Intel találgatós topik - Processzorok, tuning fórum

üzenetek

hozzászólások


Petykemano
(veterán)

Granite rapids AP [link]


paprobert
(senior tag)

https://www.youtube.com/watch?v=NDEka3tBE1g

1 óra 25 perctől az Intel CPU terveiről spekulálnak.

Ami érdekes, hogy a leak alapján az Intel az AMD FX moduljaira emlékeztető filozófiát tervez alkalmazni, olyan megközelítést, mint pl. a 2 mag 1 cluster, futásközbeni erőforrás megosztással.
(Azaz egy mag normál vagy ultraerős módban is futhatna.)

[ Szerkesztve ]


Petykemano
(veterán)

Nem teljesen bulldozer/modul.
Pontosabban a bulldozer modul megvalósítása csak részlegesen felelt meg annak, amit most elvileg az Inteltől pletykálnak.

A modulok esetén a frontend és tulajdonképpen a FP számítóegység volt közös, vagy részben közösen használható. De az Integer számítókapacitás teljesen partícionált volt, nem tudta a modul a benne rejlő INT számítókapacitást egy szál futtatásának szolgálatába állítani még részlegesen sem.

Őszintén szólva, ha erre képes lett volna, ebbéli felépítését tekintve nem tudom ténylegesen mi különböztette volna meg a Zen magoktól. (Nyilván a késleltetések és a cache felépítés még nagyon sokat hozzátesznek.)

Anno az Intel megvette a Soft Machines, akik a VISC ígéretével házaltak. Ez nagyjából arról szól, hogy egy a fizikai magok fölé létrehoz egy virtuális réteget és egy programszálat futtat több egyébként különálló mag erőforrásain. [link]

Elképzelhető, hogy ezt építi be az Intel.
De hogy őszinte legyek nem teljesen világos számomra, hogy mi különbözteti meg a hagyományos SMT-t, amit ugye úgy képzelünk el, hogy egy frontend képes két programszálat futtatni a mag erőforrásain, amit ebben az esetben partícionál a szálak között és azt, hogy képzeletben két mag erőforrásait összevonjuk egy szál kiszolgálásához.
Persze nyilvánvaló különbség, hogy azt gondoljuk, hogy egy mag erőforrásai az általa kiszolgálni képes szálak között eleve megosztott, míg ha úgy gondolkodunk, hogy magokat vonunk össze, azt úgy képzeljük, hogy a magok erőforrásai alapból statikusan partícionáltak.

Ugyanakkor az SMT/HT esetén sem minden oszlik el a kiszolgált szálak között statikusan:

Az Intel már egy ideje szélesítgeti a magokat.
Nem ástam bele magam, de ha nem a Soft Machines-től felvásárolt megoldásról van szó, akkor szerintem csak arról, hogy tovább szélesítik a magot és igyekeznek a szálak közötti erőforrás-partícionálást még dinamikusabbá tenni.


paprobert
(senior tag)

Persze, az, hogy mi kerül megosztásra a magok között, annak vannak fokozatai.

Szerk:
Ez teljesen a vakfoltomban volt eddig, lesz mit olvasgatni, köszi. :)

[ Szerkesztve ]


Petykemano
(veterán)

Közben megjelent pár leak a... Raptor Lake refresről (ami lényegében egy Alder Lake refresh refrresh)
[link]
Picit emelkedtek az órajelek és a x700-as szinten 8-ról 12-re nő az E magok száma.

Ez elég sovány.
Nem tudom, hogy ezen kívül bármilyen más változás jöhet-e. Mivel még csak nem is más az architektúra neve, mint az Alder=>Raptor váltás esetén ezért erre még annál is kisebb esélyt látok.

Azt a kérdést akartam feltenni, hogy vajon árcsökkentésre kényszeríti-e ez az AMD-t. De tartok tőle, hogy önmagában ez a 3-4% túl kevés ahhoz.

Úgy tűnik, hogy az Intel (és talán az AMD is) elég nehéz helyzetbe kormányta magát ezekkel a magas frekvenciákkal. Az intel 7 már vagy 5 éve van használatban és ennyi idő kellett, hogy nagyon magas frekvenciákat érjenek el. Tök jó, hogy kimaxolják, de az Intel4-en készülő Meteor lake nyilván nem éri meg el ezt a 6Ghz-es szintet. Megint az van, mint a Tiger Lake esetén, hogy van egy új gyártástechnológia és egy új architektúra, de hiába jobb a fogyasztási adat, a frekvencia deficit miatt nem lehet belőle versenyképes asztali terméket kiadni.


Busterftw
(veterán)

Plusz ugye a marketing faktor is kozrejatszik, eddig kergettek az 5-6Ghz-es szintet, hiaba lenne gyorsabb egy 4Ghz mag, hat az kevesebb.


Petykemano
(veterán)

Hát, elég kiábrándító [link]


Petykemano
(veterán)

Intel Ultra 9 with Radeon Graphics x16 [link]


Petykemano
(veterán)

Arrow Lake (lion Cove) - elvileg 15th gen
L2$ : 3MB

Milyen különös, hogy az Intel már milyen nagy L2$ méretnél jár, miközben az AMD csak a zen4-gyel érte el az 1MB-ot és elvileg a zen5 is annyival fog rendelkezni.


Petykemano
(veterán)

Intel Xeon Sierra Forest A0 (eng sample)
Q3PB 96Core - 72MB L3 - 350w
Q3PD 144Core - 108MB L3 - 350w
[link]

Így elsőre nem tűnik túl acélosnak.

[ Szerkesztve ]


3L1T3
(addikt)

Mit gondoltok mennyire lehet igaz, hogy a 14th gen valóban socketet vált?


Busterftw
(veterán)

Tekintve hogy a 14th gen egy 13th gen refresh és eddig egyik refresh gen sem váltott más socketre, nincs alapja.


Petykemano
(veterán)

Intel’s new Core i9-14900K “Raptor Lake Refresh” CPU shows up on Geekbench

Azt érzem, hogy elkapkodták a 13900KS-t. A brand számára jobb lett volna, ha nem sietnek vele, hanem most adnák ki a 13900KS, 13700KS, 13600KS példányokat a most elért eredményekkel.

Értem, hogy az OEM-eknek kell az új generációs számozás minden évben, de valahogy azt érzem, hogy az "Intel 7" és a "Raptor Cove" lehetőségeit kimerítették és ez a 14. generáció olyan izzadságszagú lesz, mint a Comet Lake.


Petykemano
(veterán)

Ez elég szép [link]


Petykemano
(veterán)

Granite Ridge
[link]

A Raptor Lake refresh lehet, hogy nem nagy eresztés, de ha a Granite Ridge és a mobil vonalon az Meteor Lake elrajtol a következő hónapokban, az okozhat kellemetlenséget az AMD-nek.


Petykemano
(veterán)

Ezen a képen kétféle szerverprocesszor is látható

[link]

Emerald Rapids-ot és Sierra Forest-ot említenek

Szerintem a baloldali az Emerald Rapids, amiről azt írták, hogy 2 a SPR-től nagyobb chipletből fog állni, hogy csökkentse a nem helytakarékos és késleltetés szempontjából sem túl előnyös tile-tile kapcsolatok számát [link]

A jobboldali pedig olyan, mintha a fent említett Granite Ridge IOD-jai közé valami mást helyeztek volna el. Ha az Sierra Forest, akkor az egy db E magokból álló chiplet.

Nem tudom, hogy most vajon csak demózgatnak-e, vagy ezek még tényleg készülnek.
mindenesetre az, hogy látszólag ennyire egymásra csúszott az Emerald Rapids és a Granite Rapids (amit szerintem még nem rajtoltak el), talán azt jelzi, hogy az Intel ráérzett a Chipletgyártás és a ragasztózás mikéntjére, amivel olyan sokat szívtak még a SPR idején.


tibcsi0407
(félisten)
Blog

Ne csak az órajeleket nézd. Ha kap egy sokkal jobb IMC-t, akkor nagyot durranhat. Ott vannak az új Gigabyte lapok, vagy a Dark Hero. A 4 slot-os lapok 8000 feletti DDR5 sebességet fognak tudni, ez a sima raptorokkal elképzelhetetlen lett volna. Egy APEX, vagy Tachyon pedig lazán 9000 fölötti stabil RAM sebességet fog produkálni, ami nagy ugrás. Én a 13900K-val és a KS-sel is 8400-nál falba ütköztem, nagyon sokan már a 8200-at sem tudják elérni.


Petykemano
(veterán)

Hoppá
Ez alapján a [link] a Granite rapids brutálisan nagy!
Egy compute die 598mm2, egy IOD pedig 241mm2
Tehát közel 2300mm2 az egész - ráadásul egymáshoz közel, szélessávú kapcsolattal.


Petykemano
(veterán)

Intel Raptor Lake Refresh - október 16-17


Petykemano
(veterán)

Van abból a Sierra Forestből 288 magos is

[link]

üzenetek