Építő/felújító topik - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Atomantiii
(őstag)

Páraáteresztő ragasztóval lett felrakva a szigetelés és azzal is lett utána lehálózva.

A Baumitos szilikonos vakolat viszonylag drága a Revcohoz képest, ezért kérdeztem van-e esetleg valakinek gyakorlati tapasztalata vele.

[ Szerkesztve ]


kennystyle
(tag)

Ha a mohásodás a fő aggályod akkor a szilikát jobb mivel annak nagyon magas a pH -ja. De igaz az is amit Zéé írt az előbb a témáról.
A légáteresztés többnyire mókusvakítás, pláne ha EPS van alatta nem kőzetgyapot.
A Revco nem rossz minőség, hozzájuk Szigetszentmiklósra (ha nincs messze) be lehet ugrani végig nézni a palettájukat és segítenek is.
A rendszergarancia nem akkora kérdés, ennyi erővel a Revco semmire nem adna garanciát, ha nem lenne saját teljes rendszerük. Rengeteg mindennel le tudnak rázni ha akarnak, de a legtöbb esetben ha valóban az anyaguk minősége miatt van probléma akkor nem fognak. A legtöbbször inkább a kivitelezéssel van a gond, nem az anyagokkal.


Atomantiii
(őstag)

Ezen kőzetgyapot van biztosan, most csináltuk csak még vakolat nem lett nézve hozzá. Azért keresgélek mit kéne majd rárakni egyszer. Valószínűleg majd az ősszel vagy jövő tavasszal kerülne rá sor. Szigetszentmiklós messze van tőlem, de árban még viszonylag elfogadható lenne ahogy nézem.


MM
(őstag)

Nálunk 2017 őszén került fel a nemesvakolat a 10cm-es vakolható kőzetgyapotra.
(A ház régi része vályog.)

Graymix Coral Lux (fehér) szilikon 1,5mm kapart vakolat.

Nincs algásodás, színeződés, ahol a fagerendák 1m-t kilógnak a tető alatt, ott tavasszal a pókhálókat slaggal szoktam leveretni. (Ez a szilikonos vakolatok másik előnye, hogy bírják.)

Helyenként viszont vannak kisebb "gyűrődések", szintén a kiálló fagerendák körül, ez sanszos, hogy nem a vakolat hibája. De ott is egyben van, olyan, mint egy kemény műanyag héj.

Páraáteresztés szempontból egyébként nincs vele gond, de az is igaz, hogy fent is kiszellőzik a kőzetgyapot, ahol a födémszigeteléssel (szintén kőzetgyapot) össze van dolgozva, ott csak a tető páraáteresztő fóliája takarja. Szóval ha a külső vakolat nem annyira páraáteresztő, akkor sem okoz emiatt különösebb problémát. Mindenesetre - ha lesz - legközelebb, akkor kipróbálok másik márkát. A Revco egyébként szerintem hasonló árban van.

A harmadik dolog, hogy a párazárás sosem 0% /100%, a páraellenállási tényezőt az anyagvastagsággal szorozva kapsz egy értéket. Ez pl. a nemesvakolat alatti ragasztónál igen kicsi, akkor is, ha kőzetgyapothoz valót használsz, meg akkor is, ha nem... Mivel a kőzetgyapotban szinte szabadon áramlik a pára, legfontosabb, hogy mivel van vakolva a ház a kőzetgyapot alatt. Nálunk pl. a vályog részen szigorúan mész-homok vakolat van kívül/belül, és belül meszelt falak. A kőzetgyapotra kívül viszont sima mapei "ragasztó tapasz" került, szinte ugyanazokat tudja, mint a kőzetgyapotra való, csak fele annyiba került, és azon van a Graymix szilikonos vakolat.

[ Szerkesztve ]


f4lcon
(őstag)

ha már vakolat, nekünk ilyen dörzsölt van, de természetesen nem tudom milyen márka/típus
mivel 1) nem tetszik a színe ezért szívesen átfestenénk és 2) több helyen megrepedezett (mintha a szigetelés illesztési hézaga lenne) javítható valamivel?


dokee78
(félisten)

Ezeket a réseket mivel érdemes ki javítani?




tothjozsi96
(addikt)

Vakolattal.


A Zéé
(addikt)
Blog

A javításra majd lemmy71 mond tippet, de ha a tábla illesztések látszanak, akkor lehet, hogy kimaradt belőle annó a hálózás, az annyira nem jó. Átfesteni felület előkészítés után (mosás, alapozás) át lehet természetesen.

[ Szerkesztve ]


Vismajor01
(addikt)

Medence köré faborításnak mit ajánlotok?

Néztem ilyen borovifenyő deszkákat, de horror áron vannak :Y

Ha 2x20as deszkákat veszek tüzépen, 2 méterenkéntre, legyalulom+nekem tetsző lazúr+flódergumival fa erezet működhet?


Tapsi
(addikt)

A faborítás alatt azt érted, hogy a medence palástot borítanád be (tehát valamilyen olcsó medencéről van szó), vagy a kilépő lenne fából, és süllyesztett a medence?

Nem véletlenül drága a borovi. A medencetechnika önmagában nagyon speciális, egyik kollégám erősen rajta van a témán. Fát eleve nem nagyon raknék oda, vagy csak olyat, ami ellenálló (pl. borovi :D).


macilaci78
(nagyúr)

Borovi helyett luc. Tizedannyi vizet vesz fel, mint a borovi.
De általában véve európai fafaj helyett egzóta, csak ami tényleg erre való, annak az árától becsokizol.

[ Szerkesztve ]


lemmy71
(őstag)

A kapart vakolatot a legkönnyebb átfesteni, de a dörzsölt sem olyan vészes. Mi elsőlépésben sterimóval átmossuk falat utána jöhet az alapozás és két rétegben átguritjuk színnel. Az alapozót érdemes megszínezni ha nagyon eltérő lesz az új szín. Az alapozót akár permetezővel is fel lehet vinni, lényeg hogy egyetlenletes és csorgás mentes legyen. A kisebb repedéseket alapozást előtt, kültéri festhető szilóval kinyomjuk és egy durva ecsettel lágy állapotban bedörzsöljük. A festeshez olcsó eldobható hengereket használunk, 20 - 30 m² és kuka.

Vagy párnázott Schuller henger.
A festékboltban ha megmondod hogy mire kell a henger, akkor a nagy cérnást fogják ajánlani. Csak akkor vedd meg, ha saját magad ellensége vagy ;)
Festeni korán reggel, vagy a délutáni hűvösben kell.


Vismajor01
(addikt)

Süllyesztett medence köré csinálnék dekket. Amúgy ennek mi a magyar megfelelője?

Elhiszem h nem véletlenül csak 11e forintos m2 árnál drágább lenne mint maga a medence :D (50 m2 a medence körül a burkolandó rész)

Ehhez képest most ott tartok, hogy 2x20-as fenyő deszka a telepen 1.1 m3 az ~160e. Ezt legyalulom, lecsiszolom, lelazúrozom, és famintát húzok bele flóder gumival. Csak nem tudom mennyire lenne csúszásmentes.


mokus1
(addikt)
Blog

Pár hete kicserélték a vízórat és most van leolvasas, de nem látom hogy ez most 4m3 vagy 0,4.
Sajnos ahogy nézem be is ázott valahogy.


föccer
(nagyúr)
Blog

4,478m3

liter pontos a kijelzése


bagoly71.
(tag)

Nem ázott be, ez ilyen!
Ilyen hasonló Olasz órák vannak nálam a lakásban, két darab. Amikor elkezdtek párásodni meg "beázni", azonnal hívtam a szolgáltatót.
Azt mondták nyugi, ennek így kell lennie! 🤔


mokus1
(addikt)
Blog

Koszi, simán nullát diktáltam volna. :)
Akkor jó így köszi mindenkinek. :R


zolikaDB
(veterán)
Blog

Sziasztok!
Budget vonalon mozogva ezekkel az ajtókkal lehet mit kezdeni? (Festés pl?) Úgy, hogy a barna elég vastagon van felkenve... (Hogy miért kellett ezt, nem is értem...)
Egyelőre nincs keret 10 ajtót tokostol kivágni az ablakon és újakat betenni, meg mivel frissen van festve a ház, nem akarom fáig csiszolni a tokokat, hogy szügyig poros, mocskos legyen minden.
Az ajtotok fa, az ajtó meg valami préselt akármi, funér, nem tudom (1987-es).
Íme (minden ajtó és tok ilyen, matricákat most ne nézzetek, előző lakó gyerekeinek műve):
[kép]


pjen
(félisten)

Nekem volt hasonló barna ajtóm és át festették fehérre. Nem csiszolták le a barnát.

[ Szerkesztve ]


zolikaDB
(veterán)
Blog

Krétafestékre kaptam egy tippet.
Neked mivel festették le?

Körbemaszkolom, pici csiszolás, és festék? (ugye, nem fáig akarnám csiszatolni géppel, 5 óra/db módszerrel...)

üzenetek