Házimozi belépő szinten - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


kzsolti83
(csendes tag)

végülis, kb 50ezer Ft a különbség a kettő között


I'am Dony
(őstag)

Az 1000 pro elég messze van tőle, ez a különbség bőségesen megéri az 1V-t. Volt nálam abból is nemrég 2 db. ami azóta itteni fórumtársaknál muzsikál, mert kipróbálok mást is. Ezért ajánlom ennyire, mert ismerem.

[ Szerkesztve ]


Joshi
(titán)

Android alatt általában nincs, főleg tévéknél.


Vhiktor
(veterán)

Android is alatt is jó már, jó pár tvnel.
Néhány philips tvnel pont külső forrásból nem megy a kadenciahelyesség. Nyilván fw hiba.

[ Szerkesztve ]


Gino20
(őstag)

"tömörítési tökéletlenségek (pl. blokkosodás) elrejtése, chroma upscaling, színtérkonverzió, stb."
Akkor ez alapján elképzelhető, hogy lejátszó és lejátszó között is nagy különbség tapasztalható képminőség tekintetében?

#81874Joshi: Mégha az előbb fel is soroltam a kérdések között, de infóm alapján már jó ideje nem probléma a TV-nek a kadenciahelyes lejátszás.

#81880BBéci: A fentebb leírtak alapján (passthrough) nem lehetne különbség. Ez esetben a jelfeldolgozást az AV/AVR végzi, így pontosan ugyan azt kellene kapnunk.
"audiofil analóg kimenet"
Erre a célra valószínűleg fogok venni egy Cambridge Audio CXN (V2) lejátszót, de ez más sztori.

[ Szerkesztve ]


VoidXs
(nagyúr)
Blog

Persze, lásd a PC, akár MadVR, és bármelyik más lejátszó közti különbséget. Nyilván itt már nem forráshű a lejátszás, hiszen különböző javításokat teszünk a képre, attól lesz jobb. Valahogy ez videóra elfogadott, audióra nem. Természetesen a hang kibontatlanul, érintetlenül utazik, így abba belenyúlni újraenkódolás nélkül nem is lehetséges, azt pedig a Dolby kimondottan tiltja. Ebből következik, hogy hangbeli változásról beszélni előismereti/placebónak bedőlési probléma, hiszen az erősítőig mindenki csak szállító.

[ Szerkesztve ]


BBéci
(titán)

A gyakorlat ellentmond az elméletnek. Ezt bárki kipróbálhatja, de sokan nem teszik meg, csak fújják a mantrát.
Hasonlítottam egymáshoz Dune, Pioneer BD-játszó, OPPO passthrough hangját, nem lehetett eltéveszteni a különbségeket. Nem voltak óriásiak, de nem is elhanyagolhatóak.


lezso6
(HÁZIGAZDA)
Blog

Képre én csak komolyabb felskálázó algoritmust használok, a legtöbb képjavító szvsz hasonló szemfényvesztés, mint a hangra használt fel-, vagy inkább lejavítók.

De az általad vázolt dolog nyitja szerintem az, hogy a hang relatíve alig foglal helyet a képhez képest, így nincs szükség kompromisszumra, mint a képnél, ahol nagyon simán el tud szállni a bitráta. Képnél (megfelelő méretű vászonnal) még 4K-val se érjük el teljesen az emberi érzékelés határait, míg hangnál gyakorlatilag a CD minőség elég ehhez.

[ Szerkesztve ]


Gino20
(őstag)

Értem.
Így már csak az a kérdés, hogy vajon van-e értelme mondjuk 1000 eurót elkölteni egy "komolyabb" pl Zidoo UHD5000-re, amivel HDMI-n menne a mozi és saját DAC-jával akár analóg a zene, vagy az amúgy lejátszásra kihegyezett CE-hez képest mozin lehet alig kapnék többet, főleg a ráfordított pénzhez képest?
Nyilván erre nincs egyértelmű / jó válasz. Valószínűleg ezt saját magam tudnám csak "kideríteni", de ez meg elég nagy összeg ahhoz, hogy csak úgy tesztelgessem....Na majd egyszer lehet nekifutok a témának.

[ Szerkesztve ]


m3ss
(veterán)

ha nem vakteszt volt amit csinaltal akkor semmi jelentosege ennek. a megerositesi torzitasrol volt szo mar korabban tobbszor, tudomanyosan bizonyitott dolog.


VoidXs
(nagyúr)
Blog

CPU problémák állnak az igazán tömörítetlen hang útjában. Egy mozis Atmos sávhoz pl high-end PC kellene ma is, főleg korrigálni, ezért van két nagy Xeon a mozis procikban. Persze, kinek van 16 csatornánál több otthon, de az ilyen apróságok nem szokták az embereket zavarni, ezért nem volt elég a csatornaalapú Atmos, miközben otthon csak előnye lenne.

Gino20: Saját DAC-nak azért nincs értelme, mert ha korrigálni akarod, újra digitalizált kell. Kép miatt pedig azért nincs értelme a drága lejátszónak, mert ott van a PC, az abszolút csúcs, ami ingyenes, hiszen olyanod már van.


BBéci
(titán)

Sok éve hozzá sem kezdek az összehasonlításhoz, amíg nincs társ a vaktaszteléshez.


Gino20
(őstag)

Vannak itthon laptopok, vehetnék miniPC-t, vagy összedobhatnék egy PC-t, de abszolút abba a táborba tartozom, aki ezt szívesen használná lejátszáshoz (nekem nyűg).

"Saját DAC-nak azért nincs értelme, mert ha korrigálni akarod, újra digitalizált kell."
Ezt sajnos nem igazán értem. Monolith-on nincs stream és OLED-ről etetni a zenét meg na...hosszú távon nem tesz neki jót. Tegyük fel veszek egy Cambridge Audio lejátszót Spoti-hoz/Tidal-hoz. Ezt analóg kötöm be a prociba. Ez esetben a CA DAC-ját fogom hallani és ettől még ugyan úgy megkapja a kalibrációt. Vagy tévedek?

Szerk: Vagy arra gondolsz, hogy mondjuk a Dirac úgy is mindent azonosra kalapál? Ha igen, ezzel viszont nem értek egyet.

[ Szerkesztve ]


VoidXs
(nagyúr)
Blog

Amit analóg kötsz be a prociba, annak nem a saját hangját fogod hallani. Ilyenkor egyesülnek a hibáik. A digitálisnál ez azért nem érvényesül, mert ott nincs hiba, hiszen módosítatlan.


Hancur
(kezdő)

Okés. Köszi. Nem, egyelőre marad a bronz vonal arendal s1 vagy v1 el kiegészítve massok meg mennek a plafonra. Tegnap már be is üzemeltem a bronz 100ast igaz még nem a végleges helyén. Szellős, nyugodt hangzása van egy kicsit sem fárasztó.
Viszont rendesen bekavart az audyssey nek. A bronz 100ast full range re tette a MA mass centernek 40 re míg a surroundoknak 60-ra tette a vágást. Nem is értem mi lelte a denont. Eddig sem volt nagyon pontos mert az 5.1 mass- nál 80-ra tette a vágást és kézzel állítottam 110-re.
No most a bronz 100 nem full range és a legalsó 40 vágásnak sem felel meg, 50 es meg nincs a denonon( ezt sem értem) ezért 60- ra állítottam, a massokat a szokásos 110re.
Illetve az még a fura, hogy hiába állítottam át a vágásokat audyssey setup ban a check results/Crossovers menüben ugyan úgy full range a frontok 40hz a center és 60hz a surround.

[ Szerkesztve ]


Gino20
(őstag)

Akkor már elvesztettem a fonalat :D . Digitálisnál tudom, hogy nincs változás és az AV dekódol, de analógnál pont úgy tudtam, hogy igenis az adott DAC is felelős lesz a kapott hangért.


I'am Dony
(őstag)

Jól tudod. Ha nem így lenne, senki sem használna külön futóművet, külső DAC ot. Minden eszköznek meg an a saját hangja.


VoidXs
(nagyúr)
Blog

Analógnál minden egyes elem, így minden egyes DAC felelős a láncban. Onnan indul egy jel, hogy hibátlan, majd minden egyes elem ront rajta. Mivel két DAC-on megy át, két DAC hibái jönnek ki a végén. Ha az egyik DAC után visszaalakítod, nem lesz újra az eredeti digitális jel, ahhoz már varázslat kellene. Na ez a visszaalakítás se hibátlan, és már eleve ez a két probléma rajta van azon, amit korrigálsz a prociban.

[ Szerkesztve ]


Hancur
(kezdő)

Ha 2.1 es laptopról streamelem a netflix és társait ott jobb lesz a kép és hang mint ha a 2021es oled aplikációjából?


VoidXs
(nagyúr)
Blog

Ha kalóz verziót nézel, a válasz egyértelmű igen. Sajnos a Netflix szabotál annyit, hogy a saját appjánál az se garantálható, hogy nem 720p jön ki belőle, hiába fizetsz többet.

üzenetek