ASUS notebook topic - Notebookok fórum

üzenetek

hozzászólások


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Elsőnek ezt a videót néztem, mielőtt elkezdtem a műveleteket:
(161) Asus ROG Strix G531 Disassembly, fan cleaning and thermal paste replacement - YouTube
Ha nincs előttem a nagymonitoros kép, vagy legalább a laptopé, akkor kevésbé veszem elő a mobilomat, bár most azt hiszem egyszer belenéztem akkor is. Ja már csak azért sem néztem művelet közben, mert 4K-ban annak a kamerájával rögzítettem.
Jobb kezemre gumikesztyűt húztam. A balra is kellett volna, de úgy voltam vele, hogy bár balkezes vagyok alapvetően, vannak speciális esetek amiket jobbal csinálok, és a ballal csak csavarozni akartam.

Meglehetősen óvatosan álltam neki, iFixit Essential Electronics Toolkit V2 (IF100a) szerszámkészlettel. Az alaplapi akkumulátor csatlakozó két végén láttam két fekete kis pontot, és nem tudtam, hogy azok rögzítők e, vagy miként funkcionálnak.

Két dolgot nem akartam: Az egyik, hogy úgy mint a szervizben nem lehúzni, ahogyan a szerelő csinálta RAM cserénél :D A másik, hogy elcsesződjön emiatt. Így láttam, hogy van másik vég, és kihúzható, hiszen az akkumulátorcserénél nem árt ha a kanóc nem megy vele ...

Így improvizáltam.

A videónak az erre vonatkozó részét most feldobtam ide:

https://mega.nz/file/ctExDRLK#bjceyVd_BwewkwWYtucLl6EN3GUKbRG7vaard17lffI

:D


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Érdekes, hogy SEQ1M Q8T1-ben a másik kicsit jobb volt :D Armoury Crate Silentben volt.


SK Hynix HFM001TD3JX013N

SAMSUNG 980 PRO 1TB (MZ-V8P1T0BW)


pidzse4
(aktív tag)

Szerintem ez a CD hibás mert az atto val mért eredmény a helytálló nézzétek meg a laptopom ezt adta ki. Valami nem stimmel a CD vel.


milestone
(tag)

Ebben igazad van :)
10h? Az jó.


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Ebből mondjuk csak ezek az infók nem derülnek ki:
1. Milyen laptopról van szó?
2. Milyen alaplap van benne? (Ez mondjuk az elsőből kitalálható)
3. Milyen PCIe verziót támogat az alaplap? (-II-)
4. Milyen SSD van behelyezve, és milyen tárkapacitású :D


pidzse4
(aktív tag)

de nem is ez a lényeg hanem hogy a két program teljesn más eredményt ad. Az hogy milyen a laptopom az itt teljesen mindegy . Az egyik program jó a másik nem. Az atto jol mér a CD nem. Ezért nem is használom.


cs.zs.
(addikt)

Én mindig nézem mérés közben a feladatkezelőt is. Ha egyformát mutatnak, akkor a kiírt adat jó. Más kérdés, hogy rendesen kihozza-e a maximumot.


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Csak tudod, nálam meg jól mért. Ugyanis pont úgy, hogy kijön a PCIe 3.0 felső határa. Tehát az ATTO jelez annál nagyobb sebességet, akkor meg az a hibás.


azbest
(félisten)
Blog

én is lehúztam múltkor az akkut. A kis fém pöckót el lehet tolni az alaplappal párhuzamosan 1-2 mm-t, hogy a fehér részre a füle ne lógjon rá.
Aztán a fehér csatlakozó két széle alá két oldalról körömmel benyúlva függőlegesen kiemelhető könnyen. Én is videón néztem, mert nem volt induitív. 55s [link]


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Volt egy pont amikor levert a víz :D
Szóval visszadugtam rá a csatlakozót, még nem szereltem össze, mert előbb a próba... kapcsolnám be, és semmi ...

Bedugom rá a tápkábelt, elkezd világítani a töltés és be is kapcsol ... ugye lehetne az, hogy szimplán nincs rajta az akku, és táprólé megy... Windowsba beloginolás után látom az akkumulátor jelét, hogy 100% - ez mondom lehetetlen, mert eleve 80 alatt kell lenni, a led narancssárgán villogott... hát mondom kihúzom a tápkábelt, és mindjárt lelövi magát mert nincs áram... erre tartja :D

Oké, kikapcsoltam, leszedtem a hátlapot, megnéztem megint a csatlakozót, megigazítottam, és azóta nincs baj :D

Akkor sajnos nem fényképeztem le, hogy AIDA szerint is ismeretlen akkumulátor, most így áll a majdnem 2 éves akksi:

A majdnem 2 év alatti 8% az gondolom elfogadható.


azbest
(félisten)
Blog

Itt 10 hónap alatt 1.8%. Nem vészes. Lehet más gyártónál kicsit nagyobb a gyári új kapacitás, mint a névleges, úgy 100% felettit mutatnak némi csökkenés után is.

Mondjuk azért volt, amikor idegállapotba kerültem... még az elején, amikor csutkára merítette a hibrid alvás a gépet. Gondolom az sem használt az akkunak.

[ Szerkesztve ]


Majin_Zed
(csendes tag)

Sziasztok. Szeretném a segítségeteket kérni egy Asus fx505g notebook beárazásában:

CPU: Intel I7-8750H
RAM: 16 GB
VGA: GTX 1050 TI
Háttértár: 500 GB SSD (noname)

Köszönöm :R


Mikulásbá
(nagyúr)

GoodSpeed
(addikt)
Blog

"Gondolom az sem használt az akkunak."

Van aki az akkumulátort kiveszi belőle... speciel nekem van itthon két UPS-sem, tehát meg tudnám csinálni, főleg mert 2 év alatt egyszer elment szervízbe, meg még egyszer amikor a RAM került bele... de az a helyzet, ha nincs benne a gépben, akkor is ápolást igényel, magától lemerül, kisül... lehet, hogy nem 1 hónap alatt, de akkor is. Akárhogyan csinálja az ember fogyóeszköz :(


azbest
(félisten)
Blog

A laptobba az akku belevaló. Aki kiveszi az magát szivatja csak. Eleve visszaveszi a teljesítményt, mert nem is tud töltőről felvenni annyit, hanem akkuról szipkáz sokszor teljesítménycsúcsnál.

A csutkára lemerítást a buta "modern" s0 alvás miatt, hogy a gép be sem tudott kapcsolni és az óra is megállt... ott azért izgultam, hogy túlmerítette-e és kinyírta -e az új akkut. Azóta jobban figyelek rá, dedugva teszem le a gépet. Ja meg azóta ez lett a mindennapos használatban lévő gép, még az átköltözés idejé volt, hogy hétvégére csak lealtatva lettettem az asztalra bedugás nélkül.

De amúgy a lekapcsolt gépnél is full megkapja az áramot a gép az akkuról, lehet akkor is van olyan belső modul, ami működik (pl intel management chipben valami embedded rendszer). Nagyon buta ez a telefon módra viselkedő laptoposdni.

Az hagyján, hogy folgyóeszköz, de hogy lehet -e kapni majd 1-2 év múlva bele valót...

[ Szerkesztve ]


GoodSpeed
(addikt)
Blog

"Aki kiveszi az magát szivatja csak. Eleve visszaveszi a teljesítményt, mert nem is tud töltőről felvenni annyit, hanem akkuról szipkáz sokszor teljesítménycsúcsnál."

Igen, teljesen értelmetlen így eljárni.

"Az hagyján, hogy folgyóeszköz, de hogy lehet -e kapni majd 1-2 év múlva bele valót..."

Igaz, hogy nem ASUS, de a másik kisebbik laptopunkban tavaly felpúposodott az akkumulátor:

HP Pavilion 15 cc516nh - 2LE41EA


Újonnan 208 340Ft volt a laptop 2017-ben, az akkumulátor az egyetlen ami elromlott, arra a laptopra is az az igaz, hogy PC-ként funkcionál 6 év alatt egyszer sem utazott úgy, hogy használatban lett volna az úton, csak egyik lakásból költözött a másikba :D
Szóval amikor elromlott, vagy megromlott :D - azt onnan tudtam meg, hogy a billentyűzetet feltolta... mert a HP Diagnosztika szerint frankó volt az akkumulátor :D
Aztán megnéztem, hogy mennyibe kerülne bele egy eredeti akkumulátor:
Akkor ha jól emlékszem kicsivel 30K fölött volt, most meg: TF03XL 11.55V 3470mAh 41.9Wh gyári új laptop akkumulátor (laptopszaki.hu) 28K. Helyette megkapta az ASUS-ból a 2x8 GB RAM-ot, hogy legyen dupla abban is, meg az ASUS-ban is 16 helyett 32 GB RAM :D
Tehát a lényeg, hogy most 2023-ban is kapható még hozzá akkumulátor.
Elvileg az én laptopomba ez való: C41N2013 15.4V 5675mAh 90Wh gyári új laptop akkumulátor (laptopszaki.hu)
Többnek gondoltam :D Ez is éppen 30K alatt van nagyon picivel :D


pidzse4
(aktív tag)

Hagy kérdezzem már meg hogy én nem nagyon használom az egyik laptopomat csak néha néha elöveszem utazáskor vagy ha tönkre ment a másik addig használom amig a garanciáztatás le nem jár. Aztán visszakerül a szekrénybe ott pihen vagy hogy pár hónapot mire ujra elöveszem és használom mert rádugom mondjuk a projektor és nézek vele filmet pár napig aztán vissza a szekrénybe pár hónapra ujra. Ugyan igy vagyok az egyik tabletemmel is. Nem nagyon használom cak néha néha. Lehet valami baja az aksinak? Vagy ne aggodjak felesleges?


azbest
(félisten)
Blog

ha állásában nem merül le bekapcsolhatatlanra az akkuja, akkor nem érdekes. Ha túlmerül, akkor többé nem lesz használható az akku.


pidzse4
(aktív tag)

Ez komoly? Csomoszor lemerült már ugy hogy nem kapcsolt be,tökig lemerült, csak akkor ha rádugtam és vártam kb 5 percet és akkor ujra müködött. Szerintem nem igaz amit leirtál.


azbest
(félisten)
Blog

Valsz akkor van benne annyi védelem, hogy teljesen letiltja mielőtt megpusztul. De ha már olyan állapotban áll hónapokat, akkor az önkisülés alá mehet a halálos szintnek.
Ez nem hit kérdése, ha bizonyos feszültség alá esik a cella, akkor sérül és akár a töltésvezérlő meg is tagadja a töltést. De legalábbis az élettartalmának nem tesz jót.

üzenetek