Fejhallgató erősítő és DAC topik - Multimédia, életmód, 3D nyomtatás fórum

üzenetek

hozzászólások


lapalapa
(senior tag)

Nekem nagyon finom zenei volt a hangja, gondolom nagyon számít mire dugom, mit dugok rá, mivel szűröm és mivel hajtom.


bkercso
(nagyúr)
Blog

egy vonalbemenetnek is magas lenne az impedenciája :F
Persze! Magas imp = kicsi terhelés. Valszeg charge pump táppal csinál nagyobb feszültséget, ami meg zajos.


bkercso
(nagyúr)
Blog

A Burr-Brown PCMxxxx-eket persze nem támadják. Miért? :)


fehér_ember
(addikt)

Én pl. a régebbi sabrekre nem kaptam fel a fejem, de most pont a coblat révén kíváncsi lennék egy hasonlóval szerelt és normálisabban elkészített asztali dacra. De egy ilyen azért elég drága + a fejeserősítő része nekem pl. tök fölösleges. Sőt egy külső táppal is biztos lehetne spórolni :)
AKM-ekkel nem tudom hogy találkoztam-e egyáltalán.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

[A jó DAC-chipek áramkimenetesek, az I/V-konverter előtt meg illik nagyfrekit szűrni. Ezt egyik datasheetben vagy application note-ban sem láttam eddig; a kínaiak meg ugye ezekből másolják ki a kapcsolási rajzot. Topping vagy sem. De ez csak egy szempont...Hordozhatóakba ugye 2-3 LDO-t tesznek max., de úgy 5-6-ot azért illene min. (külön az órának, PLL-nek, DAC digit és analóg résznek, XMOS-nak, egyet az USB-bemenetre közvetlen stb. Ezeknek is van akkora hatása, mint az OPÁ-nak vagy DAC-chipnek. BTW, LME49720: felkapott, de nem a legjobb.
Kell egy jó XMOS jó órával, azt megkapuzni, és rendesen körbeköríteni hozzá a DAC-chipet. Különben csak készülékekről beszálgetünk. ;) ]

[ Szerkesztve ]


lapalapa
(senior tag)

Azér van az a kategória, ami régebbi sabreval is jól szól, csak nem occsó.


#03969024
(őstag)

Miért cseréled az 503-at?


Sinesol
(veterán)

Azok mar csak szorvanyosan fordulnak elő, legtöbben azt is elfelejtették, hogy vannak. Nem tudom mi oka lehet, de amugy nem remlik az sem, hogy lenne egyaltalan ujabb chipjük. Wolfson-t is lehet kapni, de arra se nagyon epitenek semmit.

A Matrix XSabre Pro-t Sbaf-en emlitették, hogy Sabre, és elver minden AKM-et, meg hogy a legjobb delta sigma dac. Jelentsen ez barmit is.

[ Szerkesztve ]


daehun
(tag)

Egyébként mennyire gyakori a sistergés/hiss ennél (Cloud BlasterX G1) vagy egyéb termékeknél? 10-20k árkategóriában több terméknél is olvastam panaszokat, hogyha éppen nem megy zene, de aktív az eszköz, akkor ilyet lehet hallani és zavaró.

Valódi próblémák ezek, vagy lehet, hogy inkább user error? Pl. túl magasra volt húzva a hangerő, valami effekt/DSP volt bekapcsolva, stb? Vagy ezzel alapból számolni kell ebben az árkategóriában? 65 Ohm-os fülest hajtva lehet, hogy nem is lehet majd ezt hallani?


pulutodurumo
(őstag)
Blog

Nincs bennük tápszűrés (vagy csak nem elég jó, ezt majd az okosabbak megmondják). Ezért ha USB-n kap zajt, azt tovább is adja. Az előző középkategóriás alaplapomon totál csendes volt minden USB port, a mostanin hallani némi zajt, pedig ugyan az a táp van alatta. Szóval ettől függ leginkább.


Zsolt!!
(aktív tag)

[link]
Nem csodálkoznék ha a fórumból lenne valaki a "srác" :) de tetszik a bemutatója.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Így van, se Burr-Brown-ra, se Wolfsonra nem építenek, pedig kapni őket és megoldották a feladatot jól. Tisztán marketingoka lehet ennek. Nem váletlen, hogy DIY-körökben töretlen a PCM1794 népszerűsége pl.


Sinesol
(veterán)

Szerintem főleg az is lehet az oka, hogy régebbiek a chipjeik, ha valahol emlitik is őket, max annak kapcsán, hogy manapság nincsenek új fejlesztéseik, nem versenyképesek. Talán valahol a Cirrus-t említették még, hogy érdekes lehet, mert elvileg jön/jött uj chipjük. Valahol érthető is, a két nagy gyártó uj chipjei kb. minden elérhető dolgot támogatnak, tele vannak filterekkel ha valakinek az kell, plusz technikailag is nyilván jobb képességűek.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

plusz technikailag is nyilván jobb képességűek
Ezzel nehéz mit kezdeni, lévén minden átkonvertálható PCM-re, a mai USB-vevőkkel (XMOS stb.) pedig az új chipekbe épített ASRC-k sem kellenek. Bántó hangbeli problémáik sincsenek - amit az újakról viszont rendre olvasni - még az olcsókáknak sem, mint a WM8524 (600Ft), és egyszerűen és olcsón beszerezhetőek a boltokban.

AKM chipeket pl. hol kapni? :F

Történnek egyébként "úttörő" fejlesztések, mint az AKM kétchipes megoldása. Érdekes, hogy a PCM1704+DF1704 ugyan ezt valósította meg 22 éve (Figure 4). :U

Találnának inkább ki az SPDIF helyett valamit, vagy legaláb valami jó jitterszűrőt rá, cél-chip formájában!

[ Szerkesztve ]


Sinesol
(veterán)

[link]

"Találnának inkább ki az SPDIF helyett valamit, vagy legaláb valami jó jitterszűrőt rá, cél-chip formájában!"

Ott van már az USB, szóval nagyon nem fognak új dolgok után kutatni.
Azért ez bőven nem egy rossz kategória:

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

A linkért :R Megéri az AK4497 vajon az $50-t?

USB: ne csak home audio-ra gondolj!
Az USB még szerencsétlenebb, mint az SPDIF: még többet kell szenvedni vele a jó eredményért. Ráadásként gyorsan avulnak el a különböző megoldások.

[ Szerkesztve ]


Sinesol
(veterán)

Van ám 4499EQ is, de ugy latom az 4 csatornás, azert nem volt ott a listában, az már 87 dolcsi. :D Mondjuk 128 lábat mókás lehet forrasztgatni.
Nem tudom mennyire éri meg, de ennyit kérnek értük.
Amugy a 4493-ra is elég lehet, arra is épül jó pár sikeres Dac, pl. erre épül a Topping DX3Pro, Rmed Adi 2 Dac, plusz az új Schiit Modius is.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Köszi!

Sajnos ezek a készüléktípusok nekem nem sokat mondanak; nem hallottam még állleesős hangot tőlük; igaz, nem is járok már találkozókra. :((

Mondjuk 128 lábat mókás lehet forrasztgatni.
Inkább az a nehézség, hogy ezek SW-konfigosak, szóval el kéne kezdenem mikrokontrollerezni, de amíg csak hobbi szinten van nálam az audio, addig erre nincs időm.

Eddigi tapasztalatom szerint azoktól a trükköktől lesz jó hangja egy készüléknek, amik a tervezési ökölszabályok átgondolásából származnak. Pl. ferrit bead az LDO és a digit IC közé, I2S kapuzása stb. A nagy gyártók sokszor tudják ezeket, míg a fiatal kínai márkáknál nem látom annyira. Aztán lehet, hogy attól még ugyan olyan finom hangúak, csak nehezen hiszem...


kecstama
(tag)

Üdvözletem, mi ajánlott most 0-70000 ig a hordozható dacamp kategóriában?

Van fent egy Sabaj DA2 esetleg arról valami? Esetleg a "hihetetlenül jóra értékelt" Dragonflyok? :R


OPiiPO
(addikt)

itt vagy itt hamarabb találsz választ

üzenetek