Mikrotik routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


iceQ!
(addikt)

Megindult szépen :DDD Akkor még mindig van ezek szerint. Továbbra is marad akkor a 6.x


Lenry
(félisten)
Blog

nálam Zabbixba van bekötve, de hülye vagyok, hogy ezt eddig nem jutott eszembe nézni :DDD :W

az elmúlt 1 év... a beszakadások jelölik az (általában frissítések miatti) újraindításokat. január 15-én frissítettem ezt a router rOS7-re, látszik is, hogy onnantól indult el felfelé a memóriahasználat, előtte viszonylag stabilan 30-40% között volt.
most a 7.2 megjelenése óta nem frissítettem. hétvégén majd frissítek 7.3-ra, aztán pár hét múlva szóljon rám valaki, hogy nézzek rá erre a grafikonra.

[ Szerkesztve ]


amargo
(addikt)

A vicc az, hogy pont most indult meg, amikor 4 napig nem voltunk itthon ezért az eszközökön kívül nem volt nagyon kihasználva a hálózat, bár most jut eszembe WG kapcsolat folyamatos volt, de amúgy dedikált gépen fut.


iceQ!
(addikt)

Én írok majd.

amargo

Igen nekem is így volt, hogy egyszer elindult. Azóta nem is próbálkoztam. 7.3-nál még mindig ez van, kicsit visszatart a frissítéstől :DDD


Shkiz0
(nagyúr)

Hihetetlen, hogy még mindig nem voltak képesek az RTL8125B NIC-et támogatni, miközben az újabb lapokon is ez a chipset van, illetve ahogy néztem az érkező AM5 lapokon is ez lesz, valamint a most elérhető 2.5G lanok is nagy része ez. :(


bicajoskema
(tag)

Sziasztok!
Van egy LHGR6+r11e modemmel szerelt eszközöm, ami egy TP link AX1500-ba megy be cat5e kábellel és POE-n kapja a tápot. A ház tetejére fel van téve az eszköz, jó ping-el és elfogadható sebességgel adja a korlátlan Yettel netet. Sajnos időnként ledobja a netet, és kapom az értesítést, az androidos telón vagy laptopon, hogy nincs internet a WIFI-n, tehát az AX1500-ról nem dob le, és az LHGR-AX1500 kapcsolat sem szakad meg, mert a mikrotik-es IP címen mindig elérem az LHGR6-ot, amit rebootolva már meg is javul a kapcsolat.
Sajnos ez nagyon zavar, mit lehetne tenni, beállítási probléma lehet? Illetve akárhányszor felmegyek a Mikrotik webes felületére, mindig másik IP címet látok (amit a Yetteltől kapok). RouterOS-t most frissítettem 7.3-ra.

Mi a célom: Adja az LHGR a netet, mintha csak egy szolgáltató volna, ne korlátozzon semmit, frissítse magát és rebootolja időközönként, ne is vegye észre hogy ott van. Majd az AX1500-ban kiosztom az IP-ket meg megoldom a port forwardingokat stb. (lesz egy jópár eszközöm Home Assistant miatt, klímák, okoseszközök, shelly-k, termosztátok stb.)

Ha valaki egy jelképes összegért be configolná a hálózatot atom stabilra teamvieweren keresztül, az is nagyon jó lenne nekem :)

Köszi!
Bálint



Richárd22
(csendes tag)

A system menü pontban van egy watchdog nevezetű fül. Az oda beírt watchdog address-t folyamatosan nézi az eszköz, azaz időközönként pingeli, majd ha túl lépi a sikertelen ping a watchdog timeout nevű értéket a rendszer automatikusan rebootol.
Ez az ip akár lehet a google dns 8.8.8.8 címe.


Reggie0
(félisten)

Ha a mobilnet szakad, az kb. barmitol is lehet. Idonkent a szolgaltato is megszakithatja. Meg kene nezni az LTE logot a mikrotiken, hogy mi tortenik.


E.Kaufmann
(addikt)

Sziasztok! Mi mostanában a legegyszerűbb mód RouterOS-ben három WAN porton failover and backup-nak, úgy hogy az egyik dinamikus PPPoE a másik kettő meg fix IP/átjáró?


Istv@n
(aktív tag)

Sziasztok!

Van két hAp ac2-es routerem, amik l2tp vpn-nel vannak összekötve. Routingok beállítva, mindkét hálózat gépei látják egymást, működik minden, aminek kell... Viszont most az egyik router wan portjára került egy lte eszköz, aminek el kellene érnem a webes felületét. Az lte modem lan kábelen csatlakozik a routerhez természetesen, más ip szegmensben van, mint a router.
Próbálgatom a routingokat, de valahogy nem akar sikerülni az elérés. Az lte-s hálózaton lévő routerre csaltakozva elérem a weblapot, a másikról pedig csak azt látom, a tracert-ben, hogy a csomag elmegy a helyi router vpn interfészének a címéig, utána pedig time out...

Hogy kellene ezt beállítani? Kell esetleg masquerade is valahová, nem elég a routing?


Reggie0
(félisten)

Sejtem, hogy nem erre gondolsz, de a legegyszerubb es legjobb megoldas a vps berlese, harom tunnel felhuzasa es oda bonding.


Reggie0
(félisten)

Valoszinuleg az a baj, hogy az LTE-s eszkoz nem tudja merre kell visszakuldeni a valaszcsomagot ezert kikuldi az internet iranyaba, mert a konfigjaban levo default gateway-t talalja a megfelelo routingnak. Erre az a legegyszerubb megoldas, hogy ha a LTE alatt levo router-t allitod be default gateway-nek es ott masqueradingelsz, vagy az LTE-s eszkozon felveszed a routing tablaba a tavolabbi routered cimtartomanyat.


Horvi
(őstag)

Itt a második, harmadik kérdésre van valami jótanács? Esetleg valakinek tapasztalata, hogy egy ilyen kültéri falra szerelt megoldással mekkora hatótávot ad a cap/wap eszköz?


E.Kaufmann
(addikt)

Nekem tetszene, csak nem nekem lesz.


Klusi86
(tag)

A hap ac2-n nincs PoE-out csak in, azzal nem tudod majd megtáplálni az AP-t, venned kell majd egy tápfeladót is.


Reggie0
(félisten)

Nem marad mas, mint hogy scriptelni kell. Viszont elo fog jonni a kerdes, hogy melyik hozzaferesnek legyen prioritasa, merje-e hogy melyik net a jobb minosegu/sebessegu, stb.. Eleg konnyu elbonyolitani a kerdest.

[ Szerkesztve ]


Horvi
(őstag)

Köszi, hogy felhívtad a figyelmet rá ezt benéztem. Elvileg a cap/wap-hoz adnak PoE feladót.
Már csak a hatótáv kérdéses meg, hogy elég lehet-e a cap vagy mindenképpen menjek rá félig kültérre a wap megoldásra.

[ Szerkesztve ]


david199801
(tag)

Sziasztok,
A napokban vettem egy Hap ac3-mat. Beállítottam 2 bridget, egyet a "belső" hálózatnak és egyet a guestnek. Az 5Gh-es interfész egy 3-4 méter után eldobálja a wifi hálózatot még a 2GH-es tökéletesen működik.
Mi lehet a probléma szerintetetek?


Horvi
(őstag)

Sziasztok,
Próbáltam a két hapac2-t felfrissíteni az új 7.3-as RouterOS-re viszont mindkétszer elhasalt a dolog ezzel az üzenettel:
jun/03/2022 16:32:40 system,error,critical router was rebooted without proper shutdown, probably kernel failure

Valószínű ez lehet a probléma, hogy nincs hely:

Hogyan tudnék helyet felszabadítani?
Köszi


Reggie0
(félisten)

Mentsd el a configot es reseteld, frissites, utana toltsd vissza.

üzenetek