Asztalos klub - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


thomgrande
(tag)

A sarokcsiszoló is alkalmas borotválkozásra de nem ajánlott. Mint ahogy ez a fűrész sem.


tfe
(tag)

Semmi nincs ebben misztifikálva. Ha le kell vágni egy csíkot, annál (majdnem) mindegy, de itt konkrétan "munkalap kivágásról" volt szó, az én szótáramban az pont a mosogató és a főzőlap bevágása (de lehet hogy ezzel egyedül vagyok)


kavalkád
(aktív tag)

zavarosan fogalmaztam.
munkalap kivágáshoz sín + körfűrész alkalmatlan. sima körfűrész magában (sín nélkül) teljesen jó.
a munkalapra ráülő mosogató és a főzőlap helye is elvisel némi pontatlanságot, úgyis takarásban lesz. a védőburkolatot egy korrektebb befőttesgumi megtartja nyitott pozícióban.

valamelyik nap a YT-n láttam egy terméktesztet, az ember láncfűrésszel vágta ki a munkalapot mókából, erre a célra még az is jó.


peppe79
(senior tag)

Hogy érted, hogy a sínt eltalálni?? A fűrészt úgy billented le, hogy a talp eközben a sínen fekszik! Ezzel is tudsz ugyanúgy végezni merülővágást, mint mondjuk egy Festool HK55-ös körfűrésszel. Persze, a Festoollal már alapból kényelmesebb, és biztonságosabb, kezdve azzal, hogy ott nem kell kézzel külön felemelned a védőburkolatot.

De a lényeg, hogy simán kivitelezhető a mosogató kivágása egy ilyen olcsó Metabo körfűrésszel is. Nézd meg ezt a videót, ahol ráadásul saját készítésű, faék egyszerű vezetősíneket használ hozzá a srác:
https://www.youtube.com/watch?v=Jv7dZjBVvpA&t=533s&start=540

Nyilvánvalóan, ha napi szinten használnám merülővágásra, bútorlapok vágására, akkor egyértelműen a merülőfűrész mellett döntenék. Kezdve rögtön az olyan "apróságok" miatt, mint pl. a jóval hatékonyabb porelszívás. De ahogy már korábban is említettem, én csak alkalomszerűen használnám ilyen célokra.

[ Szerkesztve ]


Donki Hóte
(veterán)

Na, voltam a Piktorfesték üzletében, nem is hallottak olyanról, hogy fehér csiszolópapír, meg hogy más csiszolópapír kellene lakkhoz, mint a sima fához :W

Nem is volt nekik a kinézett fehér csiszolópapír, mondtam, hogy az interneten fent van az általuk árult termékek között, erre azt a teljesen logikus választ adták, hogy akkor vegyem meg az interneten :DDD


szinimini
(senior tag)

Sziasztok,

szeretnék majd vásárolni fűrészárúkat( tölgy,dió, bükk, keményfákat.... ) Lépcső fokok gyártásához, vágódeszkához plTudnátok 1-2 tanáccsal szolgáni, hogy majd mire kellene figyelnem? Ez lenne az első 🙂 és nem szeretnék tök tudatlanul oda menni és rosszat elhozniNedvességmérő vásárlást is terveznék ezért. Tudnátok ajánlani egy megbízható típust? Egyszer szeretnék venni egyet.
Köszönöm


AxBattler
(félisten)

Jó kis hobbigépnek tűnik, engem meggyőzött. :K


kavalkád
(aktív tag)

hőlégfúvó + spakli kombó nem működik a lakkon? egy próbát megér.


kavalkád
(aktív tag)

ahogy mások is írták, ezt a belemerítést egy drága alusínnel ne próbáld ki.

[ Szerkesztve ]


York
(tag)

Jo ez a yt mert telle van olyan videokkal, ahol baleset veszelyes dolgokat mutattnak be...

Kezi korfureszt nem meritunk bele az anyagba meg ha gyakorlatilag bele lehet, erhetnek meglepetesek es okozhat maradando serulest egy ilyen atrakcio.

Nezd meg hogy van leburkolva egy merulo, nem veletlenul.
A masik zseniallis otlet kiakasztani a kezi korfuresz vedoburkolatat, ilyeneket ne tanacsoljunk legyszives.


thomgrande
(tag)

Kívánom Neked hogy ne legyen semmi bajod. Illyen az amikor valaki yt videókon nevelkedik és nincs mellete gyakorlati tapasztalat. Ha neki sikerült nekem miért ne sikerülne? Eddigi hozzászólásaid alapján elég lazán veszed a dolgokat. További balesetmentes éveket!


peppe79
(senior tag)

Köszönöm! Nem a yt-on nőttem fel, 1996-ban végeztem bútorasztalosként, csak azóta részben másfelé vitt az élet. Szerintem aki dolgozott már "oldschool" maszek asztalosok mellett, az találozott ettől sokkal kacifántosabb, veszélyesebb gépekkel, vagy műveletekkel is. De akár a gyakorlati helyemről is mesélhetnék, ahol például az egyengetőről maguk a szakoktatók szerelték le a visszacsapót, úgy tanultunk.
Persze, senkit sem beszélek rá, hogy bárki is felelőtlenül, ne rendeltetésszerűen használjon faipari szerszámgépeket. Kezdve onnan, hogy mondjuk feje tetejére fordított kézi körfűrészt, vagy felsőmarót építsen be egy asztalba. Mert ugye az is ugyanúgy skandallum.


tfe
(tag)

Tehát a ruszki videó az etalon munkavédelemben.
Oh, wait...

> Hogy érted, hogy a sínt eltalálni

Úgy értem, hogy egyetlen ponton (geometriailag egy egyenesen, a sík helyett) érintkezik a fűrész talpa és a sín. Ha ezt elkezded lefele engedni, akkor a sín nútjai be fogják igazítani egyenesbe, kérdés, hogy a fűrészlap ebben a pillanatban hol lesz. Ha anyagban és pár mm-el jobbra vagy balra, mint az ideális egyenes, akkor jobb esetben kidobhatod a sínt. Rosszabb esetben az ujjad, vagy a hasfalad.

De tényleg azt csinálsz, amit jónak látsz, csak ne mond, hogy nem szóltunk.


tfe
(tag)

> Szerintem aki dolgozott már "oldschool" maszek asztalosok mellett, az találozott ettől sokkal kacifántosabb, veszélyesebb gépekkel, vagy műveletekkel is

Ez tény.
Fater hobbiból (vagy inkább kényszerből) tolta, többnyire saját építésű gépekkel. A kor munkavédelmi szintjének megfelelően általában haverokkal és kellő mennyiségű fröccsel megspékelve. Az, hogy megvan minden ujja, az valami isteni gondviselés következménye (illetve hogy messze átlagon felüli volt az ügyessége). Az összes gépe megvan a mai napig, mégsem használom őket.

De 2024-ben az interneten ne várd, hogy bárki ezeket a módszereket fogja javasolni vagy támogatni. Részemről előbb állnék neki dekopírral egy munkalapnak, mint egy ilyen körfűrész/sín kombóval. De mint írtam, ez a saját döntésed (mindenkinek joga van hülyének lenni - ezt ne vedd személyeskedésnek, de amit csinálni akarsz, azt nehéz máshogy jellemezni :(( )


thomgrande
(tag)

Ezek az érvek amiket felsoroltál meggyőztek. További sok sikert.


MDMA
(tag)

Szívás!
Meghalt a Ferrex száraz-nedves porszívóm. Minden tiszteletem a forgalmazóé, aki visszafizette nekem a teljes vételára, miután 2 évig gond nélkül használtam. Ezt nevezem ügyfélközpontúságnak! +1
Minden esetre most vennem kell egy másikat. Két tipust találtam önerőből, de kérném szakavatott tanácsaitokat.
Güde GNTS 30: [Güde]
Bosch AdvancedVac 20: [Bosch]

A Güde nagyobb és magasabb a motor teljesítménye (1600W), viszont a szívó ereje (190mbar) még így is kisebb mint a Bosch-é, cserébe olcsóbb (34,5k). Kb ugyan az mint a Ferrex vagy Parkside vonal.
A Boch márkásabb, drágább is, bár csak 1200W, mégis elvileg 260mb-t tud, vagyis jobban szív. A tartálya viszont kicsi, biztos gyakrabban kellene üríteni. Ezt 50,7k-ért adják.
Ki mire voksolna és miért, valamint nyitott vagyok más márkára, javaslatra is. Árban max ez a 60k férne bele és mivel mindig elhangzik a jogos kérdés, hogy mire szeretném használni, ezért álljon itt. Körfűrészt, merülő fűrészt, excenter csiszolót, kézi marógépet kötnék rá, hobbi asztalos műhelyemben, plusz általános takarítás szintén a műhelyben. (Ami egy egyelőre egy mini kis lyuk, de ezen már dolgozom. :-))
Köszi :R


ViktorSz
(tag)

"maguk a szakoktatók szerelték le a visszacsapót"
Hát ettől nagyobb tahóság a világon nincsen baszki :DD ,ezeket az úgynevezett oktatókat tűzes-fűrészporos 🐎 fas.ra húzám bakker :D .
Nekem volt olyan munkahelyem,ahol naponta átlag 1-2órát kellett gyalulni egyengetőgépen és igazából egyedül az mentette meg egyelőre az ujjaimat,hogy reflexszerűen minden egyes kibebaszott tolásnál visszatoltam a védőburkolatot a helyére(azaz minimális rés legyen a védőburkolat/anyagszélesség között,szóval már újabb gép,amin már nem azaz őskori sonkaalakú visszacsapódó izé van, ami persze nem feltétlenül faszság,sőt...).
Tehát gyalulsz már fél-egy órája,a gondolataid mindenhol máshol is jár,de majd jól megtanulod te hülyefaszkiskocsog a munkavédelmet,ha már lecsaptad szerencsés esetben,csak a nagyujjadat :C .
Ebből majd tanul a kiscsíra!!!
Egyébként ilyen monoton munkáknál tényleg az van,hogy néha észhez tér az ember és fogalma sincs,mi is történt az elmúlt 5 percben.csak nyomta és nyomta az anyagot a gépbe,de kizárólag a "fejbe-kézbe" beépített minkavédelmi rutin mentette meg a katasztrófától.

[ Szerkesztve ]


kavalkád
(aktív tag)

félreérthettél, én senkinek nem adtam tanácsot.
aki meg fél a balesettől az ne menjen szerszám közelébe, ezt is eldönti mindenki magának, hogy mit talál túl kockázatosnak, elvégre felnőtt emberek vagyunk saját mérlegelési képességgel. én eddig is így vágtam ki a munkalapot, nekem ez belefér.
de van más kevésbé veszélyes szakma/hobbi is, például boldogok a sajtkészítők ...


pali923
(aktív tag)

Én egyiket sem ismerem, csak elvi dolgot mondanék: ha egy Güde és Bosch teljesítményét hasonlítjuk az alapján, ami az adattáblájára van írva, erősen szkeptikus lennék. Olvasni lehet olyanról, hogy kínai és német watt, meg van különbség a felvett és a leadott teljesítmény között is. A táblán alighanem a felvett van, talán a Bosch ezért is szív jobban.


York
(tag)

En pont forditva latom, aki nem fel a balesettol az ne menjen a szerszamgepek kozelebe.

üzenetek