Arch Linux - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

hozzászólások


Blasius
(tag)

Sziasztok,

A gépemen a videó néha megtörik. Ennek több fokozata van.

Gyorsított (vaapi) videókban, böngészőben de vlcben is, néha mindenféle kockák jelennek meg, a kép remeg, néha bezöldül. A hiba néha magától elmegy.

A másik fajta hiba ami néha előfordul az ennél súlyosabb. Rendszerint akkor szokott előjönni hogyha a videókkal már probléma van. A kockák és vibrálás ráterjed az egész képernyőre azaz nemcsak ott ahol a videó megy. Az egérkurzort tudom mozgatni, de ha valahova oda kattintok akkor nem történik semmi. Ha átmegyek konzolra (tty1), ott a szöveg rendesen látszik. Ha visszajövök grafikus felületre, a hiba marad. Ilyenkor az szokott segíteni hogy a konzolon a lightdm szolgáltatást újraindítom. Az a baj hogy ekkor az összes grafikus alkalmazás újraindul, azaz majdnem felér egy rezettel. Van valami “lightosabb” módja is az újraindításnak, hogy az alkalmazások megmaradjanak úgy ahogy vannak; például a drivert valahogy újra lehetne indítani?

Vajon mi lehet ennek a hibának az oka? Ez egy Xfce bug lehet? Ha ráraknék egy Waylandet akkor vajon megoldódna? Vagy ez inkább egy videokártya driver bug? Esetleg hardveres dolog, valami rossz bios beállítás? Nyílt AMD meghajtót használok egy HD6850 hez. Egy intel videós laptopon is Archot használok Wayland/Gnome -al, ott semmi ilyesmi problémát nem tapasztaltam.

System:
  Host: bazsarch Kernel: 6.3.1-arch1-1 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
    v: 13.1.1 Desktop: Xfce v: 4.18.1 Distro: Arch Linux

Graphics:
  Device-1: AMD Barts PRO [Radeon HD 6850] vendor: PC Partner / Sapphire
    driver: radeon v: kernel arch: TeraScale-2 bus-ID: 03:00.0 temp: 37.0 C
  Display: x11 server: X.org v: 1.21.1.8 driver: X: loaded: radeon
    unloaded: modesetting dri: r600 gpu: radeon resolution: 1600x1200~60Hz
  API: OpenGL v: 4.5 Mesa 23.0.3 renderer: AMD BARTS (DRM 2.50.0 /
    6.3.1-arch1-1 LLVM 15.0.7) direct-render: Yes

üzenetek