Akvarisztika - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


bringasisti
(őstag)

Eheim, diffúzor. Nem kell pumpa, nem kell vizforgató


szat8
(tag)

Ahogy előttem írták, Oase biomaster nagyon jó minőségű, cserébe kicsit drága.
Nekem Eheim experience van, az is nagyon halk, és jó minőségű. Nem nehéz a takarítása, de nincs tapasztalatom az Oase-zel, lehet, hogy az még egyszerűbb. Egyikkel se tudsz mellé lőni. :)


-NoVa-
(addikt)

"Egyikkel se tudsz mellé lőni. :)"

Ahogy mondták nekem is, ha már külső szűrő van, nagy gondot nem tudok csinálni. Atman CF-600 megy nálam gumialátéten, zéró hang. Nem állítható az áramlás sebessége, ócsó, egyszerű, működik.


fjudors
(aktív tag)

hamburger mattenfilter +áramoltató
esetleg alsópolcos saját építésű


Tomocso
(tag)

Köszönöm a válaszokat.

Már néztem a oase-t, akkor ez jó választás lesz.

Melyik legyen a 600-as elég vagy inkább a 850-es ajánlott?

Talajnak ez jó lehet?:
[link]

Vízlágyítót érdemes venni? Nálunk nagyon kemény a víz, 20 feletti, vagy ezt meg lehet oldani szerekkel?
Lehet hülyeség de a páramentesítőből kijött vizet nem lehet akváriumba használni? ;]

köszi


szat8
(tag)

Lágy vizet fordított ozmózis szűrővel lehet csinálni, és azt visszasózni (vagy van aki keveri csapvízzel, de akkor a klórt kezelni kell persze).
A vízlágyító szerek nem erre valók, azok ha jól emlékszem csak a GH-t csökkentik, a KH-t nem, de ebben nem vagyok biztos.


Warton
(őstag)

Van olyan szer, ami a KH-t csökkenti, ezzel együtt csökken a pH, viszont tapasztalataim szerint ezzel együtt emeli a GH-t, úgyhogy összességében ugyanott leszel a keménységet illetően.


Kristof93
(senior tag)

Valami porózus törmelék, pl lávakő utána talaj (én tropica talajt használok, de lehet tóba való is), végül aquasoil vagy homok, vagy leginkább mind a kettő. Így lehet hosszú távon fenntartani a teljes nitrogén ciklust és a növények sem fognak kifogyni a tápanyagból.

Vegyszerrel nem változtatnám a vizet, ha lágyabb kell akkor szűrőt kell használni, ahogy írták.

[ Szerkesztve ]


szat8
(tag)

Pontatlanul fogalmaztam, igazad van.
Azt akartam írni, az általános vízlágyító szerek, amik nem akvarisztikai felhasználásra lettek kitalálva, nem alkalmasak erre, mert csak a víz keménységét okozó anyagok egy részét kezelik valójában. Azok arra valók, hogy ne rakódjon le a vízkő a háztartásban.


Warton
(őstag)

Saját tapasztalatom az, hogy az RO vizet nem annyira jó ötlet keverni csapvízzel. Vagy ha valaki így csinálja akkor nagyon patikamérleg módon kiszámolva csinálja. Én anno 1/3 csapvíz 2/3 RO víz keverésével kaptam egy picit jobb csapvizet, de igazából az értékektől nem ájulok el egyáltalán. A pH olyan 7,5; KH: 6; GH: 12. Mondjuk a KH GH arány végülis nem annyira szar, de összességében így nem sikerült lágy vizet csinálni. És kb. kisebb vízcserékkel sem javítható szignifikánsan. Nagyobb vízcserénél meg a halállománynak nem tetszene a pH, keménység hirtelen változása. Belőttem a sodastreames CO2-t, de a pH-ra nem sok hatása van, viszont a növények láthatóan szebbek. Ha valaki RO vizezik akkor az akvát engedje fel azzal és kb cseppenként (direkt túlzok) adagoljon hozzá csapvizet és folyamatosan mérje, és addig adagolja hozzá, míg a kívánt értékeket nem éri el. SZóval kb. az egész akvát víz szempontból elölről kéne kezdeni, de a francnak van kedve 100 liter RO vizet legyártani így hirtelen. :O

Az RO vizezésben az nem annyira jön be, hogy iszonyú nagy a veszteség, míg az RO víz csöpög addig a kemény víz folyamatosan folyik el, de igazából nem tudom miben tárolni a keményvizet és nem is nagyon tudok vele mit csinálni. :F

Amúgy ezt az egész vízparaméteres dolgot kezdem elengedni és csak olyan növényeket és állatokat tartani, amik bírják azt, ami van. Van egy másik akvám lehet, majd írok egyszer részletesebben róla, abban le van szarva a szar is: se CO2, se RO víz, se vízcsere féléve, se tápozás, se mérés se semmi: aztán az anubias vígan virágzik, a talajból random növények bújnak ki, a hellerik pedig havonta köpködik ki magukból a kishalakat, csak győzzem őket összeszedegetni mielőtt megeszik őket. Most is négy kishal úszkál a kórház akvában, lassan már nem tudom őket hova rakni. :U Abban a fentiekhez képest kb. 8 körüli a pH, a vízkeménységbe pedig bele se merek gondolni, de a GH olyan 20 körül lehet.

[ Szerkesztve ]


-NoVa-
(addikt)

Ilyenkor tudom értékelni a kertvárosi csapvizet otthon, kb 25 liter ioncserélt víz, 5ml savas akváriumhoz való PH kezelő lötyi (nem egyszerre, kb 2 hét alatt beleadagolva), és most frissen tesztelve 7.0 - 10 -10 a PH - KH - GH.
Egyelőre szabad gyökerű, nem táptalajos növényekkel van megpakolva a háttér, jó sok búvóhelyet nyújtva a garnéláknak, a talajon csak fél centi kavicsréteg, hogy könnyen áttisztítható maradjon. Ha ez így stabil és problémamentes marad hosszan, akkor neki merek állni a talajnak is.

Eheim 100 légpumpa javításra van valakinek valami triviális ötlete? Tőből könnyedén letört a műanyag csővég, amire a szilikont kéne húzni. Első körben raktam egy 200-as 2 fejes változatot, de annyival hangosabb, inkább visszaállítanám a 100-ast, ha életre sikerül rugdosni. Ragasztóval körbetömítek egy szilikoncsövet, és kész?


Tomocso
(tag)

Tegnap vettem egy tesztet.... ebben a vízben vannak most a halaim :))

[kép]

valamit javítani kellene rajta nem??

Ez az RO készülék vállalható? Ennyit még áldoznék rá, ha használható.
[link]

köszi


szat8
(tag)

A gyorstesztek nem túl megbízhatóak, ezért nem tudom a ph adatban mennyire lehet megbízni, de elég magasnak mutatja.

Amit a saját tapasztalatom alapján viszonylag pontosan mutatnak ezek a tesztek, az viszont a nitrát szint. Nagyon sok a nitrátod, ez nem tesz jót az élőlényeknek. Nem a vízkeménység itt a legnagyobb gond. Arányok szerint kevesebb hal, vagy több növény, és/vagy sűrűbb vízcsere és aljzat takarítás szükséges.


Kristof93
(senior tag)

Szerintem először a nitrátot rendezd el, ha igaz amit mond a teszt akkor nagyon magas. Algát okoz, a halaknak is rossz. 20 fölé nem jó, hogy menjen, de co2 nélkül szerintem jobb ha 1ppm alatt van.

Működnek ezek az egyszerű RO szűrők. ~10-20ppm-re tudják csökkenteni, ha kevesebb kell (pl párolgást pótolni) akkor kell egy DI utószűrő is, de az később is rá lehet tenni.


Warton
(őstag)

Én is ilyet vettem pár hónapja, teszi a dolgát, eddig nem tapasztaltam vele gondot.


szat8
(tag)

Kristof93, a postakürt csigákat honnan szerezted, ha megkérdezhetem? Neten én csak 1 boltot láttam, akik árulják, a csigafarmot. Onnan vetted őket?


Kristof93
(senior tag)

Ebay-ről, de Angliában lakom.


szat8
(tag)

Ó, az más.
Köszi a gyors választ!


-NoVa-
(addikt)

Aquario Neo Flow V2 skikmer és némi célzott baktérium hatása a filmesedő, habosodó vízfelszínre pár hét alatt:


Gyb001
(senior tag)

Sziasztok. Ez a herkules csiga vajon elpusztult? Mi lehet rajta ez a kis vékony valami amit a garnéla eszik? Reggel kb ugyanitt volt. [kép]

[ Szerkesztve ]

üzenetek