Jövedelem - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Revolit
(senior tag)

Adnak, ennyit tudok :DDD
Koszi! (Ez most direkt megkereses volt, nem harmadik cegen at)


mandleee
(tag)

Én nem félnék tőle, ha jó fizut sikerül kiharcolni. Stack-et pedig ki lehet deríteni az interjúkon, de gondolom csapatfüggő a dolog. CV-ben szerintem kifejezetten jól mutat egy ilyen cég.
Csak kávét vagy vizet ne kérj majd az interjún, mert lehet fizetni kell érte külön. ;]


gordonfreemN
(addikt)
Blog

Sziasztok!

A munkáltató megteheti, hogy kategóriákba sorolja kompetenciák szerint a dolgozókat?
Tehát ha az érettségizett vagy szakmunkás tud mérnöki (gépész, villamos) feladatokat ellátni akkor mérnöki kategóriába sorolja?

Megteheti, hogy a 10-20% prémiumot véglegesen elveszi?
A bérkategóriákba sorolás éri theti hátrányosan a dolgozót? Pl aki eddig technikusi bérben volt szakmunkásként vagy érettségizettként, az esetleg fizetéscsömmentést kap.

Vagy ha egy mérnök nem vethető be az elvárt területeken, akkor le lehet őt tenni olyan bérbe, ami fizetéscsömkentés?

Mi a helyzet ha kialkufott bérben van valaki? Azt be lehet sorolni bérkategóriába?

Csak mert én azt hittem, egy cégnél a tulajdonos úgy szabja meg a fizetéseket ahogy akarja.

:R


Egon
(nagyúr)
Blog

Alapvetően: [link]

A munkáltató megteheti, hogy kategóriákba sorolja kompetenciák szerint a dolgozókat?
Tehát ha az érettségizett vagy szakmunkás tud mérnöki (gépész, villamos) feladatokat ellátni akkor mérnöki kategóriába sorolja?

Utólag nem tudom hogy lehet-e ilyet csinálni, mindenesetre nálunk pl. a felvételkor dől el, hogy milyen kategóriába soroljuk az adott embert. Persze ha mondjuk juniorból előlép medior kategóriába, akkor változik a pozíciója megnevezése.

Megteheti, hogy a 10-20% prémiumot véglegesen elveszi?

Megváltoztathatja a premizálásai rendszert, ami adott esetben érintheti hátrányosan a munkavállalókat.

A bérkategóriákba sorolás éri theti hátrányosan a dolgozót? Pl aki eddig technikusi bérben volt szakmunkásként vagy érettségizettként, az esetleg fizetéscsömmentést kap.

Az alapbér a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme, a munkaszerződést módosítani pedig a felek közös megállapodásával lehetséges, így a munkáltató elvileg nem csinálhat ilyet.


Dare2Live
(nagyúr)
Blog

Lölöből levezetni, hogy minden háttérhatalom... huh.

Nem gondoltam ekkora hullámoakt ver a hszem, közben beugrott, hogy rendszeresen (pl heti szinten) nem lehet dicsérni és adnak rá vmi itinert is hogy mi az ami még elfogadott és mi nem és elég strict. És szerintem egyértelműen tenni kellett vmit a fönök-beosztott "gec*puttuny" vonalon. Ha betiltják a fönök, beosztott közti bármilyen romantikus viszonyt, nem lehet flörtölni jaj csak megicsértem vonalon... miközben full egyértelmű az részemről helyes. Hogy esetleg túl strict? Hát lehet. Belegondolva nekem lehet inkább legyen túl strict.

De amennyire látom ez az a topik ahol a piacon a bácsi/néni, a pap, a szomszéd... de fault simogatja a gyerek(ek) fejétre való felhorkanásomra jönne egy háttérhatalmazás. :(((


D1Rect
(félisten)
Blog

Pedig Lölö a magyar összeesküvéselmélet.


Egon
(nagyúr)
Blog

Egy kis ON (január 1-től; úgy emlékeztem hogy korábban beírtam, de mégsenem):

Nem: Férfi
Kor: Negyvensok
Munkakör: IT Security lead (pontos megnevezés nem lényeg, egy 4-5 fős team irányítása + némi operatív tevékenység, illetve adatvédelem és minősített adatkezelés felügyelete)
Tapasztalat: 20+ év
Végzetség: IT mérnök, nem túl jó hírű főiskola vidéki tagozata + pár kapcsolódó cert (ISO27001 LA, Certified Risk Manager, Certified GDPR Manager, NKE EIV)
Nyelvtudás: angol középfok
Bruttó fizetés: 1,7 millió
Egyéb: céges Octavia magánhasználatra is (évi 30K km-ig), 20% bónusz + br. 580k Cafeteria + Medicover Blue
Hely: Budapest, magyar tulajdonú KKV.


VágniValó
(addikt)

Grat! Csak megadták az emelést.

Majd idén nyáron is sörözhetünk rá egyet. :K


n00n
(őstag)

Végére értünk egy Senior Platform Engineer role feltöltésének és gondoltam be tudom a tapasztalataimat:

Olyan embert kerestünk, aki legalább egy Cloud-dal teljesen képben (tervezéstől az implementálásig a best practice-ek mentén) van. AWS előnyben, de GCP és Azure is játszott. Mellette Kubernetes-szel kel és fekszik és segít továbbfejleszteni a céges CI/CD process-szeket (Github Actions / Jenkins). További előnyök a Helm, Terraform és Go. De utóbbi annyira nem fontos.

100 CV jött a kb 1 hónap alatt, ezek már előszűrtek voltak valamilyen szinten.

Na, ilyen embertől CV nem jött br 2 millió alatt, de inkább 2.5-hőz voltunk közelebb. Jött pár 1.5 körüli CV, de Ők nagyon messze voltak a Senior kategóriától, a legelső szakmai körön elhasaltak. Végül 3 jelölt jutott be az utolsó körre. És egynek küldtünk ki offert 2.3-mal, amit el is fogadott.

Én azt látom, hogy ma Magyarországon nem lehet br 2 alatt jó Platform Engineer-t találni, aki ért a fent felsorolt dolgokhoz, beszél angolul és képes az önálló, jó minőségű munkavégzésre. De cáfoljatok meg, ha ti ismertek ilyet és ha még CV-t is dobtok, akkor én leszek a világ legboldogabb embere :D

[ Szerkesztve ]


vzozo
(senior tag)

És egynek küldtünk ki offert 2.3-mal, amit el is fogadott.

Szabad tudni mi van még a package-ben, a pénzen felül?

Autó, privát EÜ, részvény, bónusz, stb...? Ugyan nem tervezünk hazaköltözni Magyarországra, de érdekes lenne látni, mi az elérhető csomag.


Revolit
(senior tag)

Az én mintavételem is alátámasztja az itt leírtakat. A bruttó 2 millió az új bruttó 1 millió ;]
(Programozóból lettem platform engineer szerűség, vagy cloud engineer, kinek hogy tetszik...)


crocy
(tag)

lol, ujabb kitalalt hangzatos role.

jol ertem hogy ci/cd + cloud +k8s = Platform engineer?

akkor mi jut szerencsetlen DevOps engineernek?

ird mar le pls mi a kettö közti különbseg.

közben gyüjtöm a pozikat amelyeknek van köze minimalisan "kodolashoz"
-Frontend developer
-Backend developer
-Data engineer
-Deep learning engineer
-Data scientist
-Cloud engineer
-DevOps engineer
-DevSecOps engineer
-Platform engineer
-Site reliability engineer
-Test engineer
-QA engineer
-Security Engineer
-Database engineer


section9
(őstag)

Ugye most csak trollkodsz?


crocy
(tag)

nem. a mondandom lenyege:
1. tul sok pozi elnevezes van, amik között nagy az atfedes
2. nem jo ha egy nagy process (= szofterfejleszetes) tul sok sub process-re es role-ra van felosztva.


Madwe
(nagyúr)

segítek: miután nincs két egyforma cég s kőbe vésett folyamat, felépítés, ezért nehezebben definiálható a role, mint ami pl egy frontend vagy backend esetén nagyjából az. általánosságban devops engineer-ként pozi lehet a gyakorlatban sre, devsecops és platform engineer is a valóságban. sok az átfedés valóban sre és platform, valamint devsecops engi között, de mégis merőben más a felelősség (bár nyilván ott is van átfedés).
Nem tudom milyen pozícióban, milyen rálátással s mekkora cégeknél dolgoztál, de rengeteg esetben jogos, hogy elválnak ezek a szerepek. Ettől függetlenül rengeteg közös meeting, planning lesz a csapatok között, sok esetben akár az összes (standuptól kezdve, közös managementtel stb). Ettől függetlenül van sok hely, ahol a devsecops mint olyan kb nem létező, ahogy van olyan hely is ahol az egy szerepköz a platform engineeringgel is. ahogy ez igaz lehet az sre csapatra is.
ugyanúgy ahogy mondhatod azt h mi értelme a frontend backend szétválasztásának, hát ott van rá a fullstack, azért sok esetben szükséges szétválasztások azok is. ahogy a db csapat, qa team, ai team stb is. nyilván kell valamennyire mindenhez is értenie mindenkinek, de fókuszálni jellemzően hatásosabb ha 1-2 dologra fókuszál, s abban mélyül el. ha szerinted a "szoftverfejlesztés" van annyira egysíkú tudás, hogy 1 ember kellő mélységben tud elmélyedni mindegyik bugyrában, s tud ugyanolyan mélyen átgondolt válaszokat s megoldásokat adni, nem mellesleg annyi rutint s tapasztalatot szerezni mint egy egy adott terület specialistája, akkor szerintem eléggé el vagy tévedve.
Jobb esetben egy gyomorműtétre nem mész egy fogorvoshoz vagy patikushoz, bár mondhatod arra is hogy felesleges ennyi subprocess a "gyógyászatban".
a specializáció sokszor elkerülhetetlen, bár nyilván vannak káros mellékhatásai is, amiket bevett folyamatokkal lehet tompítani.
ha lehet most mellőzzük az összes minek devopsos, semmi értelme, kitalált role s semmi értelme, ami kb az összes bérközlésem után jött, vagy ha bárki szóba hozza. Lehet így is gondolni, sajnos vagy szerencsére a cégek mégis sok esetben úgy itélik meg hogy szükség van rájuk s fizetnek érte.

[ Szerkesztve ]


BigBlackDog
(veterán)
Blog

Szerintem, ha elég nagy a szervezet és van elég projekt nem feltétlen balgaság ennyire elvinni egy-egy pozit a specializált tudásigény felé. :B Legalábbis a saját tapasztalatok alapján hasznosnak találom, mikor házon belül lehet találni egy-egy embert/csapatot, aki adott témakörrel mélyrehatóbban foglalkozik és nem kell újra megismerni az adott területet, mikor annak csak kis szelete lenne használva. :B

[ Szerkesztve ]


section9
(őstag)

Menj el egy nagyobb szoftverfejleszto ceghez es meg fogod tapasztalni. A felsorolasodban a Cloud-Platform-Site Reliability-DevOps-DevSecOps kozott van nagyobb atfedes, de a tobbi mind teljesen mas terulet. Bar ha ugy nezzuk akkor mind "informatikus". :P


BigBlackDog
(veterán)
Blog

mind "irodista" ;]


nyunyu
(félisten)

Egyik exkollégám Siebel CRM fejlesztő volt (saját szkriptnyelve van), ügyfél vezérigazgatója nem értette, miért nem tudja C++-ban megoldani a problémát, hiszen mindkét nyelv csak a 0 meg 1 kalapálására való.

Szóval kellően magas szintről nézve a programozó az darab-darab.

[ Szerkesztve ]


Dare2Live
(nagyúr)
Blog

Hátha van pár jó gondolat mert én nem értek hozzá...

Feleségem is beleesett az N betűs cég nagy leépítésébe, most kezdtünk el nézegetni. Közgáz (5éves) alatt/közben beszerző majd strat beszerző volt. Mert adott területen ~100+fő közül ő vágta, értette meg leggyorsabban, legjobban a beszerzéssel... kapcsolatos processeket illetve annak hibáit azt is hozzácsapták a munkályához végül teljesen "process improvement manager" lett. Ott hullámzó volt a munka mennyisége így próbaképp majd amikor 2nap után azt mondta az adott PM, hogy jó lesz teljesen ráraktak elbukott/félbe hagyott "szívás" projekteket, abból PM meglepetésére többet is végig vitt.
Ami miatt karrierje "csak" itt tart az az, hogy hiába jóval inteligensebb mint az átlag de kishitű és nem karrier orientált, nem amiciózus.
Legszívesebben PM területen menne tovább. Linkedin elkészült, most esik neki ~10év után az álláskeresésnek...
Ha van valakinek jó gondolata ne kíméljen... Nekem(ünk) erősen hiányos ezen a vonalon a tapasztalatunk.

Önéletrajz. Ha vki ránéz megköszönöm.

üzenetek