Projektor topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

tippre lehet, hogy nem nyernel sokat egy cserevel.

Epson 9400 vagy Benq x3000i/W4000i, en inkabb erre nezegetnek. esetleg xgimi horizon ultra 4k ha talalsz reviewet.


Q
(senior tag)

Talán ez a sorozat jobban sikerült mint az előzők.


makkmarce
(őstag)

hogyne lehetne, ha a projectornak jó a fekete szintje(tehát) nem jön ki fény, és be van sötétítve, akkor ugyanolyan feketének kell lennie a vászonnak a fehér szobában, mint sötét szobában. A rossz fekete csak akkor lesz, ha mellette világos valami a képen.


Márton
(nagyúr)

popcorn.gif :DDD


Celithrandi
(addikt)

volt otthon harc amikor antracitra festettem a nappali plafonját spotlámpástul :)

[ Szerkesztve ]


Vhiktor
(veterán)

Pontosan. Fehér falú nappaliban ha nincs semmi fényforrás és a projektor csak fekete képet vetít vagy nagyon sötét jelenetet, akkor annak nem kellene bevilágítania az egész szobát.

[ Szerkesztve ]


BBéci
(titán)

Te szoktál olyan filmeket nézni, amelyikben a fekete mellett nincs semmi világos?
Alaposan félremagyaráztad, amit írtam.


MrZenan
(junior tag)

Egy családban történt halál eset miatt, kénytelen voltam elhozni a vetítőt abból a lakásból, amiben kialakítottam egy viszonylag projektornak ideális környezetet.

Most fehér helyiségben van, és konkrétan egy fehér, szürkés árnyalat telepszik a teljes képre.
Az "egyidejű kontraszt"-ból is igencsak sok van egy filmben!
Csak egy példa: A védelmező 2, első 10 perce tele van ilyennel, azonnal feltűnt a brutális kontraszt veszteség a másik lakáshoz képest.

Ettől függetlenül néha esténként bekapcsoljuk filmezni, és élvezzük is, de azért na...!

Az is igaz, hogy közel van a plafon, és a fal is a vászonhoz!


makkmarce
(őstag)

igen, elég sok filmben van nagyon sötét, és az egész jelenet nagyon, pl netflixen most a Rohnja a tolvaj lánya nevű sorozat eleje. Ott nem fogsz találni világos részeket.


BBéci
(titán)

Időnként előfordul, de amiről szó volt, abból a szempontból lényegtelen.


Morph76
(aktív tag)

Sajnos ez a gép is érintett, szinte minden Sony gép. Tela a német fórum meg az amcsi is a kontrasztvesztés hibájával. Itthon kardoskodnnak vele, hogy nincs, de a felhasználók nagy része nem is méri, vagy még nem jutott el abba az állapotba. Meg kell mérni sajnos, látatlanba nem tud senki semmit, én nem veszek Sonyt mostanában az biztos, pedig jó gépek is lehetnének. Kérdezd Csenelest! Nem olyan régen egy eladott, nem agyonhasznált 870-es Sony is gatya volt, pedig az sem az alap gépek egyike...

[ Szerkesztve ]


Arkgabi
(csendes tag)

Értem, köszönöm.
Ha valahogy megoldom és mégsem UST, mi lenne a legideálisabb 3D projektor és vászon kombináció, figyelembe véve, hogy legfeljebb 3,3m lehetne a vetítési távolság, szoba fala barack színű és 120-130 collos képet szeretnék?
Feltétel, hogy crosstalk, ghosting ne legyen, s plusz, ha esetleg 4K-s filmek is jó minőségben nézhetőek.


Márton
(nagyúr)

A DLP-kel nincs igazán crosstalk. Ha mégis, az a szemcsi/szinkron hibája.


M@trixfan
(addikt)

Cine4home Ekki sorozata alapján az új 16:9, tehát nem a DCI képarányú chip-es projektorok ígéretesek. Ez a mostani VPL-XW(5-6-7)000es széria és elvileg a csúcs VPL-GTZ380. Az utóbbi jött ki leghamarabb és bár nagyon kicsi a tapasztalati minta, de amit megmértek ott eddig nem fordult elő kontraszt veszteség. A páratartalom befolyásolja és sajnos pont a kevés használat nem tesz jót.


devil-k
(nagyúr)
Blog

Igen ám, de aki megégette a kezét a Sonyval, az hogy fog bízni már az új, elviekben jó gépeknek? :F


Morph76
(aktív tag)

w5000 és 7000-es gépek között is vannak érintett darabok. Elnézést! Az milyen gép, amit nem használok sokat degradálódik? Pont, hogy megkímélve kéne tök jónak maradnia! Nem? A másik, ami ebből következik, a vetítőt pont, hogy nem túl sokat használja egy átlagos júzer. A páratartalom. Egy lakás, vagy szoba általában nem 80%-os páratartalommal bír és a mai világban egy klíma sem túl ritka, ami köztudottan csökkenti a szobában a páratartalmat. ki az aki jónak érzi a nagyon nedves levegőt? A nagyon párás légtér, szerintem egy vetítőnek sem tesz jót, hozzáteszem nekünk sem, és más elektronikának sem. Mégsincs tele más vetítők ilyen jellegű problémájával egyetlen topik sem. A sony hivatalosan csak a GTZ-380-nál említi, hogy hardveresen orvosolta a problémát. A hibát amúgy a 45fokos dikroikus tükör okozza, ha jól tudom.De ez nem az én szakterületem...

[ Szerkesztve ]


M@trixfan
(addikt)

devil-k:
Figyelni kell a méréseket és tapasztalatokat, követni kell az avsforum idevágó topikját. Sajnos ez ilyen, én sem örülök... Számomra a HDMI 2.1 hiánya fájó még ebben az árkategóriaban gaming miatt, de nagy port kavartak a problémás chipset-ek az AVR-eknél is. Talán jobban tette a Sony, hogy kimaradt belőle.
Morph76:
Végigolvastam elejétől kezdve még évekkel ezelőtt az idevágó szakmai topikot az avsforum-on, ahol Sony mérnökök, illetve gyártáshoz közelebb lévők is posztoltak “counter measure”-ökről amit a Sony folyamatosan 5-6 lépésben alkalmazott a gyártásban, persze hivatalosan nem ismerve el a jelenséget. Ha gondolod rágd át magad rajta Te is, jó hosszú lesz!

Számomra nem az jött le, hogy a fény elválasztásánál lenne probléma a fényútban, hanem magában az LCOS technológia implementációjában derült ki, hogy nem időtálló valami. A páratartalom és a kevés használat teljesen logikus magyarázat ha egy szubsztrátot, bevonatot, réteget hőkezelni kell, illetve időben szárítani. Ez fizika és kémia. A chip szerkezetében enged el, vagy változik meg kémiailag egy ragasztás fázis aminek nem kéne. Sajnos az a baj, hogy még csak nem is a fényerő megy el, hanem pont alulról fátyolosodik fel az adott panel visszaverése, tehát utánkalibrációval mindig a legvilágosabbra degradált panel határozza meg a feketeszintet.
Nem lehet, hogy a természetes időről-időre történő elmászást, illetve gamma drop jelenséget gondolod degradációnak?

Az kontrasztvesztés nélkül kalibrálnató. Én az új gépknél nem olvastam színtér csökkenésről, a Cine4home cikkeiből sem az jött le. Azt írják, hogy bár még nem telt elég idő el, de bíztató. Azt hozzáteszem, hogy angol és német nyelvű szakcikkeket sosem Translate-tel olvasok, hanem eredeti nyelven. Úgyhogy az ilyen torzítás kizárt.


Morph76
(aktív tag)

Egy pár link, ha olvastad ok:
[link]
[link]
[link]


Morph76
(aktív tag)

Itt magyarázzák az újabbakat, illetve a gtz 380-t
[link]
Talán van remény, de még nem telt el elég idő:
[link]
Minden esetre nem lennék nyugodt Sony tulaj 2022vagy azelőtti géppel.


Joshi
(titán)

Morph76, M@trixfan, devil-k stb.

Olvasom a kontrasztvesztéses sztorikat. Egy kérdésem lenne így elsőre. Az XW5000-nek mennyi a gyári natív kontrasztja? Fehér falak mellett meg lehet mérni érdemben a kontrasztot? Itt a panelben a páratartalom inkább alacsony, nem hogy magas lenne. Most a nagyszobában 31% a kisszobában pedig 29%. Nyáron se gond, mert van klíma. Hogy aztán a moziszobába mennyi lesz az jó kérdés, az még a jövő zenéje.

Tervben van hogy a tévéadást is a vetítővel nézem, szóval lesz használva. Mondjuk még így is előfordult, hogy akár egy hétig se volt bekapcsolva a tévé. Na mind1.

A cikkekben olvasva, főleg a VW szériával voltak gondok, az újabb XW-vel még nem nagyon. Azért kíváncsi lennék arra, hogy mennyi a mostani kontraszt értéke a készülékemnek. Jelenleg ~70 óra van a projektorban.

[ Szerkesztve ]

üzenetek