Kenyérsütés otthon - Technika, hobbi, otthon fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Triangulum
(tag)

Szerintetek melyik a legjobb kenyérsütő?


pilóta
(nagyúr)

Hát azt nem tudom, hogy melyik a legjobb, de itt is érvényes, az ''olcsó húsnak híg a leve'' népi bölcsesség...
Nekem egy ''Alaska'' márkájú gépem van, ami 10k volt akciósan. Maga a gép nagyon tuti, csak a sütőforma szimmeringje gagyi, ezért belefolyt a matéria, ott megsült, és ezért az egyik lapátot alig bírja forgatni. Hamarosan gallyra is fog menni.
A következő gépem olyan lesz, aminek komolyabb a szimmeringje...


Triangulum
(tag)

Köszi, akkor majd figyelek az árra és a szimmeringre. Volt itt a fórumban egy link ahol láttam egy Panasonicot. Szerinted az jó?


pilóta
(nagyúr)

Hát olyan nagy tapasztalatom nincs e téren, de szvsz olyan nagyon rossz nem lehet...


tbs
(addikt)

Ja, sütünk. Barnával nem ilyen lett volna... ;) Ráadásul ez inkább kalács, mint kenyér. A kenyérben NINCS zsiradék. Tejzsír sem. (Nem áll el. Mi 2 hetes kenyeret is tudunk enni. Nem fagyasztottat... :DDD )

Tippek: mi kovászolunk, éjszakás állással. Ha a sütés kezdete után ~10 perccel ''megmosdatod'' a kenyeret (vízzel átpacsmagolod a külsejét), akkor csinos héja lesz. Persze ehhez szabadon álló tésza kell, formában bakfitty. ;)

[Szerkesztve]


biker
(nagyúr)
Blog

ugye a sütőpor az porélesztő akart lenni? mert sütőporral kenyeret... de ha komoly, esküszöm kipróbálom. bár félek, milyen jellegű tészta lenne, kvázi sütiféle.

ja, és az ugye meg se kelne, csak sülés közben dahgad, nem?

amúgy én is teszek egy ek. olajat mindíg, valahogy nélküle furán esik szét a tészta.

3.5dl víz vagy tej+víz, vagy joghurt+víz (a gép miatt kell több folyadék, mert nem szereti a túl kemény tésztát)
1ek olaj
1kk ecet (balzsamecet)
25dkg finomliszt vagy kenyérliszt
25dkg kevert liszt (rozsliszt+teljes kiörlésű búza+rétesliszt)
cukor, só, egy mérőkanál élesztőpor (egy harmad tasak, kéne egy fél minimálisan, elvileg, de akkor túlkel és összeesik!)
egy negyed zacsi krumplipürépor a 4személyesből
esetleg pár szórás gyömbér, vagy szerecsendió vagy őrölt kömény.

és szendvicskenyér program.

ha az ecetet meg az olajat kihagyom, akkor 3 nap után esik elemeire a kenyér.

[Szerkesztve]


biker
(nagyúr)
Blog

legközelebb kipróbálom én is, de akkor eleve a gyorskenyér programon, ott nem keleszt csak 20percet, és süt.
sose lehet tudni, lehet jó lesz.
kidobni meg dobtam már ki elég kenyeret, nem esek majd kétségbe :)


Xpod
(addikt)
Blog

A kenyér nem kel meg, az a liszttől van. A kenyér megkelésében igen fontos szerepet játszik a lisz vagyis a búza természetes sikér tartalma. Ezt előszerettel spórolják ki a lisztből, illetve eleve olyan a búza hogy nincs bennne elegendő. Külön meg lehet venni, bele kell tenni és szépen megkel a kenyér.
A recept, ahogy a barátnőm és apám süti:

2,5dl víz
1 tk cukor
1 zacsi száraz élesztő, vagy a sima élesztőnek 1/4-e
Ezeket természeetesen összekeverni, a gépbe öntés előtt.
1 tk só
60dkg liszt (rétes, tönköly, finom tetszés szerint)
1-3 ek búzasikér
izlés szerint lenmag, zabpehely, szezámmag, stb.

Ezt összeállítani, (természetesen a folyákony cucc kerül alulra) és vagy az 1 órás gyors programon (ekkor nem kel meg annyira) vagy a 3 órás teljes programon megsütni. Nekünk több alkalommal a tészta kikelt a formából, mert kicsit több sikért tettünk bele, mint amire szükség volt. :B

Ha víz helyett tejet tesznek bele, kicsit több cukorral, egy marék mazsolával és kakaóporral kész az finom kalács. Természetesen a kakópor mennyiségét a liszből ki kell venni.

[Szerkesztve]


Janoska26
(addikt)
Blog

Túlbonyolítod oroszlány :D Én belerakok 80dkg lisztet, a víz az stimmel, 3 ek. olaj, 1 élesztő(por), 1 ek. só, 1ek cukor, meg szezámmagot borítok rá mikor nyihog a gépezet, oszt jóvan. 3óra és 50 perces program megnemmondom milyen már, azon benyomom, oszt jóidő :DDD


Xpod
(addikt)
Blog

Na jó, te sikért nem raksz bele, viszont teszel bele olajat. Akkor is ugyanannyi az összetevők száma. Ja meg több lisztet használsz.


Xpod
(addikt)
Blog

Szeritnem amelyik szimpatikus.
Szüleimnek Severin van, kb 1,5 éve és eddig semmi baj nem volt vele.
A bartánőmnek asszem Hauser kb 2 hónapja, eddig ezzel sem volt gond.


tütüke
(tag)

A miénknek megmarad a nyoma. Nem tudja sem visszahúzni, sem semmi. Lyuk marad a kenyérben...


Xpod
(addikt)
Blog

Igen. Keverő lapát belesül. De ezt ki lehet venni menet közben, mikor abbahagyta a kevergetést a 2. dagasztés után.

üzenetek