Arch Linux - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

hozzászólások


Frawly
(veterán)

Az ilyen gondjuk általában Ubuntu, Debian felhasználóknak vannak, mert elavult kernelt, mesa-t használnak. Valójában nincs baj vele. eGPU-nál viszont az adott gép BIOS-a, meg a dokk bezavarhat a kompatibilitásba, az eGPU egy olyan bizonytalan műfaj, hogy nincsenek rá garanciák. Hacsak nem találsz valakit, akinek konkrét kártya, dokk, gép kombójában biztosan megy, és te nem veszed meg pontosan ugyanazokat a hardverelemeket, akkor nem garantálható, hogy megfelelően fog működni.

Nekem nincs RX 6xxxx-em, de használtam már RX 570, RX Vega8, 680M Radeon kártyát és IGP-ket, mindegyik kiválóan ment Arch alatt, semmi drivergond, semmi spécit nem kellett hozzá feltenni vagy állítani, alapból normálisan működtek, X.org és wlroots Wayland, Gnome/KDE Wayland alatt is. Az AMD modern kártyái a legkompatibilisebbek. Azért veszek én is csak AMD-t, hiába az Nvidia kártyák adott esetben erősebbek, azzal kitörölhetem, ha egyszer csak Win only, és Linuxon, FreeBSD-n is csak egy kotvák zárt driverrel megy, amivel csak a gond van, nem lehet tőle kernelt frissíteni, Waylandet használni, stb..

Az Nvidia már kezdi összeszedni magát, elkezdte a nyílt driver fejlesztését, de csak 16xx és 20xx vagy annál újabb kártyák támogatottak, és egyelőre még mindig nagyon bugos állapotban van. Évek lesznek, mire utolérik az AMD-t, Intel-t ebben a tekintetben. Addig meg az van, hogy Linuxhoz, BSD-hez tudni kell hardvert venni, akkor nem lesz gond az inkompatibilitással. Kivéve, mint mondtam, az eGPU, az egy abszolút lutri műfaj.

Nekem is volt eGPU-m, de én szándékosan működő kombót vettem, RX570-es Radeon kártya, EXP GDC 4-es dokk, Thinkpad X220-on használtam Express Card-dal, és egy CX550-es táp hajtotta az egészet, és rendesen működött Arch és Win10 alatt is. Csak aztán meguntam, hogy tele van az asztal kábellel, meg körülményes volt összedugni a laptoppal, ezért pár hónapra rá inkább betettem a kártyát és a tápot egy asztali gépbe, amit ezek köré építettem. Ha már így is, úgy is a helyet foglalja, akkor legyen félmegoldások helyett rendes ATX-es asztali gép. Megérte, a mai napig jól működik, bár tervezem a Ryzen 2600-at lecserélni egy 5800-asra, az RX570-et meg valami modernebb, 8 giga VRAM-os kártyára, ilyen RX 6700 szintre gondolok, de még kicsit drágállom őket.

[ Szerkesztve ]

üzenetek