ASUS notebook topic - Notebookok fórum

üzenetek

hozzászólások


cs.zs.
(addikt)

Ezt csak érdekességként mondom.
Hasonló a szitu, mint az új 3402ZA-nál: új gép volt, bontatlan, többször telepítve, ki tudja milyen finomhangolás kellene és hol, több napnyi elkeseredettség, és akkor egy másik rendszer egy varázsütésre megoldotta. Címszavakban ennyi.
Nyílván egyáltalán nem biztos, hogy ennél is megoldaná. Csak egy tipp a távolból a többi mellé.


dudu98
(tag)

Nem is vita provokálásból írtam :R
Gyárilag 11 Home kulcs van a BIOS-ban, de vásároltam Prot a BitLocker titkosítás miatt is, így azzal használtam. De ezeket a lépéseket mindig a legelején végeztem, nem akkor amikor a hiba jelentkezett.
Valószínűleg a Windowsos alvó mód az szoftveres probléma, de a ventillátor zúgást, illetve durva melegedést hardveresnek gondolom. Következményesen ezek a hibák ették meg az akksi élettartamát is :K


dudu98
(tag)

A hibernálás opciót is próbáltam, az meg nem mindig működött. Ott nem voltak ezek a problémák, de jóval lassabban indult el, mintha simán bekapcsoltam volna a gépet.
Linuxot nem raktam rá, mivel értelmetlen lenne. Nem működik az audio valamilyen oknál fogva, már több fórumon is néztem, hogy hátha a linux alatt jobb teljesítményt nyújtana akksi időben. De így tárgytalan ha a hang nem működik.
Az akksi kopást illetően meg nem elfogadható hogy így használódik... A régi 2015 MacBook Airemben 3 év után is csak 7% kopás volt 100 ciklussal.


Pyttawrx
(HARDVERAPRÓD)
Blog

Várjuk, hogy mi lett a vége.


milestone
(tag)

Sziasztok,
nemrég vásároltam egy AMD-s Zenbook-ot (UM3402YA-KM146), de hamarosan kénytelen voltam visszaküldeni, ugyanis a Wifi-je (MediaTek) sajnos használhatatlan volt. Állandóan elvesztette a jelet és nem volt Internet olyan helyszínen és körülmények között, ahol minden egyéb eszközünk (2 Dell Latitude, MacBook Air M1, Samsung Galaxy Note 20 Ultra, iPhone 13 és Pro Max) gond nélkül működött és volt Internet-kapcsolata.
Körülnézve a neten sok hasonló panasszal találkoztam.
Mivel egyébként nagyon tetszik a Zenbook, gondolkodtam azon, hogy újra megvásároljam, amennyiben az Asus márkaszerviz kicseréli a Wifi-kártyát Intel-esre.
Így írtam az Asus M.o-nak, ők meg a FixDirect-hez irányítotak. Írtam nekik (3 e-mailt), nem reagáltak. Végül sok hívás után (3-4 napon keresztül) felvették a telefont. Arról tájékoztattak, hogy csak akkor tudják megmondani, hogy ki tudják-e cserélni, ha már ott van náluk a gép. Mondtam, egyrészt az Intel procis Zenbook gépek Intel wifivel vannak szerelve, nem? Nem feltétlenül, hangzott a válasz. Másrészt mondtam, hogy csak akkor veszem meg megint, ha a csere megoldható, akár garanciálisan (lévén, hogy a wifi rossz), akár fizetősen. Csak akkor tudják megmondani, ha már ott a gép...

Így újra megvettem. Megnéztem, Intel Wifi 6 AX 200 vagy 201 vagy 210 jó bele (sztem utóbbi), 6e. körül van az ára.
Kérdéseim a következők lennének:
- szerintetek kicseréli a FixDirekt garanciálisan? Aggasztó, hogy ennyire nem reagálnak.
- ha nem, kicserélhetem én garanciavesztés nélkül? Ill. SSD-t lehet/szabad hasonlóan házilag cserélni vagy mindent csak szervizben?
- hogyan lehet futárt rendelni a szervizeléshez?
Ha nem lehet/sikerül, kénytelen leszek az Asus-tól újra megválni és más márkához fordulni, pedig nagyon megfogott az Oled kijelző.


cs.zs.
(addikt)

Szia!
Először is, a megvásárolt gép a TE tulajdonod, azt cserélsz benne, amit akarsz. Teszem azt, ha elromlik benne a power-gomb, és garis szervizbe kell küldeni, senkit nem fog érdekelni, hogy 256-os, 512-es, vagy 1 TB-os SSD van-e benne. Ilyenkor azonban érdemes visszaállítani a gyári állapotot, hiszen ha nincs pl power gomb, és emiatt a szerviz nem tudja javítani, akkor visszakapod a vásárlási árat, és a gépet nem látod többé - odamarad az 1TB SSD-d...
Tehát amit kicserélsz, azt nem eldobod, hanem megy a dobozába, és vár. (a semmire)

A másik:
Nem kell pánikolnod és általánosìtanod, számtalan Intel modell készül MTK wifi-kártyával, és jók. Nagy számok törvénye: bármiből/mindenből (Dellből, HPből is) van időnként 1-1 szar db, hát pont sikerült egyet megkaparintanod. Nagy öröm, nyilván. Fel a fejjel!
😉


Pyttawrx
(HARDVERAPRÓD)
Blog

Először is, a megvásárolt gép a TE tulajdonod, azt cserélsz benne, amit akarsz.
Ez így nem igaz, sok gyártó leírja/elmondja hogy akár egy RAM csere/bővítés is garvesztéssel járhat egy-egy szériánál, ha nem az általuk megadott szervizben történik. (Fel is hívtam korábban az egyik gyártót, venti csere miatt nem akartam elküldeni nekik. 4 csavar plust a venti csavarok eltávolítása volt a múvelet) De én elfogadtam, és nem érdekelt, hogy van-e rá gar vagy nincs.
Ez új kocsinál is így van, ha a garancia alatt hozzányúlsz....

[ Szerkesztve ]


Pyttawrx
(HARDVERAPRÓD)
Blog

Mindenképp próbálj meg beszélni az ASUS-al vagy a szervizzel ezzel kapcsolatban, addig ne nyúlj hozzá szerintem


cs.zs.
(addikt)

Ez egy nagyon vitatható dolog.
Én szerviz ügyfélszolgálatosként 21 évig mondtam mindenkinek, hogy az ő tulajdona, azt csinál vele amit akar - csak ne tegyen benne kárt. De a kárcsinálás is szíve joga, hiszen az övé.


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Cserélni azt cserélhetsz benne amit akarsz, meg van rá lehetőség. Szerencséd van ,hogy a WiFi moduláris benne... mert pl az én elsődleges laptopomban (ASUS Rog Strix G17 G713QM HX1139T) nem cserélhető, bezzeg a 2018-as kisebbik HP-ban :D
A tiedben melyik Mediatek van pontosan, mert pl MediaTek Wi-Fi 6 MT7921-gyel sok volt a gond, de az nem 6E-s. Mondjuk szoftveresen meg lett oldva.


azbest
(félisten)
Blog

úgy emlékszem az intel wifiknél adott változatból az 1-re végződők a buták, amik intel procival kombinálva működnek csak. A 0-ára végződők a teljes értékűek. Az amd mellé is jó lehet. például 211 vs 210 [link]


cs.zs.
(addikt)

És a link alapján úgy tűnik, hogy

az AX200 az "amd-s" wifi 6,
nagytesója az AX210 wifi 6E,

aztán az (inteles?) AX201 wifi 6
nagytesója az AX211 wifi 6E

Jól láttam?


GoodSpeed
(addikt)
Blog

No meg is lett vásárolva a 980 PRO 1 TB, mert most olcsóbban kaptam mint pár hónappal ezelőtt a sima 980 lett volna, és természetesen nemcsak új, de 60 hónap garancia is lesz rá :)


azbest
(félisten)
Blog

igen, azoknál az egyesre végződő változatok valójában CNVio akárhanyasok, ami egy inteles spéci m.2 mód, az intel prociba integrált modulra épít. A 0-ára végződő kártya viszont szabványos m.2 pcie kártya, bármiben működhet.

de ez a "0" sem igaz mindig, mert a régiebbieknél nem feltétlen így jelölték melyik a szabványos. Pl ezek még CNVIo fajták [link]

[ Szerkesztve ]


cs.zs.
(addikt)

ugyeugye... 😉

Mehet majd a következő generációs Asus laptopodba is !

[ Szerkesztve ]


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Igen :) Ja, bár az kicsit durva felismerés volt, hogy mikor nézegettem EMAG-on akkor jött velem szembe a 990 :D Mondom ilyen nincs... :D Mert mindig mindenhol a 980-at láttam, igen lehet rá kellett volna keresnem, hogy 990, hátha ... de nem láttam itt a Milyen SSD-t vegyek topick összefoglalójában sem... Most aztán ránéztem a Samsung oldalán, hát annyi, hogy gyorsabb, de ugyanúgy 3-bit MLC = TLC és ugyanúgy 600 TBW :D Ja és vagy 8-9E Ft-tal drágább is lenne. 29 E -ért vettem :D

Szerk: Egyébként pontosan azért is vásároltam, mert most kedvezményes áron volt, és szerintem már tovább nem fog esni. A Sima 980-nál tököltem, ingadoztam, akkor 19 900 Ft lett volna Alza-n, aztán mikor elszántam magam 10 rugót az Alza rátett ... :D De máshol is + 3000 Ft esett rá, hát akkor mondom legyen már a PRO :) Az új gépem első komponense lesz. Addig meg a laptopban játékoknak fog táhelyéül szolgálni :D

[ Szerkesztve ]


azbest
(félisten)
Blog

Ha most keresnék notit, akkor igencsak csábító lenne a digiprimes [link]
vivobook s15 m3502qa, 5800h ryzen, 120Hz 2.8k olded és gondolom 8GB forrasztott + slotban ami van (hacsak nem a gyári össz 8GB-os gépben 4+4 van). br 300ért a 16GB ramos 512GB SSD változat.

[ Szerkesztve ]


Pyttawrx
(HARDVERAPRÓD)
Blog

Nem lettél volna előrébb a 990 ssd-vel


GoodSpeed
(addikt)
Blog

Köszi :R


milestone
(tag)

cs.zs., Pyttawrx, GoodSpeed, azbest: köszönöm a válaszokat.

A driver leírása szerint ilyen modell a kártya az UM3402YA-ban: AW-XB530NF/MT7922.
Megnéztem: ennek a generációnak az Intel procis modelljei is ezzel az Mediatek wifivel vannak szerelve... Viszont a korábbi (UM425UA) Intel AX200-zal.
Szóval igaz, amit szerviz mondott, miszerint nem processzor gyártója határozza meg, azt, hogy MT vagy Intel wifi kártya van benne.

Megnéztem a szerelési kézikönyvet: egyszerű a wifi cseréje, akárcsak egy SSD cseréje.

Beszéltem az Asus-szal: garanciavesztéssel jár a wifi-kártya cseréje házilag, azonban az SSD vagy RAM csere szabad.

#37211 azbest: hasznos és fontos infó, köszönöm.

Egy dolog aggaszt: a képek szerint más a MT ás az Intel lábkiosztása.

A 200 és 210 közötti különbség: a 210 6e-s, a BT 5.3-as, egyébként sebességben u.az.
Összehasonlítás.

üzenetek