Intel Atom Z3735F és Z3736F miniPC-k - PC, mini PC, barebone, szerver fórum

üzenetek

hozzászólások


Upo
(addikt)
Blog

A 32 giga tárhely elég harmatos, az első nagy rendszerfrissítésnél már bajba kerülhetsz. Az az atom is elég gyenge, 1 csatornás memóriavezérlővel és a gyenge cpu-val elég szenvedős. Filmnézésre elég korlátozott, talán még hd anyagot tudsz jórészt akadásmentesen nézni vele, neten a flash oldalak keményen megizzasztják. De legalább kicsi, könnyű, nem nagy erőkifejtést igényel ha a falhoz akarod csapni. ;]

Ha már onnan, akkor én inkább ezeket nézném:

[link]
[link]

hdd és ssd változat, de szétszedhető, bővíthető a gép.

Esetleg:
[link]
ez régebbi i3

Itt egy összehasonlítás:
[link]

Az i3 a legrégebbi, HD4400 grafikus vezérlővel.
Az atom kicsit újabb, HD5500-nak megfelelő vga.
A celeron az friss 2017-es, Kaby Lake magokkal, HD610 grafikus vezérlővel. Újabb formátumú vidók lejátszásához komoly előny, tehermentesíti a cpu-t. Az i3 és a celeron is 2 csatornás memóriavezérlős (az atom csak 1), a celeron ráadásul ddr4-es, neki van a legnagyobb memória sávszélessége.
Az atom abszolút lemarad mindenben, én azt inkább kiejteném. Inkább a celeron 3865U-i3 4010U között érdemes választani.
Én személy szerint ezekből a celeront választanám, 4 évvel újabb generáció mint az i3. Ezeken a teljesítményszinteken a minimális cpu sebesség különbségnél sokkal többet ér a járulékos tulajdonságokban mutatott előnye, legjobb memória sávszélesség, legfejlettebb vga, ráadásul az egyszálas végrehajtásban (Single Thread Rating) a celeron lenyomja még az i3-at is, ez régebbi szoftvereknél előnyös is lehet.
Igaz hogy drágábbak ~10-16e forinttal, de szerintem 61000 forint elég sok pénz ahhoz hogy gagyira költsük, inkább raknék hozzá egy kicsit hogy használható gépem legyen.
A celeronosban a ram, hdd cserélhető ráadásul, 4x usb 3.1, kártyaolvasó, optikai hangkimenet, 4K UHD támogatás.
A minix meg egy egybeforrasztott kész valami, aminek már az üres operációs rendszer üzemeltetése is kihívás. Ja, és olyan is szokott lenni hogy jópár komponenst, pl. a lant belső usb buszról hajtanak, azaz a sebessége is gyenge, és még az amúgy is gyenge cpu-t terheli közben. Ha még a háttértár is usb-n keresztül megy, az meg a vége, az egy használhatatlanul idegőrlő gép a gyakorlatban.

[ Szerkesztve ]

üzenetek