Könyvajánló - Kultúra, művészet, média fórum

üzenetek

hozzászólások


gbors
(nagyúr)
Blog

Philip K Dick - Lies Inc / Kamu RT (1964, 1966, 1983 és 1985)
Íme egy könyv, amelynek még a publikációja is az író személyiségét tükrözi. Megjelenik kisregényként, majd a regénnyé bővített verziót visszadobja a kiadó, és ismét kisregényként jelenik meg. Aztán 15-20 évvel később megjelenik teljes regényként már az író halála után, de nem a végleges változat, mert az még egy kicsit finomodik (még egyszer, az író halála után), és úgy jelenik meg. Ki más lehetne egy ilyen könyv szerzője, mint Philip K Dick?
Az eredeti kisregény egy meglepően egyenes (Dickhez képest) sztori egy földönkívüli kolóniáról és a hozzá kapcsolódó politizálásról, erős mondásokkal, érdekes felvetésekkel. A bővített verzió az eredeti, többé-kevésé egyszintű politikai játszmát bővíti további rétegekkel, extrém mennyiségű paranoiával és a Dickre olyannyira jellemző "azt sem tudom, hol vagyok, kivel vagyok, vagy úgy egyáltalán ki is vagyok" érzéssel. A bővítés kissé fakezű módon van belepakolva az eredetibe, olvasás közben egy darabig borzasztóan irritált is, de aztán kezdett leesni, hogy Dick mit is akarhat üzenni, és onnantól nagyon tetszett.
Olvastam a kritikák között, hogy nem ezzel a könyvvel kell kezdeni az ismerkedést PKD-vel. Ez maximálisan igaz - viszont harcedzett Dick-rajongók számára sztem remek olvasmány.

üzenetek