Milyen NAS-t vegyek? - Hálózat, szolgáltatók fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


VanAzAPénz
(tag)

Sziasztok!
Xpenologyt használok jelenleg és agyalok hogy vennék egy NAS-t.
Néztem a Synology 224+ -t, előnye hogy már ismerem a rendszert, de alig van benne memória ( persze tudnám bővíteni) , meg a mostani rendszeremtől alíg lenne erősebb.
ASUS AS5402T :is szóba került, ott már ugye combosabb a proci és több a memória is, és ami érdekes lenne az a WOW funkció, vsizont elég vegyesek a vélemények.
QNAP TS-264-8G : na ez lenne szerintem a Best buy, prociban pariban van az Asus-l, de ebben már kezdésnek elég lehetne a 8GB RAM.
Amire használom jelenleg: Dockerben futtatok 8 konténert, Emby, Virtual gépekből max 2 az is linux (később lehet Windows is futna, de akkor kellene még memória).
Ami szempont még hogy tudja a Reverse Proxyt ( ahogy néztem ez pipa mindnél), jó támogatottság és grátisz lenne a fentebb felsorolt amit csak az ASUS tud a WOW.
Valakinek esetleg tapasztalata ezeknél a NAS-oknál?
:R


biga
(őstag)

Nem tudom, hogy segit-e neked, én parhuzamosan hasznalok több markat, közvetlenül itt mellettem a mindennapokban 2 marka van: Asustor és QNAP. Nem all messze az én felhasznalasom a tiédtöl, de nem teljesen ugyan az.
En pont azért ruhaztam pl be egy meglehetösen erös QNAP-va, hogy teljes egészében le tudjam valtani az Asustorokat, mondjuk ugy, hogy rész-sikerrel.
A QNAP teljesitménye böven elég több konténer/VM futtatasahoz (az Asustorom is elég v ot parhoz, de a QNAP-om nem jatszik egy ligaban az erösebbik Asustorommal: AS6204T vs TVS-h874 :) ).
De szerintem e kérdésben tényleg az szamitson, hogy hany konténert akarsz futtatni, és ehhez melyik ad elegendö teljesitményt.
Szoftveresen - szigoruan maganvéleményem szerint - az ADM szerintem jobb, mint a QuTS (lényegében rendszer szinten ez megegyezik a QTS-el, a fajlrendszer szinten van különbség)..
De ez részben megszokas kérdése, a QNAP nagyon latvanyosan ad mindeféle biztonsagi beallitast, de szerintem az Asustor rendszere könnyebben atlathato, nagyon könnyen lehet kb ugyan azt az eredményt elérni, amit a QNAP esetében különbözö ilyen-olyan menükben allitgatsz be. Az app ellatottsaga is jobb az ADM-nek.
Viszont a virtualizacios környezet talan egy leheletnyivel robosztusabb a QNAP esetében (bar gondolom ez hardvertöl is nagyban függ). Az Asustor lényegében a klasszikus Portainer megoldassal operal, illetve ezek vannak nativan letölthetöen a viertualizacio kategoriaban:

A QNAP a VM-ekhez a Virtualization Station-t, a konténerekhez a Container Station-t hasznalja. Kb olyan, mint az ADM-nél hasznal VirtualBox, vagy a Portainer, a funkciokat tekintve.


VanAzAPénz
(tag)

Köszönöm a válaszodat.
:R


Tsebacsi
(nagyúr)

Sziasztok,

véletlenül a QNAP topicba már írtam, de ide is bedobom, hátha:

Több dologban is kérek szépen segítséget, ráadásul teljesen kuka vagyok NAS-ból és hálózati megosztásból, szóval az alapoktól kellene engem kicsit edukálni!

Jelenleg egy 2 részes AiMesh hálózat van itthon, a Digi router átmenősre van állítva, mindent a 2 RT-AX58U kezel (illetve az első).

Az első Routerre, ami a garázsban van közvetlen a digis router után van egy USB-s 2TB-os HDD, amiről a filmeket nézzük, ezt FTP-n keresztül érem el a PC-ről,
Így látja az Apple TV box és rajta az Infuse.

Szeretném esetleg a PC-ben lévő 2 HDD-t is áttenni (2db WD20EFRX) egy NAS-ba a garázsba, amit könnyen elérnék a PC-ről és akár az Infuse-al az Apple Tv-ről is (vagy akár mobilról is ha lehetséges az itthoni hálózaton).

Nem tudom mennyire lehet ide azt írni, hogy torrent? Tud-e futni a NAS-on, hogy lehet azt menedzselni könnyedén úgy, mint a PC-n?

látjátok-e egyáltalán értelmét egy NAS beiktatásának a vinyó helyére a routernél?
20x40 cm hely van csak a garázsban a felső polcon, ahol a többi cucc (Digi Router, AX58U, vinyó) csücsül, több helyet nagyon nem tudok csinálni, ennyi van és kész, felfelé van még kb. 30-40cm hely a plafonig. Áram és szabad LAN dugó az AX routerbe van.
A távoli elérés úgy érzem nem feltétlen szükséges (még). Csak az itthoni hálózatról szeretném elérni a fileokat.
Ha esetleg adatmentő szerepet is szánnék neki, tehát raid-be tenném, akkor mondjuk 2db 8TB-os elég lenne esetleg, (a 2 meglévő WD20-ast meg a fiókba) ha jól sejtem, és akkor minden családi kép-videó-zene és a filmek megmaradnának az utókornak :B

Előre is köszönöm, ha valaki érez magában erőt és energiát segíteni nekem :R

[ Szerkesztve ]


Patice
(nagyúr)
Blog

Jó gondolatok, szerintem rendben van az elképzelésed.
Egy kétlemezes NAS-sal simán lefeded ezeket az igényeket.
Beteszel két lemezt, nem kell RAID, ne csak a NAS-on legyen meg amit fontos.
Az legyen meg legalább 3x, a meglévő USB-s lemez teljesen jó lesz erre.
A fő router mellett ideális helye lesz a NAS-nak, eléréseket beállítod és minden elérhető lesz a belső hálózaton.
Torrentet is rábízhatod.


Tsebacsi
(nagyúr)

Köszönöm, tudsz ajánlani nekem a fent megadott méretekbe beleférő NAS-t, amit könnyű menedzselni is? Árban passzolok, a HDD-ket megveszem én, ha jól olvastam a meglévők azért nem jók, mert ha bele is teszem őket a NAS-ba egyből törli/formázza őket. 50k körül van már ajánlott? Akár alatta is, nem csoda kell nekem, csak egy gondozásmentes eszköz. :R

[ Szerkesztve ]


Borisz76
(veterán)
Blog

Szia.

50.000 Ft-t max használtan kapsz , régebbi modellt.


Tálydi
(senior tag)
Blog

Sziasztok!

”Milyen NAS-t vegyek”…? Összefoglaló megvolt.

Egyszerű igényeim lennének:
- Telefonról fotók videók backupolása (ha van rá mód automatikusan, de nem feltétel)
- Google fotók/drive/iCloud biztonsági mentése
- A fentebbiek és filmek elérése/lejátszása (4K)
- Torrent (nem feltétel)

Valójában azt hiszem egy “personal cloud”-ra lenne nekem szükségem, hogy tehermentesítsem a telefonok (és a cloudok) tárhelyét, és bárhol elérjem őket, valamint biztonságban tudjam őket.
Max 2 hdd-s rendszerben gondolkodom, feleslegesen(?) okos NAS-t nem szeretnék, használtpiac természetesen az elsődleges.
Mit javasolnátok?


Borisz76
(veterán)
Blog

- Telefonról fotók videók backupolása (ha van rá mód automatikusan, de nem feltétel)
Ezt elviekben bármelyik tudja.
- Google fotók/drive/iCloud biztonsági mentése
Ennek is mennie kell
- A fentebbiek és filmek elérése/lejátszása (4K)
Elérés okés , de a lejátszás nem !
A NAS "csak" tárolja és kiküldi ( stream-eli ) az adatokat.
A lejátszó fogja az adatokat átalakítani , hogy megjelenjen a kép és a hang. Tehát a lejátszón múlik a dolog, hogy mit tud és mit nem.
Lejátszó lehet :
- TV saját belső szoftvere ( DLNA )
- TV-re telepített külső program
- Kis külső, hálózati Media Player , Box...akármi.
- PC , HTPC
- stb....
- Torrent (nem feltétel )
Ezt is tudják.

2 fiókos NAS esetében választás elé kerülsz !!!
- Vagy kihasználod a 2 db lemez adta tárhelyet.....tehát sok helyed lesz de nem lesz RAID , nem lesz redundancia. Így ha valamelyik lemez meghal , akkor az azon lévő adatok ugrottak. A rendszer elindul a másik , ép állapotú lemezről és az AZON a LEMEZEN található adatok elérhetőek. Az elromlott lemezen található adatokkat nem éred el.

- Vagy használsz RAID megoldást és a tárhely csak " 1 lemeznyi " lesz...cserébe bármelyik lemez meghal az ÖSSZES adatodat eléred és használható marad a rendszer. Persze a hibás lemezt cserélni , pótolni kell.

Természetesen, ha RAID megoldást használsz AKKOR is KELL BIZTONSÁGI MENTÉS ....legalább egy külső usb-s lemezre....naponta, hetente, havonta.

Ugyan is a RAID nem biztonsági mentés...csupán a RENDELKEZÉSRE ÁLLÁST növeli meg !

Synology NAS-ok esetében a tipusszám árulkodó !
- DS 124
1 fiókos , 2024-s modell
- DS223
2 fiókos , 2023-s modell

stb....

Ha használtan is nézel jó ha tudod :
- A Synology 10 év teljes körű támogatást nyújt !
- Ezt követően 3 évig még biztonsági frissítéseket ad....
- 13 év után leveszi a kezét az eszközről.....
Régebbi írásaim a témában.

Természetesen nem csak Synology van a piacon.
Qnap , Asustor stb....
A szoftverben és a hardverben vannak különbségek.
A Syno szoftverben jó, hardverben spórolós....
Hasonló árban a konkurencia erősebb hardvert ad.....viszont szoftveresen LEHET gyengébb. Bár sokan használnak itt más eszközöket és olvastam már nem 1X , hogy igazából a többi is használható ....tehát nem biztos, hogy szoftveresen rosszabb lenne.
Ez ugye idővel változik, mert folyamatosan csiszolják, finomítják a programokat.

Nekem viszont nincs összehasonlítási alapom, mert csak Synology NAS-om van.

[ Szerkesztve ]


Tálydi
(senior tag)
Blog

Köszönöm a kimerítő választ!

Mindenképpen raid-ben gondolkodom, emiatt preferálnám a 2 lemezes kiépítést.

A támogatási időtől eltekintve van olyan “minimum” ami alá nem érdemes menni? Akár a synology-k családjából?


Borisz76
(veterán)
Blog

A Synology esetében a leggyengébb megoldásokat a " j " modelleket érdemes kerülni. Bár sokan használják csak képek tárolására és filmezéshez.....tehát ahhoz elegendő de nincs benne tartalék.


biga
(őstag)

Amire neked kell, arra lényegében mindegyik jo. Viszont NAS-t jellemzöen nem 1-2 évre vesz az ember fia. Nem véletlen a nagyon hosszu szoftveres tamogatas sem. Ezért ha tudod, hogy mondjuk 8-10 év mulva is pont ennyire fogod hasznalni, akkor maradhatsz az alap NAS-oknal, de ha felmerül késöbb mas funkcio, akkor érdemes inkabb a x86 procis verziok felé elmozdulni (jellemzöen Celeron/AMD, esetleg néhany Atom proci), és kerülni a kisemm ARM-eket. RAM minimum 2GB ajanlott, 4GB mar idötallonak mondhato még ma is. De mondom, ez csak akkor érdekes, ha késöbbre mar most tervezel több, nagyobb harverigényü funkciot hasznalni.


Tálydi
(senior tag)
Blog

Hosszabb időre tervezek vele, de más funkciókat egyelőre nem (lehet mert nem is tudok róluk :B )

Borisz76 #33131:
Értelek köszi!

Korábban ha jól emlékszem ajánlott típus volt a zyxel nas326, ennek mostanában szűnt meg a támogatottsága, ez azt takarja, hogy frissítések és biztonsági update-ek nem fognak rá érkezni ha jól gondolom(?) emiatt kerülendő. Ennek a típusnak néhány (még támogatott, jövőbbálló) alternatíváját tudnátok említeni? Onnan már magamnak utána tudok olvasni/összehasonlítani, csak egy kicsit szeretném szűkíteni a kört.

[ Szerkesztve ]


cigam
(félisten)
Blog

A jelenleg elérhető 2 "új" modell is 2016-os kiadás. Szinte 0 support miatt erősen ellenjavallt.
Az unalomig ismételt ajánlott belépő modellek közül válassz(ABC sorrendben):
ASUS AS1102TL
QNAP TS-233
Synology DiskStation DS218
Ezeket megkapod 100k alatt, és még ehhez hozzájön a merevlemezek ára. Ha nagyobb a keret, szóba jöhet pár izmosabb modell:
ASUS ASUSTOR NIMBUSTOR 2 AS5202T
QNAP TS-262-4G
Synology DiskStation DS224+

Esetleg a fentiek 4 fiókos kivitele. 2 lemezzel is indulhatsz, és ha elfogy a hely csak rádugsz még 1-2 merevlemezt. Nem kell a régiek cseréjével szüttyögni.


Tálydi
(senior tag)
Blog

Igazán köszönöm!

[ Szerkesztve ]


Multibit
(veterán)

lehet mert nem is tudok róluk
Ez az! Simán belefuthatsz olyan helyzetbe, hogy szeretnél a NAS-odon olyasvalamit végezni, amire az nem alkalmas. Nehéz dolog ez. Égetni sok pénzt valamire, amit talán soha nem használsz, vagy fillért szexualizálni, mert az - rövid távon - jó döntésnek tűnik ;]


VanAzAPénz
(tag)

Ugyan ez szerintem már "bonyolultabb" de mindenképpen említést érdemel az az Xpenology. Ami a Synology "port-lt" verziója és hagyományos PC-n is lehet futtatni.
Előnye hogy a drágább NAS-k teljesítményt felül múlja nem kicsivel, de egyben ez is a hátránya hogy a nagyobb teljesítmény több fogyasztást is eredményez.
Nálam VMware-ből van futtatva és jelenleg 1 H.D.D-vel illetve 2'5-s SSD-vel teszetlés céljából IDLE ~15W a fogyaztás. Terhelve 33W volt a max, persze Brand gép Platinum táppal.

[ Szerkesztve ]


AiRLAC
(addikt)

A másik hátránya hogy illegális és nehéz frissíteni :DDD


VanAzAPénz
(tag)

Nyílván, de jómagam amik hiányoznak funkciók az nekem speciel nem gond, a frissítéssel meg úgy vagyok hogy ami működik... :).
De szerintem aki fel tud rakni 1 ilyen rendszert és nem lusta, annak nem az lesz a legnagyobb gondja ha verzióváltás miatt újat kell telepítenie :).


AiRLAC
(addikt)

Hogy egy klasszikussal válaszoljak: van az a pénz :DDD

üzenetek