Akvarisztika - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Kristof93
(senior tag)

Stiphodon annieae

Én csiga nélkül nem tartanék akváriumot. Megeszik a hulladékot, forgatják a homokot, tisztítják a növényeket. Ha túl elszaporodnak akkor vagy túl sokat etetsz, vagy nem elég változatos az ökoszisztéma - kellenek halak minden rétegben, főleg alul, hogy ne maradjon túl sok étel, növények, rákok. Akkor nincs nagy baj a csigával.


szat8
(tag)

Süncsigám nekem is van, régen volt hagymacsiga is, de azok nem szaporodnak édesvízben. Utóbbinak annyi a hátránya, hogy a nőstény petézik össze-vissza, nem kel ki ugyan, de nem is szép látvány a sok pete szerintem.
Köszi a választ, igazából arra voltam kíváncsi, hogy megfelelő etetés mellett a tapasztalatod szerint nem lesz túlszaporulat.
A neocaridina garnélásba lehet kipróbálom.


Kristof93
(senior tag)

Szeretem azokat is, de elég kényesek tudnak lenni. Ezt a kürt csigát bele lehet tenni új akváriumba tele ammóniával, megoldják az első algásodást/nyálkásodást. Az éhezésen kívül elég nehéz megölni őket.


Skillet
(addikt)
Blog

Kipróbáltam a két atmant. Lepkefing mindkettő.
A kisebb meg se hajtja, a nagyobb is egy vicc.
Lehet 0-24-es pumpa lesz a Schego. Végülis bemelegedve jónak tűnik a teljesítmény. Akkor mehet életre halálra.
Az az 5watt talán nem vág majd földhöz.
Illetve sajnálatos (mondjuk érthető dolog), hogy nem lehet az oszlopban porlasztót cserélni, pedig azt még megnézném. Ecetezésen kívül van valami ötlet?


Bondix
(tag)

Sziasztok

Van egy 50L akváriumom benne Guppik és Molli

Egy egyszerű szűrő van benne :

De engem zavar a sok kaki pedig nincsenek túletetve.
Lehet a sok guppi miatt de azt hittem a szűrő szűrni fogja az üledéket.

Mivel tudnám ezt kiszedni minden hétvégén mit javasoltok?
Egy olcsóbb talajporszivó jó megoldás?
Vagy egy jobb belső szűrő inkább?

Köszönöm előre is a segítséget

[ Szerkesztve ]


-NoVa-
(addikt)

Eden 501 motoros aljzattisztítót használok erre, bevált. Csak eleinte óvatosan, több részletben, ne kavard fel a sok nitrátot.

Lehet persze sokkal olcsóbb gravitációs vödrös izékkel szórakozni, de elenyésző a hatásossága.


Levi123
(senior tag)

Hello!
Ez önfelszívósan veszi fel a vizet? A tartályban lévő szivacsot minden használat után kimosod és kiszárítod? Köszi!


-NoVa-
(addikt)

Igen. Van róla 3 részes alaposan dokumentált youtube review, anno az győzött meg. Különösen a tisztítós rész.
Egyszerű kétperces művelet, bár nem csinálnám a mosogatóban... Hát na.

Más, kérdés. Időről időre egy-egy guppi fényérzékenyebb lesz, majd lusta is. Sós vizes karanténból egy része felépül, néhány nem, de nincs semmi drasztikus/látványos tünet. A lassan 4 héttel ezelőtti nitrát túske utóhatása/kifutása lenne ez még? A szívóharcsákból akkor kettő kimúlt, most egy harmadik is, aki azóta szintén rejtőzködőbb és passzívabb volt. A maradék kettő később került a vízbe, lelkesen takarítanak. A többi fajjal semmi gond.


bringasisti
(őstag)

Sós vízzel nem kezelnünk halat.


-NoVa-
(addikt)

Sózottabb, ha a szóhasználat a gond. 1-2 csipet jódmentes só az elkülönítőben.

Vagy kifejtenéd, miért nem? Eddig emellett csak pro véleményeket hallottam, akár parazita, akár baktérium a gond.


bringasisti
(őstag)

Két dolog ami szempont. Valamikor mikor gyerek voltam, akkor a dara esetén emelt hőfok, sós víz. De a sós víz se egy csipet só. Ma már inkább gyogyszer. A másik, hogy sok hal meg tud betegedni a sima csapvíz miatt. Ezért havonta 20 liter vízhez kell adni 1 csepp jódot. Egészséges halak esetében. A só ma akkor játszik, ha a víz posványos és hirtelen nem lehet nagyot alkotni. Mert a só az ammóniát ammóniumá bontja ami kevésbé terheli a hal szervezetet. Bár egyszerűbb egy komoly vizcsere.


-NoVa-
(addikt)

Na, így már információdúsabb. A jódigényt pl még sehol nem hallottam, köszönöm.

Kb 80% csapvíz Seachem Prime kondícionálóval kezelve, 20% ioncserélt van az akváriumban (120 liter), PH rendben, vízkeménység lehetne lágyabb is. Nitrit/Nitrát a tesztcsík szerint nincs különösebben, vizet meg gyakran cserélgetem az incidens óta, akkor nagy részét (+ restart baktériumkultúra bele), azóta napi 5 litert, hétvégi takarításnál extra 15. Szintén változtattam, a tetős, fénycsöves megoldás helyett nyitott, WRGB ledes lett, a növények látványosabban fejlődnek.
Egy skimmer még hiányzik a rendszerből, most tűnt fel először, hogy kialakult egy filmréteg, és habosodik a növények kiérő levelei körül. Buborékoltató megy, külső szűrő megy, ott gondoltam, hogy ha már skimmer is kellene, akkor az állandó buborék helyett valami lényegesen halkabb üzemű hullámoztató, vagy a befolyással játszok, mindenféle lily pipe-okat nézegetek, stb. Gyönyörűek, de akkora a választék formában, jellegben, hogy jajj. Az egyetlen guppikölyök lassan kinövi a kajaméretet és kijöhet a zárt tartóból, de napokon belül szerintem nem lesz egyedül, erősen feszül az egyik borjú méretűre nőtt nőstény. Bonyolult apróságok :)


szat8
(tag)

Általában a sima lily pipe forma a nyerő szerintem, de itt van róluk egy szemléletes összehasonlító videó.
Sima cső könyök akkor praktikus, ha nagy sodrás kell, az a kerek gyűrű formájú meg akkor, ha kicsi.


Gyb001
(senior tag)

Sziasztok.
1 hónapja vettem egy 36 literes akváriumot, egy oase filtro smart 60-al(papíron 60 literig jó). [link]
Ma egy baleset miatt megrepedt az üveg. Vajon ez a szürő elég lenne egy 60 litres akváriumhoz úgy hogy a szűrő tartályban csak biológiai szűrő van, és veszek a szívó oldalra egy ilyet? [link] vagy maradjak a 36 liternél.(reggel vennem kell mert a halak felmosó vödorben vannak.)

[ Szerkesztve ]


szat8
(tag)

Az, hogy mekkora akváriumra mekkora szűrő kell, attól is függ, hogy mennyi/mekkora hal van benne, vannak-e növények, azok mennyire gyorsan nőnek, milyen gyakran cserélsz vizet, milyen szűrőanyagot használsz, meg még valószínűleg 2-3 másik dolog is befolyásolja kicsit.
Szóval nehéz alapvető okosságot mondani innen közelítve.
Szerintem ne a szűrő kapacitásához vedd az akváriumot, hanem azt találd ki, mi vele a cél. A 60 liter egy jó méret, és lehet benne olyan akváriumot berendezni, amihez tökéletes lesz ez a szűrő.
(Én azt az előszűrőt nem keverném bele, de vannak itt nálam okosabbak a témában.)


Gyb001
(senior tag)

Értem.
Eddig kevés előlény volt benne.
2 darab ilyen 9x9 cm növény: [link]
1 kissebb anubias.
1 nőstény sziami harcos hal.
4 db db törpe szívó harcsa.
4 db csiga ami az anubias al jött.
Szűrőanyag: [kép]
Eddig hetente kb 3 litert cseréltem vizet.

Ha maradok a meretnél akkor még egy nőstény betta kerülne bele. Ha nagyobbra válltok akkor valami neonhal meretü rajt szeretnék több talaj(fű szerű) növénnyel, garnélával.

[ Szerkesztve ]


Levi123
(senior tag)

Köszi! Szerintem veszek egy ilyet, jónak tűnik. :R


szat8
(tag)

Jó tervnek hangzik.
Rakj még bele valami szimpatikus gyorsan növő stem növényt is, vagy az úszónövény is sokat segít, hogy elhasználja a nitrátot, és ne kelljen sok vizet cserélni.
A Monte Carlo és az anubias elég lassan nőnek, főleg az utóbbi, az nem fog túl sok tápanyagot felvenni.
Ha nem etetsz túl, és időnként takarítod az aljzatot, meg a halmennyiséggel sem esel túlzásba, szerintem elég lehet ez a szűrő. A nitrátra néha érdemes rámérni, amíg kitapasztalod, hogy mennyi vízcsere szükséges az adott hal/növény mennyiséghez.
Ha elkészült a mű, érdemes felrakod képet ide, ha nem vagy biztos a dolgodban, mert sok tapasztalt fórumtárs van itt, akik tudnak tanácsot adni, vagy pl szólni, ha most valami hülyeséget írtam volna az imént tanácsként. :DDD
Ja, és a szűrőt járasd addig is a vödörben, hogy ne pusztuljanak ki benne a bacijaid.

[ Szerkesztve ]


Kristof93
(senior tag)

A szivacsban is ugyanúgy nő baktérium mint a mindenféle biológiai golyókban. Az elő szűrőt én ajánlom, sok munkát megtakarít hogy nem kell folyton szétszedni, de szerintem valami kisebb is elég, egyszerű szivacs henger.

Több növény nem ártana egyébként, úszó vagy valami víz fölött növő, azokkal szűrő nélkül is lehet akváriumot tartani.


szat8
(tag)

Jut eszembe: a betta a garnélával veszélyes párosítás, mármint a garnéla szempontjából. Vagy mindig bujkálni fognak, ha van hova, vagy haleledel lehet belőlük. Abban nem vagyok biztos, hogy az amano garnélával mennyire tartható együtt, mert az kicsit nagyobb fajta, ennek olvass utána, vagy hátha valaki reagál itt a kérdésre.

üzenetek