ASUS RT-AC87U - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Kendek
(MODERÁTOR)
Blog

Egy pár perces áramtalanítás, aztán reset, de utána ne állíts vissza mentést. Így talán jobb lesz. :)


zetecR
(addikt)

Vaklárma, a telómman nem stimmelt valami, azt kellett újraindítanom. :R


dane
(senior tag)

Sziasztok, pont most néztem egy ilyen routert de erősen elbizonytalanodtam. Ez a sebezhetőség még mindig megvan ugye? Merlin fw-ben is jelen van a probléma? Akkor most ne is vegyem meg?


Kendek
(MODERÁTOR)
Blog

A FragAttack sebezhetőség javítva lett, vagyis kapott rá gyári firmware frissítést. A Merlin viszont felejtős, az már nem fog frissülni, mert ez a router kiesett a támogatottak köréből.


dane
(senior tag)

Erre gondolok: [link]
Ez egy 2022.03. havi cikk, a fw meg 2021/05/18.


Kendek
(MODERÁTOR)
Blog

Múltkor MaCS_70 azt írta, hogy lesz erre is gyári patch, de sajnos nem jött újabb firmware frissítés. Én már nem is várnék rá, mivel ugye ez a router EOL státuszban van. Ilyen formában pedig tényleg nem ajánlott a használata. De igazából ha most vásárolnád, akkor vannak ennél sokkal újabb és jobb routerek, szóval nem is igazán opció.


MaCS_70
(nagyúr)

+1

Annyit tennék még hozzá, hogy hagyományos AC-s access pointnak viszont kiváló.

MaCS


dane
(senior tag)

Köszönöm szépen a válaszokat. Még annyi kérdésem lenne, hogy ha a tűzfal szabály nem engedi ki a routert a netre tehát semmilyen port nincs nyitva akkor is számolni kell-e ezzel a biztonsági réssel? Remote Management off, cloudAI off, SSH off.


Hardstyler01
(tag)

Segítsetek légszíves az AC87U routerem a képen látható piros négyzet, és a zölddel bekeretezz részre szórja szépen a wifi jeleket! Az lenne a cél hogy a kékkel bekeretezett részre is szórja wifit! Az épületvasbeton! :DDD
Milyen megoldásokat látok azt átkábelezésen kívül!? :F
Jelenleg a piros kockával jelölt részre van kikábelezve az üvegszál, számítógép stb... nem tudnám átkebelezni máshova, és nem tudok át húzni nagyon utp-t sem a másik részre..
Lehet ezt valahogy AiMashel "átszórni" oda? vagy mi jöhet még szóba?
előre is köszönöm!


MaCS_70
(nagyúr)

Az AImesh jó ötlet (lehetőleg vezetékes backhaullal), de ahhoz megfelelő eszköz is kell -- a 87-es pedig nem az. :(

Meg aztán nem tudom, lett-e végül stabil, biztonságilag javított fw.

MaCS

[ Szerkesztve ]


BB9000
(aktív tag)

"Mi jöhet még szóba?"
1./ A meglévő routered közelebb tudod hozni a lakás középpontjához. Pl. átteheted az előtérbe, a bejárati ajtó közelébe. Igen, át kell vinni egy kábelt egy falon, de az azért elég könnyedén megoldható.
2./ WiFi Jelerősítőt használhatsz, (pl: Xiaomi) amit a Szoba 08 nevű helyiségben helyezel el. Ezzel biztosan javulni fog a WiFi jelerősség a kékkel bekeretezett területen is, de annak a legtávolabbi részén már nem biztos, hogy használható erősségű jelet kapsz. (szerintem nem) Ha beteszel mégegy jelerősítőt a kékkel keretezett lakás előterébe, akkor az már le tudja fedni a kékkel keretezett terület egészét. A két jelerősítővel jelentősen romlik a net sebesség, mert nő a késleltetési idő (latency), de stabilan fog működni (játékra csak korlátozottan lesz alkalmas).
3./ A legjobb lefedettséget és legjobb sebességet akkor kapnád, ha a mostani AC87U-t cserélnéd egy AiMesh képes eszköre, pl. egy Asus AX55-re vagy AX87U-ra és a kék lakás előterébe tennél egy másik AiMesh képes eszközt és összekötnéd őket kábelesen. Ez persze elég költséges megoldás, ráadásul a kábelezés is nehezen kivitelezhető, ahogy írod.


MaCS_70
(nagyúr)

Meg aztán a "jelerősítők" (jelismétlők) nem csak a pinget emelik, hanem a sebességet is felezik. Egymás után kettő esetén ez negyedelést jelent. Az a sarokpozíció sajnos tényleg elég szerencsétlen.

Gondolom, AX86-ot akartál írni, AX87 tudtommal nincs. Az AX86 nálam korrekt utódja az AC87-esnek.

MaCS


BB9000
(aktív tag)

Igen! AX86U [link] -t akartam írni. Köszi a korrekciót!


Hardstyler01
(tag)

Tehát akkor mind a 2 eszköznek tudni kell nem elég csak az egyik eszköznek :F
ez az Asus AX55 gyengébb esetleg valamiben a AC87U nál?


MaCS_70
(nagyúr)

Igen, minden érintett eszköznek AImesh-képesnek kell lennie a szolgáltatás biztosításához.

Az AX55 egy ligával azért az AC87 alatt játszik wifilefedettség tekintetében. A vezérelv ráadásul az, hogy jobb több eszközre szétosztani a kiszolgálást, mint egy erősre.

MaCS


Hardstyler01
(tag)

Mit szólnál ha már ennyi biztonsági "kockázata" van az AC87U-nak és ha rávenném magam hogy átkábelezem a képen jelölt 06 os szobába (az lenne a kék kocka). A netet pedig a piros kocka helyére beszerelt az AX55 osztaná zölddel jelölt részre...
a piros vonal pedig egy cat7es kábel lenne...

[ Szerkesztve ]


Hardstyler01
(tag)


MaCS_70
(nagyúr)

Leszámítva azt, hogy AImesh nem lesz, az elgondolás, hogy a 87-es legyen AP, kimondottan jó.

Az UTP-kábel besorolása szinte az esetedben szinte mellékes. A Cat5 is gigabites ezen a távon, a Cat5e meg elég jó eséllyel a 10 Gbps-ot is tudni fogja. A Cat6-tal már biztosra mehetsz, de persze feljebb lépni a sávszélesség szempontjából nem lehet rossz. Kérdés, hogy kihasználod-e valaha, illetve hogy a szerelhetőség, behúzhatóság hogyan alakul.

MaCS


Hardstyler01
(tag)

Végül emelet a kábel mellet döntöttem:

Vention Cat.7 SSTP Patch Cable 15m Black

Kérdésem lenne, hogy most az AC87U van a pirossal jelölt helyen ez a központ! Ide jön be a digi... Minden innen megy tovább.. Érdemes lenne ezt átrakni a kékkel jelölt részre, és a piros helyére venni egy biztonságosabb modjuk AX58U-t?

[ Szerkesztve ]


MaCS_70
(nagyúr)

Magy a router legyen az új, biztonsági szempontból nem kompromittálódott eszköz! Az AC87 meg érdemei elismerése mellett nyugdíjas munkakörben szórja csak a wifit AP-ként -- abban úgyis verhetetlen.

MaCS

UI: Egyébként miért az árnyékolt kábel? Volt rá valami specifikus okod? Van hozzá megfelelő eszközöd, le tudod földelni? Csak mert otthonra nyomós ok hiányában kifejezetten az árnyékolatlan/fóliázatlan kábel az ajánlott.


Hardstyler01
(tag)

Időtálló káblet akartam mert úgy be lett építve , már szomszéd is mondta hogy szerinte 100 megabit mindenre elég :P Meg nem volt túl nagy különbség árban akkor meg miért ne?

Viszont nem értem a válaszod akkor az AX58 legyen a fő router ugye!?


MaCS_70
(nagyúr)

Igen, mindenképpen az AX58 legyen maga a router-- router meg ugye csak egy lehet.

MaCS


Courage2
(csendes tag)

Sziasztok! Az RT-AC87U konfigurálásában kérnék segítséget. Telekom által biztosított internetre kötve üzemel nálam. (Szolgáltatói eszköz ZTE) A problémám az, hogy hiába állítom a ZTE eszközt PPPoE Passthrough módba, a WAN DDNS konfigurálásánál továbbra is a "A vezeték nélküli router személyes WAN IP-címet használ. Ez a router multi-NAT környezetben lehet és a DDNS szolgáltatás nem működik ebben a környezetben."

A WAN "Automatikus IP"-re van állítva.

Mit kellene még állítanom, hogy lássam a routerre csatlakoztatott merevlemezt?

Előre is köszönöm, ha valaki segít!


Kendek
(MODERÁTOR)
Blog

Ha a szolgáltatói eszköz PPPoE Passthrough módban van, akkor a routeren a WAN > Internetkapcsolat > WAN-kapcsolat típusa az PPPoE legyen, és úgy állítsd be a megfelelő adatokkal.


Courage2
(csendes tag)

Köszönöm próbálom. Bár már ezen is túl vagyok, de akkor meg az internetre nem kapcsolódik valami miatt. Mindenesetre, akkor itt turkálok tovább.


szabzoltan1
(csendes tag)

SZiasztok
Olyan kérdésem lenne,hogy lehetséges az hogy a router nem enged portot nyitni?
nyitottm portokat de most aszt mondja a port chec ker hogy zárva,pedig megnyitottam.


szabzoltan1
(csendes tag)


Kendek
(MODERÁTOR)
Blog

Hogy nem engedi, az szerintem nem létezik, de, hogy nem működik, az elképzelhető. Amúgy alapvetően akkor nem jó, ha kettős NAT van, tehát ha egy másik router mögött van (szolgáltatói eszköz), vagy ha eleve NAT-olt IPv4-et ad az internetszolgáltató.
Ezt tudod ellenőrizni, ha a router WAN IP-címe nem egyezik meg azzal amit pl. ezen az oldalon kiír, akkor NAT-olt internetet kap a router, és úgy nem érhető el az internet felől.


szabzoltan1
(csendes tag)

egy ujrainditás megoldotta a problémát,de nem tudom mi lehetett a probléma.
egyébként az idegesit a legjobban,hogy a transmission http error 0:no response hibát dob a port test inditásakor.
egyébként a szolgáltato a digi.a nat alol kivetettem magam.
és egyébként nállam csak 1 régi zte készülék van ami nem router.
a hgw-s korszakomban sirtam párszor.
:D


Asztee
(tag)

Sziasztok!
Ha vennék mondjuk egy rt-ax86u-t (láttam az Amazonon ax86u pro-t is és ax86S-t is. Ezek mik ?) ,akkor a jelenlegi AC87esemet - ha jól értem - csak AP módban tudnám hasznosítani ?
Mi a külömség as AP mode és a vezetékes AiMesh között ?
AP módban be tudom állítani ,hogy melyik eszközöm melyik routerhez kapcsolódjon (+ fix ip-t mindegyiknek ) ?
Az Amazonon az egyik termék leírásban (ax86u) oda volt írva,hogy "35+ device". Ez olylan nagy szám lenne !? :F Én most azért gondolkodom bövítésen ,mert szegény öreg 87esemnek már lehet ,hogy egy kicsit sok a jelenlegi 60 körüli és néha pár másodpercre eldoja öket. Nekem a lefedetséggel és a sebességgel nincs problémám csak ez a "disconnect" nem fér bele. :(
Köszönöm.


MaCS_70
(nagyúr)

AP-módban az egyes eszközök külön-külön rádiós hálózatot hoznak létre, és bár ezek azonos LAN-hoz csatlakoznak, mégsem tudnak egymás csatlakozási állapotáról. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindkettőhöz külön meg kell tanítani belépni a klienseket (azonos SSID-t NEM használunk!), és az egyikről csak akkor fog lejelentkezni a kliens, ha már elfogyott a térereje. Ezért aztán a felhasználónak kell átjelentkezgetnie az egyikről a másikra.

A mesh ezt megoldja azzal, hogy a node-ok összebeszélnek és egységes elérésű, okosan viselkedő hálózatot hoznak létre.

A 35 kliens nem kevés, különösen, ha érdemi adatforgalmat bonyolítanak.

A 86S a 86U sima gigabites WAN-os, tehát fékezett habzású változata.

MaCS


Asztee
(tag)

Köszönöm a válaszod. :R
Azt írtad, hogy azonos LANhoz tartoznak. Ez azt (is) jelenti, hogy pl. az egyik routerhez csatlakozott tv-m látja a másikhoz csatlakozott NASt ? (Egy tartományban vannak az eszközök ? Pl. 192.168.1.x )
Az eszközeim többsége nem generál nagy forgalmat csak a folyamatos kontakt lenne fontos. ( Smart switches, Smart plugs, néhány esp32 ) Ezek fix helyszínen vannak ,tehát nem probléma a vándorlás.
Akkor szerinted ezzel a módszerrel (AP) tudnám tehermentesíteni a fō routert vagy a sok eszközömet továbra is as koordinálná ? :F

[ Szerkesztve ]


MaCS_70
(nagyúr)

Igen, az AP nem hoz létre címtartományt, csak a meglevőt szolgálja ki, akárcsak egy switch.

A címeket speciális, tőlünk nagyon távol eső kivételektől eltekintve mindig egy szerver kezeli, az pedig az általunk routernek nevezett eszközben lakik, úgyhogy nem tudod tehermentesíteni.

MaCS


Asztee
(tag)

Ez sem tiszta számomra. Az hogy lehet illetve miért van ,hogy az RT-AX86U drágább mint pl az RT-AXE7800 vagy az RT-AX92U pedig az utóbbiak magasabb széraiszámmal és több antennával :U (+ az egyik tri-band +6E) rendelkeznek. Mitöl a 86os az ász ? :F
Köszi.
BUÉK !


MaCS_70
(nagyúr)

Az Asus típusszámozását nem könnyű megérteni. Nekem nyomokban sem sikerül.

Az AX86u egyébként mindenképpen komolyabb router mint az AX92u. Sőt, nálam az AX86s is az AX92u fölé kerekedett.

MaCS


szabzoltan1
(csendes tag)

Sziasztok.

Szerintetek mennyit lehet mostanság kérni egy ilyen routerért?
a doboza is megvan.


MaCS_70
(nagyúr)

A doboz jelentőségét nem látom, de a router jó AP-nak vagy vitrinbe. 10-12e Ft körül lehet.

MaCS


Asztee
(tag)

Még mindig nem döntöttem ,hogy mi legyen a 87-esem sorsa vagy az utódja. :( A múltkor azt írtad ,hogy a 35 nem kevés. Ezzel nem nagyod tudok vitatkozni ( nekem az ;)) ,de router keresgetés közben ma pl. egy [ilyet] találtam. Nem tudok róla semmit ,de a rövid leírásában az van ,hogy "200+ Devices". Vagy itt ez a kis aranyos [Unifi U6-LR] AP , nála azt írják ,hogy "over 300 distinct client connections". Szóval ehhez képest tűnik nekem kevésnek egy ASUS-tól a 35.


MaCS_70
(nagyúr)

Ezek relatív értékek. Nem mindegy, hogy egy okoskapcsoló-e a hoszt, amelyik éppen csak a jelenlétét tartja fenn, vagy egy fehér izzásig hevült torrenteszköz. Ezért is írtam, hogy a 35 hoszt nem kevés, ha használják is rendesen a hálózatot.

Ezügyben nem tudok okos lenni... :(

MaCS

üzenetek