Drón topik - Technika, hobbi, otthon fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Geller72
(veterán)

Mostanában annyira sok újdonság van a témában, hogy szerintem létjogosultsága van egy ilyen topicnak is a szakmai fórumban. Azzal a céllal kelteném életre a topicot, hogy a drónokkal kapcsolatos szakmai, jogi kérdéseket meg tudjuk beszélni, információt osszunk meg, tanácsokat adjunk, vagy éppen kérjünk egymástól.

Napjainkban meglehetősen elérhető közelségbe kerültek a polgári felhasználású drónok, mind technikai, úgy anyagi oldalról is. Meglepően sokan foglalkoznak drónokkal. Vannak, akik hobbi céllal kezdtek neki és mára professzionális gépeket használnak összetett célokra. A kereskedelemben kapható eszközök, kiegészítők listája egyre nő. Ugyanakkor a jogi oldala még eléggé sikamlós, kevésbé szabályzott. Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy a jövőben óriási növekedésnek indul a fent említett eszközök használata. A saját tapasztalataimról később, egy PH-s cikk keretében szeretnék beszámolni, egy amolyan alapismertetővel. Idővel, ahogy több más "egyes hsz." kialakításában, fejlesztésében is részt vettem, ebben is részt fogok vállalni. Megköszönném a moderátoroknak, ha meghagynák a topicot. Hajrá!
Geller


Geller72
(veterán)

A megígért cikk 80%-ban kész van, remélem legkésőbb szerdán publikussá tehető. Abból szeretnék átemelni több fontos dolgot az 1-es hsz.-be.


Thrawn
(félisten)
Blog

Én kíváncsian várom a cikket, mert egy barátomnak köszönhetően kicsit engem is elkapott a drón-láz. Street artosok kipingálták városunk főterét mielőtt megkezdődtek volna a felújítási munkálatok, mi pedig úgy gondoltuk érdemes lenne megörökíteni. Szerintem megérte: [link] :K


leeate
(senior tag)

Open source drón van-é már?


Geller72
(veterán)

:R Sry mindenkitől, de elég hirtelen kellett kimennem angolba. Hétvégén szerintem készen lesz. Még egyszer elnézést. :R
G.


trialboj
(őstag)

Üdv,

Elgondolkodtam hogy beszereznék egy drónt, először hobbyként felfogva, és ha megtetszik esetleg videózgatnék is vele, hátha visszahozna egy kis pénzt.

Első körben szinte 1 magyar topicot sem találtam, ami azért kínos mert a boltokat elnézve nem valami bő a kínálat, és külföldiek biztos nem tudnának abban a kérdésben segíteni hogy milyen számomra is elérhető (értsd amit ki is szállítanak) opciók vannak.

Két típust találtam ami szerintem említésre méltóbb kategóriába tartozik: 400 euró környékén:

Walkera QR350 PRO
DJI PHANTOM

Kicsit belegondolva viszont ha nem tetszik akkor igen csak kidobott pénz. Szóval egyéb elérhető típusok érdekelnének.

A legfontosabb hogy legyen élőkép és ezt valamilyen módon élőben láthassam, ne csak miután letöltöttem.

Nagyon megörültem mikor rátaláltam erre a típusra Hubsan H107D, pont az van benne amire szükségem van, elég olcsó is, de aztán megláttam hogy kisebb mint a tenyerem.

Többnyire kültéren használnám, és félek hogy egy ilyen kis testű légypiszkot könnyen falhoz csap a szél vagy bevágja egy fa lombjai közé stb. + úgy vettem észre hogy eléggé könnyen megszakad a videókapcsolat, ami végzetes ha olyan helyen repül ahol nem látom.
Már pedig a cél az lenne hogy érdekes/necces helyeken járjak vele ahol nem lehet közlekedni.

Nagyon köszönöm a segítséget


trialboj
(őstag)

4 nap kutatás után kicsit képbe kerültem.

Pl azt már tudom hogy Phantomot és a lent említett Walkera gépet nem érdemes venni ha érdemi eredményt szeretnék elérni.

Először mindenképp ajánlatos egy 15,000-20,000 Ft-os gépbe fektetni amivel meg lehet tanulni az alapokat és ki lehet próbálni hogy tetszik-e

Ez a gép például benti bohóckodásra tökéletesen alkalmas, az oldal alján még kis kiegészítők is vannak (vízágyú, horog, fegyver stb) ha van gyerek biztos élvezni fogja.

Én pedig ezzel szeretnék megtanulni, youtubeon elég sok videó van róla, szóval viszonylag népszerű, van hozzá alkatrész is, tehát bármit lehet cserélni ha elromlana, illetve komoly ütközője van, szóval semmiképp sem kell félteni.

A jó dolog hogy kis ügyességgel lehet rá akciókamerát is csatlakoztatni(plGoPro) és az árához képest több mint elfogadható videó készíthető vele.

Eddigi kutatásaim alapján ez tűnik a legjobb választásnak. Ha magunk válogatjuk és rendeljük meg hozzá az alkatrészeket, akkor ezen ár töredékéből is össze tudjuk hozni.

Üdv

[ Szerkesztve ]


Geller72
(veterán)

Kész a cikksorozat első része. Megtekinthető itt.
:R
Geller


Geller72
(veterán)

Már vártam, hogy mikor húzzátok fel a drónt, de 3 percnél "megjött". :D.


Thrawn
(félisten)
Blog

Ahhoz képest mennyire felkészületlenül álltunk neki (a fél felszerelést otthon hagytuk, új kamera, stb), jól elbohóckodtunk, 5 akksit repültünk el. Sokat tanultunk is közben, már tudjuk mit csináltunk volna másképp :K


Geller72
(veterán)

Ezek a repülések pont ezért kellenek. ;).


Ellia
(őstag)
Blog

Örülök ennek a topicnak! Iszonyat megkedveltem ezeket a jószágokat az egyetemen :) Mondjuk engem nem pont a videózás inkább az alacsony magasságú légi fényképezés, majd a fényképekből történő adatelemzések és a szintén ezekből történő 3D-és modellezés foglalkoztatnak. Sajnos saját drónom még nincs, de idővel tervbe van :) Akár saját építésű is.


DrónVilág
(újonc)

Sziasztok! Aki szívesen olvasna napi szinten érdekes híreket a pilóta nélküli légijárművekről, drónokról, azoknak szeretném ajánlani a http://drónvilág.hu honlapot és a hozzá tartozó facebook oldalt.

Geller_1972 nagyon szívesen közölnénk az általad készített cikkeket, amennyiben hozzájárulsz?

[ Szerkesztve ]


Geller72
(veterán)

Tőlem mehet. :R. Forrásmegjelöléssel. ;). Ha gondolod, berakhatom a cikkekbe a drónvilág linkjét is. ;).

[ Szerkesztve ]


Kolondrum
(félisten)
Blog

Engem is elkapott, de csak mini méretben gyenge kameràval.


Geller72
(veterán)

..most, még.. ;]


Kolondrum
(félisten)
Blog

Nem kell több. Elég a mini a kis 0.3-as kamerával, talán később átépítem 2Mp-re. Nem akarok én nagy ráállni. FPV meg túl drága játék.


panizzi
(aktív tag)

egy profi cucc : youtube video


trialboj
(őstag)

Írtam egy cikket a drónokról, nem teszt, inkább az első alkalmakról, ismerkedésről szól, akit érdekel a következő linken érheti el: Katt


Kolondrum
(félisten)
Blog

Ugye milyen cuki? [link]
:DDD Ennyire futotta, meg eddig a szintig látok benne fantáziát.


ittakary
(nagyúr)
Blog

Hubsan x4 H107C HD 2MP :C

Pár kép a levegőből:

(helyszín: Budapest, Káposztásmegyer)

[ Szerkesztve ]


Geller72
(veterán)

Aranyos és meglepően magasra jutott. ;). :C


ChrissTa
(csendes tag)

Ez egeszen friss open source cucc:
https://www.dronecode.org/

Itt van meg sok olvasnivalo: http://diydrones.com/

Szerk: Na masodszorra a linkek is jok lettek. :)

[ Szerkesztve ]


DrónVilág
(újonc)

Magyarul pedig itt ;)

http://dronvilag.hu/vilag-dronfejlesztoi-egyesuljetek/


Ellia
(őstag)
Blog

9gag-ről loptam ;]


f.szabo
(tag)

Üdv, nagyon sokat segítettek a választásban, ismerkedésben a "géppel" az általad leírtak, köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk, most terveztem a fiamnak venni egy "alap gépet" mert nagyon tetszenek neki, igaz még csak 8 éves múlt, de ügyesen kezeli a műszaki dolgokat. :K :R


fuze
(őstag)

Milyen súlyt bír el ez a Hubsan X4? Gondolkodtam, hogy veszek egy kamera nélkülit és ha bejön a dolog megspékelem egy mobius kamerával és live view moddal: [link] Ez csak nem lehet olyan nehéz neki.

[ Szerkesztve ]


ittakary
(nagyúr)
Blog

Nem terveznék ilyeneket a helyedben. Hacsak nem akarsz 2-3 perc repülési időt a 6-8 perc helyett.


trialboj
(őstag)

Üdv,

Írtam egy újabb cikket, amiben bamutatom miként lehet videózásra alkalmassá tenni a v262 drónt.

És itt egy videó amit elsőnek készítettem az átalakított géppel.

A teljes felszerelés kamerával és minden tartozékkal (pl tölthető elem, extra aksi, kötegelő, stb) jóval 200$ alatt maradt, de erről majd egy későbbi cikkben.


ittakary
(nagyúr)
Blog

azé' 200$ nem kevés :)


trialboj
(őstag)

Ne haragudj, de néhány éve ennyi pénzért egy kompakt gépet vettél, most pedig akár 12 emeletes épületek fölé tudsz emelkedni, és onnan videót készíteni. Azért szerintem még egy átlagembernek sem annyira drága.
Mikor manapság 200k-t is kifizetnek egy telefonért...


ittakary
(nagyúr)
Blog

teljes mértékben igazad van :) ez egyéni preferencia függvénye, hogy kinek mi a hobbija :)


Geller72
(veterán)

Nekem pont az a bajom, hogy ami megfelelne, az 1500 dodó körül van. :D. Ha lenne rá/vele meló meg is venném. Kerül amibe kerül. :D.


trialboj
(őstag)

Ez azért szerintem nem így működik. Ha nincs géped nincs hogy megmutasd senkinek hogy te mekkora király anyagot tudnál készíteni vele. Viszont ha találnál 1-2 helyet ahol fizetnének egy légi felvételért és neked meg az lenne az első géped akkor, abból komoly probléma is adódhat.

Mert elsőre nem tudsz szépen repülni úgy ahogy az egy minőségi videóhoz kellene + közel sem vagy olyan bátor, vagy ha mégis akkor az inkább butaság, és csak a szerencse segít hogy ne ütközz vagy veszítsd el a gépet.

Amúgy elárulod milyen gépet néztél ki? Szerintem egy jól összerakott f550 hexa, már képes olyan videót készíteni amivel minőségi anyagot lehet készíteni, és bátran kérhető érte pénz, ez pedig kamera nélkül kb 500€ ból kijön(de persze itt sem árt rászámolni, a pótalkatrészekre még néhány ajrót).

Amúgy úton van az f450 alkatrészekből 320$ + 80$ szállítás hobbikingtől, ha beválik lesz belőle f550. Erről is készítek majd cikket, és pontos leírást linkekkel, hogy aki nem ért hozzá mint én de szeretné építeni egyet, az mit kell megvegyen.


Geller72
(veterán)

Nem filmezni és fotózni akarok. Mentésekre, kárfelmérésre, felderítésekre használnám. Már tárgyalunk a katasztrófavédelem helyi kirendeltségével és a falugazdásszal is. Az erdészetet is érdekli. Ha sikerülne megegyeznünk valamilyen jellegű keret/átalánydíjas szerződésről, már előrébbre lennék. :U A fent említett használati mód pedig megkövetelni a hosszabb repülési időt, amit szinte csak a komoly gépek tudnak. DJI Phantom 2 pl. A 20 perc a minimum, amit tudni kellene. A phantom 2 már tud 25-öt is. Tudom, hogy van pótaksi, meg ilyenek, de vannak olyan események, amikor nem szállhatsz le csak azért, hogy cseréld az akkut.


panizzi
(aktív tag)

Grougon
(tag)

phantom 2 inkább 16-17 percet tud felszerelve, üresen lehet hogy tud 25-öt.


szasza0802
(tag)

És mi a véleményetek a Parrot gépekről?

[link]

Engem kifejezetten a Bebop fogott meg, még csak előrendelni lehet, de az ára barátságosabb a DJI-nél, bár a specifikációkat nem hasonlítottam össze, esetleg ha megtennétek egy kis "pozitív-negatív" magyarázattal...

[ Szerkesztve ]


Geller72
(veterán)

Érdekes a weboldaluk. A normandiai etretat/fecamp van képnek berakva. (Én is jártam ott drónozni, onnan ismerős. Pontosan ezen a helyen is ..:DD) A repülési terv megoldás kimondottan teszik, bár már egyre több gyártónál van erre lehetőség.

[ Szerkesztve ]


trialboj
(őstag)

Kár hogy ilyen gyéren látogatott ez a topik. Valószínűleg a legtöbben ha tudják is hogy van hobbi szinten felhasználható drón, azt gondolhatják hogy ez nagyon drága, és nem foglalkoznak vele(ahogy én is pár hónappal ezelőttig) Teljesen véletlenül bukkantam rá egy hirdetésre (ugye adblock mellett elkerül a legtöbb célzott szemét), ami egy DJI Phantomot reklámozott, és igaz hogy drágának találtam de mégsem több ezer euróba került mint ahogy én azt addig gondoltam.

A másik nagy gond szerintem, hogy a legtöbb játék besorolású gép 40-50 repülést bír, és utána cserélni kell minimum a motorokat. Saját gépet viszont nem kezd el csak úgy bárki építeni, mert fogalma sincs hogy mihez kezd ha megakad, talál-e valakit aki segít stb.

Ez utóbbit próbáltam meg orvosolni, és belevágtam egy saját gép építésébe ami elsőre igen meredeknek tűnt mivel nem értettem egyáltalán hozzá. Videókból és egy ismerős által sikerült kiválogatni mi kell a géphez. Megrendeltem, és sikeresen össze is szereltem, közben fotózgattam, mert úgy gondoltam hogy amint kész vagyok, leírom a tapasztalataimat, és készítek egy hosszabb cikket, ami nem arról fog szólni hogy lépésről lépésre veszem mit hogy kell, hanem összegyűjtöm a szükséges anyagot, és én csak a saját meglátásaimat teszem hozzá, ami mivel teljesen kezdő vagyok, nagyjából pont azokra a kérdésekre ad majd választ ami a legtöbb hezitálót érdekli.

Szóval itt az első bejegyzés ami a alkatrészek kiválasztására fókuszál. Remélhetőleg a hétvége folyamán befejezem a hogyan készült cikket is.

Remélem lesz aki hasznosnak találja, és kedved kap saját gépet építeni.


Ellia
(őstag)
Blog

Én is valami hasonló saját "gyártmányban" gondolkodok csak ResberryPi alapon. Ötleteim vannak, keretem meg még nem annyira, majd februártól, ha befejeztem a sulit. Mondjuk lehet elsőre túl nagy falat lesz, de helyből szeretnék komolyabb gépet, ami akár munkára is fogható lenne (geoinformatika).

Szerintem az írásod kicsit kiegészítve mehetne a logout-ra.


Geller72
(veterán)

A topicot nem rég nyitottam. Azért gyér, mert nagy valószínűséggel még elég kevés ember rendelkezik géppel és egyúttal kellő tapasztalattal bármivel kapcsolatban is. De bármivel hozzájárulhattok ahhoz, hogy ha valakinek kérdése merülne fel, itt megkapja. Lesz ebből is majd agyonlátogatott topic, ha felpörögnek a dolgok és eléggé hétköznapi lesz az, ami ma még gyerekcipőben jár. ;)


ittakary
(nagyúr)
Blog

kurva kényelmetlen lehet azt tartani egy idő után :D


trialboj
(őstag)

Nem kritizálni akartam, csupán felvezetés/tényközlés volt, de szerintem ez amúgy is érthető.

Az írásaimmal az lenne a célom, hogy amatőr szemszögből amatőröknek mutassam meg hogy nem akkora ördöngösség, egy alap gépet összerakni, főleg ha van egy teljes lista ami felsorolja a lépéséket, és nem nekik kell megtalálni minden egyes alkatrész beállítását(számomra ez volt a legfőbb gond).

Szívesen kirakom ide is a további cikkeket, első tapasztalatok, első repülés, balesetek, mit tanultam belőle, stb. Viszont egy ember az kevés, akinek van gépe, és hajlandó írni róla pár szót, vagy képekben bemutatni, az is bátran megteheti, így akár ötleteket kaphat/adhat, min lehetne javítani stb.


Geller72
(veterán)

Jó lesz ez ;). Csak így tovább. :).


szasza0802
(tag)

Valaki meg tudja mondani, hogy mit jelent, hogy wifi-vel irányítható? Azt olvastam, hogy a gépet párosítani kell wifin keresztül a tablet-tel vagy a telefonnal, de onnan hogyan tovább?
Csak olyan működik (tudom irányítani), ahol van olyan wifi hozzáférés melyet a teló meg a szárnyas is elér és azon keresztül? vagy hogyan ??


ittakary
(nagyúr)
Blog

A repülő eszköz maga hoz létre egy WiFi hálózatot, amire csatlakozni kell a kontroller eszközzel (teló, tablet, stb)


szasza0802
(tag)

Értem. Akor olyan mintha rádó frekvencián komminkálnának (vagyis azon beszélnek) csak ezt a teló vagy tablet wifi hálózatán keresztül. Létrejön a kapcsolat az eszközök között. Már csak az a kérdés hogy ez mennyire biztonságos, nem zavarja e be könnyen esetleg más wifif hálózat vagy magasfeszültség vagy bármi más.


ittakary
(nagyúr)
Blog

Más wifi nyilván zavarja :) Sőt lakótelepek mellett meg sem próbálnám a repülést különben szinte garantált a baleset.

üzenetek