Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


MrChris
(nagyúr)

Az Auto power of temp/High beállítása meg volt? Úgy láttam ezt csinálják vele, de hogy jobb lesz e aztat nemtom. Láttam higy vannak házi megoldások a hűtésre, kihajtott kijelző helyére egészen igényes bordát, ventit eszkábálnak. De van gyártott megoldás is.
Milyen video átalakítót vettél?

[ Szerkesztve ]


haruspex
(aktív tag)

Van olcsóbb megoldás a dummy akkura az aliexpressen, szerintem, meg mint alant linkelték ventillátor is, elvileg segít, van az is többféle néven


Neck
(veterán)
Blog

Ez a konkrét típus igen, magasabb kategóriában pont nem.

Tipikus topic átok ez a sok általánosítás :)

Genius 007: van Sony topic, gyere oda, segítünk.


deny330
(aktív tag)

Sziasztok!
Barátnőmnek keresek fényképezőt, ezzel kapcsolatban kérnék segítséget. Jelenleg van neki egy Sony HX300 gépe, de szeretne valami picit jobbat. 200k a felső határ, ebben benne kell lennie az obinak is. Családi fotózás, illetve hobbi szinten szokta néha járni az erdőt madarak után, de sok statikus témát is fotóz. Szerkeszteni nem szokta a képeket, jpgben fotóz. A használható AF lenne a fontos, meg talán a kompaktság.
Két gépet néztünk eddig komolyabban: Sony A6000 (használt), és akkor marad lóvé valami obira. Másik pedig újonnan egy Canon R100, ez utóbbi tetszik neki a leginkább. Alap kit obival 200ból kint lenne.
Nagy batár DSLR-t nem szívesen ajánlanék neki, fontos hogy ne legyen nagy és dög nehéz a szett, FullFrame abszolút felesleges szerintem, pláne ilyen árban. Mft vonalat nem ismerem, azokat nem nagyon néztem át.

Egyéb alternatíva, ötlet? Köszönöm! :R


MrChris
(nagyúr)

Annak a Sony HX300-nak eq. 1200mm a vége, még a 600mm se fog az árba beleférni. A6000-re ennyiből a nagyon hergya alap kitzoomot tudod venni és az 55-210 telezoomot ami szintén kissé gyengécske, a megszokottnál sokkal kevésbé fog tudni ráközelíteni egy madárra. A korábbi géphez képest az obi cserélgetés miatt elég méretessé, körülményessé válik a használata, rendszerint a nagy zoom otthon marad. Mindenképp érdemes kipróbálni egyet, hogy mennyire felel meg. A nagy átfogású zoom után meglepően kicsi egy 3-szoros. Igazán jó kép lecsupaszítva technikai szemszögből nézve elsősorban a megfelelő és jó objektíven múlik.
Helyetekben egy másik modernebb, újabb, jobb 1"-os bridge gépet vennék.


yle_greg
(tag)

MFT a teleobjektiv oldalon elonyos a meret es a suly miatt. Nekem a Pana GX9 es a Pana 100-300 kirandulaskor megfelelt, az egesz szett alig egy kilo, de a crop miatt ez egy FF 200-600 mm-es obinak felel meg, amivel mar el lehet kezdeni madaraszni.

Egy masik kis (celszeruen zoom) obi kell a belteri/csalad fotora, es elob-utobb fog kelleni neki egy fenyeros is, portrera illerve keves fenyre.

De ez a harom obis "teljes" szett hasznaltan sem jon ki 200-bol, kerdes, hogy milyen obival kezdene? Altalanos, budget zoom obival hasznaltan beleferhetsz a 200-ba.


deny330
(aktív tag)

A bridge gépes dolgot megfontolóra vesszük, ezt az A6000-et meg lehet elengedjük szerintem. Körülnézünk esetleg obik terén, meg megkérdezem a manuálisakhoz mit szólna, mert adapterezett vintage nekem van egy valaggal, de akkor az AF kilőve ugye. Köszi szépen!


deny330
(aktív tag)

A pana gx9-nek mik a negatívumai? Af mennyire használható? Most lenne egy jó áron 12-42-es kittel.


Muerte68
(addikt)

Teljesen jól használható, a kit obija is elég jó a többi obi annyira nem lesz olcsó de jó minőségűek általában
Tudod olcsóbban használni hozzá az olympus obikat is, csak azokban nincs stabilizálás
Mgpróbálhatja a vintage obikat is, jó dolgokat lehet csinálni vele de mindenképpen legyen AF- es obi is mert azok inkább játszós dolgok nem biztos hogy bejön neki
A JPEG szineit nem mindenki szereti a panának abban az olympus jobb meg abban van váz stabi manuálozni jobb plusz olcsóbbak az objektívek


deny330
(aktív tag)

A pana 100-300-as obit megnéztük hozzá, elég húzós az ára, esetleg használtan ki lehet fogni 100-150k körül, de ahogy néztem ez Sony vonalon sem lenne olcsóbb (70-350 G). Canon RF bajonettre hasonló a helyzet, csak a vége sötétebb az RF 100-400-nak. Az R100 mennyire alap gép egy A6000-hez, GX9-hez képest? Azt látom hogy sok lehetőség nincs az obik terén, elég kevés RF bajonettes van.


Muerte68
(addikt)

Azt igazából nem ismerem, azt tudom hogy kevés az objektív hozzá, egyébként valószínűleg rendben van de mondom nem ismerem úgyhogy ez csak feltételezés :)
Egyébként valószínűleg van topicja érdemes ott utána olvasni


Tin_Shield
(őstag)

Panasonic 100-300 olcsóbb alternatívája az Olympus 75-300. Kicsit gyengébb a fényerő és nincs OIS. A GX9-ben van 5 tengelyes IBIS, de a tele tartományban az OIS-t jobbnak tartják a hozzáértők.
A Pana FZ1000/2000 jó alternatíva ilyen felhasználásra lehet a MILC-ek helyett, 1", 20MP, f2.8-4, ekv 25-400


tikshow
(addikt)
Blog

Sziasztok! Termekfotozashoz keresek gepet objektivvel. A keretem 500.000Ft.

40x40 cm targysatram van, oldalso es felso megvilagitassal, osszesen 30w, illetve egy 24w-os ring lightom elorol. Jelenleg egy iPhone 15 Pro Max-al csinalom a kepeket Raw Max-ba, viszont eleg sokat kell croppolni, hogy csak a targy latszodjon emiatt eleg sok mesterseges elesites kell ra ami rontja a vegeredmenyt, illetve a targy szinet enyhen elnyomja a sator fenye, ha ezt lentebb tekerem akkor pedig kicsit zajos a kep.

Elony lenne egy Canon DSLR vaz, mert rokoni korbe van nehany objektiv amit talan tudnek hasznalni, de hangsulyozom, hogy objektivet is keresek. A jovoben a vazat 4K Studio videozasara/vlogolasra is hasznalnam.

Eddig ezt neztem:
[CANON EOS 850D + EF-S 18-135 mm 3.5-5.6 IS STM kit]

Elore is koszonom mindenkinek!


MrChris
(nagyúr)

Sonynak is vannak 1"-os jó bridge gépei.
GX9-re egy dual IS-re képes Lumix 14-140 jó páros, manuállal bár lehet madarat lőni de elég körülményes és általában súlyra nehezek. Ami a normál gyutávon eq (28-100mm) kívül esik az sok pénzbe fog kerülni és ritkán van szükség rá, otthon marad...

tikshow: 2024-ben újonnan DSLR? Milyen előnye van? Egy pici sötét lyukon át kuksolhatsz, live view-hoz, videóhoz minduntalan tükröt felhajtani, F/B fókusz demoklész kardja állandóan ott lebeg, az a tükör nagyjából csak útban van...
Tárgyfotóhoz előnyösebb egy MILC, tükörcsapkodás nélkül folyamatos élőképen ellenőrizheted a képet, akár egy TV-re kivezetve nagyban. Videóra meg tényleg értelmetlen a tükör.


tikshow
(addikt)
Blog

Koszi! Es mit javasolnal?


yle_greg
(tag)

Nekem a GX9 a fo gepem, es folyamatosan az az erzesem, hogy okosabb, mint en. Nem tudok ra rosszat mondani, de ez abbol is fakad, hogy nincs osszehasonlitasi alapom. Amit mondanak, hogy a JPG szine mas, engem nem zavar, en szeretem. Bar lehet, hogy ezert kerekbe tornek, de en vivid-re allitottam, merz ugy jobban tetszik. Amugy mivel megy minden foto RAW -ba is, siman at lehet tekerni a szincsatornakat, ha olyan kedvem van.

Nekem szemelyes kattanasom, hogy nem tetszenek a tukros gepeket utanzo gepvazak, az a bumszli felso rogyasztott sator nekem szurja a szemem. A laposteto kiralysag, foleg, mert sokszor fejjel lefele teszem le kirandulaskor. Ennek az az oka, hogy az aljaba tekert allvanycsavaron atfuzott vekony hevederrel van a vallamra akasztva, neken igy kenyelmes, mert nincs utban, viszont pont keznel van. A mellkasomon nem szeretem hordani, mert ahogy lepek, idegesito ahogy mocorog.

A 100-300 valoban nem olcso, viszont szepen osszedolgozik a Dual IS. Amit nagyon szeretek benne, hogy kicsi a gepvaz, es egy kis obival (pl. Pana 20/f1.7) kabatzsebbe vagos a tortenet. A specialis objektivek nagyok, pl. a 100-300 az egyik legnagyobb obim, de ez is csak akkora, es olyan sulyu, mint egy sorosdoboz. A fixek rettento kicsik, a fenti 20/f1.7 nincs 3 centi "hosszu", a fo portre obim, a 42.5/f1.7 pedig 5 centi hosszu, es alig nehany dekasak. Ez setalaskor hasznos, mert nem kell taskat vinni az obiknak. En konkretan az ovemre tett kis szutyokben viszem, igy meg csak nem is latszik, hogy van nalam valami, kicsit nyugodtabb vagyok az enyves kezektol.

Nagy meretu es sulyu obik eseten erdemes venni hozza markolatot. En a Pana 10-25/f1.7 miatt vettem egy markolatot az Aliexpressrol, nagyjabol gombokert, mert ez az obi tobb mint hetven dekas, ez a legbumszlibb cuccom.

FF oldalon nem vagyok jartas, ezert arrol nem beszelek. En a GX9 -ben azt szeretem, hogy tud nagy es tud kicsi is lenni, az alkalmakhoz illo obikkal. Biztosan van nala jobb gep, de nekem boven jo, olyat meg sosem ereztem, hogy egy rosszul sikerult kep a gep miatt lenne hibas, en meg nem nottem ki a lehetosegeit. A kepel minosege boven jo, a videoke szinten.
A felesegem foleg iA (intelligens automata) modban hasznalja, egyebkent meglepoen jo kepeket csinal ilyenkor a gep. En elvezem az A modot, illetve neha manualkodok, peldaul nemreg bowlingoztunk, nem volt tul sok feny, de ki akartam mereviteni a mozgast, ugyhogy ott jatszhattam az S meg az M moddal. Ott mindjuk jo volt, hogy vittem eleg fenyeros obit, mert kellett minden foton. (Nem vakuztam, mert nem akartam zavarni masokat.)


MrChris
(nagyúr)

Ez most egyre nehezebb kérdés, mert kifuttatták a gyártók a kedvező árú (200-300e) vázakat és amit még árulnak kissé koros, vagy szerintem túlárazott, valamint a profibb&drágább vázak maradtak. m4/3 vonalon vagyok, abból újonnan a GX9, G90, vagy Olympus EM10mk4 az alap, low budget a GX880, de annál talán jobb vásár a GX80. Tárgyfotóra meg lehet próbálni a kit objektíveket, de szerintem egy portré obi jobb erre a célra, Oly 45/1.8 vagy Lumix 42.5/1.7. Én mindenből használtat vennék, úgy sokkal kedvezőbb 50-70e ért és profi vázakhoz is hozzá lehet jutni 200e körül, pl GH5/G9, EM1mk2. Tárgyfotónál m4/3 előnye a nagyobbnak adódó mélységélesség, ehhez van egy felkapott újdonság (bár ez is több éves) a highres mód, ez csak az EM5 mk2 váztól van az Olympusokban, ekkor több fotóból készít egy nagyfelbontású képet, állvánnyal működik.
Sonyból a legolcsóbb 4k-s aszem az A6300 ami szintén nem mai darab. Vlogolásra népszerű a ZV-E10, bár annál némi panasz van a túlmelegedésre. Dummy akksira mindenképp szükséged lesz, hogy állandóan mehessen a kamera még tárgyfotónál is praktikus. Sonyval általánosságban gyorsabb a fókuszálás, jó a követő módjuk és van kb 1fé zaj előnye.
Annak nézz utána melyikkel lehet 30 percet meghaladóan videózni. Vlognál van még egy aprócska probléma, a legtöbb fényképező FHD-ban meglepően gyenge minőségű (valszeg alacson felbontásból méretez feljebb), nagy a szórás, (egy kis segítség) ezért érdemes 4k-ban nyomni és abból méretezni, ehhez ajánlott egy hdmi capture eszköz. Ennek van némi hátránya is, jobban melegszik a hardver és általában 30fps a max. Külön tudomány hogyan lehet jó képminőségben élőzni.


ST33LW0LF
(újonc)

Sziasztok!
Lehet hülyeség, de lenne egy kérdésem. Van egy Sony A7M2 gépem, hozzá egy Sigma 14 f1.8 obival, meg néhány manuális vintage. Kérdés a következő: megérné lecserélni egy Lumix S5-re? A7III lett volna a cél, de közel 100k a különbség az A7III javára ha azonos állapotút nézek, mint egy S5. Többnyire fotózok, videózás ritkábban, de előfordul - a képminőség miatt inkább telóval szoktam. :U Af fotónál lenne fontos, később szeretnék egy 24-70 körüli zoomot, azzal örülnék ha működőképes lenne. Többnyire astro tájkép, esti street fotózás, portrézás, kocsi fotózásra lenne használva hobbi szinten, ritkán bringásokat. Videó csak családi eseményeken többnyire, esetleg bringásokat szintén.


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

A7iv nem pálya? használt, refurb.? érdemesebb maradni rendszen belül szerintem. a pana S jó dolog, de a saját kevés objektívjével - amit újra meg kellene venned.


tikshow
(addikt)
Blog

Koszi! Mit gondolsz a Canon R10 18-45mm kitrol majd hozza egy adapterrol, hogy a regi obik is jok legyenek hozza? Hasznaltat nem vennek, minimalis tapasztalatom van a temaba, fogalmam sincs, hogy a hasznalt gep megfeleloen mukodik-e vagy sem. :(

üzenetek