Mikrotik routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


csadi0011
(őstag)

Sziasztok!

Mikrotik ap-n a WiFi interface station mode-ban csatlakozik egy hálózatra. Lehet több hálózatot megadni, hogy ahhoz csatlakozhasson, ami épp elérhető?
Scripttel gondoltam megoldani, de még nem álltam neki, hátha van kész megoldás.


Reggie0
(félisten)

Es publikus ipd van, valamint a routeren fut szolgaltatas ami elerheto a net felol vagy van portforward egy masik gepre?
Mekkora neten?


n4n3x
(csendes tag)

Sziasztok!

Találtam otthon egy gépen egyébként LCD Smartieban crystal.dll-en programozható 2x16 szegmenses LCD kijelzőt, szerintetek van rá mód hogy valahogy ezt egy hap ac2-es vagy egy hap ax3-as router USB portjára kötve ki tudjam rá írni a bridge port sávszélességét?
A dokumentációban láttam hogy az lcd package-et kell letölteni hozzá, de ahogy nézem sem az 7.7 se a 6.x-es ARM extra package-be nincsen benne, de átnéztem a többi arhitektúrát szúrópróbaszerűen és azokban sem találtam meg az lcd csomagot. - Valahonnan le lehet azt tölteni?
Google-ben szétnéztem de nem találtam róla semmit.
Válaszotok előre is köszönöm!


Reggie0
(félisten)

Nem lehet mashonnan letolteni. Ha nincs, akkor nem keszitettek el ahhoz a verziohoz.


ekkold
(őstag)

Ha tudsz olyan USB-soros átalakítót kapcsoni a mikrotikre amelyet soros portként tud kezelni, akkor arra elvileg lehet log-ot küldeni. A soros portra pedig egy MCU-t (pl. valamilyen arduino) ami fogadja az adatokat és ír a kijelzőre. Ha jól emléklszem van itthon arduino nano lapom, amin FT232 usb-soros átalakító van, megnézem majd, hogy felismeri-e a mikrotik.

[ Szerkesztve ]


Reggie0
(félisten)

Egyszerubb egy ESP32-vel osszehozni, mivel mqtt kliens van mikrotiken. De meg egyszerubb egy kiszuperalt mobiltelon vagy tableten refreshelni a router grafikonjat.

[ Szerkesztve ]


Kenderice
(senior tag)

Sziasztok.
Segítséget kérnék.
Csináltam egy OVPN elérést egy hálózathoz.
Csatlakozni tudok, de nem látok semmi gépet a hálózaton.
A router (LHG LTE) IP címe 192.168.88.1.
Utána van egy másik router, ami a 192.168.0.100-200 között oszt ki IP címeket a helyi hálón. A fontosabb eszközöknek fix IP-k vannak adva a 192.168.0.20-50 tartományból.

Van egy POOL a mikrotiken a 192.168.88.100-200 tartományban és egy másik POOL a VPN-nek a 192.168.88.201-210 tartományban.
A BRIDGE interface-n az ARP-t "proxy-arp"-re módosítottam "enable" helyett.

Mit kell még beállítanom, hogy el tudjam érni a gépeket a 192.168.0.x tartományban?


kress
(aktív tag)

A v7 megjelenesekor voltak felhaborodasok hogy a parancssor lecsereli a space-t per jelre mint elvalaszto az almenuk kozott. Ezt vegul elengedtek? Nalam most a v7.7 exportja ugyan olyan formaban van mint a v6, sima space-ekkel van elvalasztva.


ekkold
(őstag)

Próbaképpen rádugtam egy arduino nano-t az mikrotik USB portjára. Simán felismerte mint soros portot. Ha lesz rá egy kis időm, majd írok rá valami programot. Ha ezt beállítanám konzolként a mikrotikben, akkor onnantól bármit kiírathatok vele egy kijelzőre. Sőt, mondjuk nyomógombokat is tehetnék az arduinora, amelyek egy-egyszkriptet indítanak a mikrotiken. Így szinte bármilyen funkciót hozzá lehetne rendelni egy-egy nyomógombhoz.


Formaster
(addikt)

publikus, szolgáltatás van forwardolva, 1/1-es neten.


Reggie0
(félisten)

Az ovpn kliensnel fel kell venni a routing tablaba az 192.168.88.x cimeket 192.168.88.1 GW-vel.


Reggie0
(félisten)

Hat, azon szinte kar barmit vacakolni, ha valaki le akar dosolni, akkor rohogve bedaralja a savszeledet es az ellen nem tudsz tenni semmit se.

[ Szerkesztve ]


Formaster
(addikt)

gigabitet? Mivel darálja be a sávszélemet? Ezt kifejted bővebben?


Kenderice
(senior tag)

Ezt pontosan hogyan is?
Ez az, amit az ovpn fájlba kell beleírni?
Mert ilyesmit is olvastam, megcsináltam, de ugyanúgy csak csatlakozik, de a LAN gépeket nem látom.
Androdon pórbáltam meg win10 PC-n.


Reggie0
(félisten)

Mamar a gigabit nem nagy savszel, 10 klienssel es 100mbit feltoltesi sebesseggel eltelitik a savodat es nem tudsz vele mit kezdeni. Olyan olcso leteriteni 1 gbites csatlakozasu gepet, hogy synflood-al ugysem fog szorakozni senki. Ezek olyan szervereknel erdekesek, amit nehez savszellel ledobni a netrol, ott mar muszaj a szolgaltatast tamadni.

[ Szerkesztve ]


Reggie0
(félisten)

A kliens oldalon manualisan, vagy a szerver oldali konfigfajlban. De ha a szerver oldalon mikrotik van, akkor ha jol emlekszem nem tudod, mert ez hianyzik az implementaciobol.
A forumon azt mondjak, hogy ezesetben BGP/RIP hasznalhato vagy kliens oldalon a konfig fajlba bele kell irni a routingot igy:
route 192.168.88.1 255.255.255.0

[ Szerkesztve ]


Kenderice
(senior tag)

Igen, így van beírva de nem megy.
Csak a 192.168.88.1-et tudom pingelni. Azaz a mikrotiket..

[ Szerkesztve ]


Reggie0
(félisten)

Route tablaba bekerult?


Kenderice
(senior tag)

Annyira nem értek hozzá...

üzenetek