Akvarisztika - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Atis45
(aktív tag)

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy brutto 140 literes akvánk. A probléma, hogy barnulnak a növények (kocsány nélküli ambúlia, érdes tócsagaz). Az új hajtások szép zöldek, de ahogy nőnek úgy barnulnak. Aljzat az kvarchomok. A tápozás frofito napi 1ml, green aqua makro napi 3 ml. Vízcsere heti 30%, minden szerdán. Most mértem ár perce pár dolgot. Nitrát: 0, Sera teszt, Foszfát: 1.8 fölött, jbl teszt, Vas: 0.02, jbl teszt.
Mi lehet a probléma? Mert lassan már a kuka felé veszi az irányt az egész akvárium. Halak 10 neon, 6 hamis neon, 2 törpe szívó harcsa, 4 lány guppi. 4 amano garnéla, 4 sisakcsiga.


-NoVa-
(addikt)

Mivel világítod? Fénycsővel nálam is haldokoltak, WRGB leddel neg helyreálltak. Persze színesebb növényeknek UV is kell, én zöldeket raktam.


Atis45
(aktív tag)

3200 lumen led van fölötte. Kocsány nélküli ambúlia van, érdes tócsagaz, Nymphoides sp. Taiwan, anubias, guppifű, argentín átokhínár, Vallisneria spiralis. Tehát nem növényezés a cél, csak amik vannak ne barnulnának. Meg van egy kis pontalga az anubiasokon.. Inkább a halak lennének a lényeg, persze zöld növénnyel, és nem barnákkal.


szat8
(tag)

Színes növényeknek is jó a LED, nem kell fénycső. Elég csak megnézni pl a greenaqua galériát, minden csupa twinstar meg chihiros LED, olyan piros növényekkel, hogy öröm nézni. Persze ők CO2-t is adagolnak. A fény intenzitása számít inkább.


szat8
(tag)

Ha a nitrátod tényleg nulla, az nagy gond, de nehéz elképzelni, főleg ha macro tápot is adagolsz. A nitrát szint szerintem az egyik legfontosabb. Egész biztosan jó volt a mérés? Próbáld megismételni.


-NoVa-
(addikt)

Nade milyen spektrumon intenzív? UVRGB van amúgy a greenaqua színes cuccai fölött, mert a "sima" WRGB nem ad elég spektrumot a színesebb cuccoknak. Fakulnak, foszlanak, a felszín közelében túlélik, de eléggé vegetálva. A sima fehér led az szinte csak arra jó, hogy láss, nem arra, hogy éljenek alatta.


szat8
(tag)

Itt a fórumon is van olyan, aki fehér ledből csinált házilag világítást, és remekül megvannak alatta az akváriumi növényei. De mindenkinek más a személyes tapasztalata, úgyhogy nem célom, hogy teljesen megcáfoljam, amit írsz, de van rá ellenpélda. Egy chihiros RGB LED alatt nem pirosabbak a növények, mint egy fehér alatt, csak a piros ledek megvilágítása miatt tűnnek pirosabbnak. Ez persze jó dolog, mert nagyon szép. De a növénynek nincs rá szüksége szerintem. Az UV inkább a terrarisztikában fontos.


Atis45
(aktív tag)

Szerintem igen, jó volt. Van egy másik akva is, csak az 60 literes. Szinte ugyan azok a növények, ugyan az az aljzat, a világítás ott 1400 lumenes led van. És természetesen ugyan az a probléma. Ugyan ezeket az értékeket mértem. Ott a halak, 2 fiú guppi, 4 platti, 2 törpe szívó harcsa, 3 amano garnéla, 3 sisk csiga. A víz mind a kettőbe csapvíz, GH:16, KH: 10-11


szat8
(tag)

Mérj rá a sima csapvízre. Ha abban is nulla a nitrát, akkor szerintem valami gond van a teszttel.


Kristof93
(senior tag)

Valami nincs jól a mérésekkel vagy a táppal. 1.8 PO4 elég magas, 1 fölé nem ajánlott, hogy menjen, a nitrát pedig alacsony. A foszfát más tápanyagokkal is tud problémát okozni, reagál a vassal pl, úgy hogy elég ha csak néha van a vízben. CO2 nélküli akváriumba, kevés növénnyel az adag is nagyon soknak tűnik. Ha csak homok és nincs más talaj akkor valami kapszulát a gyökerek közé beszúrnék - de olyant amiben van nitrogén is (pl tropica).

3200 lumenes led az hány watt?

Az a csapvíz elég kemény, annyira nem szeretik a növények. Az is lehet az egyik ok.

[ Szerkesztve ]


szat8
(tag)

Ja, hogy 1.8 a foszfát? Valamiért azt hittem 0.18, átsiklottam rajta. Az nem is biztos , hogy csak 1.8, annyi a mérési határ! Szóval a legsötétebb kék lett? Akkor bármennyi is lehet.
Vagy valamit teljesen rosszul mérsz, vagy nagyon nagy baj van a tápozással. Ilyen szélsőséges értékekkel csoda, hogy még nem pusztultak ki a növények.

Nagyon alaposan nézd meg újra a teszteket, nem tudom elképzelni a gyárilag előírt adagolással a GA makro hogy okozhatja, hogy a foszfát elszáll, a nitrát meg nullán marad.
A profito egy viszonylag híg mikrotáp, az ilyen adagolás mellett nem okozhat gondot önmagában, de az nem szerencsés, hogy abban is van Kálium, és a GA tápban is. Mindemellett a GA a tápozását az EI tápozás szerint adja meg, az meg heti 50% vízcserét jelent. Szerintem érdemes csökkenteni rajta, főleg ha nincs sok növény.


Atis45
(aktív tag)


Ennyire növényes.

#36149szat8 : Valószínűleg a teszttel van valami gond, mert megmértem újra, és nullát mutatott, megmértem a csapvizet az is nulla. És ha lehet hinni a vízszolgáltatónak, akkor nálunk az adatlapja szerint 8.4 mg/l a nitrát szint a csapvízbe. Amúgy a teszt elviekbe 2025.10. hóig jónak kéne lenni.


Warton
(őstag)

Ezek a tesztcsíkok nem annyira jók, összevissza mérhetnek, ezért komoly fenntartásokkal kell kezelni őket.


Atis45
(aktív tag)

cseppteszttel méretem mindet.


Warton
(őstag)

Jaaa?! Az gáz.


Kristof93
(senior tag)

A nitrát tesztek nem valami pontosak, a csepegtetős sem. [link]


-NoVa-
(addikt)

A terrarista múltra rátapintottál :)

Sivatagi jószág, ha nem is érte el a fajában világcsúcs 18 évet korban, de jó közelítést értünk el. Na neki tényleg jót tett a megfelelő Ausztrál jellegű UV és fényviszony kialakítása, de a napozólámpa miatt az nem ledes téma.

Viszont a papayafák telelését évek óta WRGB ledekkel intézem, szebben vészelték át a telet.

De magát az akváriumi lámpás okosságot pont a greenaquás egyik arc mondta, hogy a színes növényekkel felsőbb polcról kéne választani lámpát, és mutatott centinként 1000 ft-os meg drágább jóságokat WRGBU ledekkel. Inkább zöld irányban válogattam növényeket, és maradtam a WRGB kompromisszumnál, szép így is. Hónapos távlatban a piros növények kb semmit nem fejlődtek alatta (de élnek), a zöldek meg nagyon felélénkültek. Aztán ha többet érné természetes napfény az akváriumot, lehet megelégedne a sima fehérrel is, kinek hol áll az akvárium.

Ma pont voltam ott, lettek új drágaszágok.
Egy zacskó Blue Dream garnéla:

Skimmer:


Kristof93
(senior tag)

Tomocso
(tag)

Sziasztok,

kb 10 év után visszaörököltem apukától az akváriumom, de ez már nem elhelyezhető nálunk, így szeretnék egy új 120x50x50cm méretű aksit térelválasztóként elhelyezve építeni. A régi aksiból kb csak a halak jönnének át. (algaevő, díszcsík, sztendal, páncélos harcsák, vitorlás, gurámi)

Mindent vennem kellene hozzá, de elég nagy a kínálat így tanácstalan vagyok.

Mindenképpen külső szűrőt szeretnék, de melyiket? Melyik típust ajánlanátok?
Levegőztető ami csendes?
Ajzat?
INVITAL-tól érdemes rendelni? pl. japán aljzat,

Kell ebbe vízforgató?

köszönöm ha segítetek tanácsokkal


Kristof93
(senior tag)

Oase biomaster az előszűrő miatt. Sokkal könnyebb takarítani és a fűtő is elfér benne. Elég drága.

Más nem kell bele szerintem, ha mozog a víz felszíne a szűrő miatt és van növény is akkor lesz elég oxigén.

üzenetek