Sziasztok.
Apumnak bedöglött a kv gépe,oda adnám az enyémet neki (Gaggia Classic).
Napi 2 kv-t szoktam lefőzni, néha -néha csinálok 2-3-at is egymás után.
Tudnátok ajánlani pides,karos,olyan gépet,ami a Gaggia után már egy komolyabb szintet, ugrást képvisel?
Köszönöm szépen!
Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja - Sport, életmód, utazás, egészség fórum
hozzászólások
![](/dl/faces/happy.gif)
Viiktor1989
(tag)
![](/dl/faces/own/retepnyarab.gif)
RetepNyaraB
(veterán)
GC után? Mondjuk Lelit Bianca, vagy hasonló db-e61 alatt minden oldalra lépegetés. Lehet kényelmesebb, vagy jobb a tejhabja, de egy modolt gc csészeminőségének àtlépéséhez vagy sokkal több pénz, vagy koncepcióváltás kell - kézi dugattyús formájában+esetleges tejhabosító megoldás.
![](/dl/faces/happy.gif)
Viiktor1989
(tag)
Ez már valóban más koncepció. Ahogy néztem,itt már a nyomást is lehet változtatni,olasz eszpresszónak,viszont konstans 8 bar való. Igazából így akkor érdemesebb lehet a Gaggia vonalon maradni?
![](/dl/faces/own/retepnyarab.gif)
RetepNyaraB
(veterán)
Flair és robot reggelire megeszi a gaggiát és minden mást is a milliós kategória alatt. Olaszpresszóban is.
Másrészt a (modolt) gaggia két hibájával kell együtt élni: az alubojler és az ebből fakadó tejhab készítés problémássága.
Nem tesz jót az alumíniumnak a gőzölés hőfoka, növeli a galván korróziót jelentős mértékben. Ha ezt lenyeled, akkor szokott lenni 200k körül pre 2015 full tuning gc aprókon.
![](/dl/faces/sick.gif)
kchris78
(veterán)
Én a karos gépet bevállaltam (Barista Express) automata után, de egy flair-robot az már kemény lenne - még a hőmérsékletre is figyelni, forralgatni a vizet, azt átönteni... egy PID-es vezérlés helyett. PID-je pl nincs a Classicnak amennyire tudom. (igaz próbálni nem próbáltam de végignéztem 1-2 YT teszt-videót)
![](/dl/faces/own/retepnyarab.gif)
RetepNyaraB
(veterán)
Én modolt gc-t írtam, nem a mezítlábast. Másrészt a kéziknél felforralod a vizet és kész; semmi egyéb hülyeség nem kell. A fém részeket kell melegíteni sajna, bár ez se nagy ügy. A flair szerkó előmelegítése kicsit több lépcsős, szerintem a robot ebben ügyesebb konstrukció.
Összességében ha valaki bejön és kvzna, akkor 5-7 perc. Bármilyen motoros gép (ha nem patronos, hanem bojler) meg alsó hangon 20 perc, hacsak nem tartod bekapcsolva. A nagy e61-eseket nem is érdemes napközben kikapcsolni, annyira lassan melegednek be.
![](/dl/faces/mobile.gif)
tuzpenge
(őstag)
Az én (nem túl hosszútávú) tapasztalatom, hogy sima olasz presszóhoz (max közepesen sötét pörkölés, de a szénre még inkább igaz), a kosarat nem is szükséges előmelegíteni, max a tartót....a sötét pörköléshez meg a forrásban lévő vízzel is várni kell 0,5-1 percet, hogy ne keserítse agyon...amúgy a 7 perc az már hosszú időnek számít, vagy abban már benne van az eszköz tisztítása is.
![](/dl/faces/own/retepnyarab.gif)
RetepNyaraB
(veterán)
Ja igen én az előszedem-főzok-elteszem időt mondom, mert így élek míg nem lesz nagyobb konyha
Lelit-nek van asszem olcsóbban PID-es gépe.
Az a baj hogy a GC nagyon jó szint, arról túllépni csak az E61 irányba lehet, de ha a Classic-on van mondjuk egy Gaggiuino már nincs sok értelme mozgolódni, az már közel egy Decent szintje...
Mondom ezt úgy hogy én a tejhabos dolgot elengedtem.
![](/dl/faces/sick.gif)
kchris78
(veterán)
Érezni egyáltalán a gép feljebb lépést? (ahhoz kv is kell) Kicsit azt gondolom hogy HiFi jellegű a dolog, hatalmas plusz pénz, és kérdés ki hallja a jobb minőséget? Nyilván mindenkinél máshol van a léc árban is és abban is amit érez.
[ Szerkesztve ]
![](/dl/faces/sick.gif)
kchris78
(veterán)
"meg alsó hangon 20 perc, hacsak nem tartod bekapcsolva." azért ennyi nem kell. Barista Express fűti pl a felsőszűrőt, és lehet várni egy kicsit, majd átnyomni egy kis forró vizet őrlemény nélkül, nem "szárazon" kell bemelegednie a gépnek.. Amíg melegszik lehet nyerni pár percet az őrléssel kimeregetéssel. Koszolni meg minden koszol . Az automata az ami nem koszol (annyira
). Illetve nekem ritka az hogy azonnal kelljen kávé, 10-20 perccel előbb azért lehet már tudni, a nagy kütyü korszakban mindenki ír mindent ki hol van merre tart stb..
[ Szerkesztve ]
A hőfok mindenképp érzékelhető, pressure profiling is. A beépített súlymérő, időzítő meg marha frankó, levágja automatán ha megvagy - ezt persze most a Gaggiuino-ról írom.
Rettentő sokat lehet kihozni egy kávéból, hidd el. A saját Gaggia New Baby-men is tervezem a Gaggiuino modot kiépíteni.
![](/dl/faces/alien.gif)
adam0913
(tag)
Sziasztok!
Eddig kapszulás kávéfőzőt használtam, de a héten megvettem életem első automata kávéfőző gépét.
Milyen kávét ajánlotok, honnan érdemes venni?
Visszaolvastam egy kicsit a topikot, az Aldis/Lidl-s szemes kávékkal is érdemes kísérletezni?
![](/dl/faces/snake.gif)
jézusom
(addikt)
El tudom mondani én mit szeretek, de úgyis kisérletezni fogsz, meg mindenkinek más a jó. Én perui arabicát szoktam venni, de kommerszebb kávé ami jó a davidoff espresso57 dark&chocolate. Szoktam venni aldisat is, de most pont megszÍvtam, alig fogy, túl van pörkölve, vagy ilyesmi.
![](/dl/faces/own/horvi.gif)
Horvi
(őstag)
Köszi, és aeropresshez is van ilyen javaslatotok? Beszereztem egy aeropresst és most azzal kísérletezek. A gyári ajánlás ha jól rémlik ilyen 60-90 között van a K6-on. Jól gondolom, hogy ha sötétebb pörkölésű kv-t használok akkor durvábbra érdemes őrölni, a világosabb pörkölésűt meg finomabbra?
![](/dl/faces/own/retepnyarab.gif)
RetepNyaraB
(veterán)
Az íze érdekes, arra figyelj. Két-háromból meglesz. Mivel ez filter-szerű ital, mindenképp durvább őrlemény kell hozzá. Kifejezetten. Illetve az inverz módszer (ld. Hoffmann, jutúb) nekem szimpibb,nem csepeg az előáztatás alatt.
Ha egy picit visszahúzod a dugattyút, akkor az a kevés vákuum megakadályozza az intenzív csepegést. Én az inverznél mindig tartok tőle, hogy baleset történik. Vagy a másik lehetőség egy Fellow Prismo, de az megint beruházás.
![](/dl/faces/own/horvi.gif)
Horvi
(őstag)
Egész jó íze volt bár szerintem lehetne jobb is. Lehetett érezni benne a savakat illetve egy picit túl "erős" volt. Nagyon minimális keserűség jellemezte de azt csak a végén lehetett érezni nyomokban. Szóval van még mit csiszolni.
Közepes pörkölésű kávét használtam hozzá. A recept az a Hoffmann féle volt nagyjából. 15g kávé(K6 on 90 click) 230g víz(több nem is nagyon fér bele), inverz metódus, 2 perc áztatás, megforgattam kicsit aztán 30 másodperc várakozás, aztán 30 másodperc alatt lepréseltem.
Gondoltam megpróbálom először azt, hogy ugyanez a recept, csak a végén a kész kávét felhúzom egy kis vízzel.
Utána amire még gondoltam kipróbálni, hogy kevesebb kávét rakok bele, vagy játszok az őrlés finomságával. Bár annyira még nem érzem a dolgot, hogy mikor mit kellene változtatni.