AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4) - Processzorok, tuning fórum

üzenetek

hozzászólások


hokuszpk
(nagyúr)

"PPT, EDC, TDC értékeket érdemes piszkálnom?"

ha hűvösebb procit akarsz, akkor nemigazán, bár lefele is lehet tolni a limiteket ; de akkor egyszerűbb kikapcsolni a PBO-t. amúgy 65W - s procinál van értelme emelni ; többségük azért birja a 105W -s procikét megközelítő limiteket is, viszont azzal a lendülettel terhelés alatt melegebb lesz a cucc.


bviktor93
(tag)

Még egy kérdésem lenne, mivel erősen gyanús, hogy ez is CPU probléma lesz:
Lefutattam újra egy Superpositiont az új CPU-val, és elég meglepő eredmény jött szembe:
Régi R53600 eredmény: [kép]
Új 5700XT eredmény: [kép]
Igaz a 3600-as eredmény kb. egy éves, de azóta semmi nem változott, csak a GPU driver, meg a CPU, Windows, minden ugyanaz.
Ez miért van? Nem értem...


Csupingo
(veterán)

Bios reset, bios frissítés volt már az új cpu-val? Nem túl meleg és azért vesz vissza?


bviktor93
(tag)

Biztos, hogy nem túl meleg, alig hallom a ventilátort. 60-65 C-on van a CPU benchmark/játékok közben.
BIOS a legfrisebb, XMP-n meg -10 CO-n kívül minden más default. Nem igazán értem miért van ez, játékokban úgy vettem észre fps-t nyertem az 5700X-el, itt meg jóval kevesebb. Ki érti ezt...? :F


Csupingo
(veterán)

Úgy értem, hogy miután betetted a procit, resetelted, vagy frissítetted a biost? Csak sima csere esetén produkált már furcsaságokat több embernél is.


Nuada herceg
(őstag)

Sziasztok.

Nekem is lenne egy kérdésem, problémám.
Mióta az új procim van, (5800x), azóta váratlan rendszer újraindulások vannak. Ritkán, de pár óra alatt bekövetkezik, olyan mintha resetet nyomnék. Monitorok elsötétednek és boot képernyő. A Windows logban csak annyi vagy, hogy helytelen/váratlan rendszerleállás. Kb egy hónappal ezelőttnél régebben, az előző procival nem volt ilyen, ezért a procira vagy a BIOS beállításokra gyanakszom. Giga b450 aorus elite alaplap, majdnem a legfrissebb biosszal. Tavaly év végi, vagy év elején releaselt verzió, nem tudom fejből a számát.
A beállításokban van pici mínusz offset, kB 0.030, és co all core negatív 14 körül. Ja és 110 Watt fogyasztás limittel, és 82 fok max hőmérséklettel beállítva.
Nem sokat játszom, de játék alatt nem volt reset. Terhelés alatt nincs gond. Prime 95 és végigmegy.
Általában idle módban jön a reset, amikor vagy magára hagyom a gépet egy hosszabb időre, vagy csak bámulom a monitort percekig. De nem váltja ki mindig a tétlenség, csak olyan történik általában.
Tudom, hogy kb bármi lehet a hiba. De valami tipp esetleg? Vagy nem is a proci környékén kellene keresni a problémát?
Köszi előre is a tanácsot. :R


bviktor93
(tag)

Nem, még 3600-al frissítettem, közvetlenül mielőtt 5700X-et betettem. Nem reseteltem semmit. Semmit nem változtattam gépen miután beraktam az 5700X-et. Egyedül RDR2 benchmarkot futtattam le 3600-al, hogy legyen valami összehasonlítási alapom, itt érdekes módon van előrelépés, ahogy írtam is. De Superpositionben meg Heaven-ben is ahogy látom a 3600-as score-ok alatt kapom az értékeket. :F Nem értem... Mit lenne érdmes még kipróbálnom ha a BIOS reset sem ad megoldást?


Csupingo
(veterán)

Ha reset után is lassabb marad, akkor x-akta. Esetleg most is tehetnél be hwinfo képet (ahol az effektív órajelek látszanak, korlátok, teljesítmény, hőfokok, stb.) míg tesztelsz, meg majd reset után is csinálhatnál egyet.

[ Szerkesztve ]


Kolbi_30
(őstag)

Szerintem hibazik par mag. Sok neki a minusz ha nincs terhelve.


Kolbi_30
(őstag)

Minden mag be van kapcsolva winben?


Csupingo
(veterán)

Igaz, a cpu magokat is megnézheted, az is néha "beragad" csere után, bár azonos magszám esetén is illene gyorsabbnak lennie. :)

(#36866) Nuada herceg: talán sok az offset és a CO együtt? Esetleg az újraindítás elől kiveheted a pipát ha van, akkor talán láthatsz valamilyen hibaüzenetet.

[ Szerkesztve ]


virkir
(veterán)

Ahogy Kolbi is írta túl sok az offset.
A processzor feszültséget tedd auto-ra és inkább a CO-t csökkentsd első körben mondjuk -20-ig.
Ha úgy jó akkor apránként mehetsz lejjebb amíg nem kezd hibázni, vagy ha nagyon unod magad akkor a fellelhető tuning programokkal is próbálkozhatsz és a kitesztelt értékeket írd be a bios-ba.


bviktor93
(tag)

Nem tűnik úgy, mintha be lenne ragadva bármelyik mag: [kép]
De érdekes módon Cinebench-ben hozza azokat a számokat amiket kell (lsd. fenti hsz.-eim).
Csináltam újabb CMOS reset-et, most már PBO-t is "Auto"-ba tettem, és nincs semmi negatív CO -> nem változott semmi.
Superposition benchmark alatt ilyen 10% CPU utilization van, 97-98% GPU utilization mellett, és mégis bőven elmarad az eredményem a 3600-as eredménytől.
Játékokban viszont úgy veszem észre nincs semmi lassulás. Objektív mérésem sajnos csak a RDR2-ről van amit írtam is, és itt meg gyorsulás van, nem lassulás.
Ezek a benchmarkok meghülyültek, vagy a 6700XT-vel lehet valami gebasz?
Valami ötlet esetleg mit érdemes még kipróbálnom? DDU-val Radeon driver csere, esetleg komplett Windows újratelepítés?


hokuszpk
(nagyúr)

túl sok a minuszos offset ; az idleben is ugyanannyit vesz le, mint a csúcson ; és valamelyik mag a müködési minimum fesz alá esik.


Csupingo
(veterán)

Már csak egy hüle tippem maradt. Nem lehet, hogy a régi bios-szal engedélyezve volt a pcie 4.0 mód, az újjal meg nem? Ha jól rémlik, voltak időszakok, mikor pár alaplapgyártó eltért az amd ajánlásától.


bviktor93
(tag)

Nem, ez a B450-es lap elvileg még nem is tudja a 4.0-t.
Lehet a hétvégén megpróbálkozok egy friss windózzal, úgyis le akartam már cserélni a 10-est.
De az az érdekes jelenség van, hogy a csak Superposition meg a Heaven benchmarkok hülyültek meg. Előbb pl. Last of Us-t játszottam, 100+ fps-el simán fut (nyilván FSR-el), itt pl. egyáltalán nem érzek lassulást.


Csupingo
(veterán)

Elvileg volt idő, mikor még pár gyártó engedélyezte némelyik bios változatban.

Pl.: The b450 aorus pro wifi did at one point. In bios f40 they added pcie 4.0 for the X470 and B450 Motherboards. But was then later removed due to AGESA change in bios f42f.

[ Szerkesztve ]


Dragon3000
(veterán)

Ha még ez is lenne, a 6700 x16 sávval megy és azt nem fogja vissza a 3.0 sem, illetve az msi max megoldásai később jöttek, így azokra nem is jött ilyen bios. Valami más fogja vissza, azt se tartom kizártnak, hogy valami az adott driver verzióban lett elrontva, megnézném ugyanazzal, mint ami a 3600 esetében is volt telepítve, illetve van újabb is, azzal is meg lehet nézni.

[ Szerkesztve ]


Ribi
(nagyúr)

GPU freki is felmegy ameddig kell?


Nuada herceg
(őstag)

Köszi szépen a tanácsot mindenkinek! :R
Ma majd meló után megszüntetem a negatív offsetet, marad a CO amivel próbálkozom.

üzenetek