AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk - Videokártyák fórum

üzenetek

hozzászólások


Petykemano
(veterán)

Azért itt keverik a szezont a fazonnal.
Engem meglepne, ha a monolitikus lapkákra rápakolnának 3D v-cache-t. 140 és 200+mm2. 64MB belefért 36mm2-be. Ez vagy döbbenetesen sok/nagy cache lapkát, vagy sok struktrurális szilíciumot eredményezne.

Ha meg arra gondolt a költő, hogy RDNA3 chiplet struktúrában lehetne egy refresh, vagy RDNA3.5/RDNA4 belsejű újragondolás, az elméletileg lehetséges, de semmilyen jel nem utal eddig erre.


Albus_D
(aktív tag)

Azt már biztos hogy at rtx 50 GDDR7-el jön????


b.
(félisten)
Blog

Szerintem csak a felső kategória.


PuMbA
(titán)

1,5kg-os kártya nekem már a féltégla kategória. Persze tudom, hogy az RTX4090-ek 2,5kg-ok...a 2 ventis kártyák megállnak 1kg-nál, az még értelmezhető méret.

Devid_81: Tudom, nekem is XFX-em van jelenleg :)

b.: Igen, biztosan csak a felső.

[ Szerkesztve ]


hahakocka
(senior tag)

Szerintem is a felső kategória csak. 5080-5090 jó drágák is lesznek állítólag lehet pont a GDDR7 miatt. Kérdés azok is e 2.5-3kg osak lesznek e. Hatalmasok voltak a 4080-4090 kártyák. AMD lehet megint akkor az Infinity Cache-re gyúr? 2 gennel ezelőtt azzal sokat hoztak, majd a 7000-es szériában visszavettek és inkább sávszél sebességet emeltek. Most megint Infinityre gyúrnak? Ilyen páros páratlan? :D Nekem elég lenne sokáig egy 4080 erő 200e felett 200W al, ha jönne tényleg 8700-8800 xt ként. (5700 ról váltással szép ugrás) De az is lehet hogy csak az 5090 ellen nem lesz megint kártyájuk, mint most a 7000 -s szériánál. Lehet lesz 8900xt is 5080 erőhöz közel, de nem lesz 8950xt .

[ Szerkesztve ]


Valdez
(őstag)
Blog

Amúgymeg egy pl. sapphire miért ne gyárthatna komolyabb rammal? Ebben azért látok potenciált a custom gyártóktól.


S_x96x_S
(őstag)

> Azt már biztos hogy at rtx 50 GDDR7-el jön????

Annyi biztos, hogy
a Blackwell chipek hivatalosan is PCIe Gen 6.0 képesek.
( maga Jensen leakelte az infót a bejelentéskor )
De hogy a consumer szinten mi lesz engedélyezve
az még egy nagy kérdőjel.

(elfogult privát vélemény)
- mivel a Blackwell ugyanaz a TSMC node mint az ADA
- és consumer szinten nem lehet kihasználni a fejlettebb nVLINK-et.
gaming szinten én kisebb durranásra számítok ~ ugyanolyan Power keretből.
- Persze, hogyha a CXL-t konsumer szinten is engedélyezi a Blackwell, akkor már eléggé érdekes konfigokat lehet építeni ezekből.
( de ez már a munkaállomások és a Threadripper területe )


S_x96x_S
(őstag)

> Amúgymeg egy pl. sapphire miért ne gyárthatna
> komolyabb rammal?

ha a komolyabb alatt a GDDR6 --> GDDR7 -et érted,
akkor a 2 memória típus vezérlése eltér.
és ha nincs beépítve a GPU chip-be a támogatás,
akkor nem fog menni egyik OEM Gpu gyártónak se.

GDDR7: PAM3 Encoding for Up to 36 Gbps/pin
https://www.anandtech.com/show/18759/cadence-derlivers-tech-details-on-gddr7-36gbps-pam3-encoding


b.
(félisten)
Blog

Az Nvidia tervez majd a chiplet dizánban valami vegyes Vram kezelőt, ami akár képes HBM ésGDDR-t is kezelni egyfajta csatornaként,de ezt még ilyen tervben láttam csak egyszer régebben( pár éve ) mikor jensent kérdezgették,a Chiplet felöl.


Alogonomus
(őstag)

Kérdéses a Blackwell és akár az Nvidia kapcsán a chiplet design helyzete, mert a B100/200 esetét is inkább csak chip "összepárosításnak" tekinthetjük, amilyet már az M1 Ultra kapcsán is láttunk. Az NVLink Switch lapka biztosítja közöttük a kommunikációs felületet, de még mindig csak kerülgeti a valódi chiplet kialakítást az Nvidia, és inkább a "largest chip physically possible" irányba ment el végül 858 mm²-es egybefüggő chipet tervezve több kis chip helyett.


b.
(félisten)
Blog

Az mindegy mit chipletez és hogyan, ha jó megoldást hoz és hatásosan működik.
Meg most azt is láttuk, hogy a chiplet nem feltétlenül megoldás egyelőre semmire, megfelelően választott stratégiát jensen megint.( és az Apple is)
Azt is Már láttuk, hogy a legjobb GPU tervezők náluk vannak, nem számít nekik milyen gyártástechnológián vannak, hogy ha elsőre dolgoznak rajt vagy sokadszor. Biztos vagyok benne, ha hoznak Chipletet az jó lesz és előrelépés lesz.( elfogultság off)
A legtöbb embert amúgy nem érdekli mi van a gépében amikor azt nézi mennyi FPS-t ad a kártya. Nem tudom hány 7900XT tulajnak jár azon a feje hogy ez Chipletes GPu vagy hány 4080 tulajnak hogy ez Monolitikus. Szerintem senkit nem érdekel. :N
Az biztos, hogy a Grace Superchip összekapcsolása már most is megkíván elég magas szintű teljesítményt hasonló téren, persze nem így ahogy az AMD csinálja, ez biztos, hogy nagy tapasztalat.

[ Szerkesztve ]


Valdez
(őstag)
Blog

Nem gddr7-ről beszélek, hanem gyorsabb gddr6-ról. Van már 24Gbps sebességű gddr6 is, ami azért jelentősen gyorsabb a 18-nál.


Raymond
(félisten)
Blog

Van 24Gbps, de egyelore csak sample, nem mass prod. A 20Gbps a max, ez van a 7900-as kartyakon. A partner kartyak pedig a VRAM-ban nem kulonboznek a ref-tol, csak a hutes, TDP es GPU orajelek amivel jatszani szoktak.


t72killer
(titán)
Blog

Ehhez ugye a boltokba meg is kéne érkeznie az új piros kariknak, azt meg majd meglássuk, amikor odaérünk...

A konkurrencia berkeiben most bújtatott árcsökkentést látunk: a kvázi 4070 Ti teljesítményű Super lényegesen olcsóbban került piacra, mint a Ti-k aktuális ára, a Ti Super pedig bár kicsit gyengébb a 4080-nál, már egész jól megközelíti azt.

Amúgy a 4090 is NV kari, az ellen is le kéne tenni valamit :DDD

#64230: Ahhoz képest, hogy pl RT-ben ez egy 4060 szintű kártya, menjen csak még lefelé...


Alogonomus
(őstag)

Nagyon valószínű, hogy az MSI teljesen felhagy a Radeon kártyák gyártásával.


hahakocka
(senior tag)

Na ne de miért? :( Én AMD esetén mindig azt vettem vagy Sapphire-t. Kár.

[ Szerkesztve ]


Busterftw
(veterán)

Egy amugy is kicsi AMD piacon kulon termekkel jelen lenni (fejlesztes, marketing, support stb) nem lehet nagyon megeros.
Teljesen ertheto, ha kiszallnak.


t72killer
(titán)
Blog

Kár, de ilyen árak mellett szvsz teljesen életképtelen az AMD vonal. Komoly teljesítménybukták vannak, ha bármilyen speciális igénye van az embernek: RT, felskálázás, VR-hez tömörítés, mindben erősen hátul kullognak a pirosak, azaz egy RX 7900 xt gyakorlati értéke valahol az alap (nem-ti, nem-s) 4070 környékén lenne.


Raymond
(félisten)
Blog

Az AMD kartyaknal az van hogy vagy Sapphire es PowerColor mert ezeknek van jo hiruk, vagy ha olcsosagra mennek akkor XFX es az epp aktualis learazott legolcsobb termek. Az MSI-nak meg annyi huzoneve sincs ott mint a Gigabyte-nak vagy az Asus-nak.


Alogonomus
(őstag)

Mondjuk amit a 4070 Ti Super kártyával összehozott az MSI, ami még a sokadik frissített BIOS után is elmaradt az elvárt értékektől, azt elnézve nem feltétlenül akkora veszteség, hogy pont az MSI fordított hátat a Radeon vonalnak.

üzenetek