Milyen scannert vegyek? - Nyomtatók, szkennerek fórum

üzenetek

hozzászólások


pinnacle
(nagyúr)

Köszi! Színhelyreállítás kell, mert ezek régi, sárgult képek. Egészen jól működik csak látom, hogy ez még jobb is lehet. :) Én próbálgatom javítani, csak az a gond, hogy megmarad a különbség a jobb illetve gyengébb rész között. Nem tudom, hogy csinálták ezen a régin, de itt a teljes felületen egyforma. pl. mindenkinek ilyen a bőrszíne, mint az alsó képen, nekem meg csak a megvilágított részen ilyen, a többin meg ilyen ronda. Nem tudom mitől lehet ez. Másik topikban azt mondták ezt nem tudja a szkenner, utómunka kell hozzá. Egyébként nincsen valami más szkenner program? Mintha olvastam volna, hogy van és jobb, mint a gyári. Lehet valami jó profil is megfelelő lenne, talán az EPSON-nal jobb, de sehol sincs a régihez képest. Azt nem értem, hogy tud a teljes felületen egyformán jó eredményt elérni.

[ Szerkesztve ]


pinnacle
(nagyúr)

VueScan-ben sokkal több lehetőség van, mint a gyári programban, de azt nem találtam meg, hogy lehetne a teljes képet egyforma minőségűre hozni. Lehet ezt tényleg csak utólagos szerkesztéssel lehet elérni.

[ Szerkesztve ]


Jahno
(őstag)

Jól mondják, a szkenner proggija szkennel, Neked meg combos utómunkára van szükséged. Profil ehhez nem jó, ráadásul minden képed más lesz, de ha az árnyékokat is rendbe kell tenni, akkor ott nem győzöd majd képenként szórni a szűrőket LRban.

Csomó program marketingel, hogy majd a mesterséges intelligencia, de aztán pont nem fog jól működni, mert egy szint felett marad a kézi meló.

Vannak erről szép irományok, hogy miért nem egészen úgy néz ki képernyőn, mint azt sejtettük, ennek egy részét profillal rendbe lehet tenni, de ahogy öregszik a cucc arányaiban úgy tudnak belőle színek hiányozni és nem csak a fehéregyensúly tolódik el. Ezt sem oldod meg automatán.


pinnacle
(nagyúr)

28 fős csoportkép, ebből 5-6 emberre sütött nap, nekik jó a bőrszínük, a többi árnyékban állóknak, meg olyan semmilyen fakó, mint az én képemen. Azt mondod az árnyékban állókat egyesesével vagy legalább is több csoportra osztva lehet felhozni a többiek szintjére? Ezt meg lehet pár lépesben csinálni, terület kijelöl, automatikus javítás vagy ez tényleg órás meló képenként?


Jahno
(őstag)

Ez első nekifutásra több órás lesz és némi PS ismereteket is igényel... Nincs megnyomható varázsgomb.


pinnacle
(nagyúr)

Megtaláltam azt aki küldte. Tényleg Adobe Photoshop kell hozzá. Azt mondta nem sokat foglakozott vele, auto kontraszt, tónus, szín állítást csinált. Lehet ez jobban ki tudja egyenlíteni a különbséget. Azt mondta ha részt akarok javítani, akkor Viveza plugin kell hozzá, de szerinte elég az automatikus javítás is.


csabyka666
(addikt)
Blog

Tehát ez így normális, úgyértve, gyárilag is ilyen?


pinnacle
(nagyúr)

Persze, mert teljes felületet szkenneli. Illetve lehet azt is be tudod állítani, hogy automatikusan keretezze be a képet.


csabyka666
(addikt)
Blog

Köszi, a lényeg, hogy gyárilag ilyen. Ha kisebbet akarok szkennelni, akkor ki kell takarni A4-es lappal. :R


pinnacle
(nagyúr)

Egérrel nem tudod kijelölni a szükséges területet?


csabyka666
(addikt)
Blog

Nem néztem, szerintem szoftver kérdése.


pinnacle
(nagyúr)

Alap dolog kell, hogy legyen. Különben, hogy tudnád kijelölni, mit szkenneljen be. Próbáld ki.


turorudi
(aktív tag)

Akkor rosszul értettem a kérdést. Azt hittem, hogy a scanneléskor lesz rossz a kép színe. Nekem a V370 eleinte valamiért zöldes fátylat tett a FF képekre, és aztán kezdtem el profil nélkül szkennelni.
De ha maga a scannelendő kép rossz, ott fotosoppolni kell a scannelést követően, a scanner szoftvere nem fogja ezt megcsinálni.


pinnacle
(nagyúr)

Igen, utólagos javítás kell. Egyébként a gyári program sem rossz, talán itt a legkontrasztosabb a kép, csak hideg színárnyalatú. Lehet megfelelő beállítással ez lenne a legjobb.
Nem tudom, hogy csinálta, hogy mindenkinek ilyen egyformán barna a bőrszíne, ami ugyan valószínűtlen, de a képen jól mutat. :) Az is lehet, hogy ő még jobb minőségű képet szkennelt be. Azt hittem a szkenner tesz ilyen sárga pöttyöket, de lefotóztam, és úgy látszanak, igaz halványabban, lehet a szkenner ezt erősíti fel. Ez már a szkennelt kép.

[ Szerkesztve ]


pinnacle
(nagyúr)

Ezzel kaptam a legjobb képet. Persze képenként más és más beállítás kellene, de lehet én inkább valami jó átlagot lőnék be, amin csak kicsit kell finomítani. Progresszív jobbnak tűnik, mint a Normál, tömörítésnél elég a 15, 1-el 3x akkora a fájlméret, de én teljes nagyításnál nem látok különbséget, sőt mintha 1-el rosszabb lenne a képminőség. Lehet 15-nél összemossa azt ami 1-nél darabosan látható.

[ Szerkesztve ]


andsom
(csendes tag)

A gond magával a V600-al van. Külföldi fórumokon olvastam az egy lencse miatti gondról. Azt az egyet ugyanis az üveghez optimalizálták. Ha attól távolabb van, az öröm kevés lesz.
Ha jó eredményt akar valaki, vannak direkt nedves szkenneléshez szükséges felszerelések, de a V600-hoz nem gyártanak. Amolyan tákoltat láttam, de nem merek rá pénzt kiadni.
Amúgy a papír képekkel gyönyörűen dolgozik. kifejezetten szépre sikeredett egy adag üveg negatív szkennelése, amit elulzióval lefelé pakoltam rá, hogy a képanyag távolsága ne távolodjon el az üveg negatív vastagságával a fókusz ponttól.


andsom
(csendes tag)

Voltak vacak diáim, azokkal próbálkoztam. Semmi bajuk nem lett, aztán vérszemet kaptam és a nem vackokkal is kísérleteztem gond nélkül. Nem sima etanol, hanem vízmentes izopropil. A etanolból nem is igazán árulnak tisztán 100%-ost.
A fő problémák:
A szkenner tárgy üvegét meg lehet karcolni a fedőüveg szélével.
Légbuborékok szorulhatnak be, amik igen nehezen korrigálhatóak esetenként.
Van valódi lötty a nedves szkenneléshez, de nem volt kedvem és pénzem bizonytalanra költeni. A V600 elviekben nem támogatott, a nagyobb modellekhez van nedves szkenneléshez való szett.

[ Szerkesztve ]


SkyLine3000
(addikt)

Azóta lecseréltem a V370-et V600-ra a középformátumú negatívok miatt. Semmi gond nincs a V600-al. Mindent szkenneltem ezzel is. A negatívok is ugyanolyan jó minőségűek, mint a V370-el. Dokuk, fotók szintén.


Tepsifüles
(tag)

Sziasztok,
kb 15-20 éve a Canon Lide sorozatát használtam. Az utolsó (110) es is már nem is tudom mióta van meg, de sajnos "megadta" magát :( (egyik gép sem ismeri fel, vagy ha igen 1 scannelés után eltűnik a hardverek közül).
Mi ajánlanátok, milyet vegyek? Ahogy néztem jól elszáltak a scanner árak is. Elsősorban papír alapú doksik (műbizonylatok, alkatrészekről fényképek) scannelésére kellene, havonta olyan 50-150 db, főleg szürkeárnyalatosba scannelek, 150 dp, semmi extra.
Válaszokat előr is köszi.

[ Szerkesztve ]


Submarine
(senior tag)

Hali!

Próbáltad a kábel cserét? Hátha még csak az tört meg valahol.

Hasonló cipőben járok.
Canon CanoScan LiDE 300 / 400
Mást nem találtam újonnan, ezeket is 30 kilóért.
Ezt a gurigatós húzogatom a lap fölött kategóriát nem merem megvenni.

[ Szerkesztve ]

üzenetek