Fejhallgató erősítő és DAC topik - Életmód, multimédia fórum

üzenetek

hozzászólások


Tin
(addikt)

Sanskrit 10th csak DAC.


elder troll
(friss újonc)

Nem akartam tovább offolni házimozi témában, csak több helyről kaptam azt az infót, hogy ezekből "erősített" jack kimenetes kell, és mivel segg hülye vagyok a témakörben, ezért jöttem a szaktopikba, hogy megfelelőt ajánljanak. A media markt-ban konkrétan hülyének néztek, aztán mutattam a linkelt dobozkákat, akkor azokat meg leszólta, de nem teljesen értettem az okát (a jutalék hiányán kívül).

[ Szerkesztve ]


Tin
(addikt)

Bocs, eddig félreértettem, azt hittem, hogy a hifire akarod rádugni.
Ha fejest akarsz a tévére kötni, akkor egy DAC (digitális-analóg konverter) + AMP (erősítő) kell. Így is keress rá, millió féle van. Legyen rajta optikai (toslink) bemenet, ez megy a tévére, és ebbe dugod a fejhallgatót. Amit fehér_ember linkelt elsőként, az is teljesen jó, de a hangerőt manuálisan kell állítanod. Vagy keresel olyat, aminek van saját távvezérlője, és használod azzal.


fehér_ember
(őstag)

Neki olyan kell amit a tévéből kijövő optikai kábelhez csatlakoztathat és az analógot használhatja a fejhallgatóhoz és a házimozihoz is. Tehát erősített fejes kimenete + rca kimenete is van. Az egyik a fejeshez a másik a hm-hez. Elvileg a tévén a toslink hangerejét lehet szabályozni, tehát ha feltekeri a fejeserősítőt akkor tudná a tv távszabályozójával is állítani.
Amúgy ennek a sabaj-nak egyszerre megjelenik a fejes és rca kimenetein is a hang? A rajta lévő hangerőszabályzó mindkettőt szabályozza?
Természetesen elég ha az válaszol majd aki tudja; és nem magamnak kérdem.

[ Szerkesztve ]


Tin
(addikt)

Nem tudom, mindegyik más. Neki nem kell preamp a hifi miatt, azok amúgy is letiltják a line outot ha bedugod a fejest.

Egy ilyen egybe dobozzal járna a legjobban amúgy, mint ez a Sabaj, vagy hasonló. Kb millió féle van.


Tin
(addikt)

Itt nem offolsz.
A tévéből kijövő optikai jel digitális, ilyen a USB-n át a számítógépből vagy telefonból (usb-n) érkező jel is. Ezt egy DAC (digitálist analóggá konvertáló eszköz) átalakítja analóg jellé, ami aztán megy az erősítőbe (AMP), amivel tudod szabályozni a hangerőt. Vannak eszközök, amik ezt egyben tudják (DACAMP), de megveheted külön a DAC-ot és a fejhallgató erősítőt (AMP). Utóbbi drágább. Árban a 10e-től a 10 millióig lesz minden.

Neked szerintem egy 20-30e forint körüli (újonnan) kompakt egybe-DACAMP javallott, amin legyen egy optikai bemenet (toslink), és legyen fejhallgató kimenete, meg persze hangerőszabályzó. Ha még van vonalkimenete (LINE OUT) is hátul (2xRCA), az mehet a házimoziba, és akkor az tovább erősíti a hangját. Ha viszont erősített a vonalkimenete (2xRCA) is (ezt PREAMP-nak hívják), akkor viszont olvass utána, hogy a hangerőszabályzója egyszerre vezérli a fejhallgatót és a 2xRCA-t is, így mindkét eszköz megy egyszerre, mert sok az olyan, hogy ha bedugod a fejest, akkor elnémítja az RCA kimenetet, és akkor mindig ki kell húznod a fejhallgatót, ha a hifit akarod használni.

Kicsit nyálazd át a topikot, és tisztábban fogsz látni. És jó lenne, ha ezek alapján írnál egy árkategóriát meg azt, hogy mi az igazán fontos a fentiekből. És a Media Marktot felejtsd el erre a célra, vagy hazai hifis bolt, vagy netről rendelj külföldről (német amazonon van sok, pár nap alatt is van).


Ba cy lus
(veterán)

Csodák nincsenek, 50k vs. 150k.

A drágább általában tényleg jobb, de nem árt, ha az ember legalább próbálja magát függetleníteni ettől, és csak a hangzásra koncentrálva véleményezni, mert vannak időnként meglepetések. Nem olyan nehéz ám valamit magasabbra beárazni, ha úgyis úgy állnak hozzá az emberek, hogy a drágábbnak kutya kötelessége jobbnak lennie. Annyira nem ritka jelenség az a hifiben/high-endben, hogy némelyik terméket az ára ad el.

[ Szerkesztve ]


CyberFriend
(csendes tag)

Az összegeket nem általában írtam, hanem konkrétan a két fejeshez, amiket hallgattam/hallgatok.


fericske
(őstag)
Blog

Gondolom van egy meglévő kábeles fejhallgató amit eddig is használt apud.
Ha a kábelekkel rendben van akkor úgy gondolom egy ilyesmi toldalék (illetve még egy kábelhosszabbító a kényelemért) megtenné az általad linkelt dac-hoz, vagy a Fiio D3-hoz. A line out (analog out) elég hangos kimenet amit elég csak lefelé szabályozni, és elnémulni sem szokik egyéb csatlakoztatások egyidejű használatakor.


(#73327) Ba cy lus
Hasonlóképp. Újdonságoknál mindig utólag kérdezek rá az árára, hallgatózás után.

[ Szerkesztve ]


fehér_ember
(őstag)

De hogyha egy erősítetlen jack-es analog out is elég, akkor a toldalék sem kell a Fiio-hoz, mert mint mondtam az optikai hangerejét esélyes hogy lehet azon a tévén is szabályozni.

[ Szerkesztve ]


Sinesol
(addikt)

Biztos lehetseges? Elektromos jelnel a jel feszultseget lehet szabalyozni, de optikainal nem tudom hogy oldjak meg.

[ Szerkesztve ]


Tin
(addikt)

Az is csak adat. Az én tévémen 3 állás van a menüben, hogy milyen erősségű legyen a kimenő optikai jel.


fehér_ember
(őstag)

Kipróbáltam, nálam tényleg nem műxik.
Fura mert 2 féle optikai mód van a tv hangkimenet beállításainál és az egyiknél nem is engedi szabályozni a hangerőt csak egy hangdoboz ikon jelenik meg, a másiknál meg elvileg szabályoz valamit (mert megy fel-le a hangerőjelzés, amikor nyomkodom a távon) de valójában meg semmi változás, fix a hangerő.
Úgyhogy akkor lehet mégis kelleni fog neki minimum a fericske által linkelt vezeték.

[ Szerkesztve ]


Bodz
(Ármester)
Blog

Kezdő eBay-eseknél/eladóknál szokott lenni korlátozás, régen 21 nap volt, most nem tudom pontosan mi a helyzet. De normál esetben egyébként azonnal megkapja.

Lehetőségekhez képest az. IEM sem akadály, ha nem valami hiper érzékeny darabról van szó, azoknál azért minimális zaj előfordulhat.


Bodz
(Ármester)
Blog

Annyi infót találtam, hogy valami AKM dac. Még nagyon új termék, gondolom később erről is kiderül minden.


Bodz
(Ármester)
Blog

Ha zizeg, akkor majd garban kicserélik. Én még nem hallottam egyik Schiit cuccnál sem, de persze ettől még előfordulhat.

[ Szerkesztve ]


ribizly
(veterán)
Blog

:R
Akkor még akár valami jó is kisülhet ebből. :C


elder troll
(friss újonc)

Köszönöm mindenkinek a segítséget, próbálom feldolgozni az információhalmazt, illetve holnap megkérdezem az összeghatárt. :R


korpicschess
(veterán)
Blog

Van valami olyan bluetooth DAC olcsón ami tud mondjuk aptX-et/HD-t legalább és van rajta optikai kimenet? Érzésre jobban járnék egy ilyennel, mint analóg megoldással.
Filléres tételben gondolkodnék erősítő okosításra. Bár az Audioquest Beetle is elgondolkoztatott, de most annyit nem ér nekem, bár az akciós áráért azért jó.


pulutodurumo
(őstag)
Blog

Valami ilyet keresel?

Vagy van ez is, csak nem ír semmi konkrétat a BT codecről. Annyi hogy "Adopts the latest Bluetooth version 5.0 lossless transmission technology.".


korpicschess
(veterán)
Blog

Na igen, pontosan valami ilyesmit, nagyjából az ~5k árban. Igazából nem létszükség az optikai, mert van egy normálisabb jack-RCA analóg kábelem, csak valszeg azért az erősítőben levő DAC biztos jobb, mint ami egy ilyen filléres kütyüben van. Persze mire itt is eljut az optikai kimenetig, azért történhetnek furcsaságok..


pulutodurumo
(őstag)
Blog

Hát 5e-ig max. RCA, vagy jack kimenetes lesz csak. Szerintem.


bkercso
(veterán)
Blog

Amire nem írják, hogy AptX-es, akkor nem az.
Minősége meg várhatóan nagyban fog függni az 5V-os adaptertől. PowerBank-ról is próbáld majd ki szerintem!


verybigboy
(senior tag)

Powerbank-ról "elviekben" jobban kellene szólnia mint az 5V-os adapterről?


Tulku
(veterán)
Blog

Kevesebb a tápzaj az biztos...


Ixion77
(őstag)

Egyáltalán nem biztos.


verybigboy
(senior tag)

Én is "olvastam" ilyet is, olyat is ... ezért kérdem a véleményét.

... persze olvasni 1 dolog, élőben tapasztalni egy másik dolog ... tudom.


bkercso
(veterán)
Blog

A power bankan van egy kapcsolóüzemű step-up konverter, ami a 3,7V-os akkufesz-ből 5V-ot csinál. Az adapterben meg van egy kapcsolóüzemű táp, ami a 230V-ból 5V-ot csinál, valamint részben átereszti a hálózati zajokat is.

Általában egy jobb powerbank kevesebb zajt termel, mint egy átlagosan vacak adapter. De meg kell hallgatni, amid van, az a biztos!

[ Szerkesztve ]


Eugene Roe
(senior tag)
Blog

Akkor a hálózati zajokat végülis kioltja :D max csinál mellé sajátot.


Ixion77
(őstag)

Plusz még tegyük hozzá hogy:
- felfelé konvertálni egy komplikáltabb mint lefelé,
- a lithium cellák nem fix 3.7V-ot adnak hanem az aktuális töltöttségtől függőt, ráadásul még öregednek is
- az akkuk nem nagyfeszültségű eszközök, ezért a szabályok sokkal megengedőbbek rájuk
- az akkuk tele kell legyenek egyéb elektronikákkal a töltéshez, hőmérséklet ellenőrzéshez, stb.

Summa summarum mindkettőt meg lehet jóra, vagy olcsóra csinálni. Két adott példányt össze lehet hasonlítani megfelelő mérőeszközökkel, de az semmiképp sem jelenthető ki hogy "biztosan kevesebb a tápzaj" akku esetén.
A direkt audio célra kifejlesztett tápok azért elég jók. Direkt audio célra fejlesztett akku is biztosan létezik, de ritkább.

[ Szerkesztve ]

üzenetek