Búvárkodás - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Ferdzsoo
(addikt)

Ha már vörös.
2018 Rocky túránk. Nem rövid, de ha valakit érdekel...
Vicces különben hogy google drive-is mennyit ront a képminőségen...

[ Szerkesztve ]


Sanyabá
(senior tag)
Blog

:C


F-ECT$
(titán)
Blog

Olvastátok?

Bevallom én azt hittem a történtekkor, hogy nem fognak kijutni, és örültem, hogy nem lett igazam, viszont totál benyaltam(?) a hivatalos sztorit a mentéssel kapcsolatban. Elolvasva a fenti cikket viszont egyre inkább azt gondolom, hogy ez közelebb lehet a valósághoz, mint az akkori hírek.


Ferdzsoo
(addikt)

Őszintén mondom nincsen semmi baj ezzel a módszerrel szerintem. A legbiztonságosabb megoldás volt kb. Mindenki épségben kijutott, nem várható el senkitől aki nem búvárkodott soha hogy ne pánikoljon be a kifele vezető úton. Ezzel így ezt megoldották.


F-ECT$
(titán)
Blog

A módszerrel nekem sincs bajom, és még azt is megértem, hogy miért nem mondták el előre, de utólag azért beszámolhattak volna a részletekről...


Sanyabá
(senior tag)
Blog

Mint tudjuk a sajtó sokszor ferdít az igazsággal kapcsolatban, ill. a nem valóságot írja le. De aki már akár egyszer is merült barlangban, vagy olyan szűk helyen ahol nem tudtad hogy hol is vagy, azon bizony akaratán kívül is úrrá lesz a félelem. Na most gondoljuk el, hogy azok a gyerekek akik még soha nem merültek , nem ismerik a felszerelést stb. hogyan viselkednének egy ilyen szituációban?


Pompi
(MODERÁTOR)
Blog

Ha jól értem, akko itt nem a sajtó ferdített, hanem direkt ez volt a kommunikáció kifele, a sajtó is csak ezt tudta.


Sanyabá
(senior tag)
Blog

A legjobb tudásom szerint , igen. Gondolj bele, ha tudták volna az igazságot mi lett volna a reakció?


Pompi
(MODERÁTOR)
Blog

Ok, de pont te írtad, hogy ferdített a sajtó ... :U


Sanyabá
(senior tag)
Blog

Szerintem akkor valami félreértés van. Konkrétan én arra írtam a ferdítést, hogy nem írták le hogy összekötözött kézzel , és teljesen leszedált , szinte öntudatlan állapotban hozták ki a gyerekeket.
Minap láttam Czakó László riportját is , melyben pont erről a helyzetről beszélt, és helyén valónak találta ezt a mentési technikát.


F-ECT$
(titán)
Blog

Nálad van a félreértés :)

Egyszer azt írod, hogy a sajtó gyakran ferdít, ezzel azt sugallva, hogy most is így történt, azaz a sajtó ismerte a valódi eseményeket, és direkt nem írta le. Aztán meg azt írod, hogy a sajtó sem tudott róla, és ez így van jól.


Sanyabá
(senior tag)
Blog

Végül is mindegy, a végeredmény a fontos.


phanzetomox
(őstag)
Blog

Sziasztok!

Kezdő búvárként most vennénk meg az alap (abc) felszerelésünket a párommal. A páromnak (egy hölgyről beszélünk) viszonylag vékony arca van, így eddig bármikor merültünk szinte mindig abból állt a merülése, hogy folyamatosan csinálnia kellett maszk ürítést. :(

Egyrészt az átlag maszkok nagyok rá, másrészt, a haját sem sikerült (úszósapkával sem) eltűrni eléggé, mert eddig minden maszk felért a homlokán kezdődő hajtövekig, így ott mindenképp befolyt a víz.
Legutóbb szerencséje volt kipróbálni egy gyerek méretű maszkot és az szinte tökéletesen szuperált, de elfelejtettük megnézni a típust..

Hamarosan nyaralni megyünk, így oda mindeknépp vinnénk magunkkal már a saját sznorkel felszerelésünket.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen olyan maszkokat ismertek, ami ajánlott, és kis méretű arcra is jó lehet? Sajnos nem biztos, hogy a nyaralásig lesz alkalmunk üzletben próbálgatni (vidéken lakunk) így marad az Amazon-os megrendelés.

Nyílván van benne némi kockázat, de ha találunk egy kis méretű és mások által is ajánlott maszkot akkor azzal nagyot nem veszíthetünk.

Másik kérdésem, hogy 3 különböző sznorkel között vacilálok:
Mares Ergo Dry
Cressi Adult Diving Dry
Cressi Alpha Ultra Dry

Ezek közül javasolt-e bármelyik is? :)

Bármiben is tudtok segíteni, előre is köszönöm a válaszotokat! :R


Ferdzsoo
(addikt)

Szia! Feleségemnek is gyerek maszkot kellett venni, pontosan az említett problémák miatt, hajkendő egy nagy segítség a hajak felfogására és kényelmesebb viselet mint egy úszósapka.
A cressinek anno volt gyermek maszkja, mi azt vettük. Pontos típust nemtudok mondani, de valszeg már amúgy sem kapható.
Sokat nem segítettem tudom. :DDD


F-ECT$
(titán)
Blog

Amazonos rendelés meg fog érkezni?

Én mindenképp elmennék próbálni, mert nálam is hasonló probléma van: nem a vékony arcom, hanem a spéci fejformám miatt, de alig jó pár maszk. Elég nehéz próba nélkül jót választani.

A 3 légzőcső mindegyike jó szvsz.


phanzetomox
(őstag)
Blog

Köszönöm a válaszokat!
Végül egy Cressi Lenci-re esett a választás, erről egész jókat olvastam és képek alapján valóban jól illeszkedik kicsi női arcokhoz.

F-ECT$: Igen, 29-én indulunk, és expressel rendeltem, úgy hamarabb ideér. (elvileg 25-26án érkezik). Angliai amazonról rendelve 10 font volt a gyorsabbik szállítás, ami egyáltalán nem sok ha azt nézzük, hogy összeségében még kicsit olcsóbbak is a termékek mint itthon.
(plusz ha el kell mennem egy üzletbe érte, akkor a pesti búvárboltokig kb. egy 20-ast el költök utazásra, meg elmegy egy napom rá. Szóval ez a megoldás mindenképp jobb volt.)

Már csak működjön minden frankón :D Bár nekem eddig semmilyen maszkkal nem volt bajom, úgyhogy ha a páromnak stimmel a méret, az már szuper. :)


WiZARD
(addikt)

Lassan én is készülök nyaralni/búvárkodni, 99% hogy Sharm el Sheikh lesz, és Zoliék ;)
Azon még nagyon agyalok, hogy akarok-e "tovább tanulni" és vizsgázni. Picit félek, hogy a pihenés rovására menne, kell pár nap totál semmit tevés...
Egyáltalán a CMAS * után az AOWD-nek van értelme, vagy inkább CMAS**-ot kellene célba venni valamikor?

De akarok szép lassan némi saját felszerelést venni, első körben maszkot, ruhát, esetleg uszonyt.
Decathlon saját márkás ruháival van tapasztalat? Csak valami 3mm shorty kellene, nem tervezek hidegebb helyre menni, ennek meg tetszik a színe :DDD

Maszknál a szilikonos rész színének van jelentősége? A fekete jobb, nyújt valami előnyt, az átlátszókhoz képest?

uszonyból végképp tanácstalan vagyok, arra mindenféle tippet szívesen fogadok, hogy milyet érdemes venni. Hosszabb-rövidebb, puhább-keményebb, gumipántos vagy belebújós?


F-ECT$
(titán)
Blog

Nem vagyok teljesen képben minden rendszerrel, de a cmas** és az aowd nem ugyanaz kb? Egyébként haladó szintig érdemes eljutni, van pár hely, ahová nem engednek le alap kártyával.

Én melegebb vizekre is javaslom a teljes ruhát (lehet vékony) már csak a fizikai védelem miatt is, no meg idővel egyre fázósabb lesz a búvár.

Az átlátszó szilikon könnyen elöregszik, besárgul és csúnya lesz, de kicsit jobb térlátást biztosít.

A belebújós uszony inkább snorkelezéshez használatos, abból mindenképp a pántos javasolt. Én a puhább híve vagyok.


gonger
(senior tag)

Ezt Neked kell tudnod, hogy mennyire komolyan akarsz foglalkozni a búvárkodással, de egy haladó szint bárhol jól jön. A sharmi partoknál, Thistlegormnál is. Ruha ügyben szerintem keress egy rendes búvárboltot (Pl Seawatch) és ha csak ez az egy ruhád lesz akkor 5-6 mm körül nézegess, hidd el minél tapasztaltabb leszel víz alatt, annál kevesebbet fogsz mozogni. A 3 mm-es nagyon vékony, 29-30 fog körüli vizekre jó, de legtöbbször nem olyanban leszel. (Lásd Zoli, Ő még májusban is szárazban merül kint) A hőháztartás miatt érdemes egy vékony csuklya is. Én is azt mondom, hogy hosszú ruha legyen.
Nekem a fekete maszk inkább édesvízben ad kellemesebb érzést, nem szűrődik be oldalról fény, egyébként egyénfüggő, ki kell próbálni.
Uszonyból érdemes a pántosat venni egy csizmával, azt bármikor el tudod vinni Adriára is, vagy a fentebb említett hűvösebb édes vizekbe. Uszonyokból érdemes többet is kipróbálni, de legtöbben Mares Avanti Quattro-nál kötnek ki, mert az egyik legjobb uszony. Én a Jetfin mellett nedves ruhához azt használom, de hibás méretválasztás miatt van is egy eladó XL-es méret nálam.

[ Szerkesztve ]


WiZARD
(addikt)

a cmas** papíron több mint az aowd, a cmas* meg az aowd és owd közt van...
de lehet kár túlaggódni ezt, és többet érek most egy aowd-vel, mint ha várok még arra hogy hol tudok cmas-t csinálni :)

Nekem még sok idő kell hogy fázós legyek, mindig melegem van. De átgondolom még ezt a ruha kérdést.

többit megfogadom ;)

gonger: xl sajnos nekem is nagy :(

[ Szerkesztve ]

üzenetek