Búvárkodás - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


gonger
(senior tag)

Hidd el, hogy nem tudsz víz alá eléggé felöltözni és a ruhát jó esetben több évre veszed. Persze ha belehúzol, az nem baj ha lesz 3 mm-esed is, de az is csak nyáron jó a Vörösre, tavasszal, ősszel, már kevés.
Viszont vastagságtól függően tényleg hosszú ruha legyen, ne shorty. Csalánozók és egyéb sérülésveszély miatt ez nagyon fontos.


t72killer
(titán)
Blog

+1, én is 7milis félszárazat viszek a vörösre, a horvátokhoz még pluszban egy 7milis shorty. Csuklya is alap.

SzVSz a 7es félszáraz a legjobb befektetés, nem olcsók, de az őszi tavi merülésektől a vörösig mindenre használható.


gonger
(senior tag)

Nekem 5,5mm-es a nedves ruhám, igaz már 9 éves, szóval a végét járja, abban is fázom a Vörösön úgy 40 perc után light csuklyával. Használtam 7mm-es félszáraz kölcsön ruhát, nagyon komfortos, de Adrián inkább szárazruházok.
3 mm-es ruha jó lehet egy augusztusi melegben Egyiptomban, napihajón ahol merül kettőt, illetve az elején ha még sokat mozog szafarira is jó, de ilyen kondíciók mellett már a napi 4. merülés nagyon cidris. Szóval kell mellé egy vastagabb is :-)

[ Szerkesztve ]


WiZARD
(addikt)

Egyelőre az augusztusi egyiptomi napi 2 merülésnél tartok, és nem látom, hogy ez mikor változna sokat.


Sanyabá
(senior tag)
Blog

50 éves kor :D felett a Vörösbe is kell az 5 mm-es ruha. Én a második merülés 40 perce után 20-25 m-en bizony fáztam. Ja, hosszú ruháról van szó.


WiZARD
(addikt)

így lehet cmas * szintről egyből ****-ra ugrani :Y

[ Szerkesztve ]


F-ECT$
(titán)
Blog

Hát igen, meg kell mutatni a világnak, hogy a szabályok csak nekik szólnak, mi akkora királyok vagyunk, hogy lazán áthághatjuk őket :)


t72killer
(titán)
Blog

Ez így nettó hülyeség, miért búvárminősítést adnak kitüntetés/pénzjutalom helyett:F? Ez kb olyan, mintha egy életmentő taxisnak elismerésül kamionos jogsit adnának pl állami kitüntetés helyett.

[ Szerkesztve ]


Kristof_94
(nagyúr)

Sziasztok!

Tudnátok nekem ajánlani a Decathlon kínálatából egy normális búvármaszkot és hozzá pipát? Voltam már pár alkalommal a tengeren, de ami eddig volt sajnos már nem igazán jó, így valami minőségit keresek, de egy átlagos felszíni búvárkodós szinten.
Néztem pl. ezt is! Viszont nem tudom mit jelent az, hogy "keret nélküli".

Előre is köszönöm! :) :R


Ferdzsoo
(addikt)

3 dolog ami fontos maszk vásárlásnál:
A legfontosabb hogy passzoljon a te fejedre.
A gumi szilikon legyen
és a színe. Hogy trendi legyél a víz alatt is.
Nah jó nem, hanem az hogy ragasztott üveg legyen a lencséje. :DD
Nagyjából ennyi. AMikor megvan akkor egy jó erős mosogatószeres/fogkrémes dörzsölés, de hosszan! aztán mehet is a köpködés és irány a tenger! :)

[ Szerkesztve ]


F-ECT$
(titán)
Blog

A Cressi jó márka, de próbáld fel mielőtt megveszed. A keretnélküliséget passzolom.


t72killer
(titán)
Blog

A fogrémes vakerálásnál gyorsabb az öngyújtó;)


Pompi
(MODERÁTOR)
Blog

Nekem van ilyen maszkom. Szerintem egy jó kis alacsony profilú, keret nélküli maszk. Kicsi a térfogata, akár snorkelezéshez is ideális. Fontos, hogy ahogy már többen is írták, próbáld fel. Tedd fel az arcodra pánt nélkül és szívd az arcodhoz az orrodon keresztül. Ha fent marad az már egy jó irány.

[ Szerkesztve ]


Kristof_94
(nagyúr)

Köszönöm mindenkinek!

Mit jelent az, hogy keret nélküli?

Az a nagy gáz, hogy nem járok addig ilyen boltban és nem tudom felpróbálni. Viszont a múltkor a decathlonban az M-es jó volt, de az a típus nem igazán jött be.


Ferdzsoo
(addikt)

Próba nélkül nagyon lutri, biztosan nem vennék.


Pompi
(MODERÁTOR)
Blog

A keret nélküliség ebben az esetben azt jelenti, hogy a lencsének nincs külön kerete, hanem közvetlenül a maszk szilikon "szoknya" részéhez kapcsolódik. Ennek számos előnye van: könnyebb, keskenyebb (könnyebb pakolni, akár a jacket zsebében is jobban elfér tartalék maszknak), kisebb térfogatú, kisebb a légtere, kisebb a felhajtóereje, közelebb van a szemedhez ezáltal jobb a látószög.

Keretes maszk pl. vs. Keret nélküli (konkrétan a szóban forgó F1) | másik képen

[ Szerkesztve ]


Kristof_94
(nagyúr)

Köszi!
Elvileg visszaveszik ha nem jó, szóval akkor ez lesz!

Érdemes hozzá új pipát venni vagy vegyem le a régiről és tegyem át? Ezek vannak elvileg.
Köszönöm a türelmes hozzáállást! :D :R

[ Szerkesztve ]


Pompi
(MODERÁTOR)
Blog

Kérdés, hogy milyen a régid, hogy meg vagy-e vele elégedve. Ha igen, akkor tedd át.

Ha venni akarsz, akkor én olyat vennék ami aul szelepes (ezen fújd ki a csőbe ment vizet és nem kell átfújni a teljes cső hosszúságon), illetve felül meg valamilyen megoldással nehezebben megy bele a víz. Ez pl. ilyen amit írok.


Bestspiler7
(tag)

Sziasztok, pár tanácsra lenne szükségem, remélem tudtok segíteni benne :)
Feleségemmel nagyon szeretjük a viz alatti élővilágot, bár eddig csak buvár szemüveget és pipát használtunk csak. Visszont gondolkodunk, hogy belevágjunk a buvárkodásba, főleg hogy jövő nyáron valoszinüleg Balira megyünk. Gondolkodunk, hogy csináljunk-e itthon ilyen buvár képzést, visszont ismerösöm nem csinált semit és mégis merülhetet kint.
Szoval szerintettek megéri ez a képzés? (Évente max nyaraláskor használnánk ki.)
Ha igen, akkor esetleg tudnátok ajánlani helyet? Illetve a képzés után, ezt az igazolást külföldön is elfogadják?
Köszönöm elöre a segítséget és minden kezdő tanácsot! :)


Pompi
(MODERÁTOR)
Blog

"visszont ismerösöm nem csinált semit és mégis merülhetet kint."

Ha ez igaz akkor az őrült nagy felelőtlenség mind az ismerősöd (persze ezt ő lehet fel se tudta mérni), mind a búvárbázis részéről (ők viszont igen) ahol merülhetett.

Ha ún. intro / demo merülésen volt, ahol egy szakmailag megfelelő szinten levő búvár kísérő kíséretében merült (értsd konkrétan fogták végig a merülésen), akkor az más, ilyen létezik, korlátozott mélységben és ideig persze.

Szerintem amúgy nyaraláson nem tudod kihasználni a búvárkodást. Arra gondolok, hogy elmentek Balira 2 hétre és mondjuk kivitetitek magatokat 2x hajóval és merültök 2x2-t. Vagy elmentek Horvátországba 1 hétre és közben merültök 2x.

Ha megfertőződtök és beszippant kicsit ez a világ, és megtehetitek, hogy csak merülni menjetek el, akkor tud ez a dolog kiteljesedni szerintem.

Az a "baj" ezzel az nyaralás közbeni merüléssel, hogy egyrészt nem tudsz / nem érdemes saját felszereléssel menni, ezért lehet nem olyan élmény lesz a felszerelés miatt. Másrészt én voltam ilyen Bali like egzotikus helyeken ilyen nem kimondottan búvárkodás céljábóli utazások során merülni és hát ilyenkor kivisznek valahova és lesz egy valamilyen élményed, nekem nem ezek a legjobb búvárkodós élményeim, persze jól hangzik, de egy költséghatékonyabb egyiptomi kimondottan búvár út számottevően többet tud adni.

Persze ettől függetlenül nehéz azt megmondani, hogy mi éri meg és mi nem. Nem tudom, most mennyiből szerezhető meg egy OWD vizsga, járulékos költségekkel együtt valahol 70-100 ezer forint között lehet.
Ez után az első merüléseket persze még nem feltétlenül a táj és az elővilág élvezetéről fognak szólni, ezt is szem előtt kell tartani, tehát ha a friss vizsgával mentek Balira merülni, akkor ott még több fog a technikáról szólni.

Ha úgy döntötök, hogy belevágtok, akkor én az Aquanautát javaslom.

[ Szerkesztve ]

üzenetek