Milyen NAS-t vegyek? - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


zzolika
(aktív tag)

Azért írtak 8 GB-ot a specbe, mert azzal tuti működik, azzal tesztelték.
Lehet többel is, gond nélkül, de arra nincs gyári garancia. Azért ha sokan írják a fórumokon hogy berakták, megy, azt már el lehet hinni.
Olyan ez mint amikor azt írják be, hogy max 2 TB-os hdd-t támogat (pl mert amikor kijött nem volt nagyobb), de utána kiderül a felhasználók alapján, hogy megy azért a 4-8 TB-ossal is. Az eredeti spect nem frissítik, nem tesztelik újra, meg hátha csak 99%-ban megy, erre nincs terméktámogatás. De attól még működhet.


Dr. Akula
(nagyúr)

Az Intelnek nem csak egy teszteredménye van, konkrétan ők gyártják, nekik tudniuk kell pontosan hogy mit.


zzolika
(aktív tag)

Használt, régi NAS vételénél mire kell figyelni?
Nem szeretnék nagy összeget kiadni egy új NAS-ra, ezért néztem szét az aprón, 15-20 ezer között már lehet venni régebbi darabokat. Elég lenne nekem egy alap 1 lemezes is, arra kellene csak hogy tv-n tudjak filmet nézni, a pc-ről meg átmásolni rá. Torrent, virtuális gép, távoli hozzáférés, raid sem kell.
Olvastam hogy van ami nem támogatja az új smb megosztást, ami a win10-ben van (az meg a régit nem). Az új TV-nek sem tudom milyen DLNA kell. Nem szeretnék olyat venni ami olcsó volt ugyan, de semmire nem tudom használni.
Mi az minimum, amit már érdemes megvenni?


Dr. Akula
(nagyúr)

"Olvastam hogy van ami nem támogatja az új smb megosztást, ami a win10-ben van (az meg a régit nem)"

SMB1 is van Win10/11-ben, csak alapból kikapcsolva. Vissza kell kapcsolni ha nagyon muszáj.


Vasti74
(aktív tag)

Ez durva :-)

Bár régen voltak ilyenek: olcsóbb volt legyártani egyféle verzióból sokat, és hogy fogyjon, egy olcsóbbat csinálni belőle valami hardveres vagy szoftveres korlátozással, mint két külön verziót gyártani...

Rá is szoktak jönni a népek, hogy ez történt, és ki is szokták játszani a dolgot :-)

Valami processzorról is rémlik így hirtelen (vagy talán több ilyen eset is volt) , hogy a valamelyik egyszerűbb változat az valami szuper cucc volt igazából, csak korlátoztak benne ezt-azt, ráadásul megkerülhetően. Keresték is, mint a fene ;-)

[ Szerkesztve ]


kress
(aktív tag)

szerintem eleg sok termekkel van igy, regen asszem video kartyakkal is nagyot mentek ezek a dolgok a hirekben

nem vagjak ki a panelon az adott csatlakozo nyilasat de ott van a csatlakozo (nem, nem az iphone jack aljazat! :D )


MaCS_70
(félisten)

A CPU-k és hasonló termékek esetén az a gyakorlat már évtizedek óta, hogy a piaci igények szerint a MEO-t értékeket a lulról feltöltve címkéznek. Ha tehát legyártanak 100 egységet azonos soron azonos beállításokkal, amelyből a 30 db. csak x GHz-et tud, de piaci igény 50 db.-ra van, akkor ebben az 50 db.-ban benne lesz a 30 olyan példány, amelyik valóban csak x GHz-et tud, de 20 olyan is, amelyik mondjuk 2x GHz-et.

A másik tipikus gyakorlat az memóriakártyáknál alkalmazott. Egy eszközre ráírják, hogy max. 64 GB-os kártyát tud kezelni. Ennek gyakorlati értelme ugye nem feltétlenül van, mivel a 64 GB már mindenképpen SDXC kell, hogy legyen, akkor pedig miért ne menne a 2 TB is... De tesztelni az adott eszközt még akkor tesztelték, amikor még csak 64 GB volt a piaci realitás, tehát arra mentek a drága tesztek. De ha rá van írva, hogy SDXC, akkor tudnia kell címezni a 2 TB-ot.

MaCS


Tyson5
(tag)

ezt autógyártók is alkalmazzák. Egy pár ezer ft-os, alis tempomat modul a kormányra, rákötni az amúgy meglévő CAN csatira és mehet is a tempomat. De ennél drágább dolgoknáp is működik


MaCS_70
(félisten)

ÉS még ennél is szebb az, amikor a motorteljesítményt szabályozzák szoftveresen tök egyforma motorok esetén.

MaCS


Dr. Akula
(nagyúr)

Kb. az összes proci ilyen, 1 félét gyártanak, aztán ami alatta van, az úgy készül, hogy melyik mennyire volt szar a tesztelésnél. Magokat is kettesével tiltogatnak le, nincs 3 vagy 5 magos proci, az meg ugye kevésbé hihető hogy ezek mindig párban halnak be. :) Abból is az egyik esélyes hogy jó.


MaCS_70
(félisten)

Akkor ezzel nagy részben meg is magyaráztad, hogy a gyártói specifikációkat miért nem kell szentírásnak tekinteni.

MaCS


Dr. Akula
(nagyúr)

Teljesen más a MHz mint hogy hány vezeték megy a memória felé. Az nem változik. Nincs olyan hogy 34 meg 77 bites memóriasín. Az nem olyan ahogy épp kiadja. :D

[ Szerkesztve ]


cigam
(félisten)
Blog

Már hogyne lenne? Sehol nincs kőbe vésve, hogy egy x bites címbusz minden egyes bitjét kötelező bekötni a memóriába. Pl. 8GB RAM megcímzéséhez elég 33bitet bekötni belőle, a többivel pedig kiválasztja, hogy a címtartomány melyik részén lássa azt a 8GB-ot. Csak a cég(ek) jófejségén múlik, hogy hány bitet kötnek be és hogyan.

[ Szerkesztve ]


Dr. Akula
(nagyúr)

Ja, de azt tudják előre hányat fognak bekötni, azt nem a gép dobja, nem "most épp ennyi jött össze". Az pontosan annyi lesz amennyinek tervezik.


MaCS_70
(félisten)

Nem teljesen más, sőt, marketingszempontból gyakorlatilag megegyezik a két eset.

Cigam jól leírta az egyik tipikus műszaki esetet.

MaCS


Wlac
(Ármester)

Egy hete érdeklődtem a Seagate IronWolf ST4000VNZ06 4TB-tal kapcsolatban, arra azt mondtátok, hogy megfelelő lenne a QNAP TS-233-ba, mert CMR-es. Mi a helyzet a Seagate IronWolf ST8000VNZ02 8TB-tal? Itt nem írja a CMR-t, és a típusszámra keresve nem igazán lettem okosabb, mert a Seagate oldalán más sorozatszámmal találtam csak meg "ezt" a HDD-t (ST8000VN004) . Ez is megfelelne nekem?


biga
(senior tag)

Az is CMR az altalam talalt info alapjan. (tényleg nem könnyü ezzel a cikkszammal megtalalni)

[ Szerkesztve ]


Wlac
(Ármester)

Köszi! Max visszaküldöm, ha mégsem oké. Egyébként miből venném észre, hogy nem olyan?


cigam
(félisten)
Blog

Ha nem Raid-be kötöd, csak betolod mellé(új kötetként, vagy a meglévő kapacitásának bővítésére), akkor teljesen mindegy, hogy cmr vagy smr.
Kis olvasni való: [link]

[ Szerkesztve ]


biga
(senior tag)

Egyedül van? Vagy 2 egyformat akarsz venni? Mert akkor sehonnan, igazabol semmilyen hatranyat nem észlelnéd, ha nem CMR lenne.
Ha be akarod tenni egy masik, CMR mellé, és mondjuk ez valamiért mégsem az lenne, igazabol akkor sem feltétlenül vennél észre latvanyos különbséget, nem szerencsés a tömb szinkronizalasa közben a teljesitményr szmpontjabol ami kihathat akar az élettartamra is, de rövid/közép tavon nem nagyon latlan nagy valtozast.

Sajat tapasztalat: néhany NAS-nal (pl Asustor egyes tipusainal biztosan) ha kevert tipusu hdd van a tömbben, akkor elvétve a szoftveres leallitas nem megy: leallitja a vinyokat, igazabol leall minden, csak a NAS bekapcsolva marad, ilyenkor eröltetett leallitassal leallithato a NAS persze. Semmilyen hibat nem okoz ez sem, csak bosszanto tud lenni :) Mivel ilyet csak olyan esetben tapasztaltam, mikor kevert tipusu hdd volt a tömbben, ezért pusztan kizarasos alapon ezt tartom a probléma forrasanak :)

üzenetek