Asztalos klub - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Amadeus214
(csendes tag)

Megszüntető favédőszer néven keress rá. Sok infó van internetszerte a faanyag rovarkárosítóiról.


Amadeus214
(csendes tag)

Sokunknak nagyon beváltak a Freud lapok, de pl. a Makita merülő gyári lapja is meglepően jó.


peppe79
(senior tag)

Rákeresek, köszönöm szépen!


York
(tag)

Szia, es milyen gepet vettel, mert az meghatarozza a valaszthato sineket. Bosch sin nem kompatibilis a makita festool stb. gepekkel. CMT, kek boschtol felfele, freud, pilana lapok mind jok. A holkeres lapok szebben vagnak de gyorsabban kopnak mint a trapez egyenes fogkialakitasu lapok.


varsam
(őstag)

Bosch expert lapokat is szokták még itt dícsérni a topikban, nekem Makita van, az is tök jó. Sínből szerintem azt vedd amelyik a legjobb áron van, sok különbséget nem tudok elképzelni köztük.


peppe79
(senior tag)

A Sárgafogón vettem nevetséges összegért (55e) egy Metabo KS 66 FS-t. Ez egy amolyan öszvér körfűrész, - részben - egy merülőfűrész tulajdonságaival.
A talprésze kompatibilis szinte az összes ismert gyártóéval (Mafell, Festool, Makita, Bosch, Hikoki)

Gondolkodtam egy Makita SP6000-en is, de ahhoz, hogy időnként kívágjak egy-egy munkalapot, méretre vágjak néhány bútorlapot, arra ez felesleges luxus lett volna.

Veszek hozzá egy elfogadható minőségű fűrészlapot bútorlap vágásához, meg legfeljebb egy közepes méretű vezetősínt, aztán ennyi. A hosszú sínt meg majd megcsinálom rétegelt lemezből vagy MDF-ből, nem kell, hogy tized milliméter pontos legyen.


peppe79
(senior tag)

Körbenézek, köszönöm! Jó lenne megúszni 15000 ft alatt, majd meglátjuk.


thomgrande
(tag)

Magyarázat.
Nem akarom elvenni a kedvedet de ez egy sima körfűrész. Attól nem lesz merülő hogy sinre is lehet rakni. A sineknél is nagyon nézd meg a méreteket mert adódhat olyan probléma hogy a fűrész belevág a sinbe. Magyarul a sinen van a veztő és ennek a vezetőnek a távolsága a kipattogzásgátló fele mérve különböző. Alapos mérés és tervezés nélkül meglepetések érhetnek.


peppe79
(senior tag)

Igen, tudom, hogy ez nem egy merülőfűrész, amit kifejezetten precíziós vágásra találtak ki.. De ami a lényeg, hogy munkalap kivágására ez is alkalmas, és tényleg csak alkalmanként használnám. Megtehettem volna, hogy veszek egy SP6000-et, de felesleges pénzkidobás lett volna.


Amadeus214
(csendes tag)

Mai napig a legobb eszközvásárlásomnak tartom a Makita merülő beszerzését :)


Donki Hóte
(veterán)

Segítséget szeretnék kérni a hozzáértőktől.

Van egy régi garnitúra (vastag fenyőfa deszkákból készült masszív asztal plusz 6 szék szintén fenyőből), amit szeretnék felújítani, mert eléggé csúnya már a felületük, meg az asztal deszkái eléggé el is vetemedtek (mind egy irányban van egymás mellé ragasztva, minden deszka közepe felpúposodott).

Első lépésnek azt gondoltam, hogy a régi lakkot lecsiszolom a felületről, de sajnos a csiszolás nagyon nem volt jó ötlet. Flexbe fogott csiszólótárcsák, lepke korongok tucatjait tette tönkre az asztal felületéről lecsiszolódó lakk :(

Hogyan lehetne leszedni a fenyőről a régi lakkot, mert csiszolni eléggé reménytelen :O


tfe
(tag)

Ezzel egy baj van, nem merül.

Hogy tervezed megindítani a vágást az anyagban ezzel a géppel ? Csak azért, mert egyszerre kell hátrahajtani a védőburkolatot, belenyomni az anyagba a fűrészt és még a sínt is eltalálni. Egy pár mm-es oldalirányú eltérésre egyrészt szét fogja cseszni a sínt, másrészt ki fog lőni a fűrész hátrafele.

A merülőt pontosan arra találták ki, hogy biztonságosan el tudj indítani egy vágást az anyagban. Ez a fűrész erre sajnos alkalmatlan*.

* Igen, én is láttam ácsokat belemeríteni az anyagba a mezei körfűrészt, viszont ott nincs sín, ami jelen esetben egy plusz nehezítő tényező, másrészt sokéves tapasztalatú ácsok szoktak ilyeneket csinálni


kapu2006
(tag)

3 féle csiszolópapírt ismerek.
1. fához,
2. fémhez,
3. festékhez, lakkhoz.
Ez utóbbi fehét színű. Javaslom vegyél 40-es, vagy 80-as szemcseméretűt.
Ha a flexed fordulatszám szabályzós, tekerd le kisebb fordulatra.


MageRG
(addikt)

Tisztelt mesterek!
Ezt a szerszámot hogy mondják magyarul?
Olyasmi mint egy kézi marógép, de nincs benne "gép", csak egy vésőél.


Donki Hóte
(veterán)

Köszi :R

Hol lehet kapni lakkhoz való csiszolókorongot, lepke csiszolót?


tfe
(tag)

Alap- vagy fenékgyalu


Donki Hóte
(veterán)

MageRG
(addikt)

Hálás köszönet.


NeoPampalini
(senior tag)

Én valami ilyesmivel mennék neki, izzadósabb, de nem locsolsz el egy vagyont csiszolószerszámokra. A végén bőven elég ott megcsiszolni, ahova ezzel nem férsz hozzá.

[link]

Sajnos olyat nem találtam így hirtelen, amit vagy 25 évvel ezelőtt használtam, abban egy masszív, már-már kézi gyalukés szerű vas volt, ugyanúgy húzni kellett, mint ezt, ha kicsorbult, csak megköszörültem, aztán mehetett tovább. Mindent vitt, a lakkra rászáradt betont is. :DDD


kavalkád
(aktív tag)

túl van ez misztifikálva. mosdó kivágására valóban nem alkalmas ez a megoldás, de levágni egy csíkot a bútorlapból teljes hosszában teljesen jó ez a technika.

üzenetek