iPad topik - Tabletek, E-bookok fórum

üzenetek

hozzászólások


CharlieDrop
(veterán)

Az igen. Ilyen jellel nem szoktam találkozni. Milyen neted és routered van?


akaszajanos
(tag)

Sziasztok,

Van egy M1-es, celluar iPad Airem. Eddig yetteles kártyával használtam, de most egy telekomos multisimre váltok.

A gond: az iPad konstans no service-t ír ki. A yetteles kártyával továbbra is megy, amint belekerül.

A tab felismeri, hogy belekerült a SIM, a PIN-t is elkérte (bár azóta kikapcsoltam), majd keresi egy darabig a hálózatot, és... semmi. A térerő tökéletes, hibátlan 5G van itt, ezt a fő kártyát használó (eSIM-es) iPhone is bizonyítja.

Az APN is jónak tűnik, sok újraindítás, repülő mód sem oldja meg. De ha ugyanezt a sim-et belerakom az 5G-s ZTE routerembe, azzal működik.

Hálózati beállítások alaphelyzetre állítását is próbáltam, minden változatlan.

A Telekom azt mondja, részükről minden rendben, úgyhogy tanácstalan vagyok. :(


BlackJack21
(tag)

Mintha az rémlene, hogy az iPad csak adatkártyát tud fogadni, telefonálásra alkalmas + mobilnetes csomaggal rendelkező SIM nem.


akaszajanos
(tag)

A yetteles kártyám is normál, nem kimondottan adatkártya. Azzal hibátlan.

Arról nem is beszélve, hogy ha a fő kártyát is tartalmazó iPhone-ba rakom a multisimet, akkor utóbbi vonalán ugyanúgy nincs hálózat.

Miközben az 5G-s routerrel megy. Nem értem. :(


Drenadar
(veterán)
Blog

esetleg megkérdezni a T szolgáltatót hátha mondanak rá valami tutit? :)


akaszajanos
(tag)

Mint írtam, a Telekom hárít, hogy náluk minden rendben. Mindig ránéznek a kártyákra a rendszerükben, aktív, hm, akkor ez van.


DanielLong
(senior tag)
Blog

Esetleg apn-t nézd meg a ZTE routerben, ha automata állítja, akkor tedd át manualra és próbáld meg az ipades apn beállításokkal.


smc
(addikt)
Blog

Retroarch elérhető ha érdekel valakit. :)


VD
(őstag)

Köszi! Már töltöm is!


yaska
(csendes tag)

Lehet hogy nagy butaságot kérdezek, de megpróbálom:
Ipad 9:
Van egy háromezer képet tartalmazó album, hogyan tudnám leválogatni, csoportosítani belőle a képeket más albumokba, ha nincsen áthelyezés opció?


smc
(addikt)
Blog

Van egy select gomb a fotók appban jobb oldalt felül, itt kijelölhetsz annyi képet amennyit csak akarsz. Húzni is lehet, úgy gyorsabb. Aztán ha megvagy jobb oldalt alul van három pötty menü, ott hozzáadás albumhoz.


yaska
(csendes tag)

De akkor ott maradnak az eredeti képek is a háromezerben, és ha újabbakat akarok kiválasztani ez akadályoz...


yaska
(csendes tag)

A Fájlok szekcióban már sikerült a leválogatás, újabb probléma: innen az albumokat nem tudom átmásolni a Fotóalbumok szekcióba.


alba-regia
(aktív tag)
Blog

Egynapos tapasztalatok az M4 11" iPad Proval és a Magic Keyboarddal:

Az M1 Prohoz képest (közel két éves) nem érzem jobbnak az akkumulátor üzemidejét. Ez lehet az intenzív felhasználói szokásaim miatt is.

Nagyon gyors, minden azonnal történik. Az M1-hez képest még ha nem is jelentős a különbség, de érezhetően fürgébbnek tűnik.

A 2. gen. Apple Pencillel valóban nem kompatibilis (ma érkezik az USB C-s), a mágneses rész sem tartja meg rendesen, nem is tölti, nem akar vele barátkozni, együttműködni.

Az OLED kijelző szebb és kontrasztosabb, mint az előző IPS, de nem mondanám, hogy emiatt érdemes lenne váltani (fotót és videót is szerkesztek, úgy mondom).

A Magic Keyboard nagyon hasznos nekem. A billentyűkombinációk, gesztusok, nagyobb trackpad kezelhetővé teszik 95%-osan az iPadet (csak ritkán van ingerem a képernyőhöz érni).

A gépelés kissé hangos éjszaka (engem nem zavar, de hallható), a billentyűk határozottan működnek, talán az asztali billentyűzethez hasonlóan (előző generációval nincs gyakorlati tapasztalatom). Még az 1. gen. Prohoz megjelent billentyűzetem volt régen, az egy gyenge próbálkozás volt ehhez képest.

Belefutottam abba, hogy nem mindig akart szóközt írni. Ez lehet, hogy csak nálam volt probléma (ha esetleg másnál is, itt a megoldás). A beállításokban a kisegítő lehetőségeknél a lassú billentyű kikapcsolása megoldotta a problémát.

A jobb oldalra eső magyar ékezetes karakterek zavaróan kis méretűek. Inkább úgy fogalmaznék, hogy aki vakon gépel, annak megszokást igényel. Ellenben ekkora területen ez hozható ki tisztességesen. Gondolom a 13"-osnál nincs ilyen gond.

A funkcióbillentyűk hasznosak, de pl. keresés, alkalmazásváltás gesztusokkal nekem gyorsabb a trackpaden.

A másik iPadról történő visszaállítás, beüzemelés során melegedett kicsit, ami természetes, ha ennyi adatot mozgat át, és aktívan dolgozik. A billentyűzet fém részén éreztem hátul. Ezek szerint hőelvezetés szempontjából is hasznos lehet.

Lightroom, Luma, Logic Pro nálam a rendszerigényesebb felhasználási terület. Ezekkel még nem próbáltam. Eddig leginkább böngésztem és próbáltam mindenbe belépni, visszaállítani. Az üzenetek app vicceskedik (nem szinkronizál rendesen iClouddal, telefonnal), de megoldom (ugyanazok az iMessage címek vannak beállítva).

A csomagot az Apple-től a bemutatáskor rendelve tegnap hozta a UPS. Érdekes, hogy egy 600e Ft értékű csomagot csak úgy átadnak. Sem személyit, bármilyen rendelési azonosítót nem kérnek. És ez már nem az első eset. A feleségem épp jött haza, a kapuban állt kívülről, ekkor jött a futár. Nem kért adatokat, hanem gyakorlatilag ő mondta, hogy kinek hoz csomagot, majd átadta. Így akár egy járókelő is állhatott volna ott...

Kb. ennyi jutott eszembe hirtelen. Remélem, hogy valakinek segít.

[ Szerkesztve ]


Rage47
(veterán)
Blog

Az Üzenetek app valahogy mindig megkavarodik ilyen átköltözéskor. De nálam van, hogy reboot után is ki-be kell kapcsolnom, hogy synceljen, elég "vicces".

Szerencsére nem győztél meg, hogy váltsak M1-ről :D


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

"Nagyon gyors, minden azonnal történik. Az M1-hez képest még ha nem is jelentős a különbség, de érezhetően fürgébbnek tűnik."

Köszi a részletes tapasztalatokat, nekem ez volt az egyik legfontosabb kérdés, szintén M1 Pro-m van, hogy mennyivel lehet gyorsabb. Fotóknál raw feldolgozásnál teljesen rendben volt / van az M1, viszont videónál éreztem már, hogy tekeri a procit. Mondjuk nagyon keveset videózok.


fery02
(addikt)

Át tudod másolni, csak maximum nem érzed még eléggé a rendszer logikáját, amit egyébként nem csodálok.

Itt az app-okban a Megosztás funkció nem kizárólag arra van értve, hogy személy vagy személyekkel szeretnél megosztani dolgokat, hanem app-ok között is így tudsz “megosztani” fájlokat és egyebeket.
Az én felhasználásommal erre rá kellett állnom, a Megosztás funkciót sokkal többször használom rendszeren belüli műveletekre, mintsem hogy valakinek küldjek valamit.

Esetedben ez úgy néz ki, hogy a Fájlokban ráböksz a képre és “Megosztás / Kép mentése”.
Ezzel a művelettel bemásolja neked az adott képet a Fotók ömlesztett tárjába, ahonnan már tudod albumba rendezni.

Ebben az ömlesztett tárban mindig megfog maradni minden képed, annak ellenére is, ha külön albumokba rendezgetsz belőlük, ez a rész sohasem lesz átlátható, mert ez is saját logika alapján van kitalálva.
Az ömlesztett részen maximum úgy tudsz rendezni képeket, hogy a dátumokat módosítod és annak megfelelően fog az adott kép elhelyezkedni az ömleményben.

Ha esetleg a klasszikusabb, régimódi mappás rendezgetés a szimpatikus, akkor ahhoz minden képedet a Fájlokba kell helyezni és ott úgy rendezed mappákba és almappákba, ahogy jól esik.
Bár Fájlokban a képnézegetés kevésbé élménytelibb a Fotók megoldásához képest.


Rage47
(veterán)
Blog

Nálad újraindult a garancia a csere után?


yaska
(csendes tag)

Köszönöm szépen, ez már nagyon hasznos leírás, küzdök vele, nálam a dátumos megkülönböztetés sajnos nem jó, mert kellenek az eredetiek. Próbálkozok elrejtéssel, meg majd a szín jelöléssel; az elrejtés már félig jó, csak ebben az esetben nem mentődik a fájlokból az összes kijelölt az előzményekbe.
Szóval küzdök, az alap probléma mostmár az hogy viszonylag könnyen meg tudjak különböztetni egymástól 1-2 ezer fájlt, akár vmilyen jelöléssel vagy más helyre rakással... :R


fery02
(addikt)

Nagyon szívesen!
Én is a dátum módosítást akkor használtam csak, mikor fél éve átcókmókoltam mindent androidról és például a különböző üzenetküldő appokból származó képeket úgy költöztette át, hogy azt a dátumot társította mindegyik ilyenhez, amikor éppen átköltöztettem azokat a képeket.
Szóval azoknak kellett úgy utólag sacc szerűen megadnom valamilyen dátumot.

Egyébként a Fotók logikájától még annyit, hogy nem úgy van kitalálva, hogy te az “Összes fotókban” böngészel (mondjuk erről nehéz átállni, én a mai napig abban nézelődök), hanem például a rendszer maga címkézgeti a képeidet, tag-eli a személyeket (őket ki is listázza és elnevezheted őket) a képeken, időnként Emlékek válogatást készít neked egy témából és a “Kereső” funkciót gondolja, hogy használd.

Pár példa a Fotók Keresőjére:

A továbbiakat viszont folytassuk mondjuk az iOS alkalmazások topikban.

[ Szerkesztve ]

üzenetek