Mikrotik routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Lenry
(félisten)
Blog

Ha abból a parancsból kihagyod a sudo-t, akkor mi történik?


lionhearted
(őstag)

Ezt főleg ő tudja, érzésem/tapasztalatom, hogy fogalma sincs, így működik neki, és kész. Lehet azért kell csak a sudo, hogy 1024 alatti portra bindoljon. Amíg nincs leírva, hogy milyen capabilities szükséges, addig csak ő tudja, vagy ő sem.
Sudo konténerben értelmetlen.


Statikus
(senior tag)

És konténeren kívül hogy lehet - ha lehet egyáltalán - életre kelteni a kiszolgálót?


Reggie0
(félisten)

USB-s eszkozok hasznalatahoz kell root.

#18083 Statikus: Kozvetlen a mikrotikre nem lehet felrakni, csak kontenerrel lehet barmit csinalni. Alternativ megoldas a raspberry pi lehet.

[ Szerkesztve ]


Statikus
(senior tag)

Ha nem akarja, akkor én sem akarom megerőszakolni. :) Marad a Synologyba dugva.


pitiless
(senior tag)

Itt az újabb ax-es router: https://www.youtube.com/watch?v=A_5NdEEjEgE


kress
(aktív tag)

ebbe már sikerült usbt meg 2.5es portot is tenniük, az ax2 sztem tök felesleges volt részükről


pitiless
(senior tag)

Azt sem lehet kapni :D


Reggie0
(félisten)

Mondjuk a hulye 2.5 gigas portok helyett inkabb egy sfp+ lenne, aztan mindenki olyan interfeszt pakol bele amilyet akar.


Audience
(aktív tag)

Próbálnak különböző termékvonalakat felépíteni nem csinálva házon belül konkurenciát. Szerintem amúgy bénán csinálják, de lassan mindenki cseréli az AP_kat a WiFi miatt, később majd cseréli a LAN portok miatt, aztán majd megint lesz valami...demand generation


kress
(aktív tag)

én arra típpelnék, hogy nehéz meghúzni a határt egy otthoni de advanced és egy "ipari" eszköz között.
otthonra a 2.5giga in, a 4 lan meg az ax wifi ma már alap szerintem a sok gigás vagy nagyobb előfizu mellé, akinek több port kell az már switch vagy iparibb eszköz.
sfp+ nem tudom otthonira mrenyire magyarázható, én ott mindig telekom, digi, upc/voda vonalon mozogtam, ahova az nem kellett eddig


lionhearted
(őstag)

Ha olyan eszköz, ami a /dev alatt látszik, akkor csak simán fel kell mountolni a konténerbe. Ehhez a hoston kell root, nem sudo benne. A konténerben lévő futtató user meg alapvetően root, hacsak nincs más megadva. De a konténer root a konténeren belül garázdálkodik, jó esetben.


Reggie0
(félisten)

Ez nem olyan dolog, hanem egy userspace-ben megvalositott usb over ip szerver. Pont az a lenyeg, hogy a kliensen legyen elerheto az usb eszkoz, mintha lokalis lenne. Amugy ugy lattam a kontener el tudja erni az usb eszkozoket, legalabbis sysfs-ben mindegyiknek ott voltak az enumeracios adatai, latszodott hany endpoint pipe-ja van es mindegyik adatai lekerdezhetoek voltak.


Shkiz0
(nagyúr)

Meg elkezdhetnének már végre 2db portot rátenni. Nem vagyok kisegítve, hogy maga a HW még talán elég is lenne a 2.5G-re, de 1db nyamvadt portot tesznek rá, aztán onnan tovább már csak 1G-t tudok "kivenni". :W


kress
(aktív tag)

altalaban gondolom nem egy az egyben megy a 2.5, hanem mindenki kevesebbet visz belole, de port bondinggal biztos meg lehet oldani ha mindenkepp egy usernek kell a 2.5


lionhearted
(őstag)

Amúgy ez pl SoC limitált. Persze választható másik SoC is.
De amíg egy 5009 is csak épp teljesíti ezt, addig úgy sejtem, hogy kategóriaidegen.


Reggie0
(félisten)

Az a baj, hogy bondinggal sem tudod megoldani, mert nem birja a proci.

#18094 Shkiz0: De, azert egy menedzselt 2.5 gigas(vagy jobb) switchel fel lehet fuzni ugy, hogy menjen a 2.5 giga downlink, csak akkor az uplink lesz szukos. De altalaban ez nem szokott problemat okozni.

[ Szerkesztve ]


Formaster
(addikt)

Sziasztok! Az alábbi hivatalos mikrotik útmutatót követve beállítottam a tűzfal szabályokat ddos és flood támadások ellen. Az amatőr kérdésem, hogy ez csak a routert védi, vagy minden azon átmenő forgalmat szűr? Például, ha a router mögötti szerveren egy weboldal fut, akkor annak a támadásait is?


ekkold
(őstag)

Mivel ezek a szűrők porttól függetlenek, azaz bármely portot érő támadás esetén egyformán viselkednek, így a kérdésedre a válasz: igen, pl. a router mögötti webszerverre sem jutnak el támadó adatcsomagjai.


tekes
(tag)

Kérnék szépen egy kis segítséget. HAP AC3 routert hogyan kell beállítani, hogy a Thunderbirddel küldeni is lehessen leveleket (SMTP)?

[ Szerkesztve ]

üzenetek