Milyen kompakt digitális fényképezőgépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Racecam
(MODERÁTOR)
Blog

Elértük ezt is...

Itt az ideje annak, hogy egy új topikot nyissunk, a régi már kezdett nagyon hosszú lenni.

Előzmények:
Melyiket válasszam? (digitális fényképezőgép) Archívum II.: [link]
Melyiket válasszam? (digitális fényképezőgép) Archívum I.: [link]

Arra kérnék mindenkit, hogy először keressen; s ha még utána is van kérdése, akkor szerintem mindenki szívesen válaszol. Ne sajnáljuk azt a kis időt, amíg visszakeresgélünk a régebbi hozzászólások között; sok-sok okos gondolat van leírva.

Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy mivel a választék mindig változik, ezért, ami igaz volt egy adott kategóriára pár hónappal ezelőtt, az ma már idejétmúlt. De lehet, hogy éppen valaki 10-20-...-50 hozzászólással ezelőtt már feltette és választ is kapott rá. Ebben az esetben ne lepődjünk meg azon, ha csak olyan kurta-furcsa választ kapunk.

Itt álljon pedig az előző topik elején lévő FAQ kicsit feljavítva. Konkrét géptípusokat direkt nem írok, hiszen olyan gyorsan változik a kínálat, hogy gyorsan aktualitását vesztené.

Válasszunk digitális fényképezőgépet...

Miket kell figyelembe venni?

1. és 5./ Pénz: ez egyértelmű, mennyi van, amit elkölthetünk

2./ Mit kell vennünk?
a/ fényképezőgép
b/ memóriakártya
c/ akkumulátor/töltő
d/ táska
e/ objektív/előtétlencse (ha makrózni akarsz vagy meglesni a marslakókat)
f/ szűrők, egyéb kiegészítők, állvány

3/ Mik az igényeink?
(Ez a legbecsapósabb, mert általában egymással ellentétes igények merülnek fel.)
a/ felbontás
b/ optika
c/ érzékenység
d/ képminőség/formátum
e/ manuális beállítások lehetősége
f/ vakupapucs
g/ videó
h/ memóriakártya típusa
i/ súly/forma/design

4/ A humán oldal
a/ a saját tudásunk
b/ a környezetünk
c/ milyen hosszú időtartamra vesszük a gépet


Akkor vegyük sorra az egyes pontokat:

1./ A joker kérdés, hiszen a vágyaink és a pénztárcánk ritkán találkozik. Azt javasolnám, hogy tűzzünk ki egy keretösszeget és ehhez adjunk hozzá 10-15 %-ot, mert nagyon könnyen ki tudunk csúszni az összegből.

2.a/ Fényképezőgép. Pont. Ezt akarunk venni. Több szó itt felesleges.
2.b/ Ha van valamilyen otthon, akkor ez kisebb keretek esetén sokat számíthat. De ha a 6 MP fölötti réteget célozzuk, oda bizony már a 256 MB is kevés lehet néha. Ilyenkor gondolkozzunk el azon, hogy bár így ha olyan gépet veszünk, amibe másik kártya kell, drágábban jövünk ki belőle, de ha ezáltal olyan gépet vehetünk, ami szebb, jobb, okosabb,... és még bele is fér a keretbe; akkorjobban megér(het)i.
Ha belefér a keretbe, vegyünk gyorstöltőt ceruzaakksi esetén (2-3 óra, de már kapni olyat -nem sokkal drágábban- 15 perceset is), speciális akksi esetén nincs ilyen gond, mert ezek már Li-ion felépítésűek, kedvezőbb töltési tulajdonságokkal).
2.c/ Az energiaforrás kérdése szinte lényegtelen. Szinte. Ugyanis az alapszabály, hogy mindig legyen tartalék is (sőt, én magam még a tartaléknak is rakok be tartalékot mindig!). A ceruzaakksi és a saját akksi közt annyi a különbség, hogy a valamilyen gagyi elemet mindig lehet szerezni, ami életmentő lehet. Ha saját akksis gép mellett döntünk, akkor vegyünk hozzá pótot. Manapság már sok gyártó kínál utángyártott terméket, ami költséghatékony megoldás lehet. Azt ne feledjük, a gépben mindig azonos állapotú és kapacitású akksik legyenek -AA akksik esetén.
2.d/ De nem ártana valamilyen tatyó is. Megéri az árát a minőségi táska. Hiszen ez fogja védeni a gépünket. Ha lehet, olyat vegyünk, amibe minden cucc belefér (gép, akksi, töltő, napellenző, szűrő, obi/lencse), így minden szükséges cucc ott lesz velünk.
2.e/ Itt két esetet különböztethetünk meg. Ha nem tükörreflexes a gép, akkor a különböző előtétlencsék segítségével változtathatunk a gyújtótávolság értékeken. Ez hasonló, mintha egy új optika lenne a gépen. Arra viszont figyeljünk, hogy ez mindig együtt jár valamilyen kompromisszummal, egyes optikai tulajdonságok romlásával. Egy 2x-s lencse pl. a 35-210 mm-es obiból 75-420-asat -ebben az esetben állvány és/vagy képstabilizátor ajánlott!, míg egy 0,7x-es az 25-150 mm-est csinál. A tükörreflexesek esetén teljesen más a helyzet. Ebben az esetben jóval nagyobb a szabadságunk. Igazából csak a pénztárcánkon és a vágyainkon múlik,milyen obit szerzünk be.

3.a/ Felejtsük el ezt az egész MP háborút. Egyáltalán nincs értelme manapság. Szinte már minden kicsit normálisabb gép 4-5 MP-es. Ez bőven elég tud lenni; kivéve, ha állandóan A4-es méretben szeretnénk nyomtatni, akkor kell egy olyan 6MP kb.
3.b/ De szép marketing fogás is ez a szó: optikai zoom. Mert pl 6x-os zoom a 38-230 és a 28-170 mm is, de korántsem egyenértékű. Mindig a ''mm'' értékeket nézzük! Azt, amit klasszikus filmméretre átszámolva adnak meg. A 28 mm-es kezdőértékű gép sokkal jobban megfelel, ha főleg zárt terekben, közelre akarunk fotózni, míg a 230 mm lényegesen előnyösebb, ha távoli témákat szeretnénk fotózni. Ha van a gépben képstabilizátor, akkor az előny. De ha jó a kezünk és nem remeg be, ellehetünk anélkül is. Hiszen egy adott pont után már úgyis állvány kell. Ilyenkor pedig már mindegy, hogy stabilizált-e az optika vagy nem.
A következő fontos tulajdonság az F-érték. Ezzel lehet jellemezni egy optika fényáteresztő-képességét. -Klasszikusan: a rossz fényviszonyok esetén fontos ez, mert minél nagyobb a kezdő F-érték, annál hosszabb záridő kell, így könnyebben be tud mozdulni a kép.
pl: blende:f2,8/f3,1 - f8/f8 (nagylátószög/tele), itt az a jó, minél nagyobb ez a tartomány.
Kiegészítésként: A nagyobb F-érték viszont a kép mélységélességét növeli, azaz nagyobb tartomány lesz éles egy adott kép esetén.
3.c/ Az a fránya ISO. Ne felejtsük el, a digitgépek esetén ez egy olyan szolgáltatás, ami felé túlzott elvárásokat tanúsítunk. Mert míg a filmek esetében külön volt pl.: 100/200/400; itt ezt úgy oldották meg, hogy a képérzékelőből kijövő jelet analóg módon felerősítik. Ez viszont mindenféleképpen azzal jár, hogy a jel torzul, hiba kerül bele. Ezt később mi zajként látjuk viszont. A kisebb kategóriákban ez már több, mint elviselhető mértékű is lehet. A profibb gépeknél még a magasabb ISO-tartományok is jól használhatóak. Általánosan elmondható, hogy ha lehet, akkor sose használjuk a legmagasabb ISO-értéket, de ha lehet, még az eggyel ez alattitól is tartózkodjunk.
3.d/ Még egy sarkalatos pont. Ezt az értéket sajna nem lehet számszerűleg jellemezni. Nézzünk szépen tesztképeket. Ha megvannak az általános elvárások, technikai paraméterek, akkor a kategória versenyzőit szépen vegyük górcső alá. Itt az összhatást nézzük, hagyjuk a pixelvadászatot. Hiszen mi is később úgy szeretnénk a későbbiekben visszaemlékezni az élményre, nem a pixeleket bújva. Ha csak lehet, ne a profi tesztelők képeit nézegessük, hiszen a mi képeinket is majd nekünk kell megcsinálni; nem lesznek ott profik, hogy helyettünk fényképezzenek. Ha az átlagemberek fényképei megütik számunkra a mércét, akkor az már bőven lég lehet. Ha esetleg később az adott képből majd nagy méretben nagyítanánk, akkor a RAW formátumot kell választani, ez adja a lehető legnagyobb minőséget.
3.e/ A manuális lehetőségek fontosak, higgyük el. Még ha azt is mondjuk, hogy nem érdekel, nincs időnk megtanulni, nem értünk hozzá, kaphatunk akár olyan gépet is, ami beállítási lehetőségeiben butább, de mégis szebb képeket tud jó körülmények között. Bármikor jól jöhet egy-egy szabad beállítás. Hiszen azoktól eltekintve, akik értenek hozzá és szeretnek teljesen kézi beállításokkal fotózni, a többség azt várja el egy géptől, hogy szép képeket csináljon. De sajnos bármikor előjöhet olyan körülmény, amikor felül kellene bírálni a gépet. Ez olyan, mint a kocsikban a 220 km/h-ás végsebesség. Sose megyünk annyival, de mégis lehet olyan eset, amikor kell!
Mik azok a beállítások, amikre figyeljünk?
-manuális blende/záridőbeállítás, ezeknek a előválasztása;
-fénymérési/fókuszálási mód,
-fehéregyensúly állítás,
-leghosszabb/legrövidebb/B-záridő,
-kézi élességállítás,
Minél többet tudunk állítani, annál jobb. Természetesen nem rosszabb az a gép, amiben kevesebb a kézi opció, csak esetleg kevesebb a lehetőségünk felülbírálni a gépet, ha úgy érezzük téved, vagy csak mi jobbat tudnánk.
3.f/ A vakupapucs azért fontos, mert sajnos a beépített vakuk a kis teljesítményükről hírhedtek. Azaz olyan 3-4 méter után már nem sokat érnek. Viszont ha van otthon vakunk, vagy veszünk egyet, akkor ezekkel 15-20 m-re is bevilágíthatunk. Ez pedig előny. Arra azért figyeljünk, hogy nem minden vaku használható minden géppel-legrosszabb esetben tönkre is teheti!!! Inkább kérdezzük meg hozzáértő személytől (bolt, szervíz, márkaképviselet).
3.g/ Döntsük el, hogy mit akarunk! Fényképezni, vagy videózni... Természetesen lehet mindkettőt, de ált. valamelyik funkció kárára. Bár mostani gépek már egész jó videózási képességekkel bírnak, már találhatunk olyat is, amivel menet közben tudunk zoomolni is.
3.h/ A memóriakártya típusa szerintem nem olyan fontos, mit sokan gondolják, hiszen csak egyszer kell megvenni, de ha olyan gépet találtunk, ami tudása alapján nekünk a legjobban bejön, akkor ne az vegye el a kedvünket, hogy esetleg drágább a kártya bele (manapság ez praktikusan az xD-kártyás gépeket jelenti). /Ha a pénztárcánk engedi ezt, ha nem, akkor keressünk olyan gépet, ami jó, de olcsóbb kártyával megy./
3.i/ Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy azt a gépet valakinek cipelnie is kell... Mert macerásabb egy fél kilós valamivel szaladgálni, mint egy 130 g-os kicsikével. Ugyanakkor van, aki szereti, ha gépének fényképezőgép formája van, míg más a kompaktabb alakért van oda. Nem mindegy hogy néz ki a gép. Ugyanúgy, mint az autóknál, ott is figyelembe vesszük a külsőt, tegyük itt is! Hiszen magunknak vásárlunk, el is várható, hogy nem csak a készült képek gyönyörködtessék a képet, hanem a gép is. És még valami ide kívánkozik. Sokan nem próbálják ki, hogy milyen lehet a gép fogása, ha egész nap a kezünkben van. Ez főleg a testesebb példányoknál fordulhat elő. Itt a nap végére már egy nagyobb kézfájást is összetudunk szedni,ha kényelmetlen

4.a/ Sose felejtsük el azt, hogy mi magunk mennyire értünk a fotózáshoz. Mekkora hajlandóság bennünk, hogy elmerüljünk benne, ha eddig még nem tettük. Vegyük most azt az esetet alapul, amikor csak ismerkedünk a fotózással és pénztárcánk ezt engedi is. Ilyenkor lehet, hogy kezdésnek megteszi egy egyszerűbb gép is, hiszen ha nincs kedvünk/időnk beletanulni, akkor az ''okosabb'' géppel sem fogunk menni semmire, míg ha kedvet kapunk hozzá, akkor a régi az tökéletes lesz a huginak/bátyusnak/apunak/...akinek tetszik, vagy marad tartaléknak; és ekkor már megvan a tudásunk/tapasztalatunk is ahhoz, hogy eldönthessük, milyen gép kell nekünk. Amennyiben sajnos a pénztárcánk az úr, akkor próbáljuk most kitalálni, hogy mennyire van szükségünk egy komolyabb gépre és úgy kalkuláljunk.
4.b/ Azt is vegyük figyelembe, hogy társas lény az ember , azaz azok, akikkel együtt élünk, hogyan viszonyulnak (majd) az egész kérdéshez. Megeshet ugyanis, hogy egy barát(nő)/feleség/férj/... nem annyira érzi szükségét egy új digitális gépnek, vagy esetleg nem szán rá annyit, mint ön. De ilyenkor ne essünk kétségbe, hanem találjuk meg a kompromisszumot. (Keressünk olyan érveket, amivel meg tudjuk győzni, hogy pontosan arra van szükségük, amit kinéztünk.)
4.c/ Fontos, hogy eldöntsük, milyen időtávra vesszük a gépet. Mert ha hosszabbra, akkor esetleg inkább keressünk egy komolyabb, megbízhatóbb gépet, ami ki tudja majd szolgálni ezt az időt mind tudásilag, mind strapabírás szempontjából.

5./ MOST, miután megvannak az igényeink-kinéztünk mindent, amit meg szereznénk venni, gondoljuk át újra, hogy mennyit szántunk rá eredetileg és mennyire jött ki az árcédula végére, ha ezek közel egyeznek, akkor ügyesek voltunk és szerencsések; ha nem, akkor kezdjünk el gondolkozni...

Ennyi lett volna. Remélem hasznotokra fog válni.

/domedee/


Hydra SR
(addikt)

Első :)
(mármint Racecam után:) )


Dufresne
(addikt)

Köszi szépen Retro11 (erre:[link])
Ugyan nem olvastam még el a választ, de már meg is vettem az MM-be ugyan ezt a gépet ajándék 512-es memó karival. Ugyan az ajándék annyira volt ajándék, hogy az árba abszolut bele volt kalkulálva a memcsi is, de úgyis aztis venni kellett volna:) :R


Fryskitt
(addikt)

Na hát, pont erről beszéltem... :O


werttzui
(őstag)

Köcce a kimerítő írást .


Iso***
(csendes tag)

Üdv...
G7-röl mi a véleményetek?Megéri az árát?Már magam sem tudom mit vennék szivesen.


Retro11
(senior tag)
Blog

Na látja nem mondok én hülyeséget:DD(NA joo:DD)

G7?Teljesen rendbenvan szerintem...Esetleg valami más nem gondolkodtat el?

[Szerkesztve]


ALI_G
(veterán)
Blog

Nikon L4 - 32000 Ft.
Nikon L3 - 38000 Ft.

Ezek közül melyiket érdemes, esetleg ebben az árban hasonló tudású alternatíva ami jobban megéri? 40k fölött semmiképp nem tudok menni. Esetleg olyan amiben van képstabilizátor ebben az árban?


Iso***
(csendes tag)

Ohhhh,de rengeteg elgondolkodtatott.Neked esetleg van hasonló alternatívád?Ami a g7 ben imponál az a 1.1/8 ccd...ekkora van asszem az fz50-ben is.


Retro11
(senior tag)
Blog

HI ALI_G!
Nos öszintén az ls2és ls3közt nem sok különbség van a kettö közt.Viszont szintén jo választás lehet az akcios Canon A430!
Esetleg még jó lehet a a Canon Ixus5 is!

Üdv: Retro11 :R


Retro11
(senior tag)
Blog

Igen csak na azért 10megapixel kicsit sok inkább nem lenne jó neked 1 Fuji?6500Fd vagy 9600?
Akkor még esetleg Pana FZ30?Muszály g7?Jo az meg minden végülis megéri árár (Legalábbis annyir mint a többi:DDD) ugyhogy Te döntesz!
Mi fogott meg a Canonba?


quantal
(tag)

Ali_G Nikonokról írt az LS2 v. 3 viszont pana.
Az viszont igaz, hogy 40e alatt csak ezekben a Pana gépekban van képstabi.


Retro11
(senior tag)
Blog

Uh Bocsi benéztem:DDD :DDD!!Bocsi mindenkitől,de attól még az LS-ek jó választás lehet ettől függetlenül..

ALI_G: Köszi :( !Akkor hogy értsd érdemes inkább megnézni a Pana LS2-3at és ami szóba jöhet még ebben az árfekvésben az a Canon Ixus5!Ez jo kis gép!

[Szerkesztve]


ALI_G
(veterán)
Blog

köszönöm :) nem is értettem miről beszél.

és pana melyik? Minőségileg hol állnak, esetleg ha garanciázásra kerül a sor akkor nem szarakodnak?

viszont az L3 és L4 közt assszem csak annyi a kül, hogy 4 vs. 5 MP. Mi az amire a 4 MP kevés, de az 5 elég? Ősöknek lenne ajándék.

Holnap délelőtt kéne megrendelnem, ahhoz, hogy péntekre itt legyen. De ez csak az L4-re vonatkozik, az L3 az van az MM-ben (ha holnapig nem fogy el), az L4 meg más helyen ennyi. MM-ben több, asszem 34k.

[Szerkesztve]


Iso***
(csendes tag)

Teljesen igazad van elég, lenne nekem ugy 6 megapixel is.Az tetszik a G7 ben hogy pici de baromi sokat tud .Bár formailag az FZ 30-50 nagyon bejön,a fuji is,de nem tudom hogy nem zavarna e hogy ekkora nagyok.Azért ezek nem egy mindennapi családi gépek.Bár ha valahol lehetne kapni Fz 30-att azt megnézném,de csak új érdekelne,de asszem nem árulja már senki.A 6600Fd kiprószáltam multkor a Mediában,a fogása baromi jó szerintem,de valahogy nem nyerte el a tetszésem.Tudod,nem szerettem bele :)) :)) :)) Azt egyszer csak itt lyukadtam ki.


ALI_G
(veterán)
Blog

mert mi baj van a nikonnal? Nekem jókat mondtak róla.

bocs, 2x elment privátba is :DD


ALI_G
(veterán)
Blog

DMC-LS3, erről lenne szó? LS2-t nem találom, csak projektor mellé ajándékba.

LS3 vs. L3 különbség csak a képstabiban és a nagyobb 2,5''-os kijelzőben van?
ár?


Retro11
(senior tag)
Blog

Igen ennyi a különbség.ÉS az Ixus I5?Az nem tetszik,az is jó kis gép ebbena kategóriában..Amugy pedig ezek közt a gépe közt amiket itt tárgyalgatunk nem sok különbség van szóval amelyik elnyerte tetszésed azt fogod ugyis venni:DDD!
ÉS amugy ha megteheted vedd kézbe őket,teszteld őket,ha nincs akkor csak olvasgass és nézz képeket!
Igy lehet leginkább a gépeket hasonlítani egymáshoz!!!
Ja és a nikonokkal sincs semmi gond,csak kiváncsi voltam mit szólsz a canonhoz...

Üdv: Retro11 :R


ALI_G
(veterán)
Blog

Tehát akkor innentől szubjektív a kérdés, meg hogy melyiket kapom :) Mert így ilye közel karácsony előtt már az is kérdés, melyik nem fogyott még el. A Ixus I5 még nem néztem meg. MM-ben gondolom lehet kapni. Majd ott megfogdosom őket, csak az a baj, hogy az L4-et azt holnaig kéne megrendelnem délelőtt, ha olcsóbban akarom megvenni mint az MM árulja.

Képeket hol tudok nézni? Mármint készített fotókat, gondolom te is erre gondoltál.

Canonnal kapcsolatban csak annyi negatívumot tudok felhozni, hogy a garanciáztatással lehetnek problémák. De ez nem tapasztalat, csak hallottam.

mod: Mivel a nikon tudja, így elvárom a többitől is, hogy hanggal tudjon VGA felbontásban videót felvenni. (30 fps-ben tudja, bár egy videót meglesnék, milyen is). Apropó, tudják?

[Szerkesztve]


Zozzant
(addikt)
Blog

tesztek, képek:
[link]


ALI_G
(veterán)
Blog

Mi az amire a 4 MP kevés, de az 5 elég?

Zozzant: thx

apropó, nem látom a nikon oldalán, hogy tudná a VGA felvételt, de tudom,h ogy tudja. Mind2 modell tudja? Mert csak az egyikre kérdeztem rá pontosan az üzletben, és aztán mondta, h kb csak a MP-ek száma tér el az L3 és L4 közt.

LS3 : mozgókép (4:3): 320 x 240 :(

[Szerkesztve]


ALI_G
(veterán)
Blog

Digital IXUS 50, ha erről beszélünk, akkor:
Sorozatfelvétel Kb. 2,1 kép/mp (1) (amíg a memóriakártya meg nem telik)

Ez is elég gyatra. :(


mod: asszem elkezdtem keverni a gépeket és a tipusokat. :))

[Szerkesztve]


Dare2Live
(nagyúr)
Blog

inkább is3...


Retro11
(senior tag)
Blog

Nem, Canon Ixus i5ről van szó..

[Szerkesztve]


ALI_G
(veterán)
Blog

akkor melyikről? Én nem ismerem ezeket, google meg ezt dobta ki: fficial" target="_blank">[link]


Retro11
(senior tag)
Blog

Igen Erről a gépről van szó[link]!De ez nem egyenlő Canon Ixus50al szoval figyelj oda:DDD!

Mondjuk bal oldalt ''Tesztfotók'' cimszó alatt:DDD :DDD :DDD!

Mod2:Ja igen ott pedig gallery alatt találod:D!

[Szerkesztve]


ALI_G
(veterán)
Blog

teszt képek itt hol vannak?


Zozzant
(addikt)
Blog

rákattintasz a kívánt gépre és ott van a Samples Gallery...

[nem is mindegyik gépnél van:) akkor google: ''típus'' sample pics]

:DDD

[Szerkesztve]


Dare2Live
(nagyúr)
Blog

fz30al miabaj? 120ért megkapod használtan és szépis jóis. igaz nem pici


ALI_G
(veterán)
Blog

nem találtok csak 800*600-ra kicsinyített képet (azt is nehezen). Ha ráklikkelek a képre, hogy nagyítsa, akkor mozaikba.

guruk pls nagy képeket akarok.

Canon Digital Ixus i5 [link]
nem tudom összehasonlítani a készített képeket...
mod:
L4: [link]

[Szerkesztve]


Zozzant
(addikt)
Blog

megmondod melyik gépek érintettek?


ALI_G
(veterán)
Blog

Nikon L3, L4
Canon Digital Ixus i5

Van mindkettőről már teszt fotóm. Még talán van egy negyedik játékos.
Hát, hogy őszinte legyek, egyik képe sem nyűgözött le. Full méretben [link] ez a kép...a csaj arca olyan....nem is pixeles, mert nem az, talán kicsit mosódott, homályos, vagy nemtudom, de valahogy nem igazi számomra. Vagy ebben az árban ez a top minőség?! :F Azért mást vártam. Mondjuk olyat, hogy az én laikus szemem ne tudjon különbséget észrevenni, és a kép minősége full méretben szinte tökéletes legyen.


Retro11
(senior tag)
Blog

Hát tudod az a baj hogy 1/80zársebeséggel és szeriontem vagy 200as iso-val készült a kép és igy elég nehéz jó éles és szép képet csinálni...
De amugy ne várj csodaszép képeket azért most 30ezerforintos kategóriárol van szó:U!


ALI_G
(veterán)
Blog

a 200as iso nem mond semmit :) 30k ide vagy oda, én akkor is laikus vagyok, vájt-szemmel (és vájtfülű is :D), de ezek közép alsó kategória amennyire jól saccolom.
Az L4 csak 15 fps-ben tudja a VGA-t és az L3 tudja csak 30-ban, vagy elírás lehet?

L4: [link] Ez a kép tetszik, minimum ilyet várok el. Ez is könyen kifogásolható, de az már tényleg nem a 30k-sba tartozik szerintem sem.


orbano
(félisten)

túlexponált és életlen... :U láttam én már 30k-s géptől jobbat is :)


Fryskitt
(addikt)

Az Ixus i5-nek olyan kicsi az objektivje, hogy alig látni. Sztem ez olyan szépen elkészített plázacica típusú lánykáknak való. Persze nem akarok senkit megbántani. Ha kis gép kell, ott a Ixus 850 IS. Na az nem semmi.


quantal
(tag)

Ha hivatalos panasonic kereskedőtől veszed, akkor semmi probléma sem lehet a garancia érvényesítésével. Én innen vásároltam panát, ez az egyik leghivatalosabb hely:

[link]
(pontosabb linket nem tudok kiszedni a böngészőből, de könnyen megtalálható)

Abszolút korrektek voltak a szállítással kapcsolatban is.
Ebben az automata kategóriában szerintem teljesen jó választás a DMC-LS3. Ráadásul a stabilizátor se az óccsó CCD stabilizáló fajta, hanem a sokkal hatékonyabb optikai.


ALI_G
(veterán)
Blog

Nem arról beszélek, hogy hol veszed, hanem amikor garanciáztatnak valamit, akkor azt a disztribútor álltal megadott, preferált cég végzi (esetleg a disztribútor saját cége). A lényeg, hogy az ezen ügyekkel megbízott (garanciáztatás) céggel nem voltak megelégedve.

A notiknál ilyen van az Acernél. Ha javítható a cucc, vagy van rá egy halvány esély, akkor addig tökölnek (az amúgy sem nevezhető procedúrális folyamat alatt), míg az embert már szinte nem is érdekli, el is felejti miért megy oda. Hajlamosak 2 hónapokat elcseszni, mire rájönneek, hogy ki kell cseréljék az egészet.
Nem mondom, hogy ilyen a panasonicé, de én ezt hallottam egy biztosabb forrásból.


Retro11
(senior tag)
Blog

Nem nem nem...Szerintem kevered a Canonal na azok aztán pöcsölnek amennyit csak lehet...A Panasonicrol ilyet én személyszerint nem hallottam,és nem is tartom valószinűnek,de elöfordulhat (Bár gondolom ha igaz is volt nem 30k-s gépről volt szó) szoval neked nem kell ettől tartanod szvsz...:U


quantal
(tag)

Nem teljesen mindegy, hogy hol veszed, mert van olyan cég, aki németországba viszi ki a javítandó gépet (oda szól a garancia!). Ezért javasoltam a panasonic m.o-t.


ALI_G
(veterán)
Blog

el kell keserítsek mindenkit, de az L3-at vettem meg :) Most jövök az MM-ből.

A képstabi tényleg jól jött, de lemondtam mégis, mert:
az LS3 nem tud hangot felvenni, az ott készített 5-10 kép alapján többnyire az L3 képe tetszett jobban (nagyon kicsivel). LS3-nak nem tetszik a fogása, sehogy se állt a kezemben, míg az L3 passzolt a kezembe. LS3 csak 10 fps-sel tud felvenni videót, azt se VGA-ba.

LS3 mellett erősen szól a képstabi, és a néha szebb kép (közelről egyformán zajosak voltak, néhol az L3 néhol az LS3 javára).

Azonos képeket csináltam, vakuval/vaku nélkül, 5 MP-lel, mind2 gép alapbeállításon.


Soockit
(aktív tag)

Sziasztok!

Fényképező gépet szeretnék vásárolni!
Olyan max 100.000 HUF-ig!

A következő gépeket néztem:

Canon PowerShot S3 IS
Sony CyberShot DSC-H5
Panasonic DMC-FZ7
Fujifilm FinePix S9600

Az a baj, hogy többen fogják használni, ezért több szempontnak kellene megfelelnie. Valahol meg kellene találni az arany közép utat.
Szüleim fogják használni. Ők nem nagyon fodnak manuálisan beállítani semmit, nem fognak makrókat fotózni vele. Elsősorban tájképeket, csoportképeket készítenek vele, családi eseményeken, kirándulásokon, nyaralásokon. Én is fogom használni. Én egy kicsit fényképezgetnék már vele. Én jobban ki akarom használni, ezért nem akarok egy sima kompaktot.
Mindegyik gépnél van ami tetszik és van ami nem...
Várom a véleményeteket.

Jah és nagyon sürgős!


Retro11
(senior tag)
Blog

Üdv!
Nos ha nem fognak állitgatni semmit,nem lesz aki felfedezze a gépet akkor rökéletes választás a Canon,viszont ha szeretnél egy igazán joo kis gépet:DDD akkor természetesen Fuji..
Nincs mit ragozni Canon vagy Fuji!!!
Ha nem tudsz dönteni néz a dpreview-en képeket és dönts:DDD!

Üdv: Retro11 :R


Iso***
(csendes tag)

Nah megjött a fizum...már csak egy masina kell és jöhet a karácsony.Sony H5 vagy Pana Fz7?Melyik a jobb választás?Nekem külsőre bejön mindegyik...


quantal
(tag)

Én a panára szavaznék: hatékonyabb optikai stab, SD kártya, kicsit nagyobb fényerő tele állásban. (Valahogy erről a Sony H szériáról nem sok jót hallottam).


quantal
(tag)

Az S9600 azért kilóg a sorból. Ezt nem kapod meg 100e alatt, sőt! Igaz egyszer a Corában elírták az árat és valakinek sikerült megcsípni, de ez csak szökőévenként egyszer fordul elő.


Soockit
(aktív tag)

Igaz!

Maradt a versenyben a következő 3 készülék:

Canon IS3
Panasonic FZ7
Sony H5

Persze ajánlhattok hasonló készülékeket...


bandus
(veterán)
Blog

Pana kiesős, ennyi pénzből festeni is megtanulhatsz.. :DDD n a canont választanám. Képstabi, szép színek, éles képek. ;)

Most jut eszembe, a fuji s6500-at nem is említetted. Ha megnéznéd esetleg aztis, én őt javasolnám :)

[Szerkesztve]


quantal
(tag)

Mivel úgy látom más nem nagyon jár most errefelé ismét én válaszolnék:
Én az első kettő között vacillálnék, nem könnyű a döntés, mert nagyon hasonló tulajdonságú gépekről van szó. A Canon mellett szól a kihajtható LCD meg az 1/3200 záridő lehetőség, szemben a 1/2000-del. A Pana viszont lehetőséget ad 60s-os expo-ra szemben a Canon 15s-ával. A Pana erőssége emellett a Li-ion akksi (ami ráadásul benne van az árban a term. a töltővel együtt). A Li-ion akksi használatából következik, hogy a vakut sokkal gyorsabban tölti.
Nem könnyű döntés, de nagyon egyik géppel sem nyúlsz mellé. Esetleg megnézheted a Fuji 6500-at, sajnos ott nincs stabilizátor, ami nagy gyújtótávok mellett azért tényleg hatalmas segítség. Viszont ott van 28mm nagylátó, manuális zoomgyűrű.


bandus
(veterán)
Blog

Viszont a pana 60 másodperces zárideje gyakorlatilag használhatatlan a zaj miatt.

üzenetek