ASUS notebook topic - Notebookok fórum

üzenetek

hozzászólások


GoodSpeed
(addikt)
Blog

MediaTek Wi-Fi 6 MT7921:
Ez lenne képen:

Ha külön van. Viszont nálam:

Nem valami előrelátó módon integrálták :( :D Szóval csere az nem igen lesz... amúgy nem tudom miért döntöttek így... mert nem tűnik túl logikusnak. Viszont nálad is szervizben kell cseréltetni ezek szerint a garancia miatt ...


cs.zs.
(addikt)

Szia,

"...Beszéltem az Asus-szal: garanciavesztéssel jár a wifi-kártya cseréje házilag, azonban az SSD vagy RAM csere szabad..."

Szerintem hagyd már őket a picsába, egyszerűen csak cseréld ki amit akarsz.
Aki egy mai Zenbooknál azt mondja hogy a ram-csere szabad, azt inkább hagyjuk.
Ha esetleg később bajod lesz, majd visszaviszed az eredetivel. De most is mondom: az, hogy 1 példánnyal wifis gondod volt, nem jelenti azt, hogy a többivel is az lesz. Meg az is a véleményem, hogy ha a másodikkal is gond lenne, akkor a hiba a routeredben van.

2022 őszén használtam egy K3502ZA Vivobookot i5-12500H procival, 120Hz Oled kijelzővel, [kép] abban MTK kártya volt, és hasított mint az állat. Most meg egy AMD-s Zenbookkal nyomom, Intel AX200-zal, és ez is ugyanúgy megy. [kép] Wifiben se nem jobb, se nem rosszabb, mint az MTK-s Intel volt.


azbest
(félisten)
Blog

azért nem teljesen veszett fejsze nyele amúgy. [link]

Bal oldalt az lehet a wifi subboard. Ami a szalagkábellel csatlakozik. Létezik MT7921L és AX200 változat is a lista szerint. Az antennák az alaplapra csatlakoznak. De persze lehet más turpisság van és nem az az, mert mintha itt is m.2 -t írnának.

Amúgy a másik tippem az lett volna, hogy ha a második m.2 slot teljes értékű, még akár az is elképzelhető, hogy szabványos m.2 wifi/bt kártya belemegy és arra át lehetne dugni az antennákat az alaplapról.
Sőt, érdekes, hogy az asus kiegészítős weblap m.2 kártyát ír hozzá [link]

A beépítettnél viszont mintha 4 wifi antennát látnék a képen és talán külön még a bt. Szóval lehet kevesebb streames a szabványos kártyás változat.

Szerk, áh tévedtem teljesen. Az ssd alatt van eldugva. Itt egy G713R modeles szétszedős videó. [link]

lol, át van vezetve az antenna az alaplapon :D és a másik kábelen megy ki a kártyához

[ Szerkesztve ]


azbest
(félisten)
Blog

nem minden láb van használatban a kártyákon. Az intelen azok a magányos lábak a széles részten valsz csak a föld. A többi részen meg van ami az mt-n nincs kivezetve, mert nem használja. [link]

[ Szerkesztve ]


milestone
(tag)

#37221-GoodSpeed: Az enyémet még nem bontottam szét, nem tudom, mi a helyzet.
A szerelési könyvben levő rajz szerint egyszerű a dolog, nincs elrejtve a kártya. De nem láttam fényképen (majd keresek).
Ezek szerint a te gépeden nem túl elegánsan oldották meg.
Nem világos: az összes képen a te géped (pontosan melyik típus, az aláírásodban szereplő Rog Strix G17) van?

#37222-cs.zs: Zenbook/RAM-csere - általánosan értette :) rendesnek tűnt, azt ígérte, egyeztet a kollégáival az európai központban, hogy lehetséges-e műszakilag és a speckók szerint Intelest beletenni. Még nem válaszolt. Milyen típusú Zenbookod van AX200-zal?
Sose szerettem a MTK-et, valahogy mindenből olyan gyengébb minőségű volt. Persze, lehet, hogy azóta összekapták magukat.
Ha közvetlen rálátása van a gépnek a routerre vagy jelerősítőre, akkor jó a jel, de a teraszon (pedig az ablakban egy - Telekomos - jelerősítő) már kész, elveszti a jelet (míg ugyanott 2 Dell Latitude, Macbook Air M1, iPhone 13 és Pro Max, Note 20 Ultra gond nélkül netezik). A net 2 gigás. Ja, a húgomnak nemrég ajánlottam megvételre (én telepítettem) egy Inteles Zenbookot (UX325JA), Inteles wifivel: szintén gond nélkül ment a teraszon.

#37224: azbest: ezt erre mondtad? Egy dolog aggaszt: a képek szerint más a MT ás az Intel lábkiosztása. Ez megnyugtató. Abban bízom, mégis csak normál M2 slotot használ, szabványosnak kell lennie.


cs.zs.
(addikt)

Szia, nekem (is) Zenbook 14X OLED UM5401QA van.
Ryzen5-5600H, 16GB DDR4-4266 RAM, 63Wh akku, 14" 2880x1800 Oled kijelző, 1,4kg.
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]


milestone
(tag)

Úgy látom, szabadon van a wifi kártya nálad, könnyen szerelhető.
Találtam fényképet az enyémről is (és egy szerelési videót). Úgy tűnik, ez is hasonlóan könnyen szerelhető.

[ Szerkesztve ]


cs.zs.
(addikt)

Van pár aprócska, ám számomra nagyon fontos eltérés a 2 Zenbook között, ezért lett ez a példány.
(kinek-mi az elengedhetetlen fétise)

Az UM5401QA-nak nem jobb oldalt vannak a csatlakozói,
csak ugye az 1 db kötelező USB-A.
Én nem bírom, ha az egér közelében vezetékek jönnek-mennek. Az USB-Hub-on is hezitáltam, hogy C-s legyen, és akkor azt is elrakhatom bal oldalra. Végül (megmagyarázhatatlan okból) ezt vettem :)) [kép] [kép] [kép]
A 3402-nek minden csatija jobb oldalt van, az nekem nem jön be.

Az 5401-nek széltől-szélig ér a billentyűzete, nem hagytak mellette (akkora) kávákat, és ez nekem sokkal jobban tetszik. Kifejezetten az ilyen tipusú billentyűzettel megáldott gépeket nézegettem. [kép] [kép]
(a gyártók épp azért csinálnak ilyet is, olyat is, mert kinek-mi...)

Az 5401-nek 2 hőcsöves, 2 ventis hűtése van, és ez hatékonyabb, mint az 1 cső + 1 venti
[kép]

Az 5401-nek sajna kisebb akkuja van (bár az üzemideje így is kitűnő, nincs okom panaszra), a 3402 75Wh akkuja impozáns, szuper!

[ Szerkesztve ]


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Ravasz húzás volt az SSD alá rejteni :D Legalább kiderült, hogy elvileg lehetne akár WiFi 7-es kártyát is belehelyezni :D

Ma jön a 980-as, így a laptopnál célszerű lesz egy kicsit portalanítani is, bár lehet nincs benne kosz :D

Most azon töprengek, hogy elég lesz e Xiaomi Mi Portable Air Pump
vagy az Einhell TH-AC 190/6 OF kompresszorhoz kell nyúlnom?! :D
A kisebbik biztonságosabbnak tűnik... a nagyobbikkal 2021-ig a PC-t takarítottam :D

#37225milestone: A képen elvileg az van mint az aláírásomban :D
ASUS Rog Strix G17 G713QM HX1139T
Az alaplap az mindegyikben ugyanaz amelyik nevében ez szerepel: G713QM ez ugyanis az alaplap pontos típusa.

[ Szerkesztve ]


cs.zs.
(addikt)

"...Ravasz húzás volt az SSD alá rejteni :D..."

Igen, így van ez a ROG Zephyrus G14-nél is. [kép]
Van egy marha nagy hátránya: CSAK 1 OLDALAS SSD FÉR EL FELETTE !!! Ha az SSD nyáklapjának alján is vannak chipek, akkor nem biztos hogy le tudod fogatni... :(((
[kép]


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Az én laptopomban két hűtő van, azaz dupla hűtés. Gondolom ezt az is befolyásolja, hogy 17"-es és nem 15"-ös, és az a jobb ha kettő van. De a méretnek egyébként tényleg van szerepe? Vagy a CPU mellett az RTX GPU hűtése miatt van? Illetve esetleg egyébként is ársávban is van különbség? Pl ROG-nak jár, olcsóbbnak nem? Mer azért ez egy drágább hűtési kialakítás..

Itt például egy van:

Viszont érdekes az elrendezés, mert látszólag azt gondolná az ember, hogy sokkal több helynek kellene lennie, de feltételezhetően ez egy kisebb gépházzal rendelkező laptop lehet. Pl RAM hely is csak egy van.

#37230cs.zs. Ja most nézem, hogy G14-nél is ott van a dupla hűtés.

[ Szerkesztve ]


GoodSpeed
(addikt)
Blog

:C

Az érdekes, hogy második SSD-nek van betéve, mégis előrébb van, mint az SK Hynix :D

[ Szerkesztve ]


AsDvenomAsD
(csendes tag)

Sziasztok!
napokban nezegettem telekomnal milyen laptopok vannak, https://www.telekom.hu/webshop/termek/Asus-ZenBook-UX3402ZA-KM064W?skuId=jsku1754645041

Ezt a laptopot nézegettem de sajnos mar nem vagyok benne ebben a vilagban ezért gondoltam bedobom ide hatha tud valaki jobban hozzaerto segiteni h vidaovagasra/PS/Lc re mennyire alkalmas.
tudom nem nagy a kepernyo de az nem problema monitor mellett.

Előre is köszönöm :R


cs.zs.
(addikt)

Szia,
bár egy meglepően erős procis kis gépről van szó, nincs benne dedikált GPU sem, és nem bővíthető a ram sem, így én első körben azt mondanám hogy nem a legjobb arra a célra.


azbest
(félisten)
Blog

igen, az enyém 14 colos vivobook s 14

A nagyobb méretű, 15 colos Vivobook S 15 -ösben is pont ugyanolyan alaplap van, csak nagyobb a hely mellette (ez a kép éppen egy amd változatról van).

Érdekességképpen, nekem az inteles i7-esnél, régebben lehet már írtam, hogy Cs:Go egészen jól menne, de valamiért időnként mindig durván beszaggat. 60-100fps fullhd az integált intel gpu-val is letiltott msaa-val, de például botokkal a mirage első körében az A lerakónál mindig fél másodpercekre akadt.
Na most fektettem puha thermal gap padot a procin lévő részére a hőcsőnek, így az átvezeti a réz matricához a meleg egy részét a fenéklemezre a gépnek, amikor össze van rakva.
Így nem akad be a cs:go, a nagyobb hőtömeg és az a kis plusz hőelvezetési segítség úgy tűnik segít kisimítani a csúcsokat, ami miatt lerántogatja a teljesítményt a thermal throttling. Lehet az i5 kiegyensúlyozottabban viselkedik. Persze ettől még terhelés alatt sok a throttling, de kiegyensúlyozottabb.

[ Szerkesztve ]


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Azt mondja, hogy SSD-nél lenne javaslata de aztán nincs :D

Szennyeződés alig volt benne. A 980 PRO pedig a helyén. Az általad linkelt videóban az alaplapról húzza le az akkumulátort, nekem ott finoman nem akart jönni, szóval nem erőltettem, hanem az akkumulátorból húztam ki a kábelt, ott könnyen kijött, meg vissza is ment.


milestone
(tag)

Egyetértek: jobb az UM5401QA billentyűzetének a kiosztása és a portok a jó oldalon vannak. Erősebb a hűtése (mondjuk nagyobb szükség is van rá, H verzió, nagyobb TDP-vel), picit gyengébb a proci és a GPU. Hátránya a nagyobb fogyasztás és a kisebb akku. Viszont Intel wifi van benne :)
Ha nem sikerült megoldanom a wifi problémát, szerintem én is erre nyergelek át.
Hamarosan kiderül ;)


milestone
(tag)

Bocs, már nem tudtam szerkeszteni: milyen SSD (gyártó, típus) van a tiédben?


cs.zs.
(addikt)

A fogyasztás nem nagyobb, itt nagyon sokan tévednek. A H-s proci nem fix 45 wattos, hanem 45 watt is tud lenni. Nem mindegy. Ha ugyanazt csinálja mint egy U verzió, akkor ugyanannyit is fogyaszt.
Épp ezért a H-s mindig jobb. Ez a laptop böngészéssel 10 óra, vagy azt meghaladó üzemidőt tud.

Az SSD egy fura szerzet. 3500 MB/sec sebességű Hynix, ami 2280-as, de tök feleslegesen olyan nagy, mert 1 db magányos chip van rajta, ami 2230 méreten is elférne.
[kép]


cs.zs.
(addikt)

Íjjjj, kicsit félve olvastam, hogy nem tudtad kihúzni az alaplapról az akku csatiját. Persze hogy nem, hiszen már rég nem kihúzósra csinálják Asusék. A kis fém pántot kell letolni róla (1 mm-t mozdul) aztán a csati "felválik" az alaplapról, azaz felfelé jön, nem hátra.

üzenetek