhasóval regenerálni. De akkor is kéne mellé olyan biológiai tisztító, ami a nitritet és az ammóniát egyáltalán nitráttá bontja. Nálad ilyen nincs, ez a szivacs szinte csak mechanikus szűrésre elég. Az akvarista-hu-n nézz valami használt külső, vagy belső szűrőt. Én a 4 rekeszes Eheim Ecco-t ott vettem sok éve töredék áron. Egyszer cseréltem benne kerámiatengelyt, és máig azt használom.
Vagy ha van időd barkácsolni, és nem akarsz a későbbiekben pancsolni, olcsóbban kijössz, ha építesz egy hidrokultúrás virágládát :) . Utóbbi a nitrifikációt és a denitrifikációt is megoldja, és ha a meglévő szivattyúra kötöd a virágláda esőztetőjét, akkor tényleg csupán pár ezer forintból meg van oldva a profi szűrésed.

[ Szerkesztve ]


claire78
(senior tag)

Korábban írtam már, van egy Tetra Aquaart 60L akvárium szettem. Szeretnék benne világítást fejleszteni, milyen lehetőségeim vannak? A benne levő fénycső 515mm (teljes hossz. 530mm). Csak ugyanilyen csövet találtam, nagyobb teljesítményűt csak 549mm méretben.
Szembesült már valaki ezzel a problémával? :)
Valahogy át kéne alakítanom?


turbulencia8
(őstag)

Igen, en szembesultem. Amit a hidrokulturas viraglada fole rendeltem kepmegvilagitot, abban is ilyen 13 W-os, 517 mm-es rovid fenycsovel szembesultem. Nehez lesz fejlesztened, mert ebben a meretben meg csak novenyes fenycso sincs. Gondolkoztam is, hogy nagy nehezen be tudnam zsufolni az 549 mm-es csovet, de ahhoz a T5 elotetet is cserelnem kellett volna 24 W-osra, amihez mar nem volt energiam.Szerencsere a szobai futoka sima 4200K-s natur fenycsovel is jol elvan, ezert feladtam a barkacsolasi tervet.


mdk01
(addikt)

Vedd ki a clean water-t mert éhen halnak a növények.


Silentfrog
(veterán)
Blog

Olvasom, hogy új akváriumot tervezel. Mi lett a régivel? Vagy kettő lesz? :)


farkas26
(tag)
Blog

A régi marad 2tő lesz,szeretnék egy normális nano akváriumot,most is van egy9l-es de kicsinek találom,szeretnék jobb életet biztosítani a garniknak :)


havri1
(félisten)

Kivettem azt a Clean Watert, és cseréltem 50% vizet, mert ma reggelre az egészségesnek tűnő legnagyobb levelét eldobta az anubias. Egyszerűen a szára mintha összeesett volna, és elszakadt. Barna lett a szára.
(több apró hajtás is így járt a tövénél).
Most a sárgulókat kivágtam, és reménykedem.
Lehet odavert egy tápszer is, úgyhogy most csak szűz víz, és fény, minden kémiai cucc nélkül.
Köszi a tanácsokat!


Silentfrog
(veterán)
Blog

Akkor új lámpa és szűrő is lesz gondolom!


farkas26
(tag)
Blog

Hát nem ártana,de csak használtan veszem a dolgokat kivéve az akit,azt a trópusban csináltatom majd.
Csak kellene megfelelő szűrő aminek alacsony a fogyasztása,és persze nem túl drága. :)


Silentfrog
(veterán)
Blog

Barom jó akváriumot láttam a Trópusba. Egybe van kiöntve az egész,nincs ragasztás benne. 5900 ft volt legutóbb az ára. 32 liter [link]

A 20 literes egy ezressel olcsóbb. Nagyon szépen meg van csinálva! :K

Ez növényes ,garnérás lenne?

üzenetek