Milyen lézer nyomtatót vegyek? - Nyomtatók, szkennerek fórum

üzenetek

hozzászólások


kelna91
(senior tag)

Sziasztok! Idős felhasználónak keresek nyomtatót. Aránylag sokat nyomtat, hetente 2-3 alkalommal néhány oldalt, alkalmanként sokat egyszerre. Könyveket ír, ezeknek a piszkozatait nyomtatja, ahogy készülnek a fejezetek/oldalak. A könyvek sok fotót is tartalmaznak, ezeket is nyomtatja, sőt talán többször nyomtat fotót, mint szöveget. Viszont! Az igazi fotóminőség nem követelmény, nem is fotópapírra nyomtat, hanem sima papírra, mert ez elég erre a célra.

Jelenleg egy Epson L3256 CMYK, belső tartályos nyomtatót használ, az én javaslatomra, mivel ez tűnt ehhez a felhasználási módhoz messze a legjobb választásnak. Csakhogy nincs vele megelégedve, mert a fúvókák folyton eltömődnek, állandóan csíkoz a nyomtató. Tényleg elég gyakran kell fejtisztítást végezni, akkor is egyszerre többször, és legutóbb még az is előfordult, hogy a fejtisztítás után a sok kinyomott tinta valahogy rákerült a nyomtatófejre, vagy inkább valami másra, és utána vagy két napig fekete tintacseppek/foltok kerültek a nyomatokra, míg ez a paca meg nem száradt. Szóval vannak vele bajok.

Felmerült bennem, hogy egy színes lézerrel kevesebb baj lenne. Nyilván drágább lenne a nyomtatás (mennyivel? :F), de először az érdekelne, hogy egyáltalán van-e elérhető áron alkalmas modell. Fotókat is kell nyomtatni, de éppen csak olyan minőségben, hogy az arcok, vonások jól kivehetőek legyenek, de nem kell szuper nagy részletgazdagság. Nyomtattam már fotót színes lézerrel, és tudom, hogy elképesztően jó tud lenni az eredmény, szinte fotónyomtató minőség, de azok "ipari" nyomtatók voltak, nem otthoniak. Egy 100-150 ezer Ft-os otthoni gép tud értékelhetően fotót nyomtatni?

És akkor most térjünk rá a fenntartásra is. Ez a tintás nyomtató szinte ingyen nyomtat. Nem nagyon tudom kiszámolni, de sztem bőven 10 Ft/lap alatt van a költség. Mi lenne a helyzet színes lézerrel? A fotók azért nem teljes oldalas A4-esek, inkább 10x15 cm, a lap közepére igazítva, vagy még kisebb, szövegbe ágyazva.

Alternatív kérdés (bár nem a legjobb hozzá a topik): Mit lehetne tenni ezzel a nyomtatóval, hogy ne száradjon be ilyen gyorsan? Valami nyomtatószervizben azt mondták, hogy a portól van baja. Kétlem, de ha mégis, akkor segítene, ha letakarja egy párnahuzattal vagy valamivel?
Egyébként én is egy Epson tartályos nyomtatót használok már sok éve. Az még külső tartályos, és 6 színű, és nekem nagyon ritkán szárad be, pedig keveset használom. Van, hogy 3-4 hét eltelik két nyomat között, és egyik fúvókával sincs gond. Ezért nem értem, hogy lehet ennyi baj ezzel.
Köszönöm, ha elolvastad. :R

üzenetek