ASUS notebook topic - Notebookok fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


pergabb
(senior tag)

Kérdés..

Van egy kis ASUS Zenbook 14 UM3402YA OLED laptop, az integrált grafika méretét hol lehet állítani? Biosban nincs semmi, alapon 512mb-on megy. Lehet egyáltalán állítani ebben a gépben?

Köszi!


azbest
(félisten)
Blog

Újrapasztáztam és hővezető padoztam már a k3402 masinámat.
A közepén még híg volt a pasztta, a szélein már teljesen szárz. A hűtőpad egyik végét meg rosszul tették fel gyárilag. Érdekes, hogy a procin lévő másik chipet nem hűtik, bár ha jól értem az nem gpu, hanem io chip.
Külön levehető 3 csavarral a venti. A bordát meg csak a proci körüli 4 csavar fogja. Nem sok anyag van benne. Érdekes, hogy lehagytak egy


Másnak nem javaslom, mert lehet garivesztő a karbantartás.

Mostanában win11 + friss intel arc gpu driver egyre hülyébb. A chrome néha abbahagyja frissíteni az ablak tartalmát.

[ Szerkesztve ]


Pyttawrx
(HARDVERAPRÓD)
Blog

Mit hagytak le?
Most ezzel mit szerettél volna?


cs.zs.
(addikt)

Első ránézésre olyan, mintha a proci egy részéről véletlenül lemaradt volna a paszta, aztán a hőcsőre nézve kiderül, hogy oda nem is akartak rakni.
Ha a hőfokok rendben vannak, vélhetően rendben van a pasztázás is. Az viszont való igaz, hogy a rózsaszín thermal pad elcsúszott, azt a helyére kell(ett) rakni.

Azbest:
Garivesztés akkor lehet (nem tudjuk) ha volt valamelyik csavaron warranty label, és az megsemmisült a leszedéssel.


azbest
(félisten)
Blog

én a mondat végét.. ők meg az egyik alkatrészt a vrm részen (dióda?). Gondolom azért, mert az intel féle max turbo 115W helyett csak 80W-ra van engedélyezve ezzel a géppel (vivobook s 14 k3402 i7-12700h).

Szóval így néz ki egy vékonyabb asus hűtése. Kicsit lehetne jobb a minőségbiztosítás. Meglepően kicsi borda van a légterelő műanyaglap mellett a másik végén. A ventit és hűtőt viszont könnyű cserélni.

Így néz ki egymásra illesztve a két kép.. balról a rózsaszín cucc félrement. Jobbról meg meglepett, hogy nem minden részére ér el a réz hűtő. A fekete fém rész esik oda, ami körbeveszi a kiemelkedő rész téglalapot.
Egy zenbookban péládul azt is hűtötték [link]

A kisebbik, hűtetlen chip a procin az a pch, jól gondolom? Nem kéne annak hűtés? Talán egy vékonyabb gap pad.

#37146 cs.zs.
igen, el sem ér odáig a hűtő felülte. Matrica nem volt sehol. Szerencsére volt itthon 1mm vastag gap pad. A gyári rózsaszín nagyon sérülékeny, gyakorlatilag szétesett ahogy próbáltam visszahajtani, meg kilapította a dupla szenvicsezés is egyik részét. Procira meg mx4 került.

Egyébként meghajtva jónak tűnik, vagy legalábbis nem rosszabbnak utána. Hacsak nem az, hogy talán standart profillal (35w) is hamar elcsendesedik most már. A proci teljesítménye nem változott - hasonló pontot kap, mint korábban (thermal és power limitek).

Asushoz képest nem rossz azért összességében

[ Szerkesztve ]


cs.zs.
(addikt)

Én is szétszedtem (ma először) a 8 hópnapos UM5401QA Zenbookot. Állandóan hozom-viszem, teszem-veszem, biztos voltam benne, hogy ennyi idő alatt már full poros lesz a belseje, és (ahogy Daraboséknál) : úgy is lett.
Ez a látvány fogadott, amikor levettem a hátlapot: [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Jobb oldali ventillátor a kifújás előtt/után: [kép] [kép]
Az SSD-n a szilikon hővezetőre itt is ráfért az igazítás. Elötte/utána: [kép] [kép]
A hőcsövezést nem vettem le, még nem szükséges, kivettem viszont az SSD-t. Meglepett, hogy csak 1 chip van rajta, [kép] abban van a vezérlő is, meg a tárhely is. A 2230 méret esetén van így, mert ott nincs több hely, de 2280-ból még nem láttam ilyet. Eként tök felesleges rá a teljes hosszúságú szilikon thermal pad. Majd a következő SSD-nek jó lesz.

2-oldalú cellux kell hogy legyen otthon, nem árt ha a 2 felső csavart takaró gumi lábak új ragaccsal tapadnak vissza. [kép] [kép]

Mindenki takarítsa a gépét ! Félévente mindre ráfér.


azbest
(félisten)
Blog

hehe, jól beszedte a szöszt és port. Nekem volt már szétszedve párszor. Ram bővítéshez, másik gépbe mikor kipróbáltam 32es modulomat, meg volt hogy poroltam is, amikor kívülrál láttam hogy kezd berakodni.

Nekem az alján nem tud sok levegőt beszívni ennél a modelnél. A helye megvan, de le van ragasztva. Így a képernyő jobb oldala felől van még levegő bemenet, meg alul csak a ventinél. (vettem is tartót az asztalokra [link] [link] ). Gondolom ha ilyen házban van dedikált gpu-s alaplap, akkor szedik le csak a fóliát az aljáról - körbe is van vágva amúgy méretre. [kép] gap padból ilyet vettem múltkor [link] pont külső ssd tokhoz szántam.

Nekem micron 2450 van benne, rózsaszín pad a rész fedél alatt. Ja láttam már ilyen kis ssd-ket. Van 256-os wd (sandisk) sn530 ssd-m, aminél meg fura megfontolásból a távolabbi végére teszik, így minden fizikai méret változatnak másik nyák kell. A tiednél meg lehet méretre vágják :D Múltkor dell vostroban láttam gyáriként egy ilyen picit, amire egy fém távtartó volt téve. [kép] [kép]
Nagy volt a kísértés, hogy wifi helyére tegyek ssd-t, de azért a belső sokkal gyorsabb, mint egy pici dongle :D

[ Szerkesztve ]


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Van javaslata:

Aztán amikor le akarom nyitni, hogy meg tudjam nézni, akkor meg nincs :D


Pyttawrx
(HARDVERAPRÓD)
Blog

Én azonnal szinte szétkaptam. [link] 2 oldalú nem kell, óvatosan szedve vissza lehet tenni.


cs.zs.
(addikt)

Azt láttam, frissen szétszedve persze hogy csillog-villog.
Saját gépeinket negyedévente, 3-4-5 havonta szétszedjük, kifújjuk. Ez az első, aminek 8 hónapig ki kellett bírnia. Meg is látszott rajta. (benne)

Csináltam tegnap egy GL552JX Rogot is. Vmi 6-7 éve vették, (i7-4720HQ?) eddig 1x volt szétszedve. 1TB HDD volt gyárilag, bekapcsolási idő 3 perc. 1 db C partició, 600GB foglalt. [kép] [kép]
Építész, tervező az illető, minden adat KELL.
Át lett másolva minden az új 1TB SSD-re , normál bekapcsolási ideje lett. 😉
Félig szétszedtem azt is, hogy ki tudjam fújni (alaplapot pasztázáshoz már nem vettem ki), így is sokkoló volt...
:DDD

[ Szerkesztve ]


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Samsung 980 1TB PCIe x4 (3.0) M.2 2280 SS MZ-V8V1T0BW esetén kell szerintetek borda (egyáltalán befér e a laptopba bordástól), ASUS Rog Strix G17 G713QM HX1139T laptop esetén? Az 1 TB-os Sk Hynix mellé gondoltam.


Pyttawrx
(HARDVERAPRÓD)
Blog

Azóta már 2x portalanítottam. ;)


cs.zs.
(addikt)

Szia,
elég kicsi az esélye, hogy hűtőbordával beférjen. Régebben, vastagabb gépeknél még talán (a tegnapi GL552JX-be pl beférne, de ott meg nem kell).

Ha még nem vetted meg,
PCIe 3.0 SSD-k között a 970 EVO plus a tuti, meg az ADATA SX8200 Pro, meg vannak még páran, amiknek DRAM chip is van az alaplapon a vezérlő mellett. A 980-nak nincs. A 980 Pro-nak van, de az már 4.0. Szerintem már érdemes 4.0-t venni, úgyis tesszük majd a következő laptopba, az meg már olyan lesz.


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Helló,

Még nem vettem meg, csak most filóztam rajta, hogy jó lenne esetleg, mert már nem 43K, mint novemberben volt:

Hanem 20K alatt van :D
Igazából nem feltétlen van rá szükség, tárhelyem van még a beépített SSD-n is, és az ugye rendszermeghajtó (nem TLC-s) , és a nem egészen két év alatt:

Még most lesz 35 TB írás rajta. Ezen nagyon írás nem lesz, lenne csak olvasás, mivel csak a Steam-es, Origines játékok kerülnének át az USB-s SSD-kről. Most összesen 8 meghajtó, ebből 5 SSD csatlakozik fel USB-n, de valahogy jobban szeretném ha belül lenne + 1 TB kapacitás, mint úgy, hogy van belül 1 TB és USB-n lóg még körülbelül 6 TB... Tehát írás nem lenne leginkább olvasás. 600 TBW írástűrése van, így úgy gondoltam, hogy abba röhögve beleférek, de szerintem a fentebbi képnek is töredékét hozza össze 2 év alatt, mert nem rendszerlemeznek szánnám. A 980-ban nincs DRAM, HMB van helyette.

"elég kicsi az esélye, hogy hűtőbordával beférjen. Régebben, vastagabb gépeknél még talán (a tegnapi GL552JX-be pl beférne, de ott meg nem kell)."

Mondjuk az a helyzet, hogy nem is adnak mellé hűtőbordát, de nekem van egy Plextor PX-256M8PeG SSD-m, egy Axagon EEM2-UG2 Külső SSD házban, azon volt gyárilag hűtő, 2017-2021 között azzal hűsölt, de az Axagonba már nem fért volna bele, le kellett venni róla, és az Axagon saját hővezető pasztáját rárakni, így rendben van a hőmérséklet, mert főleg arról is olvasás van.

A Samsung esetében ott van a Magician - ezt most nem tudom használni, mert a két Samsung SSD-t USB minden látja, csak a Magician nem :D Illetve az is, csak diagnosztikai és Firmware frissítési feladatokat nem képes ellátni. A laptop ugye PCIe 3.0-t tud, ezért is gondoltam a 980-ra. A 980 PRO-nál is 600 TBW és 5 garancia van.


cs.zs.
(addikt)

A 980 pro-nál is 600TBW, és 5 év gari van, csak épp az előzőek sebességének a dupláját tudja, ha majd bekerül egy hozzá illő 4.0 alaplapba.
A többiek maradnak a 3500 MB/sec szüttyögésen
:)) , ez meg majd rádupláz. ;)


Pyttawrx
(HARDVERAPRÓD)
Blog

Azt is tedd hozzá, hogy ha nincs kihasználva, akkor mindegy hogy 3500 vagy a duplája a sebesség.


cs.zs.
(addikt)

Igen, úgy értettem.
3.0 alaplapon édesmindegy, ugyanazt tudja mint a többi.
A laptopot, PC-t majd úgyis cseréljük frissebbre/újabbra, SSD már meglesz, és ez majd akkor fog brillírozni.


GoodSpeed
(addikt)
Blog

A sebesség kb az egyetlen előnye, de ahogyan #37158Pyttawrx is írta, ha nincs kihasználva, akkor az is elvész. A PRO-nál engem az lep meg, oké ott van DRAM is, hogy pontosan ugyanannyi írástűrése van. Az mindeg,y hogy 5 év garancia van mind a kettőre, a TBW számítana, bár nálam az sem, mert játék indítására használom. Most jelenleg az SK Hynix HFM001TD3JX013N a leggyorsabb SSD a buliban, a másik meg az Axagon USB-C-s házban lévő negyed akkora kapacitású 4 évvel öregebb Plextor, a többinél:

Ilyen keresztmetszet van :D No és az "ilyen" keresztmetszen van 2 darabb 500-as SAMSUNG (850 és 860 EVO) SSD. Ezt a PCIe3.0 is veri simán Kenyáig meg vissza. A sebesség akkor számítana ha pl a videóvágázokat SSD-re végezném, de azokat HDD-re szoktam, mert irdatlan mennyiségű írást jelentene. Illetve rendszerlemeznél, de újraindítani a gépet havonta 2x szoktam kb, abból is az egyik a foltozó keddre esik.

#37159cs.zs.: Viszont Kb még 1-2 évig nem akarok új PC-t építeni. Akkor meg új rendszerlemez SSD-t kell venni, és lesz újabb a 980-asoknál. A laptopon még úgyis rengeteget fogok bukni, hogy külsős a monitorom, a mechanikus billentyűzetem, az SSD-im, HDD-im, egerem, de még a hangkártyám is. De ezek nagyon jók annyiból, hogy ezeket már nem kell megvenni, az új gépbe, majd át tudom pakolni az SSD-ket pl a külső házaikból...

üzenetek