Anime filmek és sorozatok - Kultúra, művészet, média fórum

üzenetek

hozzászólások


Farkassacred
(őstag)

Nem is állítottam mást. :DDD (Szeretem a jó isekai-t, kár hogy kevés van belőlük)
Csak egy felvetés volt egyébként a felettem lévő komment szerint.

coco2: "Megjegyezném, aki pénz miatt gyárt animét, abból végül se jó anime nem lesz, se pénz. " Kajak csak a mindfuck animék jutnak eszembe, amik eleve tudják hogy ebből lóvé biza nem lesz. De mégis elkészülnek 5 évente, respect nekik.


KISDUCK
(addikt)
Blog

Ne már! :O Nekem az isekai meg a dark fantasy a kedvencem. :DDD


coco2
(őstag)

Hirtelen lekértem egy google találatot mindfuck animékre (What are some of the best mindfuck animes?), és éppen rájövök, hogy ezek közül még egyet se láttam :(((

1 - ERGO PROXY, the most complex, deepest and beautiful;
2- Serial Experiments Lain, a real confusion;
3 - Shingeky no Kyojin, the unpredictable;
4 - Texhnolyze, the deepest;
5 - Code Geass, the most interesting;
6 - Psycho-Pass, our future;
7 - Death Note, the most fanciful, but yet realistic.

Aztán nem tudom Quora-nak mennyire van igaza.


etomcat
(tag)

> Amivel sose fogok tudni kiegyezni az a rossz cgi.

Nem túlzottak az igényeid? Japánban legfejlettebb motion capture-t használták a 3D CGI-hez - nem Pixar szint, de TV-n ingyen sugárzott projektre nem fognak mozi szintű pénzt költeni. A mozgás folyamatos 30 / 60fps, nem 12 (kamu 24) fps, mint a kézzel rajzolt animéknél. Tokió Kawasaki 3D modellje rendesen meg lett csinálva. A lányoknak megvan az összes ujjuk és ott ahol lennie kell (ami gitár-koncert esetén nem hátrány és hagyományos animációnál kvázi lehetetlen megcsinálni).

Az arckifejezések meglepően élőek - talán túlzottan is, kb. mintha a burleszk némafilmeket forgatták volna újra Tom és Jerry-ként. GBC-nek köze nincs a MyGo!-hoz ahol, ahol minden szereplő benyugtatózott zombi bábúként mozog és fa arcuk van... Rengeteg poén és mém van benne, az első 8 epizód végig slapstick comedy, botrányosan jókat lehet nevetni a féleszű (anti)hősnőn.

Egyébként Hitori "Bocchi" Goto seiyuu-ja is azt twittelte a záró epizód alatt, hogy:
Let's watch Girls Band Cry! , pedig rivális stúdió termékéről van szó! Ő csak tudja mi a jó, szóval adhatnátok a GBC-nek a szokásos három részt, hogy beválik-e? (Első kis koncert a 3. rész végén van)

Az epizódok sajna brutál, 1,5 - 2GB-osak, mert nem ASW, DKB, stb. bevett kalauz csoport adta ki, x265-re áttömörítve, hanem alkalmi fordítók, úgy ahogy TV-ről rippelték a videót. Nakayubi vagy SobsPlease angolja jó, a LeMeme / MTL messze kerülendő!


consono
(nagyúr)

De a mindfuckból meg azért lesz pénz, mert van az a réteg, aki azt akarja nézni :) Persze, szép dolog a művészet meg a kreativitás, de ma már a könyvelők irányítják a világot. Nem véletlen a sok lezáratlan, befejezetlen sorozat...


Farkassacred
(őstag)

A 2000-es évek elején még nagy tábora volt a műfajnak, most már sajnos nem sokan lehetünk. Alig alig mernek ebben a témában animét indítani. Pedig nekem ezek a kedvenceim, mintha ők lennének az igazi japán tőszsgyökeres animék. :B
etomcat: 8-9 anime biztos fut nálam jelenleg még ebből a szezonból, egyre kevésbe vagyok már kritikus szerintem. De ha eljön a csakis cgi animék új korszaka, akkor biza ebből a 9 sorozatból nulla lesz nálam az hótziher. :C

Ami ebből a szezonból meglepetés volt nekem az a kaiju-s anime, eddig szerintem ez lett a legjobb ebben a témában.
De a két verekedős anime is toronymagasan végzett nálam, abból is ritkák nagyon a nézhető sorozatok. Név szerint ők a Denka Dokugaku és a Wind Breaker.
Folytatásként meg a Mushoku lett elég különleges most, chilly rendesen.. :K
De a Kimetsu is hozza eddig az elvártakat, mégha kicsit lassan is indul be. Összeségében egy jó kis szezon lett ebből.

[ Szerkesztve ]


emiki6
(veterán)

The World's Finest Assassin Gets Reincarnated in Another World as an Aristocrat
Sekai Saikou no Ansatsusha, Isekai Kizoku ni Tensei suru

Valahol arra számítottam, hogy nem lesz jó, de végül kellemes meglepetés lett. Csodát azért ne várjatok, mert leginkább egy stabil "jó" szintet hoz. Tetszett, hogy az op mc isekai alapból ki tudott hozni 1-2 szokatlan irányt.


coco2
(őstag)

>...a könyvelők irányítják a világot...

A könyvelők nem irányítanak semmit. Dezinformációt írnak papírra. Az a munkájuk.

Azon gondolkodok, hogy vajon kogníció nullának lenni szórakoztató? Tudod, van az az agyközpont. Kinyisszantom a fenébe, és kukába dobom. Elvégre úgysem kell az nekem semmire. És csak élem az álmot. Mert ha a többiek azt mondták, akkor az biztos jó lesz. Ugyan mi is tudhat lehetségesen félre sikerülni?


oriic
(HÁZIGAZDA)
Blog

A végén a támadás az űrből nagyon állat volt szerintem :D

[ Szerkesztve ]


consono
(nagyúr)

Akkor leírom szájbarágósan, ha kognitív funkciókkal baj lenne: az elmúlt 10-15-20 évben, ha valami nem termel hasznot, az azonnal ki van vágva. Igen, volt olyan időszak, mikor l'art pour l'art is megcsináltak filmet, animét, bármit, de a cica ezt már elvitte. Vagyis nem annyira a cica, hanem a mindent bedaráló gépezet, amit úgy hívnak, hogy ipar. Lehet, hogy névleg még "filmművészetnek" hívják, de művészet már nem nagyon van. Tömegtermelés van. Hány anime sorozat van most egy évben? Mennyi volt 20 éve, vagy 30? Nem kell velem egyetérteni, de én így látom a dolgot.
A manga még kicsit másabb, főleg a webtoonok miatt, de tartok tőle, hogy ez is csak idő kérdése...


Farkassacred
(őstag)

Átalakult a világ ezt kéne elfogadni.


TBT
(addikt)

2025-ben érkezik a Demon Slayer lezáró része (Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Infinity Castle)... Mozifilm formátumban és trilógiává vágva. Legalább a következő 3 évben el leszünk látva Demon Slayer mozifilmekkel is. :D Húzzák ezt is, mint az Attack on Titan sorozatot.

Legalább lesz munkája az Ufotable csapatának. Illetve lehet örülni, mert a Crunchyroll+Sony be fogja hozni ezt is a hazai mozikba.

[ Szerkesztve ]


coco2
(őstag)

Had mutassak rá, hogyan is zajlik időben az a "ki van vágva" dolog. Időben előbb gyártanak le valamit, és utána "vágják ki". Ergo a pénzt azt előtte költötték el, és utólag derült ki, sikerült-e, vagy sem. Megette a fene a mindenható logikát, ha egyszer könyvelési nézőpontból nézve mindig minden kötelezően lutri, és az a bizonyos "ipar" nem tud garantálni a világon semmit.

Persze mindezt nem azért írom, hogy megingassam a logikába vetett hitedet :)

[ Szerkesztve ]


coco2
(őstag)

The World's Finest Assassin Gets Reincarnated in Another World as an Aristocrat

Unalmamban letoltam az évadot :) Egész tűrhető filler így évszakok közötti csöndben nézni valamit. Elvileg idén jöhet season 2, de unconfirmed.


consono
(nagyúr)

Nem minden lutri, a gyártás előtt van egy elég hosszú folyamat, amíg valami eljut akár csak addig, hogy egy pilotot legyártsanak egy sorozatból. Persze, van ami biztosabb ló, mint a többi, azért van isekai-jal telefosva minden év...


emiki6
(veterán)

És a sok isekaiból mennyi lesz jó? (Nem sok.) És ami nem jó, az lehet e sikeres? (Nem nagyon.)
Ha te érzed, hogy a nyerészkedés a minőség rovására megy, akkor más talán nem? Bár az tény, hogy nem mi fogjuk meghatározni milyen irányba terelődik az ipar, hanem azok akik fizetnek a termékekért, így ha ők igénytelenek, akkor az iránytű nem vezet sehova.

A So Uncivilized csinált egy videót a deepfake technikai használatáról a sw filmekben, de aztán kitért a filozófiai részére (08:57, bár érdemes egyben megnézni az egész videót), hogy mostmár nem filmeket készítenek, hanem tartalmat gyártanak algoritmusok, algoritmusoknak. Persze ennek nem siker lesz a vége, hanem kiábrándulás. Kiábrándult néző meg nem fog fizetni a filmért (láttuk mi lett a sw film franchise-zal...).

Az algoritmusnak, kimutatásoknak fogalma sincs, hogy mitől lesz egy produkció jó, csak tippelni próbál olyan paraméterek alapján amelyek a produkció minőségére nincsenek hatással. (Ezt azért emelem ki, mert az élet számtalan területén ez zajlik, online dating jó példa: egy dating app profilban megadható egyetlen paraméter sem korrelál a párkapcsolat sikerességével. Irreleváns adatokból próbálunk pontosan következtetni.)
Igen, népszerű az isekai, mert a fantasy szetting sokakat bevonz (amúgy szerintem fogalmuk sincs, hogy mitől népszerű), de ha szar lesz, akkor hiába népszerű a műfaj, nem lesz hit a produkció.

Egy frieren, ami top anime lett biztosan sikeres is volt (javítsatok ki, ha tévedek). Pont attól lett sikeres, hogy volt benne lélek és volt mögötte kompetencia, nem azért mert jók voltak a "sikerparaméterei" (népszerű meg azért volt mert jó témát választott és gondolom volt mögötte marketing is).

Az meg amúgy benne van, hogy a mangát már előzetesen tesztelik, hogy mekkora forgalmat generál, így népszerű mangába biztonságosan lehet több pénzt tolni, jó eséllyel lesz hit az anime is. De mindennek az alapja a minőségi szellemi termék, nem pedig az, hogy pl isekai e vagy sem.

Ha lenne formula a jó sztorira, akkor ai-jal meg lehetne iratni. Ai szerintem sose fog jó sztorit írni, a legjobb ami telleni fog tőle az max egy középszar, sablonos történet lesz, ami a kicsit is igényesebb közönséget nem fogja érdekelni. (Akarom mondani egy középszar írót nem tartok többre, mint egy ai-t).

Lehet amúgy a közvéleményt lenézni, ami magyarországon abszolút jogos is, de globális szinten, pl egy MAL pontszám azért nem teljesen hasztalan. 7.0 felett sokkal nagyobb eséllyel talál az ember jó produkciót, mint azalatt, ami azt jelenti, hogy a közvélemény annyira mégsem igénytelen. Mégis mind emberek vagyunk, mégis mind hajlamosak vagyunk hasonló tényezők felé hajlani igényességtől függően. Hogy mik ezek a tényezők, azt előre senki meg nem mondhassa, csak a kész termékre levetülésüket tudjuk értelmezni.
Miközben meg előbb jön az "okozat", hogy tetszik e v nem tetszik valami és csak utána kezdünk el "okokat" gyártani. Ez a video jól körbejárja: The future of reasoning

Ezt a hsz-t én offba nem teszem. :D


consono
(nagyúr)

Kár is lenne offolnod :) Én nagyjából a felével egyet is értek, csak kihagynám az AI-t ;] "mostmár nem filmeket készítenek, hanem tartalmat gyártanak ", én innen és mindenhonnan kiszedném az algoritmusok, meg algoritmusoknak szót, mert ahogy korábban is írtam, szerintem ez már 20 éve zajlik. Az AI meg az algoritmusok csak könnyebbé tették. A pénzbeli siker meg már nem egyértelműen az egyedi bevételek összege, hanem a különböző streaming platformokon összeségében termelt bevételt jelenti. A mozi vegetál, de MINDENKI néz valamilyen streaminget, ha mást nem YouTube-ot. Az tök jó, hogy a Frieren jó volt, de hány "töltelék" anime jut rá?

Azt hiszem abba is hagyom ezzel az offolást :)


emiki6
(veterán)

Ne hagyd abba! Szerintem tök jó téma és nem off az animékről meta szinten beszélni.

Van egy nem megalapozott meglátásom, miszerint a legjobb animék jobbak mint a régi legjobbak és talán még több is van belőlük. Ha ez így van, akkor a filler animék nem zavarnak.

Az algoritmus mondjuk lehet valid így is, hogy 20-30 év távlatáról írsz, mert 10 éve már arról volt szó, hogy a globális pénzrendszert-tőzsdét senki nem látja át, mert algoritmusok menedzselik. 10 éve már valszeg algokkal csinálják a kimutatásokat a filmiparban is, lehet már azelőtt is. Az ai csak egy spéci algo.

Én talán 3 éve nézek animét? Mondanám, hogy azért mert hollywood túl sablonossá vált, de valójában a woke elől nyújt menedéket. Hollywood sokkal több lelket vesztett azzal, hogy megpróbáltak agendákat préselni a produkciókba (és rossz agendát választottak :DDD).
Valójában talán csak az van, hogy sok anime van számomra kedves műfajban (pl fantasy) és szeretem azt a vizuális eszköztárat amit csak animáció képes használni.

Csaba lakótársammal néztem újra a frierent. Ő panaszkodott, hogy pl Himmel mennyire egybites, ami valahol igaz, valahol meg kell ez. Kenny nagyon szépen megfogalmazza az igényt a pozitív hősökre: [link]
Szóval ezt is szeretem az animékben, hogy nagyon gyakran nem csak a történetmesélés a cél, hanem hogy átadjon valami jellemfejlesztő üzenetet és vannak idealista karakterek, fáklyahordozók.

-

Tegnap Belekezdtem az Undead Girl Murder Farce-ba, egész jó! Detektíves-musztikus, ipari forradalom kori szettinggel. A főszereplő karakterek és az interakcióik kifejezetten tetszenek :)

[ Szerkesztve ]


coco2
(őstag)

Linkelnék egy példát. Ez most éppen film, mert ezen látszik jobban, mekkorát lehet pofára esni. Imdb-ről a Mulan.

Az a bizonyos "ellenőriztünk mindent" dolog olyan drága marketinggel kezdődött is, meg folytatódott is (meg kétbalkezeskedéssel a filmgyártásban), hogy rossz nyelvek szerint azt a box office-ban (tekerd le az oldalt) saccolt 200 milla usd-t legalább másik 800-al lépték túl. Maga a film számolatlanszor csúszott, de legalább ment róla a hírverés folyamatosan, hogy amikor végre kijön, könnyedén milliárdos lesz a bevétele. A 70 milliót nem érték el végül.

A film gyártásban ami termel 3x annyit, mint a költsége, az "sikeres", és ami nem, az "megbukott". Azzal a filmmel a 3.0 ráta helyett inkább 0.1 az, amit sikerült elérni. Egy ékes példa rá, hogyan végződik, amit eleve csak a pénzért csinálnak, és a készítői mindent szanaszét ellenőriznek, épp csak saját magukat nem ;]

Apropó, csak félig igaz, hogy a film gyártás haldoklik. Ugyan nem tegnap készült, de itt egy példa: Deadpool. 58-as költséggel 782-es bevétel.


consono
(nagyúr)

A Mulanban az a szép, hogy mindenki látta előre, hogy bukta lesz, mégis valaki, valamiért (lásd feljebb az emiki által emlegetett agendát) végigtolta. Igazad lehet, hogy az önkritika hiányzik ilyen esetekben...

üzenetek