Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


ST33LW0LF
(újonc)

Átgondolom ezt a rendszer szintű dolgot, köszönöm! S5-nek amúgy van topikja? Akartam olvasgatni, de nem találtam fórumon.


MrChris
(nagyúr)

hibavissza fórumtársnak van S5, őt a videós topikban találod.


bekesizl
(csendes tag)

Sziasztok!

Valószínűleg vízbefojtott fényképezőgépem helyett keresnék másikat.

Az elromlott gép egy Canon M50 amihez az EF-M 18-150-es objektívet használtam és alapvetően meg vagyok vele elégedve.

Olyan APS-C formátumú tükör nélküli gépre kérnék javaslatokat, amiknek jó az autófokusza és barátságos méretű utazózoom kapható hozzá.
A cél családi fotózás, családi utazások fotózása. A Canonhoz van egy külső vakum is, amit beltéren használni szoktam, plafonra irányítva.
Fontos, hogy legyen rajta kereső (EVF) és gyakran használtam a kihajtható/forgatható kijelzőt is, ha olyat kellett fotózni.
Jó lenne, ha időjárásálló lenne valamennyire, mert az FZ-300-as túlélte a vízzel való találkozást, de ez a Canon nem.

RAW+JPG-be fotózok, alapvetően DxO Photolabbal utómunkázva, teljesen hobbi szinten.
Autófókusz terén nagyon élveztem, hogy a Canon folyamatosan próbál fókuszálni a kereső mozgatása közben is.

Feleségemnek vettem egy Panasonic Lumix FZ-300-ast, hogy a kertben tudja fotózni a madarakat. Ennek az autófokuszával azért nem vagyok elégedett, mert csak a félig lenyomott exponálógombra próbál élesíteni. Ez lehet hogy csak beállítás kérdése, de eddig nem volt sok időm foglalkozni a kérdéssel.

A legolcsóbb ár nem szempont, de mindenképpen új gépet szeretnék és sok évig használni. A mostani a vízhalálig 5 évet bírt, az előző 10-et.

Előre is köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]


haruspex
(aktív tag)

Az ár nem számít, az mennyit jelent?

PL, ott az Fuji xt 30 ii, vagy az Olympos-Pannasonic vonalon többféle utazózoom van, egyik sem nagy. (Esetleg eos rp+24-105, bár az full frame).

És igen a folyamatos zoomot az összes gép tudja, sztem, csak beállítás kérdése.


bekesizl
(csendes tag)

300e-500e között, ahogy néztem talán nem irreális.
Azt azért nem mondanám hogy nem számít, csak nem az az elsődleges szempont.


haruspex
(aktív tag)

HÁt átpörgetve az árukeresőt megállapítva, hogy csökken és drágább lesz a választék folyamatosan, a Panasonic g90 14-140 felel meg leírásodnak. Minden más nem szigetelt.


bekesizl
(csendes tag)

Köszönöm szépen! Megnézem.


csacsi77
(senior tag)

Biztos nem fogytak olyan jól az APS-C vázak, aztán kell valami vevőcsalogató dolog. Én örülök neki. Ha most kéne vázat néznem, akkor már számításba vennék APS-C Canont is a 18-50 f/2,8 miatt.


abydos
(aktív tag)

Sziasztok,
Tanácsotokat szeretném kérni, hogy milyen gépet vegyek, ha a következő dolgok érdekelnének
- Gépre szánt összeg: 300 ezer a felhasználásnak megfelelő lencsével együtt
- Felhasználás: Fotózásnál portré fotózás; sötétben jó képeket csináljon és vegyen fel, mert HDMI videó kimenet is érdekelne
- Méret számít: Nem
- Videóra szükség van: Igen, szeretném, ha legalább FullHD-ban, gyengébb fényviszonyok között is működhessen
- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is: Használt is jó
- Egyéb kívánság, speciális igények: Most egy FZ300-as Panasonicom van, ami bár kintre és távolra tökéletes, portréra éppenhogy okés (ennél sokkal jobbat szeretnék), közepes fényviszonyok között viszont kriminálisan pocsék. Ebből adódóan a Panasonicban csalódtam, lehet kerülném is.
Köszönöm

[ Szerkesztve ]


csacsi77
(senior tag)

Te nem a Panasonicban csalódtál, hanem az 1/2,3"-os kompaktokban.
Kell egy jó cserélhető objektíves rendszer neked, egy nagy fényerejű portréobjektívvel.
Mondjuk erre a 300 eFt nem biztos, hogy elég.
Sony A6400+Sigma 18-50mm f/2,8 és meg is vagy. Persze egy jó portréobival még előrébb lennél. Pl.: Sigma 56mm f/1,4 és az már biztos tetszeni fog.
Ám ekkor árban már odébb vagy a 300 eFt-tól.


abydos
(aktív tag)

Lehet, de magában a Panasonicban is, mert az időjárás álló kamera az első hóesésnél bedöglött a jobb oldali zoom karjánál és a tekerője is halálán van azóta.
Ez a Sony A6400+Sigma 18-50mm f/2,8 kombó ez elég soknak tűnik. Ez a Sigma gondolom nem a gyári csomagban hozzáadott, igaz? Mert ha nem, akkor elég drága hozzá az az objektív, amit említettél.
Van esetleg más, amiben érdemes lehet gondolkodni? Vagy ez alá nem kéne adnom?
Köszi


haruspex
(aktív tag)

Sztem nyugodtan adhatod alább... Portréra, ha vállportré 85mm ekvivalens objektívet szoktak ajánlani, ki fényerővel a hátérelmosás miatt.

Ezt kb bármelyik rendszerre megtalálod. Aki meg a 300k-s keretre késtzer annyiba kerülő szetett ír arra nem tudom mit mondjak.


Tin_Shield
(őstag)

Az FZ300 tudtommal sosem volt időjárásálló, a fröccsenő víz és a por ellen kapott némi extra védelmet. A semmitől több, de nagy csodát ettől nem szabad várni, ez nem jelent IP védettségi szintet.


abydos
(aktív tag)

És van valamilyen speciális ajánlatod, ami érdekelhet engem? :)


yle_greg
(tag)

A sotetben is jo kep a fenykepezes szent gralja, kozeliteni lehet, elerni nem, elvegre mnnyire sotetben mennyire jo keprol beszelunk?
A nagy szenzor elonyos, es nagy fenyerteku optika kell hozza. Ezek viszont dragak.
En nem vagyok megmondoember a kulonfele rendszerek teren, mert csak a sajatomat ismerem, MFT, Pana GX7 es GX9 gepekkel van tapasztalatom. Itt vannak jo fenyeros lencsek, de az MFT az osszesitett meret es suly miatt jo (nekem), ha ez neked nem elony, akkor FF rendszerrel leszel szerintem boldog.

Ott valami alap gep, es egy rettento fenyeros, de manualis objektiv talan a legolcsobb de meg vallalhato megoldas, minden mas erosen tul fog menni a 300 ezer forinton.

Ha valamiert megis az MFT vonalat valasztanal, akkor itt a Panasonic az, ami fenyesre nyalja a videosok segget, a GH vonallal. FF rendszeren a Pana S gepvazak tudnak meg utni videos teren, de abbol kevesebb es dragabb a hasznaltpiac, a GH vonalon (szerintem) olcsobban meguszod, de objektivv(ek)el egyutt a 300 ezer itt is erosen cipokanalas, mar ha sikerul benne maradni a keretben.

Ha a tema engedi, ejszakai fenyveto a viddozashoz, illetve egy vaku az allokepekhez sokkal olcsobb, mint a fenyeros rendszer. Ha a tema ezt nem engedi meg, az szivas. Anyagilag mindenkeppen. :-)


abydos
(aktív tag)

Köszi.
Közben rájöttem, a portré fotózás az nem biztos, hogy a megfelelő szakszó. Szóval nem stúdióban vagy ilyen helyeken szeretnék portré képeket készíteni, hanem utcán vagy természetben, ilyen szép bokeh dolgokat


csacsi77
(senior tag)

Például azt mondhatod, hogy a kolléga a kereten jóval túlmutató, de nagyon is ütőképes szettet ajánlott.

Pont az ilyen geciskedő hozzászólások veszik el a kedvem a kommeneléstől.

[ Szerkesztve ]


abydos
(aktív tag)

Ár miatt közben a használt Canon 250D gépek felé kacsintgatok. Van olyan része ennek a gépnek, ami miatt nem ajánlott nekem? Vagy van ennél jobb is azért?
Köszönöm


kisharsany
(tag)

250d helyett inkább vegyél M50-et, 50mm f1.8-al. Nem fejleszt már M bajonettre a Canon, de legalább korrekt a gép, az ára sem vészes, konverterrel meg elég sokféle objektívet rápattinthatsz.

üzenetek