Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


Viiktor1989
(tag)

Sziasztok.
Apumnak bedöglött a kv gépe,oda adnám az enyémet neki (Gaggia Classic).
Napi 2 kv-t szoktam lefőzni, néha -néha csinálok 2-3-at is egymás után.
Tudnátok ajánlani pides,karos,olyan gépet,ami a Gaggia után már egy komolyabb szintet, ugrást képvisel?
Köszönöm szépen! :R


RetepNyaraB
(veterán)

GC után? Mondjuk Lelit Bianca, vagy hasonló db-e61 alatt minden oldalra lépegetés. Lehet kényelmesebb, vagy jobb a tejhabja, de egy modolt gc csészeminőségének àtlépéséhez vagy sokkal több pénz, vagy koncepcióváltás kell - kézi dugattyús formájában+esetleges tejhabosító megoldás.


Viiktor1989
(tag)

Ez már valóban más koncepció. Ahogy néztem,itt már a nyomást is lehet változtatni,olasz eszpresszónak,viszont konstans 8 bar való. Igazából így akkor érdemesebb lehet a Gaggia vonalon maradni?


RetepNyaraB
(veterán)

Flair és robot reggelire megeszi a gaggiát és minden mást is a milliós kategória alatt. Olaszpresszóban is.
Másrészt a (modolt) gaggia két hibájával kell együtt élni: az alubojler és az ebből fakadó tejhab készítés problémássága.
Nem tesz jót az alumíniumnak a gőzölés hőfoka, növeli a galván korróziót jelentős mértékben. Ha ezt lenyeled, akkor szokott lenni 200k körül pre 2015 full tuning gc aprókon.


kchris78
(veterán)

Én a karos gépet bevállaltam (Barista Express) automata után, de egy flair-robot az már kemény lenne - még a hőmérsékletre is figyelni, forralgatni a vizet, azt átönteni... egy PID-es vezérlés helyett. PID-je pl nincs a Classicnak amennyire tudom. (igaz próbálni nem próbáltam de végignéztem 1-2 YT teszt-videót)


RetepNyaraB
(veterán)

Én modolt gc-t írtam, nem a mezítlábast. Másrészt a kéziknél felforralod a vizet és kész; semmi egyéb hülyeség nem kell. A fém részeket kell melegíteni sajna, bár ez se nagy ügy. A flair szerkó előmelegítése kicsit több lépcsős, szerintem a robot ebben ügyesebb konstrukció.
Összességében ha valaki bejön és kvzna, akkor 5-7 perc. Bármilyen motoros gép (ha nem patronos, hanem bojler) meg alsó hangon 20 perc, hacsak nem tartod bekapcsolva. A nagy e61-eseket nem is érdemes napközben kikapcsolni, annyira lassan melegednek be.


tuzpenge
(őstag)

Az én (nem túl hosszútávú) tapasztalatom, hogy sima olasz presszóhoz (max közepesen sötét pörkölés, de a szénre még inkább igaz), a kosarat nem is szükséges előmelegíteni, max a tartót....a sötét pörköléshez meg a forrásban lévő vízzel is várni kell 0,5-1 percet, hogy ne keserítse agyon...amúgy a 7 perc az már hosszú időnek számít, vagy abban már benne van az eszköz tisztítása is. ;)


RetepNyaraB
(veterán)

Ja igen én az előszedem-főzok-elteszem időt mondom, mert így élek míg nem lesz nagyobb konyha :))


Viiktor1989
(tag)

Köszönöm :R


tDr1v3r
(veterán)
Blog

Lelit-nek van asszem olcsóbban PID-es gépe.

Az a baj hogy a GC nagyon jó szint, arról túllépni csak az E61 irányba lehet, de ha a Classic-on van mondjuk egy Gaggiuino már nincs sok értelme mozgolódni, az már közel egy Decent szintje...

Mondom ezt úgy hogy én a tejhabos dolgot elengedtem.


kchris78
(veterán)

Érezni egyáltalán a gép feljebb lépést? (ahhoz kv is kell) Kicsit azt gondolom hogy HiFi jellegű a dolog, hatalmas plusz pénz, és kérdés ki hallja a jobb minőséget? Nyilván mindenkinél máshol van a léc árban is és abban is amit érez.

[ Szerkesztve ]


kchris78
(veterán)

"meg alsó hangon 20 perc, hacsak nem tartod bekapcsolva." azért ennyi nem kell. Barista Express fűti pl a felsőszűrőt, és lehet várni egy kicsit, majd átnyomni egy kis forró vizet őrlemény nélkül, nem "szárazon" kell bemelegednie a gépnek.. Amíg melegszik lehet nyerni pár percet az őrléssel kimeregetéssel. Koszolni meg minden koszol :D. Az automata az ami nem koszol (annyira :) ). Illetve nekem ritka az hogy azonnal kelljen kávé, 10-20 perccel előbb azért lehet már tudni, a nagy kütyü korszakban mindenki ír mindent ki hol van merre tart stb..

[ Szerkesztve ]


tDr1v3r
(veterán)
Blog

A hőfok mindenképp érzékelhető, pressure profiling is. A beépített súlymérő, időzítő meg marha frankó, levágja automatán ha megvagy - ezt persze most a Gaggiuino-ról írom.

Rettentő sokat lehet kihozni egy kávéból, hidd el. :) A saját Gaggia New Baby-men is tervezem a Gaggiuino modot kiépíteni.


adam0913
(tag)

Sziasztok!
Eddig kapszulás kávéfőzőt használtam, de a héten megvettem életem első automata kávéfőző gépét. ;]
Milyen kávét ajánlotok, honnan érdemes venni?
Visszaolvastam egy kicsit a topikot, az Aldis/Lidl-s szemes kávékkal is érdemes kísérletezni? :R


jézusom
(addikt)

El tudom mondani én mit szeretek, de úgyis kisérletezni fogsz, meg mindenkinek más a jó. Én perui arabicát szoktam venni, de kommerszebb kávé ami jó a davidoff espresso57 dark&chocolate. Szoktam venni aldisat is, de most pont megszÍvtam, alig fogy, túl van pörkölve, vagy ilyesmi.


Horvi
(őstag)

Köszi, és aeropresshez is van ilyen javaslatotok? Beszereztem egy aeropresst és most azzal kísérletezek. A gyári ajánlás ha jól rémlik ilyen 60-90 között van a K6-on. Jól gondolom, hogy ha sötétebb pörkölésű kv-t használok akkor durvábbra érdemes őrölni, a világosabb pörkölésűt meg finomabbra?


RetepNyaraB
(veterán)

Az íze érdekes, arra figyelj. Két-háromból meglesz. Mivel ez filter-szerű ital, mindenképp durvább őrlemény kell hozzá. Kifejezetten. Illetve az inverz módszer (ld. Hoffmann, jutúb) nekem szimpibb,nem csepeg az előáztatás alatt.


kmarci25
(veterán)
Blog

Ha egy picit visszahúzod a dugattyút, akkor az a kevés vákuum megakadályozza az intenzív csepegést. Én az inverznél mindig tartok tőle, hogy baleset történik. :DDD Vagy a másik lehetőség egy Fellow Prismo, de az megint beruházás.


Horvi
(őstag)

Egész jó íze volt bár szerintem lehetne jobb is. Lehetett érezni benne a savakat illetve egy picit túl "erős" volt. Nagyon minimális keserűség jellemezte de azt csak a végén lehetett érezni nyomokban. Szóval van még mit csiszolni.
Közepes pörkölésű kávét használtam hozzá. A recept az a Hoffmann féle volt nagyjából. 15g kávé(K6 on 90 click) 230g víz(több nem is nagyon fér bele), inverz metódus, 2 perc áztatás, megforgattam kicsit aztán 30 másodperc várakozás, aztán 30 másodperc alatt lepréseltem.

Gondoltam megpróbálom először azt, hogy ugyanez a recept, csak a végén a kész kávét felhúzom egy kis vízzel.
Utána amire még gondoltam kipróbálni, hogy kevesebb kávét rakok bele, vagy játszok az őrlés finomságával. Bár annyira még nem érzem a dolgot, hogy mikor mit kellene változtatni.


RetepNyaraB
(veterán)

Próbáld durvítani kicsit, ha a vége kesernye volt. Milyen babról beszélünk pontosan egyébként?

üzenetek