Lenovo Legion és IdeaPad Y széria - Notebookok fórum

üzenetek

hozzászólások


Tsebacsi
(nagyúr)

Amíg a Lenovo oldalán látszik rá gari a számla nem lesz fontos.


Moonwolf
(senior tag)

Sziasztok!

A legutolsó windows frissítés teljesen hazavágta a Lenovo Legion laptopom használhatóságát. Próbáltam ezt a Lenovo USB Recovery programot, beregisztráltam, engedte is leszedni.
A program indítása után be kell lépni, majd kiválasztani hova akarom letölteni a fájlt amiből majd csinálja a program a recovery usb-t. Amint kiválasztom a helyet, a program egyszerűen kikapcsolja magát.

A C meghajtón ott vannak a driverek egy külön mappában, .cmd indító fájlokkal, az már gyárilag is ott volt, mivel előtelepített rendszer van a laptopon. Egyszerűbb lenne újra rakni, viszont ha már van ilyen módszer hogy gyári szinten lehetne megcsinálni akkor miért ne. Nem az újratelepítés a gond, hanem hogy a lenovo saját szoftvere miért nem akar működni.

Van valakinek ezzel tapasztalata?

[ Szerkesztve ]


#57171968
(tag)

Hagyd, hogy a recovery oda másolja a file-okat, ahova alapbeállításban szeretné! Nem szabadna kilépnie!
A C-n csak azokat a drivereket találod amit már frissített.


CyberJedi
(tag)

Szia Moonwolf, én mást javasolnék: csinálj egy Win11es friss gyári telepítő USB-t (remélem tudod hogy kell). Tedd fel rá egyedül a wifi-drivert, a Lenovo termék-honlapjáról, mehet a gyökerébe nyugodtan. Ez arra az esetre kell, ha a Win11 feltelepüés után nem rendelkezik semmilyen hálózati driverrel (se LAN, se Wifi).
Bootold be a pendrive-ról a gépet, törölj minden partíciót vele, és telepíts egy új üres friss Win11-et. Amikor kéri az MS fiókodat (meg internetet), és HA NEM LÁT SEMMILYEN hálózatot, se kábelen se wifi-n, akkor kerüld ki, hogy internetet kérjen: Shift+F10-et megnyomod, feljön egy CMD ablak, bele kell kattintani, majd beírod: oobe\bypassnro (figyelj a balra dőlő \ jelre!), és ENTER. Újraindul a gép, de most már lesz "nincs internetem" opció is. Válaszd ezt, csinálj egy lokál account-ot (mást nem is tudsz).
Bejön az Asztal, ha nincs neted, nem látja a wifi hálózatokat a levegőben, akkor a pendrive-ról telepítsd az odakészített wifi drivert. Kapcsolódj a hálózatra, van net!
Hagyd hogy a Windows update mindent megtaláljon, telepítsd azokat (újraindítással) és utána az összes opcionális frissítést is (ezek főleg driverek lesznek) szintén újraindítással, ha kéri. Eltart egy ideig.
Amikor már nincs több Windows Update frissítés, tedd fel a Microsoft Store-ból a Lenovo Vantage app-ot. Azzal megint csekkold a frissítéseket, a maradék szoftvert felteszi Neked, meg amit talál.
Most lett egy friss, ropogós, jól múködő rendszered, jobb, mint a gyárilag "visszaállított", véleményem szerint.


#57171968
(tag)

Pontosan leírtad, hogy nem szabad egy Lenovot feldriverezni.
De felőlem aztán csinálja mindenki úgy ahogy neki tetszik.


CyberJedi
(tag)

Abszolút nem értek egyet, de telón szívesen eszmét cserélek Veled erről, mik a tapasztalataid - nekem is rengeteg van és hosszútávú visszajelzésekkel, értsd: éveken át követem az ügyfelem laptopjait (is), minden problémájukról tudok, ha volnának. De nincsenek. Ellenben megállás nélkül látom a gyári telepítéseket összeakadni saját magával, stb. Nem kezdem el itt sorolni. De az eredeti poszt is pont erre a sorsra jutott és még az USB recovery-vel is elakadt szegény...
A Windows 11 az esetek nagy részében eleve a gyártó által ajánlott drivereket tölti le, ami nagy stabilitást ad. Ami kell mellé, a Vantage letölti.
Ha bevállalod, írd meg a telószámod priviben.
Még 1 megjegyzés: 40 év IT alatt olyan mennyiségű tévhitet és marhaságot, rossz szokásokat láttam, hogy csak na. Elképesztő.

[ Szerkesztve ]


nggabi
(nagyúr)
Blog

bűn win11-et használni gémer gépen :D :P :U

amúgy ha már lusta valaki letölteni a drivereket akkor inkább a Lenovo System update, bár az se egy csoda. Win11 ebből a szempontból nem rossz, a driverekkel egész jól megbírkózik.


CyberJedi
(tag)

ízlések és pofonok: profiknak jó lehet a Lenovo Update.
DE: a Vantage segít letiltani a kamerát és a mikrofont egy klikkel. Nem hátrány.
Tudsz vele gyors töltést bekapcsolni (2-3x sebesség).
Le tudod maximalizálni az aksi töltöttségi max %át, amivel megkíméled, ha sokat van bedugva a gép. Nem hülyeség.
Ki tudod kapcsolni az integrált VGA-t egy kattintással (kell reboot, de nem kell BIOSba belépni).
Kiírja, hogy a meddig él a gari a Lenovo adatbázisában.
Ezek nem elhanyagolható szolgáltatások, és nem mindenki profi, hogy fentieket megoldja kézzel, máshogy, stb.
Másik opció: van a Lenovo Commercial Vantage, csökkentettebb funkcionalitással, valahol a 2 fenti között. Kevesen ismerik.


Moonwolf
(senior tag)

Egy 2021-es modellről van szó, van még rajta hivatalos garancia ezért néztem meg hogy milyen szolgáltatást ajánl a lenovo egy ilyen helyzetre és ott jött képbe a recovery usb.
A program elindítása után amint rákattintok hogy recovery fájl letöltése, kiszedi magát a feladat kezelőből. Ami furcsa, mivel minden a lenovo által megszabott feltétel teljesül, ami kell a program működéséhez.

Alapból nem változtattam a letöltési helyen. Persze utána több dolgot is kipróbáltam, de mindig ugyanez lett az eredmény! Gondoltam egy nagyot, menjen USB meghajtóra. Ott viszont egyből jelzett hogy eltávolítható meghajtóra nem lehet letöltetni, szigorúan csak beépített meghajtóra. Utána gondoltam hogy rákérdezek itt hogy esetleg más találkozott hasonlóval?
A drivereket nem frissítettem, sem én, sem pedig a rendszer (C meghajtón lévő "drivers" mappára gondolok). A C: meghajtón lévő DRIVER mappában lévő driverek ugyanazok még most is mint amikor először bekapcsoltam, ezt a dátum is igazolja. Van még egy ESD mappa is, az újabb mivel oda tölti le magától a MediaCreationTool a win10 fájlt. A mappákon belül van még egy mappa, plusz a .cmd fájl amivel parancssorból lehet indítani a driverezést. Valószínűleg a gyárban is onnan telepítették fel a drivereket.
Hozzáteszem a gyári telepítéssel nem volt probléma, szépen ment egészen mostanáig. Pontosabban az utolsó pár frissítés után elkezdett szokatlanul viselkedni. Aztán a legutolsó meg használhatatlanná tette!
Értem ezalatt hogy bizonyos külső meghajtókat nem akar felismerni. Többször újra kell indítani hogy egy word-ot el tudjak indítani vagy egy mappát megtudjak nyitni mert egyszerűen annyira belassul hogy 5 perceket kell várni, közvetlen első indítás után! Aztán a harmadik újraindítást követően már jobb a helyzet! Ezenkívül böngészés közben görgetésre glitch-elnek az ablakok, de az nagyon véletlenszerű. Teszt programok szerint minden fasza! Megnéztem egy linux live pendrivval és minden jól ment! Továbbá a windowsos usb vel is az usb portokat, onnan bootolva minden külső meghajtót felismert, amiket nem ismert fel a gyári telepítésnél, azokat megnéztem több gépben is és ott mentek. Ezek alapján jutottam arra hogy a frissítés okozza a problémát. Próbáltam leszedni a frissítéséket egyenként, de egyet leszedni olyan 10 percig tartott, egy óra után abbahagytam. Egyébként amikor legelőször bekapcsoltam, akkor a vantage program felajánlotta hogy frissítsem a a BIOS-t, de mivel minden jól ment, konkrétan az első bekapcsolást követően leteszteltem az egész laptopot, ezért nem hagytam hogy feleslegesen BIOS-t frissítsen. Eddig ez volt az ököl szabály hogy BIOS-t csak akkor szabad frissíteni hogyha valami miatt az szükséges.

CyberJedi: Windows 11 et nem raknék fel egyenlőre, rengeteg problémával találkoztam céges körökben. Persze aki csak tiktokot akar pörgetni rajta annak okés. :D Viszont rendes használat mellett tud problémákat okozni! Windows 10-el is ez a helyzet, ott főleg frissítések után! Akinek meg még nem okozott az meg örüljön annak! :)

nggabi: Legegyszerűbb lenne úgy újra húzni, aztán meg egyenként manuálisan felrakni a drivereket, mint ahogy nagy könyvben volt megírva annó, de amint olvashatod, nem a lustaság játszik hanem szeretném olyan gyáriasan megoldani, ha már elvileg adott a lehetőség.

[ Szerkesztve ]


#57171968
(tag)

Próbáld meg másik gépről, vagy ha nincs kéznél, kérj meg egy barátot!


CyberJedi
(tag)

Oké, megértettem: a gyári állapotot akarod rekonstruálni.
Amúgy a win10-re is pontosan ugyanaz a leírásom vonatkozik, csak ott a telepítő eleve megengedi, hogy internet nélkül végigcsináld. minden más ugyanaz.
Ilyen helyzetben én azt tenném, hogy lecsökkenteném a C: meghajtód mondjuk 50GB-al, és pendrive-ról oda telepítenék (az üres területre) egy új friss win10et, de az MS-től letöltöttet, nem Lenovo-sat. Azon tesztelném a rendszert (felsimeri-e a külső meghajtókat, stb.).
A win10 frissítések valóban néha tönkretesznek dolgokat. Pl. idén január-februárban mindenhol a nyomtatással lett probléma, minden "ok" nélkül. Tehát igen, néha helyre kell pofozni.
BIOS frissítések: ez is egy régről megragadt adat a fejekben, már elnézést, hogy nem frissítünk. Régen alig voltak biztonsági BIOS frissítések, nem volt UEFI, stb. Általában RAM és CPU kompatibilitások miatt jöttek frissítések, néha új funkciókkal.
Manapság: rendszeresen sebezhetőségeket tömnek be. Kinek fontos? Aki bizalmas adatokat vagy bankszámlákat kezel a gépén. Kinek nem? Aki csak gamerkedik.
Szóval nem lehet általánosítani. Manapság inkább javasolt, ha a biztonság szempont.
40 év alatt 1x halt meg (1000-ből mondjuk) BIOS frissítés miatt gép a kezemben - Lenovo Legion volt, gyári telepítéssel :). Gariban alaplapcsere oldotta meg.


nggabi
(nagyúr)
Blog

[link] tessék, kérésed már valóra vált évekkel ezelőtt :D


Moonwolf
(senior tag)

Megnéztem még két másik gépen is! Egy lenovo workstation-ön, meg egy sima pc-n. Mindegyiken ugyanazt produkálta. Amint rákattintok hogy recovery file download, azonnal kilövi magát a feladatkezelőből.

Ez a NoVo gomb pontosan mit csinálna?
Néztem róla több videót, de mindegyiken csak megmutatja hogy van ilyen! A leírás szerint olyan mint egy rendszer visszaállítási pont! Viszont ide kevés lesz! Ezért akartam volna a recovery usb-t megcsinálni.


#57171968
(tag)

Most próbáltam, nálam sem megy, új verzió van a creatorból és ez egy szar.
Kedden csináltam, akkor még régebbi verzió volt, és a jövő héten megint kelleni fog egy másik géphez, sajnos töröltem a régebbi creatort.


#57171968
(tag)

Megtaláltam a régebbi verziót, de azt is kidobja, szóval köszönjük meg a programozóknak.


Moonwolf
(senior tag)

Köszi hogy megnézted!

Megpróbáltam ezt a lenovo novo recovery gombot! Hiányolja a recovery médiát! Pedig van recovery partíció.
Ezt a hiba kódot dobja: 0xc000000e.


#57171968
(tag)

Kipróbáltam több gépen, w10/w11 ugyanez mindegyiknél: Telefröcsögtem a lenovo fórumot a hiba miatt, biztosan javítani fogják, egy hét múlva ránézek ismét.


ace05
(senior tag)
Blog

lenovo legion 5 17ach6h lenne szó. Két napja raktam bele egy plusz ssd-t. Úgy gondolom mindent rendben csináltam. Viszont ma azt vettem észre, hogy a jobb oldali hangszóróval valami baj van. Vájt fülűnek mondom magam, nem tudom megmagyarázni, de mintha picit recsegne. Reggel még jó volt, be vittem munkába ott is, magára hagytam a gépet, mikor folytattam egy yt videót akkor vettem észre. Erre kijön a gariszervíz? Ha balanszot jobbra állítom és kattintgatom a hangerő csúszkát teljesen másként hallatszik, mint bal oldalon.


Tsebacsi
(nagyúr)

Kimegyünk, mármint ha Onsite-os. Ha Premier-Prémium garis, akkor meg telefon, aztán kiküldenek valakit (lehet minket).


addman123
(csendes tag)

#18321Tsebacsi: Köszi ez már nagy segítség!

És esetleg volt már valakinek ilyen problémája, vagy próbáljak meg egy pendrive-os windowst futtatni pár napig, nem e szoftveres gond lesz?

[ Szerkesztve ]

üzenetek