Blu ray írás és írási hiba - Adattárolás fórum

üzenetek

hozzászólások


-szabi-
(őstag)
Blog

A megírt lemezek közül egyetlen egy volt ahol az imgburn ellenőrzése nem akasztotta ki a gépet.
Ennél az egy lemeznél gond nélkül le tudott futni.
Látszik, hogy az imgburn rögzítette az ellenőrzés görbéjét az info fájlba.
Ugyanez a lemez dvdisaster ellenőrzésre.
Tudom ebből még nagyon messzemenő következtetést nem kellene levonnom, de azok a lemezek problémásak ahol imgburn lefagy és kiakasztja a gépet.
Mindenképp ki kellene próbálnom másik íróprogramot.


Joshi
(titán)

Én anno írtam Nero-val is, nem volt gond azokkal a lemezekkel se.


-szabi-
(őstag)
Blog

Nero-ról váltottam imgburn-re kb 10 éve. Rákeresek. :)


Joshi
(titán)

Ez nem íróprogram hiba az biztos.


Dißnäëß
(veterán)
Blog

Sziasztok, lenne pár dolgom archiválni NAS-ról. Tudnátok nekem megbízható "mindenes" drive-ot ajánlani ?

Még azt sem tudom, belsőst vagy külsőt szeretnék, Pioneer BDR-XS07S-el szemezek, mert így laptophoz (Windows), meglévő asztalihoz (Linux), mindenhez is köthetem.

A cél M-DISC-re archiválás (100GB), de ha nagyritkán egy Androidos okostv oldalába is bedugom, van esélyem arra, hogy az Kodi-val vagy a saját szoftverével lejátszik róla anyagot ? (Pl. családi video-kat, amiket a fényképezőgéppel/mobillal vettek fel szüleim).

Tudom, utóbbi célra egy Pendrive sokkal triviálisabb megoldás, de ahogy olvasom, vannak írók, amik utána lejátszást nem támogatnak (video, audio). Jó lenne olyat lőni, ami igen (ha már lúd), de bevallom, tudok enélkül létezni, az archiválás fájlrendszerre az elsődleges cél, nem a "médiázás" on-the-fly.

Még ami érdekelne, hogy mennyire sérülékenyek ezek a lemezek ? A CD elviselt némi apró karcot, a DVD már kevésbé tolerálta ezt, de azért van 1-2 sokat túlélt lemezem, amikről még tökéletes az olvasás, pedig fénynél ránézek, hááááááát.... kérdőjeles :)

BD-nél mi a helyzet, nagyon hímestojásként kell kezelni őket ? Előfordulhat olyan, hogy egy 10-es pack-et leviszek tokjában autóban a csomagtartóban (lekötve, ne csúszkáljon) és a rázkódástól a tokot mikor kinyitom, a lemez kiesik ? Ergo, leugrott a közepébe enyhén befeszülő tartóról.

Bocs, ha hülye kérdések, rég volt korongom :D és DVD-nél megálltam anno.
:R


M107
(addikt)

:R

A kérdés mekkora adatmennyiséget akarsz hosszú távra megtartani.
A lemezeket ma már csak kiegészítésként tartanám sajnos vagy nem sajnos 3-4 év és vége az optikának.
Én végig ki tartottam mellette, rengeteg cd-dvd Blu-Ray-t írtam meg és volt, sőt még prémium lemezeim bontalanul is vannak, de én az mondom, inkább egy 3-5 év garis 6-8 TB HDD duplán két külön helyen tartva.


Dißnäëß
(veterán)
Blog

Fair válasz, köszi. Akkor bele sem vágok, mert én is HDD és eközött billegtem.

Van most egy 4 HDD-s NAS-om, ZFS-el. De ez nem archiválási célú (bár lényegében mindent ide teszek és állnak nyilván), de elvagyok ezzel 10+ éve, költöztetem újabb és újabb HDD-kre egyenként kicserélve őket (a "lábakat" a "raid" alatt). Eddig adatvesztés-mentesen, a ZFS ebben sokat segít. No de user error ellen ez sem véd (véletlen törlés, ilyesmik, bár snapshot-olni tud, én nem élek vele).

Szóval akkor még mindig az a legjobb, ha a fontosabb dolgokat 2 nagyobbacska HDD-re kiteszem 2 külön lokációra és annyi.

Hát, köszönöm, lehet ez lesz az irány akkor. Kis 2.5" HDD-kből annyi, mint nyű, lehet veszek akkor mondjuk 4-et, kettesével mirror-ba teszem őket és egyik páros anyáméknál, másik páros hugomnál, a ruhásszekrény hátsó polcainak egyikén elvannak akkor évekig, néha frissítek egyet rajtuk vagy csekkolom, mizu, esetleg csere újra, de kb. ez lenne akkor a megoldás.

Nézem még szalagot is, LTO, áhh.. irreálisan drága földi halandónak azok, amik már értelmes adatmennyiséget képesek tárolni.


M107
(addikt)

:R

Időnként azért a backup hdd-ket, is indítsd el mert láttam már olyat, 2 év után, hogy elővesz a backup mert ki kell pótolni de a fejecskét le voltak tapadva WD márkájú és Toshiba márkájú HDD-k voltak.
Egy kis smart hiba lett belőle, de semmi több.
Ritkaság, de előfordul és ha pont kellene elég, gáz persze volt még egy másik biztonsági másolat, az viszont tökéletes volt.
Tehát nem egyértelmű, de azért...

Csupán jó tanács volt.

[ Szerkesztve ]


Dißnäëß
(veterán)
Blog

Jaja köszi, Seagate-es vagyok, WD-m már hullt el 4 is az elmúlt 20 évben, Seagate nulla, ez persze lehet hit alapú is, de ezekben bízom. (Most is 4db Exos-om van, elődjei NAS szériásak voltak).

Évente beindítanám, de akár negyedévente is őket, ez nem gond, van külső dual slot-os USB3 SATA dokkolóm.

Köszi a tippeket :K és szép napot ! :R


-szabi-
(őstag)
Blog

Ma a másik pakkból vettem elő lemezt.
Végigfutott az imgburn ellenőrzése, nem fagyott le. Ez lett a dvdisaster: Lehet a tdk id-s lemezek nem a legjobbak a vége felé?
De az nem lehet magyarázat arra, hogy miért fagy le!?

[ Szerkesztve ]


Joshi
(titán)

Ez egy jól megírt lemez, ilyennek kell lennie. Lehet hogy az ImgBurn ellenörző algoritmusa érzékenyebb. Nem tudom hogy mostanában 25GB-os lemezekből melyik az ajánlott, mert ugye Pana mides már nincs.


Ébri
(senior tag)

Én is most nyitottam ki az utolsó TDK mides dobozom, szóval kezd időszerű lenni nálam is a mi használható TDK/PANA helyett :).


Joshi
(titán)

Szerintem nem is nagyon kapsz mást mint Verbát, azon belül CMC vagy Verba midest.


neo-geo
(aktív tag)

Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 80GB-os BD ISO filmem, erre kellene nekem egy HU feliratot tenni, meglehet ezt valahogy oldani, vagy felejtsem el?


AtHoS
(nagyúr)

Sziasztok!

Olyan megjegyzésem volna (hacsak nem nálam van valami adblock probléma), akkor az összefoglalóban található beállítások jó része kvára nem látható/értelmes, mert hiányoznak a képek, tehát pont a lényeg, amit állítgatni kellene pl. imgburn-ben.

Bár ahogy látom ez senkinek fel sem tűnik/nem érdekes terület :B


Srob
(tag)

Akik még írnak BD lemezt, azoknak fontos lehet!
ImgBurn , [kép] , [kép] , [kép]


AtHoS
(nagyúr)

Köszi, pár pipa azért alapértelmezetten nem volt a helyén, így ezeket a képek alapján pótoltam :R


neo-geo
(aktív tag)

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 80GB-os BD ISO filmem, erre kellene nekem egy HUN feliratot tenni, meglehet ezt valahogy oldani, vagy felejtsem el?


belinho
(senior tag)

Meglehet oldani, de nagyon macerás a dolog.
MKV-t kell csinálni az ISO-ból, majd MKV toolnixel belerakni a feliratot, majd újra muxolni az egészet.


belinho
(senior tag)

Használ még itt valaki BD-rebuildert vagy esetleg ért hozzá?

Miért van az, ha beírom a custom target size-ot 24000Mb-ra, vagy kiválasztom a BD 25 opciót, akkor a 23,6 GB-os filmből nem 23,5-öt hanem 17,5GB-os filmet csinál. :F
23,5 GB fér egy BD-25-re, szóval azért a 100 megáért nem írnék egy BD-50-et, hanem tömöríteném. Viszont így meg nagyon betömöríti és marad egy csomó üres hely a lemezen.

üzenetek